Gullars Posted August 27, 2009 Share Posted August 27, 2009 Hepp! Tror jeg har hat det oppe før men Strømeng samekniven min ruster fryktelig lett syntes jeg. Nå er det ganske fuktig her på vestlandet men vist jeg ikke tørker av den veldig nøye på kvelden når jeg feks er på telt-tur så er det rust på den dagen etterpå! Har smørt den inn med noe sån rustbeskyttelse fra rense kittet mitt til salongen min. Det fungerer greit periodevis men seriøst? Skal det være slikt? Er det evnt et annet stoff & spray jeg føre på den som holder litt lengre? Hilsen fustrert bergenser! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted August 27, 2009 Share Posted August 27, 2009 Eg har laga eit par knivar med blad som er helst dårlige mot rust, og eg pleier å ta ein runde med dei av og til, og smøre dei inn med matolje rett å slett. Berre det at dei henger ut på veggen i jaktbuksa, so blir dei angrepet av rust, pga luftfuktigheita. Du vil alltid få små flekkar på bladet, uansett kor flink du er med å stelle den. Men lær deg 2 ting, det eine er å leve med deg, det andre er å ta kniven utav slira og sjekke den av og til. Puss litt med stålull, og smør den inn med matolje, den er ikkje farlig når du skal bruke den til mat og vilt osv... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gullars Posted August 27, 2009 Author Share Posted August 27, 2009 matolje som i Oliven olje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 Eg ville ha brukt solsikkeolje faktisk, oliven og valnøttolje harskner og blir dårlig lukt på. Litt dumt om heile kniven og slira stinker.. Om dette er bra for kniven i lengda, det er eg usikker på, men eg håpar og trur at det skal gå bra. Rusta blir det iallefall langt mindre av når ein bruker litt olje.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 strømengkniver har "karbon-stål" som definitivt ikke er rustfritt. det fører til at regelen om at "våt kniv ikke bør ligge lenge i slira" må praktiseres. ellers er matolje et greit tips..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 Canaubavoks (Jørn Jensen) eller Renaissance Wax (sløyddetaljer, jørn jensen, Grenland Stein & Sølv) vil antagelig holde litt bedre enn matolje. De stivner og gir et usynlig lag som beskytter, og det vil heller ikke feste seg noe på det, som det kan med olje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gullars Posted August 28, 2009 Author Share Posted August 28, 2009 Takk for gode og utfyllende svar O`Store Kniv Guruer! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LarsE Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 Jeg har blånert kniven min med kaldblånering, da holder den bedre på oljen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morten Vinje Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 Jeg har blånert kniven min med kaldblånering, da holder den bedre på oljen. Kaldblånering? Det lukter for det første kamelfjert, for det andre har finishen dårlig holdbarhet og for det tredje beskytter det heller ikke noe særlig på alt jeg har prøvd det på (og det er en hel del, faktisk). Vær obs på at kaldblånering inneholder blant annet en selen-syrling, som er omtrent like giftig som arsen. Ikke at det blir uhyrlige mengder av det muligens, men jeg ville vært oppmerksom på hva jeg brukte den til og dessuten gjort den nøye ren etter behandling. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 Kaldblånering? Det lukter for det første kamelfjert enig. å som morten sier så kan det være stoffer i blåneringa som ikke akkurat er heldig å få i maten. mitt råd til de som har samekniv er å ta vare på den. da ruster den som oftest ikke. man kan feks smøre bladet med litt matolje om man skal på tur. ruster ikke da. forresten gjør det ikke noe om man får matolja i maten(man bruker jo kniven til mat innimellom ). hvordan det er med andre luriumer i mat vet jeg ikke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxterrier Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Messingringen rundt skaftet løsnet på min, what to do ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 skaftet ditt har vel tørket og krympet. da blir treet mindre i diameter å messingringen blir slark?. løsning? treolje på skaftet under messingringen er en mulighet tror jeg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxterrier Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Nei, burde vel skrevet det litt mer tydelig. Messingringen er knekt på to plasser! Jeg bruker kniven mye til kutting av greiner osv... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 da er den av. dvs den er borte lite å gjøre med det, annet enn at du vel kan ta av skaftet og sette på en ny messingring, å sette skaftet på igjen. ikke arbeid for noen med 10 tommeltotter akkurat. tror jeg enkelt og greit hadde kjøpt ny kniv jeg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Nei, burde vel skrevet det litt mer tydelig.Messingringen er knekt på to plasser! Jeg bruker kniven mye til kutting av greiner osv... Produsenten av kniven kan muligens skaffe en ny holk, men da må blad-skaft demonteres. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edward Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Ad rust: jeg har lest litt om et alternativ til å hindre all rust, hvilket er å kontrollere rustdannelsen ved å fremprovosere dannelse av patina. Man stikker bladet i en frukt eller grønnsak, eller nedsenker det i eddik, saften fra løk, kaffe e.l. til en jevn misfarging oppstår. Dette er såvidt jeg skjønner en overflaterust som gir en viss beskyttelse mot dypere rustdannelse. Bruker du bladet mye til tilbereding av mat, vil en slik patina oppstå naturlig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Dette vil jeg tro er omtrent tilsvarende en blånering. