Jump to content

Ole-Johan

Members
 • Posts

  669
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Ole-Johan

 1. Kan du finne ut hvilken lovparagraf jegeren ble dømt for å bryte? Ellers skulle det til sammenligning vært gøy å vite hvor mange elger i drev for dachs det skytes i Norge hvert år.
 2. Ja det blir så dumt når vikarierende motiver skal kamufleres som saklige argumenter. Den eneste som blir overopphetet når det går på langtur er hundeeieren. Drev på langtur er fra jegerens side uønsket og håpløst, og fører aldri til felling. For drevdyret er det effektivt med tanke på å bli kvitt hunden og jegerne - drevet går ikke langt ivei før flog, elver, veier, jernbaner, gjerder eller andre vederstyggeligheter stopper hunden. MD vet sikkert at det eneste slike langfarter er farlig for er hunden, og at eieren gjør alt han kan for å få koblet den før den omkommer. Men politikk er politikk og sannhet er sannhet - det går sjeldent sammen...
 3. Finnes det godkjente aversjonsdressører for annet enn sau og rein?
 4. En drilling er selvsagt et våpen for kombinert jakt, og et innstikksløp i et mindre kaliber er svært anvendelig. Jeg har erfaring med Krieghoffs EL 22 og EL 44 i .22 lr og .22 magnum. Ved storfugljakt med spets skytes det aller meste med innstikkeren i .22 magnum, kun på lengre hold brukes drillingens rifleløp. Det samme gjelder gåsejakt, vinterjakt på rype, åtejakt på rev, skjærer og kråker. Men .22 lr løpet og CCI Quiet kan jeg plinke rundt husveggene som med et luftgevær. Et innstikksløp i 6x70R ville i tillegg gitt et ekstra rifleskudd ved rådyrjakt. Der var en artikkel i ett eller annet blad, kanskje Vapen tidningen, hvor Jens Perto linet inn et 6x70R-løp i en H&H kiplauf. Der skrev han litt om patronens potensiale. Etter mitt skjønn er innstikksløpene svært undervurdert her på berget, men sentraleuropeerne har forstått å ha glede av dem til alle tider. K&S lager løpet i flere kvaliteter, tipper det fort koster 1000 Euro.
 5. Loven er loven, men jeg er enig med deg at dette er tåpent. Det er mindre stressende å bli forfulgt av en hund som loser - det er derfor mennesket har avlet frem drivende hunder. Når drevdyret hele tiden hører hvor hunden er, roer det ned og turer. Det er det hele jaktmetoden med drivende hunder går ut på. Ellers sammenfaller jervejakt med gaupejakt og revejakt - og det er mer enn dumt at man ikke skulle kunne benytte samme hund til de tre artene. Det er viktig at myndighetene påvirkes ved revidering av lovverk. Bjørn burde også vært tillatt å jakte med drivende hund. Det er argument nok at det er lovlig i alle andre verdens land hvor bjørn kan jaktes. Mens man venter på at lovverket harmoniseres med virkeligheten er løsningen å alltid slippe en støver og en spisshund sammen...
 6. Nei jeg blander ikke begrepene, men har aldri sett noe eget navn for en "tradisjonell bygget" drilling i to forskjellige riflekalibre og ett haglkaliber. Men det vet kanskje du?
 7. Da er det en perfekt bochdrilling! Jeg vil anbefale deg å skyte fem fabrikkpatroner for så å sende hylsene til RCBS. De lager da et custom-sett til ditt kammer. Patronen er lang med liten diameter og svak skulder, små variasjoner mellom kammer og die kan lage store problemer. Norma holder kruttlottene svært jevne over tid. Du kan kontakte dem og høre hvilket krutt de brukte i fabrikkladningene.
