Jump to content

HJORTEJAKTA 2012


Hjortetrekk

Recommended Posts

Eg er i Hellas og gleder mg til eg skal hjem på søndag:) håper det blir litt oppholde på vestlande så det går ann og jakta litt i månen:) har et viltkamera som sender mg bilde og har fått bilde av en del hjort denne uka eg har vert her. mnmn nå er nok kjerring fornøyd etter ei uka i syden så da kan eg vel jakte for fullt når eg kommer hjem:)

 

lykke til i helga:)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 999
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Fylgjande vart posta på veggen i gruppa Hjortejakt på FB i dag, og eg synest det var så godt skrive at eg låner det og legg det inn her:

 

Er ikkje enkelt å vere hjortejeger.

Skyt du på innmark så skal du hengast for det!

Skyt du stor bukk så skal du hengast for det!

Skyt du ein liten bukk så er det feil skulle venta til den var returbukk, skal sjølvsagt hengast for det og!

Skyt du kolle utan å ha observert den i 14 dager for å vere sikker på at ho ikkje har kalv, ja det er berre å finne fram løkka du veit kva du skal.

...Skyt du kalv så har du skote eit potensielt avlsdyr med dei beste genene som finnst.

 

Uansett kva nokon skyt, kvar dei har skote det og korleis dei har skote det så skal ein eller anan kritisere og forsøke å øydelegge gleda jegeren har hatt med sin jaktform.

 

Det er faktisk fullt lovleg framleis i dette landet og glede seg over at nokon annan har hatt suksess med si jakt.

Link to comment
Share on other sites

@mork

 

Beklager, ser at jeg var noe "hissig" i mine uttalelser. Og var jeg mann til å legge det ut, får jeg vel være mann til å beklage det "offentlig".

 

Da er saken lagt død! :D

 

Ellers har jeg vært på "hjortereinsjakt" i dag/kveld. Kikra opp ett dyr høyt oppi bjørkariset/6-700 moh. Kl var 14-15. Kom meg opp i nesten samme høyde i 17-tida. Lav åling og fokus på vind/ikke lage siluett. Typisk reinsjegertaktikk. Åla meg fram på en brink og får kikkerten på plass. Har jervenduken/fjellkamo og ligger godt. Vind rett mot meg. Finner området der jeg mente dyret måtte være. Hva får jeg se? Jo, to fine bukker. Ikke store gevir, men slaktevekt på 80-90 kg hadde de nok. Sneik meg nærmere. Kl. er 18. Skjærer til vannflaska for å ordne meg en lokk. Brøler svakt. Fin motvind. Bukkene beiter i bjørkeris som når de midt opp på bogen. Godt synlig, selv om fargene er veldig i ett med myr og lauv. Jeg ligger godt, har fin overhøyde mot myr om de skulle komme. Den antatt største slepper seg nedover og skrått mot meg. Ser den ikke igjen da den kommer ned i fjellbjørkeskogen. Den andre står i fin positur og ser etter den første. Kl. 19 slepper den også seg nedover. Jeg putter lokken i lomma og ser på klokka. Det begynner så smått og regne. Det begynner å skymes. Har kontroll på den ene bukken, men de er fortsatt 250-300 m unna meg. Ett sant helvet å få bukk ned og snart mørkt gjør at jeg smyger meg tilbake. Det er veldig godt å komme hjem til kone og barn. Fortelle litt om dagen på fjellet. Åpne en kald øl og være veldig godt fornøyd med opplevelsen.

 

Bukkene var veldig lys i pelsen. Lett å spotte. De oppførte seg som kompiser og er sannsynligvis for ung til å være med å kjempe om kollene. Typiske dyr det er lett å lokke inn. Hørte ellers ikke noe brøling. Får sjekke innmarka i morgen tidlig. Lyst å ta en kalv.

Link to comment
Share on other sites

Håper det er noe måneskinn igjen til torsdag-søndag neste uke. Da venter hjortejakt på Vestlandet for første gang. Spennende.

 

Da tror jeg du strekker strikken langt. Min tommelfinger regel er 4 dager før og 4 dager etter fullmåne. Noe seinere enn det så begynner månen å bli meget liten, og den er veldig sein opp. Men under perfekte forhold med rim på marka, kan du vel kanskje klare å strekke det, men da bør det være optimalt, og en heftig kikkert er et must.

Jeg bruker Zeiss sin 6-24x72 FL og den er helt optimal for månejakt. Det trenger ikke være direkte måne heller, om månen lyser bak skyene, er det som regel nok.

