Jump to content

Heldempet rifle, grovere enn 22lr?


Recommended Posts

Heldempet rifle, grovere enn 22lr?

 

 

 

for en tid siden hadde jeg en en heldempet sako i kaliber 22lr bygget av alms, dette var ett utrolig deilig våpen å skyte med men ble byttet ut pga jeg er links skytter.

 

men nå den siste tiden så surrer det stadig i hodet mitt å få bygget en heldempet feks 308. hva tror dere om det? den skal jo i all hovedsak brukes til sub skyting, men ser og for meg riktig så stille jaktskudd pga der blir jo ikke noe kruttsmell eller munningstrykk.

 

litt om hva jeg har sett for meg så langt, løpet dreies ned til så tynn profil som mulig med med en brystning like forran kammeret og med ett litt tykkere parti nesten ute ved munningen, løpet portes så på noen passe steder og ett rør tres over løpet, på det litt tykkere stedet nesten fremme ved munningen gjenges det og ytter røret gjenges fast der, og det stopper så i bakkant mot brystningen like forran kammeret. forran dette røret må der da være nok løp igjen til å sette på en ordinær demper, da vil det kunne bli to dempere etter hver andre. ellers er kanskje det letteste å bare ha en demper som går fra kammert til munningen. ser for meg et dette da vil kunne bli ett kort hendig våpen selv med demper. løpslengde på 47cm og så en demper ytter rør på ca 37cm så bude jo dette kunne dempe en del selv om det ikke er den store diameteren.

 

hva tror dere om dette? noen som har noe erfaringer?

Link to comment
Share on other sites

det var en reportasje angående dette temaet i en av Jeger bøkene noen år siden. var vel Alf Martin Bråten som hadde skrevet den saken...? har boka liggende hjemme så kan se litt, der var det hvertfall vanlig storvilt kaliber som dette var gjort på!

Link to comment
Share on other sites

Har ein kompis som har fått bygd seg ei Ruger77 heildempa i 6.5x55. I følge han ( eg har ikkje hørt den enno ) så var det ei meget stille børse. Han hadde tidligere ei 30-06 med A-tec TMM5 på. Den heildempa rifla var betraktligere meir stille..

Link to comment
Share on other sites

så da virker det ikke helt svart nei... håper du snart før høre og sett denne 6,5x55.. kanskje jeg skulle satse på 6,5 ja, sauerløp er jo lett å få tak i...

 

 

jo, de er til vurdereing begge to... 300 whisper er satt på pause inntil DFS begynner å bruke 223 så der blir noen utskutte løp å bygge på siden jeg skal bygge på sauer. 458 frister veldig ja, men igjen dette med sauer, den blir vel litt feit å få i magasinet.

 

en annen ting er i ett "vaseprosjekt" som dette så er det en fordel å holde seg til noe stander kalibre med tanke på ladeutsryr, kuler, hylser og slikt, blir det sukses er det jo da lettere å gå for dyrerer prosjekter etter hvert.

Link to comment
Share on other sites

så da virker det ikke helt svart nei... håper du snart før høre og sett denne 6,5x55.. kanskje jeg skulle satse på 6,5 ja, sauerløp er jo lett å få tak i...

 

Mest sannsynlig får eg teste den på banen nå på Mandag, så skal eg sammenligne med min 6.5x55 og A-tec TMM5, og høyre forskjellen. Så skal du få rapport, dersom eg har "mista" Mausern min i myra og er på leit etter ein heildempa... :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

hva med Thompson/center encore, enkeltskuddsbørse? Wingevåpen leverer den får 7500 kr. Jeg mener og ha sett på hjemmesiden til thompson at de har 300whisper løp. Da trenger du demper og eventuelt å få gjenget opp løpet dersom det ikke er gjort fra fabrikk.

Link to comment
Share on other sites

Endelig er du på rett spor igjen ole :wink:

Mitt beste tips til deg er å skaffe deg ei remingtonkasse av ett eller annet slag.

Mange gode kalibre og muligheter blir borte når det skal inn i ei sauerkasse. Jeg er hellig overbevist om at den kassa vil gi deg mye glede

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ja, jeg vet, det å bruke en remington kasse eller en enkelskudd brekkrifle er nok sånt sett det beste ja, enig der, men nnå har det seg jo slikt at jeg er links skytter så da begrenser utvalget seg. og så er det dette med å "bruke opp" plasser i kommende våpengarderobe på ei slik rifle da. så derfor tenkte jeg på å først gjøre en test bare med ett sauer løp (må jo spikke nytt forskjefte for å få plass til tykkere løp da), er det veldig vellykka kan det jo være fristende med ett eget våpen. sånt sett er 6,5x55 lettest pga tilgang på løp, men ikke så ideelt for sub. en heldempa 458 socom hadde vært fint, hehe..

