MortenGB Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Ble en eldre rådyrbukk i helga. Hadde bare ett par tenner igjen stakkar. Hvordan er det med mørning på slike karer. Den bør vel å henge i ca 40 døgngrader? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Truls Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Fankern, jeg leste tittelen på denne tråden og trodde det var meg du mente Du kan nok med fordel la bukken henge 40 døgngrader og vel så det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 På denne tida av året, med de utetemperaturene vi har nå for tida, er surning etc. pga. for høy temperatur under modningen ikke et særlig aktuelt problem. Heldigvis er rådyr i utgangspunktet relativt mørt kjøtt, så det er nok ikke like kritisk med lang mørning som hvis det hadde vært en gammal ælj eller noe slikt. Men så lenge slaktet ikke fryser, ville jeg for min del hengt gammer'n minst 40 døgngrader. De 40 er bare et utgangspunkt og bør justeres etter temperatur, type dyr, alder på dyret, hvor mye smak man vil ha og hvor dårlige tenner man har. Vær obs. på at frysing stanser modningsprosessen, og at kjøtt som har vært frosset ikke blir mørere. Ellers er jeg enig med forrige taler i at de gamle generelt bør henge lenger... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Innante Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Stemmer i med forrige talere, du lar den "gamle" henge så lenge du føler for. Med 40 døgngrader som et utgangspunkt. Off topic så er min soleklare påstand at de fleste gamlinger blir fryseforkorta rundt de 50. Etter den tid er de seige (eller var det sta) uansett hva som gjøres og kan henge til de faller ned uten at det hjelper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Truls Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 (edited) . Edited December 6, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Fankern, jeg leste tittelen på denne tråden og trodde det var meg du mente Du kan nok med fordel la bukken henge 40 døgngrader og vel så det. jeg tenkte og på meg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Me hengte den hjortebukken vår på ca 160 kg, i 2.5 veke i haust. Total så blei det mellom 80-90 døgngrader, og eg kødder ikkje, den biffen eg har spist av den, kunne eg latt være å bruke kniv på. Den kunne spisast med skjei, det er første gongen me har modna den så lenge, og eg angrer ikkje på det. Normalt, så har me hatt mellom 40-60 døgngrader. Så lenge temperaturen er lav, som den er på denne tida av året normalt, så er det ein fordel å la dei henge kanskje 60-80 døgngrader. Det er den tida før 1 Oktober, som kan være litt skummel, dersom det er temperaturer på mellom 10-15 grader. Gamle dyr er fordel å henge lenger enn ungdyr, uansett kva det måtte være. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferieguru Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Jeg så et program på BBC Lifestyle for noen måneder siden. De skulle teste den beste biffen i New York (om den nå ikke var regnet for den beste i verden også, husker ikke) Det ble servert av alle steder i en strippebar. De kjøpte inn kjøtt, og modnet biffstykkene (hele) i eget kjølelager i 3 måneder før de var klare. Nøye overvåket klima så klart. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bugsen Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 1 spissbukk som datt i forrige månejakt hang i 9 døgn med skinnet på. Flåinga gikk greit. Ene bogen var rimelig knust/ganske nye blodslag mellom begge bogfjølene. Men det var overhodet ingen surlukt, så jeg ble gledelig overasket. Temperturen varierte fra 8-10 grader ned til 3-4 og så 12-15grader de 2 siste dagene. I mellomEuropa er vel mørning med skinnet på standarden. Knut Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haavard Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Alle jegere bør vel ha eget kjølerom? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Næsjdå.. Naturens kjølerom pleier å funke utmerket det, i kombinasjon med ein viltpose evnt ei vifte, som sirkulerer lufta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaktlykke Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 De fleste jegere har det ikke og det er heller ikke nødvendig så lenge man har tilgang til et sted med god gjennomtrekk og lite fukt og jevnt over lav temperatur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukke Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Kjølerom er et must tidlig i jakta. Husker september i fjor, hvor vi faktisk hadde 20 grader enkelte dager. Slikt blir det ingen god mørning av, uten kjøling. Ellers er jeg enig med Mauser. På denne tiden kan de henge godt over de "vanlige" 40 døgngrader. Uten at jeg hadde regna sammen skikkelig, så vil jeg anta jeg hengte et rådyr, nærmere 70 døgngrader. Fantastisk kjøtt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haavard Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 Problemet er at det ofte ikke er jevn temperatur. Det skal f.eks. godt gjøres å henge et renslakt i Østfold i akseptabel temperatur. Sent i elgjakten er det vel ofte under 0 grader? Mine ren pleier å henge ca. 70 grader. (Mesteparten av tiden i kjølerom) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.