I totalt mørke ser jeg også nok til å kunne skyte dyr, om jeg er nært nok, men da aner jeg jo ikke hva slags dyr jeg skyter, så det utgår.

De som aldri har kikka i en 72 Zeiss om natta, har gått glipp av noe ;)

Link to comment
Share on other sites

Brølinga har vore i full gang i alle fall ei veke i eit av terrenga eg jaktar i. Forrige helg hadde vi to store jag i ein dal med ukjent navn :). Lørdagen starta vi med det lengste jaget, der postane må rekne med minimum fire timar på post, og blir det skote hjort i jaget kan det går mot seks timar. Dette fordi vi må slakte og bære ut i dette terrenget. Noko som også begrensar oss til å skyte maks to hjortar per dag. I alle fall, lørdagen var eg jagar og gikk øvst i jaget. Blir fort lang tekst om eg skal skildre alt, men eg kan oppsummere at eg såg 24 dyr, mange skotsjanser, men holdt igjen siden vi ikkje skyter kolle og kalv. Det small på to av postane, enn tregreinar og ei enslig kolle blei felt. Vi talte opp til slutt og rekna med at vi hadde sett ein plass mellom 40 og 50 dyr.

 

På vei ut dalen med tunge sekkar var det 6-7 bukkar som fyrte i gang og brølte, god underholdning!

 

Dagen etter, søndagen, trekte eg ei post i eit anna større jag. På vei til post var det fleire bukkar som brølte like i nærheten, så spenninga blei ikkje direkte mindre. Før jaget var starta kom det 5 hjortar som eg slapp forbi, koller og kalvar. Rett etter kom det enn ganske bra bukk gåande som eg felte med ei godt skot. Enn seksgreinar på 120 kg. Like etter small det på posten ovanfor meg, der faren min satt. Han hadde felt ein stor femgreinar. Då kom det kjapt ein telefon frå jagarane at no var butikken stengt, vi skulle bære det heim også. Og om sekkane var tunge lørdagen med tregreinar og kolle, så var dei ikkje lettare søndagen :)

Link to comment
Share on other sites

Ble en hannkalv på 26 kg (stoler ikke 100% på vekta) i dag tidlig kl. 0700. Hadde to koller med kalver foran meg. De låg. Etter kvart beitet de seg ute av syne, for så å dukke opp 40 m foran meg. De kom farlig nærme, men jeg hadde fin vind. Kalvene hadde jeg på det nærmeste 5-6 m fra meg. Da måtte jeg "fryse" alle bevegelser. Deretter beitet de seg ut av mitt synsfelt. Trodde det kunne renne ut i sanda, men da de skulle trekke av, fikk jeg den ene kalven i fin posisjon. Da var holdet nærmere 90 m. Høyt bogskudd og kalven datt rett ned. Dønn solid anlegg og kunne velge hvor kula skulle inn.

IMGn_3007.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hatt ei flott jakthelg!:)

Var heldig med været, fekk ikkje regn før vi akkurat var ferdig og dele opp kjøttet på slutten av dagen!

Men blei ikkje så mange dyr..Snudde veldig mykje!Det er ein vanskeleg plass og jage på grunn av tett skog og mykje granskog oså var vi i tillegg få jagara..

Blei ett dyr på post:)Ein gjestejeger frå Tyskland som var med eine grunneigaren fekk skutt ein liten 12 taggar:)Første gang han har vært på hjortejakt så han var heilt i hundre!:P Var mektig imponert over terrenget og...Ingen andre postar som fekk opp dyr..

Driver og pakker i sekken:)

DSC04799.jpg

 

Bukken han skaut:)Er ein tysk må ein ha skikkeleg Zeiss!;)

DSC04798.jpg

DSC04800.jpg

 

Så når vi skulle heim igjen gjekk eg ifra dei andre..Er 20 år, mens dei eldste eg gjekk med var 70 så blei litt for dårleg tempo:p

Kom meg ned fra fjellet og tenkte rusle heimover for og sjå etter hjort, berre for morro:)

Kom litt nedover i dalen så kom det jaggu ei kolle springande på eit beite der!Dei andre postane hadde gått ned lenger heime og skremt den fram..Den såg med og gjorde heilomvending og hoppa ned i veien med breisida til:)Skaut den i veien så hoppa den ut på bøen..Men var merkeleg oppførsel på den, sprang rundt leeenge og datt i bakken før den plutseleg for opp igjen osv..Så ga den eit skudd til i bogen for og være sikker

Det var hjort nummer 8 for i år!:)Utruleg artig, var ikkje heilt forebredt på at det faktisk skulle komme nåke nede med veien:p

DSC04801.jpg

 

Var ute i måneskinnet i natt og!sneik meg innpå kolle, fjorkolle og spissbukk på 15 meters hold:)Men var aleine til og slakte så fant ut eg gadd ikkje..Så sneik meg litt rundt og kikka på dyr og hørte på brøling:)Såg to STORE bukkar!Den eine hadde skikkeleg flott gevir, den andre såg eg ikkje geviret skikkeleg på men den hadde ein mektig kropp..

