Jump to content

Hagle til å bruke på sjøen (halvauto?)


vwhotrod

Recommended Posts

Hei!

Skal begynne med jakt på sjøen og er i den forbindelse ute etter en hagle til dette formålet. Jeg har en O/U hagle fra før, men den vil jeg ikke bruke i nærheten av saltvann.

 

Jeg ser at det er mange som bruker halvauto på sjøfugljakt (og ellers..) og siden jeg har en O/U fra før tenker jeg litt i de baner. Jeg er ute etter en solid og holdbar hagle som ikke er avhengig av nitidig rens for å funke. Den bør heller ikke være alt for dyr;-) En annen ting jeg kan tenke meg er mulighet for magasinforlenger til baneskyting. Benelli M2 ser flott ut, men den koster skjorta! Å kjøpe brukt er selvsagt en mulighet..

 

Noen tips?

Link to comment
Share on other sites

Om du skal jakte fra liten båt, kajakk eller lignende vil jeg ikke anbefale halvauto. Rett og slett fordi sikringene på slike svært ofte er enkeltvirkende, de sperrer bare avtrekker. Skal du bruke båt for å komme deg til eller fra skjær, er det en litt annen ting. Du kan naturligvis lagre hagla med åpent sluttstykke og en patron på tilbringeren, det gir god nok sikkerhet.

Selv bruker jeg pumpe på sjøen. Åpent sluttstykke. Jeg jakter fra kajakk og vil ha et våpen som er lå langt at jeg ikke sveiper munningen forbi føttene mine når jeg drar opp børsa.

 

Prismessig vil du nok også spare litt på pumpe i forhold til halvauto. Ellers er vel baikal blant de rimeligste halvautoene?

Endel pumper får du også i såkalt marine utførelse, med mer rustmotstandig finnish enn vanlig blånering.

Link to comment
Share on other sites

Har en Baikal MP-153, og den funker absolutt den. Er det noe jeg kan utsette på den, så er det vel at balansen i den er litt kjip. Ganske framtung, men det er vel ulempen med en 12-89 russisk stålkladd. Ellers veksler den det meste og dreper godt.

 

Hvis ikke 12-89 er viktig, ville jeg sjekka Weatherbys halvauto fra XXL, den virker rimelig grei. Dra og klå litt på den før du bestemmer deg :wink:

Link to comment
Share on other sites

Takk for gode innspill!

Hvis prisen overstiger 10 lapper så er det egentlig utenfor mitt budsjett, i hvertfall helt på kanten. Kan selvsagt utsette kjøpet og spare, men dog.. På den andre siden så er det de litt dyrere halvautoene som frister mest;-)

 

Pumpe er jeg ikke så keen på, har egentlig mer enn nok med å sikte og trekke av når jeg er på jakt.

Link to comment
Share on other sites

Flere anbefalinger; Mossberg 935 halvauto. En av de få (eneste ?) halvautoen med sikring på kolbehalsen slik man er vant til fra vanlige dobbeltløper hagler... Sikrer ikke mer enn avtrekkeren denne heller såvidt jeg har forstått, men dog. Bruker den på kajakkjakta, og fungerer finfint. Har vært helt uti vannet også, da var jeg ganske fornøyd med at den var sikret med ei snor... Tømte ut vannet av pipa og magasinet og skjøt et testskudd og jakta videre... Tok den gjennom en litt mer omfattende puss da jeg kom hjem da...

 

img0116ou.jpg

 

http://img821.imageshack.us/i/img0116ou.jpg

 

Lykke til i valget.

 

Sigurd

 

edit; får ikke vist bildet, legger link istedet.

Link to comment
Share on other sites

Eg bruker min remington 870 til all jakt, kiloene blir du for vant til, lengden er ingen problem. Fort kan du skyte med den ja, den videoen over er litt overdrevent spør du meg, han skyter ikkje på noe, for å si det sånn så tok eg begge leirduene når de gikk vær sin vei, så pumpen er ingen problem. Min har vert gjennom alt fra sjø til langt oppå fjellet. Bor du i nærheten så er den bare å komme å prøve :)

Link to comment
Share on other sites

Eg trur eg hadde gått for ei 870 og masse våpenolje. Kanskje duracoat-tipset til Hopalong ikkje er so dumt, heller.

 

Hvis det er snakk om 870 med matt type overflate: Demonter, smør inn med grease og tørk av med papir. Det er bare å tørke av til man ikke blir fet på fingrene av å ta i våpenet. Jeg gjorde det på min med meget godt resultat. Før rustet den bare Teisen eller Gislefoss nevnte nedbør eller fuktig vær. Nå ruster den ikke i det hele tatt. Tipper at man fyller alle porene med denne metoden.

Link to comment
Share on other sites

Hei vwhotrod.

 

Jeg har en Hatsan Escort PS Marine (12/76). Er veldig fornøyd med denne. Solid og rimelig hagle i forniklet marine-finish! Krever litt puss og stell, men sansyligvis ikke noe mer en alle andre halv-autoer.

 

Den leveres med magasinforlenger, "plomberings-stav", utskifbare choker (mod, mod imp, og full) har også en cyl/skeet choke som jeg fikk våpensøylen til å skaffe meg i ettertid. kostet 270,-

 

Teknisk informasjon fra produsenten:

Hunting purpose 12 gauge, 3” / 76 mm chamber, gas operated semi auto shotgun.

Capability of firing both 3” / 76 mm and 2 ¾” / 70 mm shells of light 7 / 8 ounce (24 gr) shot load to heavy 2 ounce (57 gr) load magnum shells.

Advanced polymer compound synthetic stock & fore-end with soft butt plate.

Barrels are made of nickel-chromium-molybdenum steel with additional chrome plating internally & are proof tested for1200 kg / cm² (17160 lb. per square inch).

Air craft alloy receiver.

Medium width (8 mm) checkered ventilated anti-glare barrel rib (on barrel lengths on or above 24” / 61 cm).

Steel shot suitable multi chokes.

Magazine Capacity: 4+1 rounds.

Accessory magazine extension tube increasing capacity to 7+1.

Accessory migratory plug decreasing capacity to 2+1.

Magazine cut-off system for single shot.

Manual cross-button trigger safety.

Two spacers to adjust the slope of the stock for a perfect fit. Sling swivels.

 

Du kan se nærmere på den her: http://www.wingevapen.no/index.php?do=product&id=316

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...