Jump to content

Norsk elgund grå, aggressiv ved elgfall


MJR

Recommended Posts

Hei. Har en NEG hannhund på 10år, som brukes som bandhund. Særdeles god hund som er meget spornøye. Finner alltid elg og har skutt mange for denne karen. Han har aldri likt når den andre hunden i jaktlaget kommer innpå elgen, og har knurret, bjeffet og vist tenner til denne. Men det har gått fint å dra han bort fra elgen (selvom han egentlig ikke vil, selvfølgelig). De siste to-tre årene har han vist mer og mer aggressiv tendens mot mennesker, og tilogmed meg som hundegåer. Han knurrer og blir "vill" i øynene. De siste gangene jeg har dratt ham bort har han gått etter skoene mine og glefset/bitt i de. 

Dette er såklart ikke verken hyggelig eller forsvarlig for noen parter og jeg må plukke dette av ham.

 

Har dere gode tips å komme med? Jeg tror at hvis jeg hadde tatt i ham fysisk ville han glefset / bitt etter armer/hender. Jeg ønsker heller ikke å forsterke "kampen om byttet" ved å starte en "slåsskamp" med ham ved elgfall. 

 

Mulig vesentlig tilleggsinfo er at det er mine foreldre som eier ham, men jeg går med ham på jakt. Han er "familiehund" resten av året. (Altså ikke den typen som står ute i en hundegård og "taes frem" kun ved jakt) 

Link to comment
Share on other sites

Du sier at han brukes som bandhund. Da trenger han vel ikke å komme helt bort til elgen i første omgang? Han er godt voksen, og kan jobben sin. Hvis det kun er hos elgen han oppfører seg dårlig, prøv å la han stå igjen ett stykke unna selve fallet. Han blir sikkert sur, men da oppfører han seg kanskje?

Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, 8X68S skrev:

det er din elg enkelt og greit.

Enkelt og greit tror jeg ikke dette blir, med en 10 år gammel råtass som er vant til å få gjøre som han vil. Hadde det vært en unghund, på sine første fall, hadde jeg støttet 8x68S 100%. Det er viktig at du ikke lar unghunden få lære seg de samme "nykkene" som gamlefar. Men da tror jeg det er best å holde gammel'n litt på avstand fra fallet. 

 

Jeg tror det blir mye slåssing, og lite resultater med å ta opp kampen med gammel'n. Men det blir en vurdering TS må ta.

Link to comment
Share on other sites

Sitat

Har dere gode tips å komme med? Jeg tror at hvis jeg hadde tatt i ham fysisk ville han glefset / bitt etter armer/hender. Jeg ønsker heller ikke å forsterke "kampen om byttet" ved å starte en "slåsskamp" med ham ved elgfall. 

Altså. Hadde jeg hatt en hund som jeg ikke turte å vise hvem som er sjefen, fysisk - så hadde det nok blitt en tur i skogen som jeg kom alene hjem fra. God elghund eller ikke. Det er ikke vanskelig å finne elg i dette landet, og elghunder er det nok av.

Om den ikke aksepterer deg som leder på jakt - gjør den det hjemme egentlig?

 

 

K

Edited by M67
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Prøv å ta vekk matskåla midt i måltidet, vær bestemt og ikkje vil ein millimeter. Sett den så tilbake etter litt og la hunden ete seg ferdig.

Etterkvart vil hunden forstå alt maten kjem tilbake og at det ikkje er vits i å vere aggressiv. Har dette som rutine med unghunder og har fått hunder som er meget medgjørlige på fallet. Veit ikkje om dette er årsaken men trur hunder ser på elgen som ei XXXXL matskål som den eig. Er nok enklare med ein unghunder men eldre hunder lærer dei også bare at det tar litt lengre tid. 

Link to comment
Share on other sites

Folk har en tendens til å glemme at "familie hunden" er et rovdyr..og det eneste som står i hodet dens er nok mat, søvn og komme seg lengst mulig opp i hierarkiet (flokken) og som regel så består "flokken" av menneskene rundt.. hunden vil aldri slutte med å prøve å utfordre lederen i flokken i forhold til dette.. Som "flokk leder" så må du som Alpha hann alltid være parat til å slå ned på oppvigleri fra de andre i flokken (hunden)..

klarer du som Alpha hann ikke ikke dette vil en ende opp med en hund som tror han er sjefen..og som har en eier som selv tror at han er sjefen..da har du som hunde eier et problem.. hadde en av mine hunder knurret etter vist aggresjon mot andre mennesker uansett situasjon, hadde resultatet blitt det M67 lenger oppe skisserte en tur i skogen der jeg hadde blitt den eneste som kom hjem.. 