Utruleg spennande!

Link to comment
Share on other sites

Hei!

 

Er det noen ivrige her inne som kunne funnet antall hjorter skutt i denne tråden hittil i 2012 (September)?

 

Videre funnet ut det samme for 2011 og 2010 og sammenlignet?

 

I mangel på nytt stoff, kan vi gjøre det beste ut av det vi allerede har... :D

Link to comment
Share on other sites

Jeg har vel ikke lagt ut så mye her, men kan bidra med at jeg har skutt 17 dyr hittil i år, laget vårt har tatt 29 totalt.

Vi har iallefall skutt mer hittil i år, enn i fjor på samme tid, uten at 10 dager tidligere jaktstart har noe med saken å gjøre. Er de siste dagers måneskinn som har gitt en eksplosjon i fellinger her. Jeg har skutt 8 dyr på 3 døgn.

Link to comment
Share on other sites

Har tatt to fjorkoller i år.

 

Den første 14. september kl.18:56 49kg. Skutt på ca80m. 308Win med hjemmelada Lapua mega.

IMG_0127.jpg

Mens jeg satt på post om morningen kom en liten revunge.

IMG_0126.jpg

 

Den andre 1. oktober kl. 19:32. 52kg Skutt på ca 120m 308Win med hjemmelada Lapua mega.

IMG_0187.jpg

Kulene lå i skinnet på begge dyrene.

IMG_0145.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kom nettopp inn igjen etter en ganske så koslig seanse med rifla :winke1: snek meg bort på marka til nabon, der jeg vet det bruker og gå hjort. Jeg sniker meg fremover, og bak greinene til et tre ser jeg en mørk flekk. Ned på kne og frem med kikkerten, og da ser jeg ei kolle som går og beiter ganske så rolig :D legger meg ned, rifla er klar og jeg ligger og ser, og håper det er en fjorkolle. Et minutt senere ser jeg en hjort til, en fin kalv beitende bak kolla... De er fortsatt litt gjemt bak greinene, og jeg har nå bestemt meg for ikke å skyte dersom det ikke dukker frem en fjorkolle eller bukk, da det er kolle og bukk vi har igjen på kvota... Jeg ble liggende i ca 20 minutter og se på de to dyra, men ca kl 8 ble det så mørt at jeg ikke kunne skytt noe uansett, og idet jeg reiser meg får dyra vinden av meg og forsvinner i bra fart.. :) uansett så er det hyggelig og kunne se på og ikke alltid skyte :D blir nok noen turer imorra og i helga før det turer ned til høvåg og tante og jakte litt på rådyr :D

Link to comment
Share on other sites

Jeg har oxo vært ute og spanet ikveld. Er noen bukker som holder til i dalen der jeg praktiserer langhold, så jeg la meg til rette i 6 tida ikveld og brukte kikkerten. Studerte lenge men såg ikke noe. Hadde med 338lm'n da det fort blir litt lengde oppi dalen der.

 

Etterhvert som jeg kjeda meg begynnte jeg å sikte med rifla og på andre siden av valdet oppdaga jeg et dyr. La meg bedre til rette og zooma inn på 36x på siktet. Kikka på klokka.

Dyret,ei kolle, stod urørlig i 27 minutter. Jeg hadde da "skutt" den over 20 ganger. Holdet var 1900 meter så det ble skyting uten patron i kammeret. Til slutt rusla den ned i skogen og forsvant. Utrolig hvor mye jeg ser på 36x. Zooma opp på 52x også, men grunnet lite lys ble det en mørk opplevelse.

 

Bukkene dukka aldri opp, så jeg stikker tilbake ved dawns early light og ser om de er i farta da. ;)

 

Sent fra min alltid strømtomme Galaxy Note.

Link to comment
Share on other sites

Endelig :D Min første bukk fallt i natt kl 0340. En spissbukk, måtte gå gradene sa jaktkompisen min :lol: .

Skutt med scirroco (skrivefeil?) 70m hold og ca 5m utras etter treff. Slaktevekt på 65kg.

