Jump to content

Tips til førstegangs elgjeger?


sirhitalot

Recommended Posts

Det ligger en tråd ett eller annet sted her som heter noe sånt som "hva har du i sekken på elgjakt?" Der er det en del tips om hvordan du bør utruste deg i hvert fall.. Søk på den.

 

Ellers er det vel bare standardtips som gjelder: Ta hensyn til vind. Sitt i ro. Gå forsiktig på post hvis det lar seg gjøre, elgen kan stå hvor som helst. Kommer du over en bakkekam, stopp og speid litt i kikkerten.

 

Elgen detter ikke nødvendigvis på stedet, så et lite søk kan bli nødvendig; ikke vas i vei etter en skadd elg, da stikker den, og du finner den kanskje ikke igjen. Vent en halvtime hvis du ikke finner den i umiddelbar nærhet av skuddstedet. Da har elgen sannsynligvis lagt seg ned ikke for langt unna. Med dette i mente er det fornuftig å ikke bråke for mye når andre kommer til skuddstedet; elgen kan være like borti høgget, men bli støkket opp fra sårleie og dra lenger avgårde.

 

Følg med som en smed i skuddøyeblikket! Merk deg nøyaktig hvordan dyret reagerer og prøv å innprente hvor det sto og hvilken vei det sprang. Det er veldig lett å glemme eller se litt feil hvis man ikke er oppmerksom.

 

Hvis elgen kommer gående eller løpende; rop "hei!", plystre, eller gi et kort elggrynt. Hold for nesa med fingrene og form en liten trakt med hendene. Gi et lite støt som låter omtrent som "øeh!" Litt som et stønn som om du får et slag i magen, men med hendene på nesa. Dette stopper de fleste elger.

 

Med mindre holdet er langt; Ikke "finsikt" :!: Da er det lett for at du blir usikker, bruker for lang tid og sjansen går fra deg. Legg korset midt i bogen og trekk av. Rolig og bestemt. Elgen er et stort mål som gjerne ikke er langt unna. Men for all del, ikke ha det for travelt heller! Du skal jo vite hva slags dyr det er og at det ikke er noe i veien for å skyte før du trekker av. Se godt etter om det er ku eller kvige! Husk at kalven kan være et godt stykke bak, eller ha skilt lag med kua! Dette brant jeg meg på i fjor. Skjøt på det jeg mente var en kvige, men som til min fortvilelse viste seg å ha melk i juret. Kalven ble heldigvis skutt dagen etter, men det var en uggen opplevelse :oops::!:

 

Kommer elgen nedenfra ser den liten ut! Husk det når du bedømmer om det er kvige eller ku. Sitter du høyt i terrenget er det viktig at du har dette i bevisstheten på forhånd slik at du ser ekstra godt etter når det plutselig kommer en elg.

 

Skitt jakt! :D

Link to comment
Share on other sites

Beste tipset tror jeg må være at dersom du ikke føler deg 100% sikker på at du treffer der du skal, så la være å skyt.

Det er viktig at første gangen man skyter på et dyr at det blir en "positiv" opplevelse. Tror ikke det er noe moro å starte sin elgjegerkarriere med feks. et skadeskutt dyr.

Og det er jegerne som greier å holde igjen skudd som gjør den største bragden! Alle kan skyte en elg, men ikke alle greier å la være å skyte etter elgen.

 

Ellers er vel noe av det viktigste å sitte stille uten å lage lyd, og samtidig gå strategisk inn på posten din både mtp. lukt, støkking av evt. dyr og å gå stille. G

Følger du disse hovedreglene skal det vel hvertfall være en rimelig god sjanse til å få elg på skuddhold i løpet av et par-tre høster.

Link to comment
Share on other sites

Følg med som en smed i skuddøyeblikket! Merk deg nøyaktig hvordan dyret reagerer og prøv å innprente hvor det sto og hvilken vei det sprang. Det er veldig lett å glemme eller se litt feil hvis man ikke er oppmerksom.

 

Enklere sagt enn gjort når man skyter sitt første dyr.

 

Mitt tips er at du sørger for å holde deg varm. Om du skjelver av kulde, eller har en frossen avtrekkerfinger, blir det ikke morsomt når elgen kommer.

Link to comment
Share on other sites

Ta med ei god niste(Bacon, egg + alt aent godt som kan lagast i ei panne), god kaffè, gode jakthistorier og masse godt humør;) Dette er nesten d viktigaste med heile elgjakta;)

Nesten?? Det er jo dette som er elgjakta, jo!!

 

Et godt råd til: Hvis dere slakter elgen ute i terrenget, så rust deg med en skikkelig god flåkniv. Som førstegangsjeger blir du kanskje sendt ut på drev, eller plassert på poster der det er mindre sannsynlighet for elg - så det er nok mer sannsynlig at du får kontakt med dyret etter at det er felt! Og da må du holde deg frampå, og lære i praksis hvordan en slakter et dyr.

Link to comment
Share on other sites

Sitt rolig, hold munn, ikke tiss på eller i nærheten av posten. Rydd de kvistene og små buskene som forhindrer rent skudd felt. Kle av deg før du går ut på post, kle på deg når du kommer på post. Ta deg ut skyte sektorer med en gang,bestem deg for hvor du kan og ikke kan skyte. Forviss deg om hvor nabo posten sitter,bli med til neste post om nødvendig. Gå stille og rolig ut,og inn postrekka.

Sitt til du får beskjed om å gå av.

Hold igjen om du er usikker !

Link to comment
Share on other sites

Bruk nok rifle, ligg unna 6,5x55.
Hvorfor skal noen alltid dra fram denne "6,5 eller ikke"-diskusjonen? Vi har masse sider med slik ørkesløs diskusjon fra før her inne.

