Jump to content

Våpensøknad - ALT du trenger å vite


dimex

Recommended Posts

Ikke alle handvåpen er ok at eie. Men enkelt forklart, de vanlige pistolene og revolverne er ok. Trur ikke du trenger bekymre deg om dette. Det myndighetene ikke önsker er våpen med magasinet utenfor skjeftet og som man kan holde med to hender. Det hele er litt dumt formulert fra etatens side da mange rene sportsvåpen er slike, men typen av våpen dem ikke liker er dem som ser ut som en maskinpistol, selv om det kun er halvauto. Tech9 er vel ett slikt våpen trur jeg.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

:wink: Jeg ble forespurt i dag hvor det står krav til og definisjon på reserve-våpen...

Altså hva som er minimumskrav for å få reserve-våpen av samme type og kaliber som hovedvåpenet..

Noen som vet hvor det står om dette i lov / forskrift / rundskriv?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ring og spør. Jeg gjorde det etter to uker (ble forespeilet omlag en uke da jeg leverte) og da var det noe så banalt som usikkerhet omkring boforholdet mitt (er student, så det var usikkerhet om hvor jeg var folkeregistrert). En enkel telefon på tredve sekunder kunne løst det, i stedet lå den der og støvet ned.

Link to comment
Share on other sites

Leser meg til at det som oftest går bra å kjøpe våpen fra private selv om det ikke er innført noe navn på selger( forhandler søknad)Men om jeg vet hvem jeg skal kjøpe av, da holder det vel å fylle ut navnet og adressa til vedkomende i rubrikken "navn og adresse på leverandøren"? "selgers påtegning" skal vel gjøres etter innvilget søknad og før selger leverer våpenet fra seg?

Fikk søknad i retur da selgers underskrift manglet....

Link to comment
Share on other sites

Kan ikke komme på å ha fylt ut leverandør i mer en ca 1% av de søknadene jeg har levert og fått godkjent. Ei har jeg solgt så mye til folk som har skrevet meg opp som leverandør. (Sistnevnte inkluderer tid som merchant of death i en våpenbutikk)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

jeg skal søke på håndvåpen, og lurer på dette spørsmålet om "oppført i jegerregiseret". Jeg er jo det, men dette er jo ikke vesentlig for konkuransevåpen. skal jeg skrive ja eller nei? og på dette med bruksområde, skal jeg skrive "trening/konkuranse" eller f.eks "finfelt"?

Link to comment
Share on other sites

Da må jeg også bryte inn i tråden...

 

Ble akkurat oppringt fra våpenkontoret. Har jo kjøpt en Rem 597 som ungen skal bruke. På våpensøknaden skrev jeg som begrunnelse at datter skal øvelsesskyte. Da fikk jeg beskjed om at hun må være medlem i skytterlag.

 

Underveis i samtalen ble han nok litt usikker, for børsa skal jo stå på meg. Jentungen er 10 år, nemlig. Jeg har jo sendt alle nødvendige kopier av dokumenter som jeg har.

 

Noen som har vært borti slik før? Må hun virkelig meldes inn i dfs-lag/skytterlag? Jeg sa at børsa ble kjøpt for å tilpasses henne slik at hun kunne trene litt i blant. Og børsa er jo i praksis min. Våpenkortet blir på meg, så hun er bare bruker med meg til stede.

 

Han skulle sjekke opp litt mer, så skulle han gi beskjed om jeg måtte fikse flere dokumenter, ellers godkjente han den.

 

Vel, vel. Et lyspunkt at behandlingen av halvauto er i gang igjen da, selv om det vil ta noe ekstra tid før jeg får dokumenter om jeg må melde henne inn i et dfs-lag.

Link to comment
Share on other sites

Skal søke om hagle nå, å den biten er grei.

 

MEN det kan jo være at jeg vil ha meg ei rifle etterhvert også. Er det noen som helst ulemper med å søke om ett par rifler i samme slengen?

Aner isåfall ikke kaliber, men om jeg søker på 22, 6.5 og 308 så burde jeg være ganske greit dekka? :P

Link to comment
Share on other sites

Jeg slurvet og skrev 65mm i stedet for 6,5.

Gikk rett igjennom :mrgreen:

 

Vurderte en stund å prøve å bygge kanon, men dro heller ned og fikk ordnet det på politikontoret.

Kunne vært tøft med egen kanon, men spørs om ikke naboene hadde blitt redde.

Ammo hadde muligens blitt litt i dyreste laget for min del også.

Link to comment
Share on other sites

Sett at jeg skal søke om to brukte boltrifler til jakt (CZ452 .22LR og Mosin Nagant M44 7,62x54R(Begge tillatt til jakt))

Hva må da fylles ut?

Personalia på selgere og serienummerer i tillegg til produsent, presis modell, våpenart og kaliberne?