Er god læring og sette seg og observere en hundeflokk over tid..der en ser hvordan lederen oppfører seg.. 

Link to comment
Share on other sites

Du skriver at dette er en hund du låner av dine foreldre.

Jeg hadde ikke tatt meg bryderiet og lære en 10 års gammel "lånehund" hvordan han skal oppføre seg på elgfall.

Hvis hunden fungerer greit i hverdagen ellers, så ser jeg ikke dette som noe stort problem.

Prøv heller og unngå at hunden kommer fram på fallet, han er jo 10 år og har vel ikke så mange elgfall til i vente.😔

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tja, dette er vel den situasjonen en kan komme opp i når hunden oppfatter deg som litt lenger nede på rangstigen en den selv. Den vil hevde eiendom til fallet og vil fortsette og vise tenner mot andre hunder og folk. Dersom den føler at plassen dens på rangstigen er truet. Han gir faktisk beskjed. I neste omgang vil den sannsynligvis gå et skritt videre. Jeg tror ikke det nytter å være pedagogisk men sette grenser. Om du er villig til å sette grensene, kan du bare selv svare på.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hvis hunden oppfører seg hjemme bra hos dine foreldre er det du som ikke ble ansett som flokkleder . En helt naturlig reaksjon . Det hjelper mye hvis du i forkant av jakt trene med hunden . Og da snakke jeg ikke om tre dager . 

Enkle øvelser som å gå på fot , sitt  osv . Det må gjøres konsekvent og uten slurv og fysisk avstraffelse . Hunden vil rask skjønner hvem er chefen . 

I øyeblikket er du ikke chef . 

Link to comment
Share on other sites

Dette kommer nok til å eskalere, hvis du ikke gjør noe med det.

Du planlegger sikkert å jakte med den i 2-4 år til, i løpet av den tiden kommer du eller noen andre nesten garantert til å bli bitt.

Har "strammet opp" flere godt voksne både grå og jamter på fallet, de lærer de også. Og de lærer også hvem de kan prøve seg på og hvem de bør føye seg etter. 

Både du og de andre du jakter med bør etablere dere som "sjefer", i forhold til død elg.

Det tar ca 10 sekunder å plukke denne oppførselen av den på fallet. Er du veldig redd for å bli bitt så får du heller utstyre deg med et par tjukke og gode sveisehandsker. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@8X68S  Din løsning virker bare for denne øyeblikket  og er kortvarig  . 

Spesielt hvis du har en båndhund som her .

For min del kan jeg ikke se at trådstarter jobber særlig utenom jakttid med denne hunden . Hvis ja hadde ikke  denne problem oppdaget . Da visste hunden allerede på forhånd hvem er flokkleder . I tillegg måtte jeg konstatere  at MJR  har liten eller ingen erfaring med hunder . Det kan funke med en båndhund en viss tid så lenge jaktinstinkt tar over . Men med alder kommer selvtillit og den vilje og evne å forsvare en posisjon i flokken .  

Mitt råd er : Jobbe aktivt med hunden og/eller spør om hjelp hos erfarne hundeinstruktører . 

 

Noen liker det å se på  hunden mens de flå en elg . 9_9

Link to comment
Share on other sites

Nå snakker du mot all annen erfaring higraver. Når en hund møter sin overmann så underkaster den seg. Det hele står og faller med ditt mot overfor en dominerende hund. Første læresetning i "den sterkeste overlever".

Edited by DoctoRoy
staneleif
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Din avgjørende setning er :

18 minutter siden, DoctoRoy skrev:

Når en hund møter sin overmann så underkaster den seg

 Jeg tillater meg å bemerke at det er ikke tilfelle her .9_9

Det er uten problemer mulig å lære opp noen eller endre  atferd også på en gammelt hund . Forutsetning for det  er vilje og evne . Sistnevnte er ikke nødvendigvis  på plass her . 

Og jeg snakke ikke mot all annen erfaring men kanskje bare mot din . 

Link to comment
Share on other sites

Ikke veit jeg hva du gjør eller ikke gjør med bikkjene på fallet hvis det er en kortvarig løsning. Men det kan hende at vi andre med har misforstått, da er det fint for oss at vi ikke skjønner at det ikke virker, for det ser unektlig slik ut.

 

Det hender jo også at andre enn hundefører må håndtere ei bikkje på fallet, for ikke å snakke om hvis det er to eller tre bikkjer på samme elgen. Da nytter det ikke å vente, ellers har en i værstefalll et par bikkjer "ute"resten av jakta. Vi har jakta med opptil 10 forskjellige bikkjer og sleppt 5 samtidig, da må også andre enn hundefører kunne ordne opp med bikkjene på fallet.

