Jump to content

FN 5,7x28


Vaquero

Recommended Posts

Dette er eksotisk kost:

normal_FN-5%2C7x28_a.JPG

Fra venstre: 5,7x28 og 4,6x30 til høyre.

5,7x28 (FN Herstal i Belgia) er en morsom patron i samlingen, den er liksom heller ingen hyllevare. Patronen ble utviklet omtrent på samme tid som Heckler & Koch sin 4,6x30.

5,7x28 ble utviklet i siste halvdel av 1980 tallet til FN90 maskinpistol. Og på begynnelsen av 1990 tallet kom H&K med MP-7 i 4,6x30. Disse patronene konkurrerte om en standardisering i Nato. Jeg har ikke lest så nøye, men jeg tror de ikke ble helt enige om annet enn at 5,7x28 hadde bedre kapasiteter.

Det som slår meg litt er at de fleste militære patroner før eller siden ender opp i sivile våpen og formål, men disse to ser ut til å utebli.

Når det gjelder 4,6x30 så er denne godt kjent i det norske forsvaret med H&K MP-7.

normal_FN-P90.PNG

En kan ikke si annet enn at FN90 er utradisjonell konstruert. Den har rukket å delta på flere utenlandske arenaer som Afghanistan m.m.

normal_FN-Five-Seven.jpg

På slutten av nittitallet kom denne også fra FN, FN-Five-Seven.

normal_FN-5%2C7x28.JPG

5,7x28 er som målene/patronen sier en kule på 5,7mm. og en hylselengde på 28mm. Her flankert av mer kjente patronreferanser i størrelser.

5,7 (testløp 263mm.) og 4,6 (testløp 180mm.) har ganske like v/o på ca.2300ft. og kulevekter på 28 - 31 grain.

Link to comment
Share on other sites

Begge de omtalte kalibrene 5,7x28 og 4,6x30 er spesifikt forbudt å erverve eller inneha jf våpenloven §8, rundskriv 2009/009 pkt 4.2.1.

Dette er nok årsaken til at det ikke er skrevet så mye om dem på kammeret eller andre sivile forum. Og at de ikke har blitt populære sivile patroner.

Link to comment
Share on other sites

Dette forbudet er noe vi bør vurdere å gjøre noe med. Nevn en militær patron som ikke har blitt populær eller tilogmed trendsetter for sportsbruk? Jeg ser absolutt brukspotensiale for disse patronene.

 

Helt enig!

Hva med et fakkeltog hvis vinden løyer, eller sultestreike?

Eller advokat, hva med Brynjar Meling? :lol:

Link to comment
Share on other sites

Kan ikke bare noen søke da? Og eventuelt få et begrunnet avslag som kan påklages med henvisning til ren faktafeil/misforståelse?

 

4.2.1 Forbud mot å eie eller inneha panserbrytende ammunisjon m.v.

Etter våpenforskriften § 8 er det er forbudt å erverve og inneha panserbrytende, brannstiftende eller eksplosiv ammunisjon.

Med panserbrytende ammunisjon menes patron som er utstyrt med et prosjektil som har en kjerne av hardmetall/herdet stål, og som er konstruert for å kunne trenge gjennom lettpansrede objekter. Vanlige helmantlede prosjektiler, med stålkjerne (miljøpatron) regnes ikke som panserbrytende.

Kalibre som antas å være spesialkonstruert til militære formål for å trenge gjennom kroppspansring, slik som

4,6x30 mm

5,7x28 mm

224 Boz

omfattes av forbudet i våpenforskriften § 8.

 

Merk "antas". Litt fornuftig og høflig argumentasjon fra søkers side...

 

Passer FiveSeven i en av DSSNs klasser? Den går vel meg bekjent ikke i noen av NSFs klasser...

Link to comment
Share on other sites

Passer FiveSeven i en av DSSNs klasser?

 

Nei.

 

5,7x28 og 4,6x30 er utviklet som et svar på et NATO-krav til en patron som skulle slå gjennom et nøye spesifisert pansermål, modellert etter hjelm/kroppspanser i bruk i Warzawa-pakten midt på 80-tallet. Samtidig måtte den passe inn i et våpen som var lett nok til å bæres på kroppen til en hver tid for soldater som ikke har som primæroppgave å slåss. Den konseptuelle arvtageren til US-karabinen om du vil, for en verden hvor fienden har kroppspanser. Sånn sett er PODs antagelse helt korrekt.