 

Om jeg finner en Mosin Nagant av annen modell vil jeg heller ha denne; kan jeg da bruke evt. godkjent søknad for den brukte, eller må jeg ha egen søknad for bare ei boltrifle i 7,62x54R som jeg ikke kan bruke til privat kjøp?

 

:?:

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

@sjutoogseksti

Kontakt ditt lokale kammer og spør dem om dette. Det er forskjellig praksis rundt om kring.

Personlig foretrekker jeg å ha så åpen søknader som mulig, dvs at jeg bare søker om type åpen og kaliber.

 

Info om et eventuelt brukt våpen som kjøpes leveres jo inne når søknaden er utfyllt av selger, etter overtaglese.

Link to comment
Share on other sites

Ja, det kan man (men selv pod er ikke enig med seg selv på dette området, så man bruker å gå stilt i dørene). Eneste gangen jeg bruker å påføre info om selger og våpen nr ved innlevering av søknad, er ved kjøp fra kammerater og nære bekjente. Dette siden jeg ellers ikke vet hvor jeg kommer til å kjøpe våpenet jeg søker på, i dag virker det mærkverdig å tvinge folk til å handle hos forhandlere og slik stenge de ute fra bruktmarkede. (Dette er forøvrig en av de tingene man bør ta opp når nye våpenlov skal ut på høring, slik at man ikke blir offer for den enkelte saksbehandlers praksis).

 

Det er ikke sikkert ditt lokale våpenkontor godkjenner en "åpen" søknad til deg (åpen betyr kun at merke og modell ikke er påført søknaden, kaliber, våpentype etc. må være der). Ditt lokale våpenkontor kan med loven i hånd nekte å godkjenne en "åpen" søknad, selv om opplysninger som merke og modell som oftest ikke er relevant for å avgjøre søknaden.

 

Jeg søker likevel så sant mulig alltid med "Åpen" søknad, for å slippe å plage våpenkontoret med idiotiske endringer av søknad grunnet at jeg ombestemmer meg, eller ett bedre enn forventet våpen dukker opp innenfor budsjettet.

 

Untak er selvfølgelig 1/2auto rifler/hagler, og pumpehagler. Samt i mer spesielle tilfeller der merke og modell har innvirkning på vurderingen av søknaden.

 

I de fleste tilfellene leverer jeg med eget vedlegg for "andre opplysninger", som tar for seg dette om våpenkontoret ikke utenvidere godtar "Åpen" søknad. (i spesielle tilfeller kan våpenkontoret t.d skrive på at søknaden gjelder for våpen merke og modell aa, eller våpen merke og modell bb, slik at man får den frihet man trenger for å handle på bruktmarkede).

 

For våpen til jakt som er av bolt repeter type, har ikke våpenkontoret behov for annen informasjon enn kaliberet og at typen våpen for å kunne behandle søknaden innenfor jaktvåpengarderoben.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

@daruu

Du kan søke om intil 6 våpen etter eget forgodtbefinnede til jakt, i jaktvåpen garderoben.

 

Det kan vel nevnes at man i tillegg til å ha 6 hele våpen (uten å begrunne noe mer enn Jakt), kan ha så mange løp og kaliber man klarer å finne på at man ønsker til hver enkelt av disse (om man har systemvåpen eller løpsstikke). (Til lommeboka og plassen tar slutt). :wink:

Link to comment
Share on other sites

[Når var trening ervervsgrunnlag og når ble det slutt på det?] Rundt 2000 om jeg ikke husker feil

Kom samtidig med aktivitetskravet for håndvåpen og tabellen over hvilken type skytter man er.

Akkurat. Selv forholder jeg meg til forskriften § 13: Tillatelse til å erverve og inneha rifle, hagle, pistol eller revolver til øvelses- og konkurranseskyting kan gis til søker som kan dokumentere medlemskap og aktivitet i forening tilsluttet godkjent skytterorganisasjon. Det gjør våpenkontoret jeg sogner til også.
Link to comment
Share on other sites

Det er ikke sikkert ditt lokale våpenkontor godkjenner en "åpen" søknad til deg (åpen betyr kun at merke og modell ikke er påført søknaden, kaliber, våpentype etc. må være der). Ditt lokale våpenkontor kan med loven i hånd nekte å godkjenne en "åpen" søknad, selv om opplysninger som merke og modell som oftest ikke er relevant for å avgjøre søknaden.
Jeg vil påstå en slik nekt vil være uten loven i hånd. Det eneste loven (forskriften) sier om søknadsformulering er at søknad skal sendes på fastsatt skjema. På gjeldene skjemas rettleding står det eksplisitt at det er tilstrekkelig å oppgi våpenets art og kaliber ved kjøp hos godkjent forhandler. Dersom man har som utgangspunkt at man skal kjøpe fra godkjent forhandler er det nok med ovennevnte, mens dersom man vet at man skal kjøpe privat skal man skrive alle detaljer (hvilket jo er like greit).

