Jump to content

svehella

Members
 • Posts

  754
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

svehella's Achievements

Experienced

Experienced (11/17)

 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • 10 years in Rare
 • Conversation Starter
 • First Post

Recent Badges

61

Reputation

 1. @lislebu Ok? usikker på hva du legger i uttrykket "dere vet sånt kammersnakk". Samt at skyting på levende dyr på 500 ++ meter krever erfaring og trening som det er forholdsvis langt mellom. Jeg oppfatter ikke det slik at de som driver me langhold, prediker at langhold starter på 1000 meter. Jeg tror at de som drar holdet forbi 7-800 er klar over hvilke utfordringer som fører til bom. Samt at de sikkert har plundret en del på langt kortere hold også. Før de såg lyset.
 2. @Sitka Zeissen din har medforstørrende retikkel og er ein kanonbra kikkert til hjortejakt. Når du skrur den opp på maks blir retikkelet litt stort til kråke, og kanskje til gås. Siden du har tikka med svalehalespor for optilock montasje, er det greit at du tar av og på kikkertsikte mellom hvert skudd på banen i benk. Slik at du får erfaring om det er treffpunktsforandring og kor stor den er. Meoptaen du linket til har ikke medforstørrende retikkel. Uten lys er dette dårligere løsning til hjortejakt en din egen Zeiss. Så derfor kjøp 2 sett med QD montasjer med hendler. Slik at du slipper å ha med eget verktøy, for å bytte kikkertsikte.
 3. @Lislebu Begge disse kikkertene er vel bygget for Langhold skyting og er etter min mening ikke ideelle til Jakt på korte til moderate hold. Eller jakt i det hele. Ja, de kan brukes til jakt, men som sagt ikke mitt valg. Kikkertene er forholdsvis store og tunge, samt krever ringer rundt 34-35 mm (noe som ikke finnes på et hvert hjørne). Det finnes mer egnede kikkerter både til måneskinsjakt og dagjakt i handelen. Det første spørsmålet mitt er hvilket kikkertsikte står på rifla i dag, og hvorfor falt valget på de kikkertene du nevner i innlegget ditt Hvilke type jakt driver du mest med, og hvilke dyr er involvert i jakta. Elg, hjort, rådyr, etc. En blir fort lei av å drasse rundt på en svær kladeis av en kikkert på rifla dersom en driver med smygjakt. Et greit allround sikte til dag/kveldsjakt ligger etter min mening på 2,5-10 (15) ganger forstørrelse og maks 50 mm objektiv. 30 mm ringer eller 25,4 (1 toms). Selv bruker jeg 1,5-6x4 uten lys til dagjakt/smygjakt, samt 3-12x56 med lyspunkt til måneskinsjakt. En ting du skal være obs på er hvordan lyspunktet til retikkelen slås av og på. Noen slås av og på med kun en liten vridning på rattet til lysstyrken. Så da skal en være obs på at du uforvarende kan slå på lyset. Flere reserve batteri i sekken er et must.
 4. @fredriko Det jeg gjør er å finne en billig treningskule så går noenlunde presist i våpenet, helst en lettere en, er du heldig avviker denne ikke så mye til høyre eller venstre for jaktskuddet. Så er det bare å samle sammen en del egnede kruttsorter, og teste treffpunkt. I 6,5x55 ligger treningpatronene omtrent 3 cm fra jaktammo. Da gidder jeg ikke lete mer. I 3006 bruker jeg 150 grains TSX/TTSX så der har jeg foreløpig skutt inn 2 kikkerter, en for jakt og en for trening. Skal jobbe videre med å finne egnet treningskule.
 5. @Ola Selous RCBS AmmoMaster 2 presse skal være lang nok, og kanskje Lee Clasic cast, samt Redding Big Boss 2
 6. @fredriko flate hetter er ingen eksakt vitenskap, men avtrykk etter utdrager/utkaster tregt hevarmsløft er det. Da er du langt over maks. Da betyr det minst 2-3 grains reduksjon. Samt en mer permanent utvidelse av diameter på hylsehodet. Som måles med mikrometer før og etter skyting,
 7. Det er flere som lager løpsmuffe, imidlertid ville jeg valgt Rafdal all den tid du skal ha flere løp. Ellers ser jeg at Norhunt også leverer løpsmuffe, men hvor langt leveringstid de forskjellige leverandørene har nå er jeg ikke sikker på.
 8. Jeg har kokt et par lyddempere i flere timer før de har vært demonterbare med den nevnte filtertangen. Når de var demonterte, og rengjort blei gjengepartiet satt inn med metallfritt høytempfett. Før de vart monterte igjen. På mine egne lyddempere blir de alltid satt inn med sånt høytempfett før skyting. De blir alltid demontert en gang i året for sjekk og rengjøring.