 

Dessuten har sannsynligvis en førstegangsjeger bare ett våpen. Så når det "gode" rådet om å ligge unna 6,5 var

Skrevet: Ons Sep 23, 2009 10:59 am
så er det kanskje uansett i seineste laget å bestemme seg for nytt våpen, søke kjøpetillatelse, kjøpe og betale våpen m/ kikkert, kjøpe ammunisjon, skyte inn, og finne et sted å avlegge skyteprøve - - - når jakta i mesteparten av landet starter i grålysninga 25. september?
Link to comment
Share on other sites

De fleste gode tipsene er allerede nevnt her, men et råd som aldri kan nevnes for ofte er å holde igjen skuddet om du er usikker.

I de fleste tilfellene stemmer magefølelsen hvis du føler at noe er galt (feil dyr etc.) og da er det bedre å la elgen passere enn å skyte dårlig eller skyte feil dyr.

Om riktig dyr passerer og du ikke skyter så har du/dere uansett resten av jakta igjen til å jakte på det.

Og selv om du er novise og fersk i elgskogen så skal du ikke la deg tråkke på av sånne som spør: "Koffor skaut du itj da?"

Svaret ditt bør være: "For at itj du og laget vårres ska bruk resten tå dagen på ettersøk!"

 

Blir du satt i drevet så blir du svett og utkjaset, pakk lett, men ha med tørre klær til pausene.

 

Blir du satt på post så skal du sitte stille til det gror mose på deg, om du opplever som jeg en gang gjorde at et ekorn skulle til å klatre oppover støvelskaftet, da sitter du stille nok. :P

Husk varme klær, og bruk tiden på post til å se ut skytevinkler og beregne avstander, gå gjennom mulige scenarioer i hodet og vær oppmerksom på busker og andre hindringer i skuddfeltet ditt.

 

Om du ikke kommer til skudd i år, gled deg med resten av laget, for elgjakt er lagjakt og ikke sport for egoister.

 

Skitt jakt! :)

Link to comment
Share on other sites

Ser det er nevnt før, men kan vel ikke gjentas for ofte: Sitt stille! Og tenk ALLTID vindretning.

Min gamle, forlengst avdøde, bestefar sa alltid at man på elgpost måtte poste så snørra rant. Med det mente han at nesedryppet måtte for all del ikke "snufses" inn. Dette var nok til å støkke elgen. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ikke start din elgjegerkarriære med å skadeskyte. Det er viktigere enn alt.

 

Det er kun du som avgjør om et skudd gir et lykkelig utfall.

 

At du ser en elg er nødvendigvis ikke det samme som at det er snakk om en skuddsituasjon.

 

Post slik at du ikke får lange skuddhold, hvis elgen løper så la den løpe.

 

Elgjakt er morro, vær forsiktig slik at du ikke ødelegger dette for deg selv og jaktlaget.

Link to comment
Share on other sites

Her har du mine "five cent"

:arrow: Sett deg på den posten, det stedet du får anvist. Drit i vinden, tenk sikkerhet og ikke beveg deg bort fra posten du har fått uttelt. Lag deg gjerne et bål for å skjule lukten din, elgen bryr seg ikke om røyken (ha med et par tre vedkubber i sekken.

:arrow: Sitt/ligg stille, prøv forskjellige skytestillinger.

:arrow: Gjør deg opp en mening om avstander, ut til "kjente" punkt eks stubbe 200m osv (har du avstansmåler er dette å foretrekke).

:arrow: Bruk nok klær, noe varmt å drikke + litt digg, elgjakt skal være kos.

:arrow: Lag deg gjerne en regle/sang om hva som skal skytes og hvordan dette ser ut og terp på denne. Ikke alltid like lett å huske på alt i "kampens hete" :wink:

:arrow: Bruk øyne og ører, sveip over området med øynene gjevnlig, for før eller senere vil du garantert oppleve at dyr bare dukker opp av "intet".

:arrow: Prøv å plasser deg slik at du ikke avgir silluett, sett deg inntil en trelegg osv.

:arrow: Er du i tvil når dyret kommer, ikke skyt. Det er bedre å slippe et dyr enn å skadeskyte.

:arrow: +++ Litt sent nå, men bruk neste sommer/høst til å studere dyrene, både hva som skiller ungdyr fra voksne, men også hvordan dyrene oppfører seg når de er "friske" og hvordan de oppfører seg når de er jaget/presset/stresset. Dette kan/vil hjelpe deg når du får dyr på posten.

 

Ha en fortreffelig jakt, nå er det kun timer igjen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Sitt stille, ikke lag bål og bråk så jævlig (på post, spar dette til lunsj)! Ikke lag mer lukt en høyst nødvendig (ikke piss rundt om kring), og vær stille!

 

Er vel litt uenigheter i dette med bål på post. Mange som sier at elgen ikke reagerer på bål, og at røyken fra bålet tar vekk mye av egne kroppslukter. Selv har jeg skutt fler elger i medvind og bålet ved min side.

Link to comment
Share on other sites

Her er metervis med tips. Det meste er vel nevnt.

 

Det eg syns er viktigast er å lære noko heile tida. Legg merke til ting. Følg med på dyr når du ser dei. Tenk gjennom kva du gjer og kva du ikkje gjer.

Etterkvart opparbeidar du deg eit sett med eigne erfaringar. Mykje av dette er ting som setter seg i ryggmargen og som du ikkje tenker over ein gang.

 

Her trengs det tolmodigheit, men etterkvart får du opparbeida deg erfaring som du lærer av. Det er då du blir ein jeger, og ikkje berre ein som går på jakt.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...