 

Hva så hvis man har en innvilget "åpen" søknad og ender opp med privatkjøp? Jeg har aldri hørt om at noen har hatt problemer i slike tilfelle, hvis man antar at det kan være et problem er det vel ikke værre enn at man kontakter våpenkontoret og forklarer situasjonen.

Link to comment
Share on other sites

Ko-Stens: Du skriver "han" på våpenkontoret? Er det ikke "hun" der oppe lengre? Hehe.. For et idiotspørsmål:)

 

Det var et hannmenneske ja! :) Et trivelig og forståelsesfullt hannmenneske og.

 

 

 

Og i skrivende stund fikk jeg ny telefon fra han om at jentungen må være medlem av skytterlag. Da tar søknaden fort vekk over en uke ekstra da jeg må finne et høvelig skytterlag å melde henne inn i, få betalt, få kvittering og få sendt attestert kopi...

 

Menmen. Det er ikke mer enn to uker siden jeg sendte søknaden, og det har gått fem uker før, så det får gå...

 

Bra at han ringte i hvert fall, i stedet for at jeg får et avslag i posten og må søke på nytt, og hvor søknaden da kommer i bunn av bunken igjen. Nå bare sender jeg kopi med henvisning til søknadsnummeret, så kommer stempelet på.

 

Grei skuring, men det er jo litt pussig likevel at en tiåring må være medlem av skytterlag for å være med meg å skyte litt på bane når jeg skal produsere tomhylser til .222'en og .308'en min, og når jeg også kommer til å stå som eier av .22'en.

 

Men det er jo en halvauto, og de har sikkert fått beskjed om å være strenge. No hard feelings i grunn. Det er nok syting som det er i forbindelse med behandlingstider og andre ting. Jeg er fornøyd med å få beskjed pr telefon om mangelen i stedet for å få beskjed om avslag og ny runde.

Link to comment
Share on other sites

Heisann. Førstegangssøker. Jegerprøveeksamen i kveld.. :lol:

Henter søknader i morgen. Det jeg lurer på er hvordan det skal fylles inn for en førstegangssøker?

 

Har tenkt å søke på følgende:

Cz 455 Thumbhole

.17HMR-pipe til Czen

Ruger 10/22

Mosin Nagant, ikke bestemt meg for modell

Remington 870 ESM

 

Holder det da med

"Repeter .22LR",

"Våpendel pipe .17HMR",

"Halvautomat .22LR",

"Repeter 7,62x54R" og

"Pumpe kal. 12" og/eller må det omformulerest litt?

 

Er også 16 og da må jeg jo søke om disp. fra aldersgrensen. Skal foresatte skrive under på hver søknad?

Link to comment
Share on other sites

Tillatelse kan ikke gis til person under 18 år. Unntak kan i særskilte tilfeller gjøres for person under 18 år men over 16 år, der våpen kan oppbevares av verge eller annen person som fyller de alminnelige krav til tillatelse.

 

Nå kjenner ikke jeg ditt lokale politikammer, men ikke bli for overrasket om du ikke får lov til å søke på et helt arsenal første dagen etter jegerprøven.

 

Pumpehaglesøknad må ifølge baksiden av søknadsarket behandles som halvauto, dvs at du må føre på modell, løpslengde osv.

Link to comment
Share on other sites

Nei, jeg forventer ikke at alt skal bli innvilget heller. Tenker egentlig bare Cz455 og eventuelt Mosin Nagant først, men jeg vil jo søke på det andre slik at jeg slipper å betale gebyr igjen om en måned.

 

Når det står sort på hvitt "i særskilte tilfeller"; betyr det at det er uvanlig eller sjeldent at personer under 18 får innvilget søknad med foresattes tillatelse(underskrift)?

Link to comment
Share on other sites

Tillatelse kan ikke gis til person under 18 år. Unntak kan i særskilte tilfeller gjøres for person under 18 år men over 16 år, der våpen kan oppbevares av verge eller annen person som fyller de alminnelige krav til tillatelse.

 

Nå kjenner ikke jeg ditt lokale politikammer, men ikke bli for overrasket om du ikke får lov til å søke på et helt arsenal første dagen etter jegerprøven.

 

Pumpehaglesøknad må ifølge baksiden av søknadsarket behandles som halvauto, dvs at du må føre på modell, løpslengde osv.

Jeg leverte 6 åpne søknader og fikk innvilget. Deriblant pumpehagle som IKKE regnes som halvauto men repeter...

 

 

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Deriblant pumpehagle som IKKE regnes som halvauto men repeter...

 

Ingen har sagt at den går som halvauto, men i følge søknadsskjema gjelder samme krav til informasjon som ved halvauto.

Det syndes litt mot dette, uvisst om det skyldes lite oppdaterte tjenestemenn eller søknadspapirer, men best å ta det med om man ikke ønsker forsinkelser.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...