 8. Det er den mest ukurante patron du kan tenke deg. Men ikke vær lei deg, er innstikkløpet for kaliber 12 kjøper jeg det av deg! Krieghoff fikk Norma til å lade opp en lott med patroner, men jeg tviler på at den blir fabrikkladd igjen. Så det første du gjør er å få tak i mest mulig fabrikkpatroner. Patronen er konstruert slik at den ikke belaster våpenet stort mer enn det .22 Hornet gjør, og den kan derfor brukes i duraldrillinger. Patronen bør være helt super til alt opp til rådyr. Google litt på tysk, så kanskje finner du litt. Her i landet tipper jeg det er mindre enn en håndfull personer som har kaliberet.
 9. Ja, og det ser ut som problemet er større for støvere enn for småhunder. Grunnen til det kan være anatomi og størrelse - en støver som går med nesa i bakken slår håndleddet hardere mot båndet enn en småhund. Men jeg har også sett hovne framføtter på beaglene. Etter min erfaring ble problemet større med DC50 og T5. Grunnen tror jeg er at de er større og mer kantete enn dc30 og dc40 (dc40 regner for det aller beste peilhalsbåndet Garmin har laget noen gang på alle måter). En annen ting er også at den lange tunge wireantenne dc50 og T5 er utstyrt med får båndet til å vri seg slik at ene foten slår mot hjørnet.
 10. Nei, nei, nei: Man skal selvsagt ikke avlive valper og unghunder bare fordi de er energiske og prøver litt det ene og litt det andre. MEN en voksen hund, som har fått 2-3 høster etter den er fylt året, som fremdeles er notorisk elgjager er det ikke noe å gjøre med. Det fremstiles her som at det finnes autoriserte strømmere som kan strømme bikker ute i skogen - noe som ikke stemmer. Slike notoriske bikkjer kan selvsagt selges - og påføre andre mer problemer enn noen noengang har ønsket dem. En finne eller russer på 3-4 år som er notorisk elgjager egner seg ikke til omplassering. Den bør skytes.
 11. Nei det er vel det vanlige at stående hunder står for det som trykker: ca. 10 fuglearter + hare.
 12. Du må holde deg til virkeligheten: For de aller fleste hundene er det nettopp ditt "a)" og "b)" som gjelder. En amatør skal kunne få til en hund, hvis ikke er de verdiløse. Det er bare noen få avvikere som det ikke går å få til å slutte med elgjaging. Og så har du atter noen få andre som ikke engang jager elg... Begge kategoriene er svært uønsket både for jeger og avl, og faller etterhvert over i din kategori "d)".
 13. Ligner mye på Brownings patenter, men flere utenpåliggende deler. Vet du hvilket kaliber den ble produsert i?
 14. Ja det er jo dessverre slik. Noen jakter ingenting, og det blir det samme med dem. Det er alltid viktig å stikke fingeren i jorda nå og da...
 15. Du har sikkert rett i det. Avlsmessig er det en uting at hunder med feil i hodet blir strømmet på riktig vei, og senere havner i avl. For vanlige folk uten strømhalsbånd blir det da etterhvert umulig å få til en hund.
 16. Den der kipplauf'en ser virkelig trivelig ut. Noen burde starte produksjon av den!
 17. Dette er, som sagt, mye sakk om gener. Det er ikke tilfeldig at setterne jakter rype, elghundene elg og harehundene hare. Men innimellom der finnes det hunder med feil gener i hodet, og det kan ikke være slik at vi skal strømme dem vekk. Jager hunde notorisk feil vilt og ikke er dresserbar uten strøm eller andre ytterligheter er det over og ut. Det er slik at vi tar vare på det som er slik vi ønsker, og kvitter oss med det som ikke er det. Å forandre virkeligheten er svært vanskelig.
 18. Det er "Lov om dyrevelferd" som ligge bak forbudet om å påføre dyr smerte med viten og vilje. Det må være litt vanskelig å argumentere for å strømme, riste, slå eller sparke hunder. Men det er mulig du kan finne noen som gidder å diskutere det meg deg.