 

På den andre siden avhenger dette selvfølgelig også av kulekonstruksjon, som EM skriver. Med normale helmantlede og jaktkuler er vel ytelsene til disse patronene omtrent som 17/22 hornet, og det er egentlig helt absurd å forby dem. De burde være riktig fine småviltpatroner, forutsatt at det lar seg gjøre å oppdrive vettuge kuler?

Link to comment
Share on other sites

SS197SR er en av de få patronene FNH selger til sivile - og de er strenge på dette - så den er jo temmelig uskyldig.

Kulen er en tilnærmet helt normal .224-V-Max, samme type som i Norge, bare med blå plast kontra den vanlige røde.

Mao. ikke særlig skummel. Samme kule i .223 Remington har høyere utgangsfart :wink:

 

(Fjernet litt tekst for å kun inneholde relevant tekst- Ole)

På den andre siden avhenger dette selvfølgelig også av kulekonstruksjon, som EM skriver. Med normale helmantlede og jaktkuler er vel ytelsene til disse patronene omtrent som 17/22 hornet, og det er egentlig helt absurd å forby dem. De burde være riktig fine småviltpatroner, forutsatt at det lar seg gjøre å oppdrive vettuge kuler?

 

Fiocchi USA produserer og selger 4,6x30 til sivile i form av FMJ og SP-ammunisjon.

Cirka samme priser som 5,7x28, dvs. 23-26 USD per boks á 50 patroner.

En kort Sako-kasse i 4,6x30 eller 5,7x28 kunne kanskje fungert godt til toppjakt og rev?

Link to comment
Share on other sites

Men den logikken så kan de jo også ta 7,62x51 og 9x19. Det er jo ikke få AG, MP5 og P80 som har forsvunnet i skogen!

Dessuten, hvis man ser på antallet MP7/P90 opp mot andre tjenestevåpen i kalibre du får kjøpt i butikk, er neppe 4,6x30/5,7x28 et stort problem.

 

Det at .224 BOZ i det hele tatt er nevnt sier sitt om kompetansen involvert. Du finner ikke slike patroner liggende.

Link to comment
Share on other sites

Hassel: Denne ammoen gjør ikke noe mer enn vanlig tilgjengelig rifleammo, svjv kan den penetrere Lvl 3A som er konstruert for å tåle håndvåpen. Så effekten er neppe bedre enn feks 556 FMJ som jo er i fritt salg. At markedet i dag domineres av panserbrytende ammo vil være av forbigående art, det er allerede sivil produksjon som ikke har disse egenskapene.

Link to comment
Share on other sites

1. Er du sikker på det? Etter det jeg kan se er de kun effektive opp til Lvl 3A, og det er vel omtrent samme som for 223? Og dette er med spesialprosjektil, uten disse er de automatisk under 223-nivå.

2. Hvor stort er nå egentlig dette problemet? Forsvaret har dumpet store mengder med panserbrytende 30-06 til det sivile uten at jeg har hørt om store problemer med de. Og det er da annen panserbrytende ammo i det systemet som ikke ser ut til å lekke ut i problematiske kvanta, kan vi ikke anta at det samme vil gjelde for denne ammoen? Forbudet mot panserbrytende ammo (kanskje litt bedre definert) holder i massevis, det er ingen vits i å forby kaliber. Å akseptere dette prinsippet for fremtiden kan fort bli et problem, neste gang kan det gjelde en våpenteknisk nyvinning som ville vært verdifull for både jakt og sport.

 

I en periode hvor kun militær spesialammo er tilgjengelig kan det i utgangspunktet virke som et lite tap, men hva om dette kaliberet om 15 år blir standard i en internasjonal gren? Eller at markedet da flommer over av sivil jaktammo i god kvalitet?

Link to comment
Share on other sites

Denne diskusjonen får meg til å tenke på 5,45x18 (7H7):

normal_5%2C45x18_PSM.JPG

Fra venstre: Russisk skyttermerke og omtalt patron 5,45x18, i midten en .22LR fra Vostok, til høyre .25acp (6,35 Browning).