Link to comment
Share on other sites

vet noen om .458 socom har samme støtbunn som .308 win, 6,5x55, .22-250, .30-06 osv.? Dette har jeg utrolig lyst til å prøve på i min Schultz & Larsen. Men vil bruke samme slutstykket som jeg har fra før. .300 whisper har vel mindre støtbunn ettersom jeg har skjønt? Tenkte på å tilpasse løp til låskasse, profildreie og alt sånt selv, men siden jeg ikke er børsemaker så må jeg få en børsis til å kamre for meg for å få registrert det lovlig. Det er vel ikke flust av .458 socom brotsjer i det ganske land, noen som vet om noen?

Link to comment
Share on other sites

.35Gremlin (.35-6,5Grendel) burde være en kandidat til heldemping. Når garderoben kommer (aldri håper jeg..) skal jeg ha et slik løp til mini-mauseren.

Link to comment
Share on other sites

Jeg diskuterte dette med å heldempe for ett "high power " kaliber med Alm. Jeg har lenge kunne tenkt med noe slikt som trådstarter tenker seg. Men Alm var negativ til konseptet. Han mente (husker ikke om han hadde testet det. Tror nesten det..) at en mantlet kule, i høy hastighet, fort vil tette igjen de små portings hullene i løpet med mantel avleiringer.

Det eneste alternativet til 22LR for heldemping etter hans system , så han for seg kunne være ett kaliber med en blykule, i moderat hastighet.

Link to comment
Share on other sites

Okay, dersom vi ser bort fra dette med valg av kaliber og lásekasse. Noen som har forslag eller skisse pá hvordan dettte kan löses rent praktisk?

 

47cm pipe (eller vent til den nye forskriften kommer og kapp til 40cm) og en slanket versjon av BR-reflex hvor bak-kammeret trekkes helt tilbake til låskassen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
...Men Alm var negativ til konseptet. Han mente (husker ikke om han hadde testet det. Tror nesten det..) at en mantlet kule, i høy hastighet, fort vil tette igjen de små portings hullene i løpet med mantel avleiringer.

Det eneste alternativet til 22LR for heldemping etter hans system , så han for seg kunne være ett kaliber med en blykule, i moderat hastighet.

 

merkelig da at Lopez gjør akkurat det motsatte, med integrert(noe ala alms heldemper) demper med huller i pipa, for mantlede kuler, I hans meget godt omtalte 458socom børser?

Har tideligere hørt at blykuler fort lager ugreie avleiringer i slike systemer, og det virker i mitt hode logisk at en mantket kule legger igjen mindre dritt enn en blykule. titt litt på revolvere som skytes med bly kontra mantlet, eller en kompensator på en pistol som skytes med blykuler kontra en med mantlede.

Link to comment
Share on other sites

okay, så de lærde strides om dette med hva kuler som er bra, men ser jo ut at begge har fått det til med sitt da...

 

neste skrit her er hvordan det lar seg løse på en grei måte.

 

hva jeg ser for meg:

 

alternativ 1. dreie løpet ned til så liten diameter som mulig bak til kammert begynner, gjenger forran og gjenger ved kammeret, der borres 4 hull i pipa litt fremfor midten og der skrus på ett rør utenpå løpet som da blir tett i begge ender.

 

det burde jo være en enkel måte, om det virker vet jeg ikke, så håper på litt tilbakemeldinger fra dere her..

 

alternativ 2, løpet dreies ned til liten diameter untatt over kammer og helt fremme hvor der er igjen en diameter på 15mm, helt fremst gjenges det til 14x1,5 og litt lengre inne feks 15x1,5. og så borres hull som for alternativet over, og ett rør settes utenpå som da går fra der hvor gjengene er 15x1,5 og bak til kammeret, fremre biten av pipa stikker så ut og her monteres en a-tec tmm5 demper. avstanden fra røret på løpet og frem til munningen må jo da passe så a-tec demperen akturatt får plass.

 

kaliberet som vil bli brukt i første ombang ser ut å bli 308win

Link to comment
Share on other sites

Et mulig problem med heldemping er varmeutvidelse i lengderetningen. En tynn pipe blir fort varm, og er den opplagret både foran og bak vil den settes i varierende spenn avhengig av temperaturen. Jeg tror det er tryggere å skru ytterrøret fast ved munning og la den ligge på en sylindrisk foring i bakkant, tettet med en o-ring.