 19. Ja, det er lovlig å avlive husdyr og kjæledyr selv, med ei kule gjennom hjernen. Nærmere foreskrifter om det finner du hos Mattilsynet. Hunder er ikke sterke på verbalt språk, men er mestre på kroppsspråk. De er også tospråklige, i større eller mindre grad, ved at de mestrer både hundespråk og menneskespråk. Dette gjør at de stort sett gjennomskuer deg uten at du sier stort, og ser fort på deg hvis du er forbannet. Men det betyr ikke at de setter din harme i sammenheng med elgjagingen. Det du tolker som hundens anger, er nok gjerne heller hundens uttrykk for at du ikke viser glede for å se den igjen - og dens frustrasjon over det. Når det er sagt, så finnes det svært kloke hunder. Forsøk har vist at de kan vise både empati, reagere på urettferdighet og også vise anger. Men dessverre kommer de fleste jakthunder svært lavt på rangering av hunderasers intelligens...
 20. Ja for de fleste skandinaviske støvere går dette med elgjaging mer eller mindre over av seg selv, men det finnes nok unntak i alle raser. Og da er det vanskelig. Elgjaginga har ikke med stor jaktlyst å gjøre, men med genetiske anlegg for hva som er interessant og uinteressant. Det største problemet er i denne sammenhengen at det er mangel fra hundens side på egenskapene rundt det å samarbeide med fører. De har rett og slett for dårlig kognitiv evne til å ta til seg eierens signaler og lære av dem. Elgen er det dyret som er lettest å jakte, og med vår tette elgbestand vil en støver så og si hver dag komme borti en eller flere elger. Da blir det fort umulig med slike notoriske elgjagere. Siden man hverken har lov til å banke- eller strømme bikkja, noe som også er uforenelig med etisk hundehold, er ei kule i skallen det eneste lovlige middelet for å få slutt på elgjaginga. Det siste er også viktig med tanke på å ikke føre slik dumskap videre.
 21. Ja, det er jo slik avl fungerer. Man avler på det som er slik man ønsker, og tar bort det man ikke ønsker. Men i stedet for å "finne opp kruttet på nytt" kan man jo velge en rase hvor dette allerede er gjort. Man skal også huske på at de norske harehundrasene er utviklet i en tid da ingen slapp forbi rev, gaupe, jerv, ulv, og bjørn. Det har gjort at de er like så mye fra rovdyrlinjer som noe annen rase. Kanskje mer: I forhold til areal, antall rovvilt og antall hunder vil jeg tro at det i Norge ble skutt forholdsvis mer rovvilt enn i Russland.
 22. Det ligger svært mye i genene som styrer hva hunden jager, elg- og reinjaging er som et eksempel på det i all hovedsak et fraværende problem i rasene beagle og dunker. Visst kan de jage litt elg eller rein i ungdommen, men slutter etterhvert med det av seg selv. Rådyr kan derimot være av større interesse, men der er helt klart svært mange dunkere og beagler som er født rådyrreine. Etter noen år med russerstøver i norske skoger ser vi at de gjerne har en ukuelig elginteresse - noe som ikke er så rart da jegerne i Russland også jakter elg med sin støver. Det er ikke bare irritabelt og ødeleggende for jakten, det er også ulovlig å slippe løs en notorisk elgjagende støver her i landet.
 23. Riktig! Samme problemer oppstår hvis dere teiper ett kilo sukker eller en murstein på pipemunningen. Et par ørepropper til fem kroner gir ingen slike problemer, og demper smellet bedre.
 24. Ja de har valgt å bruke løssalgs-wire til antenner, og de har minne fra da de var kveilet opp i passe bunter. Det blir billigst og passer best i kofferten... Det er svært synd at ikke slike helical-antenner som var på DC-40 også finnes til DC-50 og T5. Det ville øket rekkevidden mye. Ellers er det selvsagt svært viktig at antennen er rett og peker oppover. Jeg har dachser, beagler, finnspetser og dunker - rekkevidden fra disse mankehøydene varierer med minst 300% God Jul, ja.
×
×
 • Create New...