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadob Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Jeg har en Strømengkniv - som jeg kjøpte i -76. Den ble mye brukt på den tiden (førstegangstjeneste med kapping av bjørkekvist etc ), men siden da har den bare ligget i skapet. Hva annet enn etablering av leirplass kan jeg bruke et 24 cm knivblad til Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fudge Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Hva med og sprøyte bladet med duracote det mø vel hvære den beste rustbeskyttelse . Mvh Fudge Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Villmarksmannen Posted October 19, 2014 Share Posted October 19, 2014 Det som ofte kan være det største problemet ang rust , er jo at selve slira blir bløt i fuktig vær. Jeg har testa litt med å bruke Danish oil på slira til samekniven min. Dette produktet er jo egentlig til treverk, men så langt virker det veldig effektivt for å holde fuktigheten ute, da det danner en meget vannavstøtende overflate. Jeg vet ikke hvordan dette vil påvirke læret i lengden, men er verd et forsøk i alle fall. Uansett så må man jo olje stålet med jevne mellomrom, og tørke av kniven etter bruk før den settes i slira. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted October 19, 2014 Share Posted October 19, 2014 Den var et tips jeg ikke har hørt før. Kan ikke du poste dette tipset i flg tråd også viewtopic.php?f=23&t=107681 Ps: Den tråden du svarte på her var fra 2008/2009 ser jeg, men det så du kanskje. "Gamle tråder blir som nye" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glenn Are Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Speil polere bladet løser det meste av dette, funker flott med fornuftig vedlikehold av kniven, har en selv fra min Oldefar. den er typ fra 1960 tallet. Men har speilpolert den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Canaubavoks (Jørn Jensen) eller Renaissance Wax (sløyddetaljer, jørn jensen, Grenland Stein & Sølv) vil antagelig holde litt bedre enn matolje.De stivner og gir et usynlig lag som beskytter, og det vil heller ikke feste seg noe på det, som det kan med olje. Hvordan er disse luriumene mtp å bruke den til å smøre på brødskvia etc etterpå? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Griffon Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Allt stål ruster, det bare tar litt lenger tid med slikt som kalles rustfritt. Syrefast stål derimot tåler rust bedre. Skal du ha helt rustfritt må du ha Titanium men det egner seg ikke (og er for dyrt) til kniver. Litt olje innimellom hjelper mye Mvh. Griffon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glenn Are Posted October 25, 2014 Share Posted October 25, 2014 Fleste forstår jo at alt ruster, men når jeg tenker på knivblad så er det sunn fornuft med vedlikehold, derav nevnte jeg bare på at ett speilpolert blad ruster ikke så fort uansett mot en annen kniv som har samme stål men høyere antall grit, veldig logisk da "væske" ikke har så god friksjonsevne og forlater bladet fortere Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FNJ Posted October 25, 2014 Share Posted October 25, 2014 Vaselin på knivbladet hindrer rust. Lett å tørke bort med litt papir og raskt å legge på nytt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdm Posted October 25, 2014 Share Posted October 25, 2014 Ad rust:jeg har lest litt om et alternativ til å hindre all rust, hvilket er å kontrollere rustdannelsen ved å fremprovosere dannelse av patina. Man stikker bladet i en frukt eller grønnsak, eller nedsenker det i eddik, saften fra løk, kaffe e.l. til en jevn misfarging oppstår. Dette er såvidt jeg skjønner en overflaterust som gir en viss beskyttelse mot dypere rustdannelse. Bruker du bladet mye til tilbereding av mat, vil en slik patina oppstå naturlig. Skulle til å foreslå dette, altså patina/patinering, som forsvar mot (rød) rust etter at blankpolering ble nevnt som et "vern" (mot at fukt/forurensning blir "hengende" ), men søkte først i tråden og ser at dette jo alt er nevnt. Slenger bare på et par lenker/youtube klipp som kan være av interesse da. Vi snakker altså om fremprovosert patina, ikke naturlig som normalt vil komme om man ikke renser/tørker av karbonkniven sin kjapt etter bruk. Har sett noen mindre heldige og noen heldige forsøk på å lage mønster med sennep, her er en som synes å få det rimelig greit til (han forsøker ikke å lage et kunstverk, bare et "tilfeldig" mønster - og da er det vel lettere å lykkes) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted October 25, 2014 Share Posted October 25, 2014 Canaubavoks (Jørn Jensen) eller Renaissance Wax (sløyddetaljer, jørn jensen, Grenland Stein & Sølv) vil antagelig holde litt bedre enn matolje.De stivner og gir et usynlig lag som beskytter, og det vil heller ikke feste seg noe på det, som det kan med olje. Hvordan er disse luriumene mtp å bruke den til å smøre på brødskvia etc etterpå? Det skal være rimelig trygt. Canaubavoks blir brukt på matvarer for å få en blank overflate. I tillegg sitter den så godt at det er ikke mye av det som vil overføres under bruk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.