Link to comment
Share on other sites

Metoden Fulmen viser til her er den samme som Alm bruker på sine heldempede salongrifler, minus o-ringen. Tror den skal fungere bra på grøvre kalibre også.

 

ja, har hatt ei slik rifle tidligere og den jeg hadde i tankene, men tenkte kanskje der burde være gjenger siden det var grovere kaliber, men det er kanskej ikke nødvendig som dere sier her..

Link to comment
Share on other sites

....fremre biten av pipa stikker så ut og her monteres en a-tec tmm5 demper...

 

ville gått for noe større om du skal ha det stille med sub, evt kjøpt noen ekstra moduler for å bygge ut lengden. effektiv sub-demping(bortsett fra det endel av bransjen produserer med magiske konstruksjoner, f.eks glock-demperen til A-tec) krever volum foran munning.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Her er litt av hva jeg tenker og ser for meg for å lage en heldempet 308 rifle...

 

der dreies gjenger som passer a-tec demper (14x1,5) forran på løpet, videre dreies løpet ned tynt som mulig men samtidig så pass at demperen får litt brystning (17mm??). Videre der hvor da a-tec demperen slutter gjenges det feks til 18x1,5mm gjenger (eller 19 kanskje). Fra dette gjengepartiet dreies løpet ned til så liten diameter som mulig ( hva er minimum diameter for 308?. ca 80mm fra kammerenden står der så igjen en brystning/stopper (kammerenden tilpasses heen's muffe som krever 71mm). Så lages der ett rør som da i ene enden har gjenger som passer det gjengepartiet som er bak a-tec demperen, i andre enden en avslutning som tetter mot brystningen bak på løpet. Ser for meg å bare bruke ett stor kammer her.

 

Ett spørsmål jeg sitter med her da er, hvor mange, hvor store, og hvordan plasering på hullene som må borres i løpet? Ut fra min tankegang her så jo lengre bak de settes jo mer demper det pga trykket blir lavere, men mister veldig mye kulefart ved bruk av stander ladninger. Det å bruke to sett med hull, forskjellig plasert i lengderetningen blir vel ikke helt bra, for da vil trykket gå inn det bakerste og komme ut forran kula igjen (teoretisk i all fall).

 

Jeg ser for meg å sette feks 6 hull i pipa helt i fremkant av dette demper røret, da blir der jo gode 10 cm frem til munningen. Er det for lite kanskje?

 

Løpslengde på dette prosjektet har jeg ikke tatt stilling til enda, klart, kort løp gjør den hendig og grei i skogen, mens langt løp gir mindre smell (økt volum på demperen) og ved bruk av subsonic ladninger skal den vel gi enda mindre smell pga et svært lavt munningstrykk ved bruk av langt løp.tror løpet jeg skal bruke er ca 60cm i dag.

Hva løpslengde anbefaler dere til dette prosjektet?

 

Slikt dette er tenkt så skal løpet kunne brukes uten å montere på a-tec demperen forran, bare med det røret på (heldempingen) så selv med en del løpslengde så blir den ikke såååå lang.

 

Ja, dette kommer i konflikt med forskjeftet, men blir vel å lage nytt forskjefte (sauer 202 så kan vel gjøre testskudd uten forskjefte)

 

Alle tips motas med takk til dette prosjektet.

 

 

 

 

1247482995_resized.jpg?width=720&height=411

 

 

1247482992_resized.jpg?width=720&height=411

Link to comment
Share on other sites

Nå er jo miste tillate løpslengde 40 cm, så da hadde vel kanskje 40 cm vært passe løpslengde. Går demperen på enden ut 10 cm så kan du jo kappe løpet til 30 cm da også demperen teller som løpslengde på heldempet rifle. Husk bare at rifla må være 840,1mm totalt.

 

Det småtteriet av pistolkrutt som skal brukes til å dytte 308 kula til 310 m/s trenger vel ikke lange løpet for å gi ønsket fart på kula.

Link to comment
Share on other sites

nei, jeg skal ikke gjøre jobben selv, skal ha en børsemaker til å gjøre dette, men han vil ha en plan på det så han bare gjør jobben.