 9. Siden de kamrer tregt allerede etter lading, samt at de blir presset minimalt. vil ikke patroner skutt i eget kammer, kamre uten vold og makt. Nye hylser blir kun halspresset dersom de kamrer ok. Bortsett fra noen bulkkjøp som måtte helpresses. Engangskutte hylser som ikke er skutt i eget kammer blir også helpresset, de er untatt de som er skutt i Sauerkammer, alt for store. Mine Sauerkammer og Schultz & Larsen kammer er små kammer, av den grunn er det ikke alle patroner som kamrer dersom det er ladet på andre oppsett med større kammer. Dersom jeg vil halspresse må jeg presse de litt mer første gangen med helpressings die. Da halspesser jeg de flere ganger uten å helpresse, dersom jeg holder meg godt under makslading. Imidletid jaktammo blir helpresset og ikke halspresset, de kamrer akkurat med motstand av bolten den siste centimeteren
 10. Når det gjelder muligheten for at gjengedelen på pipemunningen skal sprekke på grunn av arealet på brystningen. Er det heller andre faktorer som spiller inn. Det vanlige er manglende nødvendig radius mellom gjengedelen og brystningen, slik at en får skarp kant som kan føre til sprekker. Radiusen skal i tillegg være så glatt som mulig, også for også å hindre sprekker. Strekkfastheten på materialet i pipene samt innvendig i demperen vil også ha betydning for sprekkdannelser i tillegg til arealet på brystningen. Dersom en har lite nok areal på brystningen vil en kunne presse brystningen på løpet inn i demperen. Dersom strekkfastheten på demperens gjengeparti er vesentlig mindre en løpet sitt. Samt at arealet på brystningen er mindre en det samlede arealet på gjengelåsingen. Nå vil vel ikke varmeutvidelsen i prosent utgjøre så mye på den korte gjengedelen av pipa. Så jeg heller nok til at bruddanvisninger eller manglende radius mot brystningen er synderen. Jeg har Svemko og Hausken dempere, og har aldri hatt andre problem en at dempere med 1,5 mm gjengestigning løsner etter mye skyting. Samt at jeg må bruke hansker for å stramme løse gloheite dempere.
 11. Har ladet siden tidlig 80 tall, og gjør følgende. Jeg presser hylsene akkurat så mye at bolten lukkes med litt motstand på den siste centimeteren. Da er hylsene passe i mitt geværkammer. Hvor langt det er ned til hylseholderen har ingen betydning, siden hylseholderne er av forskjellig høyde og fabrikat.
 12. @Sakoen75 Jeg har ikke oversikt over hva "tactical" personell spiser til frokost, men "Rice Pudding with Berries" er langt fra min havregryn (Real). Eller lettkokte havregryn med tørrmelk. Inneholder mye sukker og gir en kort boost, men det gjør jaggu meg rosiner og sjokolade også. En kan gå utruligt langt på havregryn til frokost. Ellers er det mye ris, noodles, vegetar/vegan etc. Har aldri smakt dette, så jeg holder meg til REAL turmat tror jeg. Uansett kan det være greit å smake på dette. Så kan en bedømme selv.
 13. @Strikkejeger Nå er ikke 120 grain TTSX, LRX, GMX ikke brukt så mye til jakt på storvilt her til lands foreløpig. Imidlertid er det noen punkter en skal være klar over. 1. homogene kobberkuler trenger en del fart for ekspandere skikkelig. Samt og ha fart nok til å gå i gjennom dyret. Desverre har en del kappet løpene ned mot 40 cm ved montering av demper, noe som gjør det utfordrene å få høy nok fart i 6,5x55. Dersom farten er høy nok til tilstrekkelig fart/ekspansjon i 6,5x55 tror jeg personlig at 120 grns TTSX eller tilsvarende gjør en like god jobb i elg på 150 meter som 156 grns bly/mantel kuler gjør i samme kaliber.
 14. Ja erfaringen min med 150 grain TSX begrenser seg til 308 Norma Magnum. Samt 150 grain TTSX i 3006. Min erfaring er at løpet trenger en del lengde for å få fart for å ekspandere som den skal. 42 cm løpslengde høres kort ut, men du bør måle farten for å få mer eksakte data. Skyter du elg er det mer masse å ekspandere på, men farten bør være over 800 m/s dersom du skyter på 150 m/s. Jeg har skutt hjort med TTSX kuler, og de datt som forventet på 30-50 meter. I 308 Norma Magnum med 150 grainTSX er farten så så stor at kula ekspanderer maksimalt ved ekspansjonstester uansett. Kanskje ei 130 grains kule skaper med fart i 308.
 15. @TMB Jeg har bare fått en Swarovski kikkert sendt til farikken for service, siden den var kjøpt på 80 tallet. Kikkerten hadde 30 års garanti. Den hadde dogg i det ene røret, samt at bilde var blitt gult etter mange års bruk. Jeg fikk den tilbake med nye pakninger, gulstikket var vekk. Samt front/objektiv linsene var byttet. Altså så god som ny. Problemet er som følger: 1. Skal det være noen vits må alle pakningene byttes. 2. Nitrogenet og kabinettet må være støv og fuktfritt, og med overtrykk. 3. Pakningene må være av rett kvalitet, til den bestemte kikkerten. Dersom kikkerten er av annerkjent kvalitet, er svaret å sende den tilbake til fabrikken for service. Da regner jeg med alt blir gjort rett, og du har en kikkert som varer i utrulig mange år til.
×
×
 • Create New...