Denne 5,45x18 ble utviklet for Sovjetiske agenter i sivil, de skulle ha en meget flat pistol (Mod.PSM) som ikke var tykkere enn 17mm. Patronen og pistolen ble utviklet en gang i 1969 - 70. Pistolen blir omtalt som meget penetrerende på verneutstyr som eks. Kevlar. Patronen har en kule på stakkarslige 38,6 grain og v/0 på ca. 300 - 320m/s. Som vi ser så er både kulevekt og hastighet så og si identisk med en standard .22LR. Hvis man leser omtaler på denne patronen så er visstnok .25acp mer potent (større effekt i målet.) .25acp har litt forskjellige kulevekter og v/0, kulevekter fra 35 - 50 grain og v/0 fra ca. 230 - 340m/s. Russerne laget en eksportversjon av PSM pistolen i nettopp .25acp. Om egenskapene til 5,45x18 finner vi å lese at brukerne var skuffet, noen nektet å bære den. Penetrerte gjorde den, men deretter liten stoppeffekt i målet. Man får inntrykk av at hvis man skulle innlede seg på en nærkamp i en overfylt heis så ville et balltre ha større virkning.

 

Erik Braathen i Våpenjournalen:

Han hadde en omtale og test av denne PSM pistolen, jeg har eksemplaret et sted, (er usikker på utgivelsesåret.)

Etter min hukommelse så var han imponert over testene som foregikk i vitenskapens navn hjemme i stuen. Han fyrte løs på Kevlar som var plassert i sofaen. :lol:

Konklusjonen her er som tidligere nevnt i denne tråden, det kommer ikke an på kaliberet, men kulas egenskaper i materialet den møter.

 

De som vil vite mer om PSM pistolen og 5,45x18 kan bare søke på nett.

Link to comment
Share on other sites

NAMMO oppgir en kulevekt på 2g (metriske gram ja) og utgangshastighet på 670 m/s (løpslengde ikke oppgitt, antagelig kort maskinpistolpipe?) for 4,6x30.

 

Samme fabrikks M855 ("NATO ball") har en kulevekt på 4g og utgangshastighet på 930 m/s (fortsatt uten oppgitt løpslengde)

 

Det sier seg selv at det må være kulekonstruksjonen som gir 4,6 bedre gjennomtrengningsevne i kroppspanser, med mindre det har kommet en paragraf fire til Newtons lover.

 

Til sammenligning oppgir NAMMO at panserbrytende 5,56, med kulevekt på 3g og utgangshastighet på 1030 m/s skal slå gjennom 12mm valset, homogent panserstål på 100m. Den kula har en kjerne av Wolframkarbid (AKA Tungsten).

 

22 Hornet ligger på ca 880 m/s med 2.2g (34 grains) kule fra en 55cm pipe (Data fra Nosler).

 

Argumentet man vil bli møtt med er at ammunisjon på avveie fra Forsvaret vil gi slemminger muligheten til å ha kompakte (lommestørrelse) våpen som slår hull i mykt kroppspanser.

Link to comment
Share on other sites

Argumentet man vil bli møtt med er at ammunisjon på avveie fra Forsvaret vil gi slemminger muligheten til å ha kompakte (lommestørrelse) våpen som slår hull i mykt kroppspanser.

 

Er det egentlig så nytt? Nå har jeg ikke data på svenske M39B, men den er jo kjent for å penetrere mye rart som tåler vanlig 9mm. Og den har vært i sivil sirkulasjon i flere tiår uten større problemer. Men hva om Noen lager en 9mm som yter som en 5.7 eller 4.6? Vil det bety at 9mm håndvåpen da blir forbudt? Eller er det OK siden patronen ikke er designet for dette?

 

Å regulere utfra intensjoner og design er problematisk på mer enn en måte, det blir som en form for "arvesynd" som en aldri kan slippe unna. Selv patroner som 224Boz hvor tilgangen på panserbrytende ammo burde være ikke-eksisterende er jo forbudt.

Link to comment
Share on other sites

Så er spm, hvorfor vil vi ha den sivilt? har den egenskaper på jakt vi trakter etter? for til sportsskyting finner jeg knapt klasser den er egnet i ;)

Prisen på ammo, selv i usa er jo ganske spenstig f.eks. kontra 223 som jo er en utmerket patron, og trossalt holder ipsc minor faktor.

 

Skal dere ha små rakkere i pistol kan man handle 22TCM eller lignende, men jeg sliter litt med å forstå den også.

Link to comment
Share on other sites

De burde være riktig fine småviltpatroner

 

Til sportsskyting med pistol er de i praksis forbudt i og med at de ikke går inn i noen forbund. Til 4,6x30 finnes det vel heller ikke pistoler annet enn prototyper.

 

Forbudet er irrasjonelt og tøysete og dermed burde det oppheves av prinsipielle årsaker. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...