Sjøl om det er løshundjakt jeg driver så har jeg også sporbikkje som brukes i band på ettersøk. Jeg har brukt samme metode på den. Det er nulltoleranse for aggressiv adferd mot mennesker eller andre hunder, når vi er på dau elg.

 

Kan knapt tenke meg bedre arena for å sementere lederskapet enn på et fall, det må isåfall være å hente dyr bikkja dreper selv for å ete ut av kjeften på'n. Det ryker jo endel lemmen og andre smådyr innimellom. De tar jeg, selv om jeg må brekke opp kjevene for å få de. 

 

Ellers er jeg enig i at TS burde bruke tid med hunden, spesielt kanskje fore den. Så spørs det også om hvordan foringsrutinene er hos de som eier bikkja. Ei bikkje skal sitte fint når den får mat og kun spise etter at den har fått lov til det. Og også gi seg med å spise hvis den får beskjed om det. Den som er sjef over maten er sjefen i flokken.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vi er ikke så uenig som du tenker . 

En kortvarig løsning er å gi hunden sparken , legger den på ryggen eller avlive den på stedet hvis den viser aggressiv atferd i denne tilfelle bytteforsvar . 

Mye enklere ,men det tar litt mer tid , er å innarbeide en rutine ved fall . I klartekst  hunden viker til side når mennesker (jeger ) nærmer seg elgen eller hjorten . 

Det må man trene fra første dag . Flåing av bytte må stoppes med en gang . Kort risting av bytte er tillatt . Under utvomming må hunden sitte på plass og skal også få en belønning , dvs. blodig kjøtt eller deler av lever osv . Det manifestere på en enkelt måte lederskap og viser hunden at jakt for flokken lønner seg .

Det fungere hvis man har innarbeidede lydighet . Og lydighet få du bare av hunden hvis den respekter deg .  

Denne rutine har jeg blant annet med min Tysk Jaktterrier som er litt mer bitevillig som en elghund hvis man skal tro på fagfolk . 

Link to comment
Share on other sites

Jeg ser ikke noen grunn til og komme opp i slike ubehagelige situasjener med en lånt hund.

Hva har en bandhund bortpå en død elg og gjøre? 

Ofte fører det bare til at den blir heitere når en nærmer seg elg.

Nei, parker hunden ett stykke i fra elgen mens du vommer ut, så er problemet løst.

Dresur/lederskap synes jeg eier bør ta hjemme i hverdagen.

Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, DoctoRoy skrev:

Nå er du inne på noe som virker. Ta hunden bort og legg deg oppå den/pasifiser den til all bevegelse opphører. Dette brukes også på skarpe hunder for å ha full kontroll under aksjoner.

Jeg vil ikke provosere , men kan det hende at din kunnskap er bare av teoretisk natur ?

Til det hva du peker på er tjenestehunder som ble opplært allerede en god del lydighet og det ble bare gjort av hundeføreren for å få  adrenalin ned .Særlig hos Mallinois og Dobermann som er mer nervøs den andre . 

De fleste hunder reagere med panikk og dermed med fortvilte forsøk å komme seg unna hvis det ble gjort av en fremmede .

Det vil bli interessant å se hvordan du vil roe ned en hund på denne måten . Jeg kjenner en tosifret tall av hunder som vil reagere på en måte at du må søke tilflukt til en sykehus forutsatt du kan fortsatt stå på egne bein . 

Hvis du har den rette  foran deg håper jeg at du har skrevet allerede testamente din . 

Link to comment
Share on other sites

Det aller første jeg lærer mine hunder, også de voksne SH-ene jeg har overtatt, er at jeg, og hvem som helst andre, også små barn, skal kunne ta maten, sjøl deilige bein med kjøtt på, ut av munnen på dem. Skulle de finne på å ikke godta det - vel, da er alternativet skissert av bl.a. M67.

 

En kamerat hadde en svarthund, som han tillot å være aggressiv på fallet. En gang gjorde den som TS nevner -

På 15.10.2017 den 9.01, MJR skrev:

De siste gangene jeg har dratt ham bort har han gått etter skoene mine og glefset/bitt i de.

 

- og da var svaret bokstavelig talt nærliggende, eller nærstående. Etter det trakk den seg hvertfall vekk fra fallet, når jeg kom.

 

Jeg tror jeg brukte Forsvarets M77 marsjstøvler på den tida, Alfa Bever er nok enda bedre egnet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...