 

 

ja, jeg vet at kravet er 40 cm, og at det ikke er noe problem å forbrenne det lille som skal til av pistol krutt på særdeles kort tid. men etter som at mye av smellen kommer av munningstrykket så kommer jeg nok til å gå for lang pipe for å få det trykket så lavt som mulig. dersom to løp med ulik lengde og samme demper har sub patron med samme utgangshastighet ( ikke nødvendigvis samme ladning) så vil det lengste løpet være stillest pga lavest trykk i det kula forlater løpet.

Link to comment
Share on other sites

hvis du setter totallengden på pipe+integrertdemper til 60 cm, blir det antagelig mye tystere om du har 20cm pipe og 40cm demperlengde foran munning, enn 40cm pipelengde og 20cm demperlengde foran munning, evt 25+35 eller 30+30cm.

men poenget er kanskje å kunne skyte patroner ladd til storviltkravet?

 

er vel ikke noe vits å investere penger i et slikt prosjekt hvis du ikke prøver å få det skikkelig tyst?

 

jeg ville som sagt utallige ganger før gått for 358 win eller 357magnum:

-passer i alle stdlåskasser(308familien)

-billige dieset

-gratis 308hylser, billige 357hylser

-billige revolverkuler til plinking

-antagelig mulig å nå rådyrkravet med spesialprosjektiler i subhastighet om du har riktig riflestigning

-mulig å få revolverkuler som ekspanderer i subhastigheter billig.

-lettere å få stille enn 45patroner uten å bruke magiske demperkonstruksjoner

 

porting av pipa gjøres SVJV som oftest langt bak, eller langs hele lengden av pipa. sikkert skrevet endel om det på silencertalk.

Link to comment
Share on other sites

penget her er vel å kunne skyte både sub og normal ladninger. det hele er på test stadiet, er fult klar over at jeg burde gått for en 358 win til dette (har 356win så kuler og dier har jeg), men siden dette er et prøve prosjekt blir det 308 av den årsak at jeg har liggende pipe og jeg har både a-tec og hausken demper i kaliber 30 som jeg kan montere frempå for å få det enda stillere ved bruk av sub. hvor mye hastighet jeg eventuelt mister ved bruk av normal ladninger siden løpet da blir portet vet jeg ikke, men det finner jeg ut av.

 

blir dette vellykket så er der vel en overhengende fare for å gå videre å skaffe seg en 358 pipe med passe snurr...

 

 

men pipa portet flere steder frem over? ser for meg da at kruttgassen da vil få en mulihet å stikke inn den bakerste porten og komme ut forran kula igjen, hvordan vil dette kunne bli med normal ladninger?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Hei

 

Har søkt rundt og lest masse på forumet og nett, og selv om dette er en litt eldre tråd så handler den om temaet jeg lurer på.

 

Har hatt planer om å kjøpe meg ei rifle, og etter en del tukling, sikling og lesing så har jeg funnet ei rifle jeg har lyst på, en Browning A-bolt Hunter 6,5x55.

Jeg har også lyst å få den heldempet, i likhet med salongene fra alms. Noe som ikke er så vanlig visstnok. Etter litt tråling på nett så fant jeg dette nettstedet i New Zealand.

Men de har bare utviklet for Remington 700 og Tikka T3, og ikke i 6,5x55.

 

ebs%201%20%284%29.JPG

Må jo si at jeg synes de ser lekre ut de der og :-)

 

Spørsmålet er jo derfor, er det gjennomførbart på en Browning?

Browning-ebs.jpg

Måtte jo leke meg litt i photoshop for å så om det gikk an å anslå sånn ca. hvordan godsaken kom til å se ut som.

Link to comment
Share on other sites

Tja, hva med en .338 Whisper ?

300 grain kuler i sub hastighet gir punch tilnærmet lik .223 (55 gn i normal fart)

 

NB! 338 Br er samme patron som 338 whisper, Whisper er opphavsrett beskyttet :?

 

Disse :http://www.specialistrifleservices.co.uk/custom_03.html

Leverer varene og da kan man jo i en 308-kasse få til f.eks

308 win til storviltjakt

6,5x47 med laaang pipe til langhold/småvilt

.338 Whisper/Br til støysvak småvilt/morro

 

Bare å bytte løp :D

Link to comment
Share on other sites

Sidder med en gammel udgave af Jakt, Jaktmarker och Fiskevatten (nr 2 2008) Der er en artikel om on svensker som jager rundt Jokkmokk. Han bruger en heldæmpet 6,5x55. Konceptet er lavet i finland og hedder Masi. Det forhandles i Sverige af Jimmy Nygård www.kengisvapen.se

Har lige tjekket. Hjemmesiden og kengisvapen findes stadig.

 

lykke til

 

jes

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...