 

Er strålende fornøyd og ser frem til å få tatt en litt mer voksen kar.....i løpet av noen dager. Har allerede sett den flere ganger på samme plass men lysforholdene har dessverre ikke hvert optimale disse gangene. X fingrene :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Ble bra økt i natt og i dag tidlig her. Naboen skjøt en storbrøler i måneskinnet. Det gikk en annen og større der også. Han lot være å skyte den, noe som gjorde at jeg kunne dra på fjellet og lokke i dag tidlig. Kl. 0730 kom bukken over myra. Stoppa den på 50-60 m med et grynt, og kula traff der den skulle. Bukken deiset i bakken. (Dette var ikke den store fra i natt.) Bukken var merket i regi av hjortmerk. Skal få fakta av Meisingset i kveld. Venter på ny vekt, men bismera viser at begge er over 100 kg.

Mer bilder og stoff på hjemmesiden min.

IMGn_3193.jpg

IMGn_3214.jpg

Link to comment
Share on other sites

I år? Vet du kor i Lindås kommune?

 

Har som sagt bare SVÆRT ubekreftede rykter. Minst fire ledd :)

Skal være i området Eikangervåg - Høyland. Men som sagt, kan godt være mange mil i omkrets utenfor der. Kan også være både mindre og større for den saks skyld. Eller bare oppspinn.

Link to comment
Share on other sites

I år? Vet du kor i Lindås kommune?

 

Har som sagt bare SVÆRT ubekreftede rykter. Minst fire ledd :)

Skal være i området Eikangervåg - Høyland. Men som sagt, kan godt være mange mil i omkrets utenfor der. Kan også være både mindre og større for den saks skyld. Eller bare oppspinn.

Nei det stemmer dette, uoffisielt 152 kg på Høyland. 15 tagger.

Link to comment
Share on other sites

Kan ikke huske å ha sett Mork noen gang kritisere noen for å skyte storbukker?

Det eneste han har gjort, er å lage tråden om å spare storbukker etter brunsten, pga. kjøttkvalitet?

 

En slik post sier vel det meste om deg Ctm-4.

 

Unødvendig!

 

Og for å ikke spore helt av tråden, så fikk vi skutt to kalver og en spissbukk nå i ettermiddag. Kan se om jeg får lagt ut bilde etterpå.

Brøler bra i lia i dette øyeblikk også, fantastisk å være hjortejeger på denne årstiden.

Link to comment
Share on other sites

Bukken veide 115 kg. Var merket som Tingvoll_Hvit_Bukk_102. Den ble merka i Tingvoll kommune, på Gjengset (UTM 449497 69906681) i ytre deler av Tingvoll. Den ble merka den 11.02.2008 som spissbukk, som betyr at den er årgang 2006. Den var da 79 kg (totalvekt) og hadde en gevirlengde på 10 og 9,5 cm.

 

Hadde en avtale med en journalist fra lokalavisa i dag. Ho skulle skrive en artikkel om hjortejakt, og ønsket å være med en jeger på jakt. Jeg syns det var helt greit, og tok ho med i ettermiddag. Brukte god tid. Snakka om hjort, jakt og naturopplevelser. Ho hadde aldri vært med på jakt før. I 18-tida gikk vi opp mot der jeg skjøt bukken i dag tidlig. Satte oss inntil noen trær og hadde grei utsikt. Ikledde ho jervenduken og vi satt og småprata og kikka oss rundt. I 1830-tida begynte jeg å brøle. Bare for å gi henne et inntrykk og en ny "opplevelse". Urbrøl like ved øret hennes fikk fra smilet hennes. Hva skjer så? Jo, fra lia ovenfor oss kommer det et dyr nedover. Ser i kikkerten at det er en spissbukk. Ho ser den også. Den kommer nærmere og nærmere. Sikter høyt i ryggen, men førsteskuddet går over. Jeg legger meg mot ei tue og slipper kula da den stiller seg med bredsiden til igjen. Bukken vinkler nedover og inn i fjellbjørkeskogen. Det begynner å bli farlig skymt. Aner problemer med å finne igjen dyret. Og riktig, vi gir oss rimelig raskt og ringer etter hund. Jeg kjører ned journalisten og får med ekvipasjen opp igjen. Bikkja, tror det er en beagle, er veldig spornøye. Den finner spissbukken som har fått kula midt i bogen både inn og ut. En dag med mange opplevelser! Har ikke veid den enda. Nå er det hjortebiff og ei kald øl. :D

 

Blir spennende å se hva journalisten får ut av jaktturen...... :)

 

Bilde0700.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...