Jump to content

Lille Arne

Members
 • Content Count

  577
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

56 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. UD 6-1-1 ble satt ut av kraft i 2010 og erstattet av UD 6-1-2 (!). Der er det bare krav om å bruke pistolsnor dersom man bruker det gamle "plastbøttehylsteret", AKA "Taske, pistol". Bruken av snora er ikke videre beskrevet, sikkert fordi det (heldigvis) nesten ikke er noen som er belemret med det dritthylsteret lenger.
 2. Våpenteknisk blindtarm. Funksjonen er tapt i evolusjonshistorisk mørke, men den er fortsatt der og kan føre til unødvendig smerte. (Om du f.eks. skal sette i nytt magasin litt hardt.)
 3. Her var en litt interessant tråd med utdrag fra US Armys sambandstropper fra 1915: http://www.usmilitariaforum.com/forums/index.php?/topic/60985-m1911-lanyard-loop-magazines/#post_id_441785 Det ser ut som om US Army så for seg å bruke en "tohalet" fangsnor, som bare fanget opp det første magasinet. Løsningen var visst både upraktisk og upopulær, og amerikanske 1911-magasiner ble levert uten ring for fangsnor etter 1915. Senere reglementer nevner ikke bruk av fangsnor på magasinet. Så kan det hende at ringene til fangsnor på 1914-magasinene bare var en uintendert "arv" fra de tekniske tegningene Kongsberg fikk fra Colt? Og at de aldri var i bruk som intendert i Norge?
 4. Lille Arne

  Barbering

  Jeg gikk over til gammeldags barbering med høvel (Mühle R89) for ett og et halvt år siden og går ikke tilbake. Mer behagelig og minst like bra resultat som de sinnssykt dyre gillette-kassettene. Etter å ha fulgt rådet til Barbershop.no (jeg handler blader der) om å prøve litt mindre skarpe høvler som "nybegynner" bruker jeg bare Feather nå. Er du noenlunde vant med å bruke verktøy, så vet du vel egentlig at det ikke finnes noe sånt som et for skarpt blad. Økonomien er jeg litt usikker på, ettersom konseptet tydeligvis er å lure meg til å kjøpe svindyre såper, kremer og oljer, kokt for hånd av engelske bestefedre med tweedjakker og skinnforklær eller svenske hipstere med tømmerhøggerskjegg og canadaskjorte. Riktignok har jeg ikke finregnet på det - mange av disse produktene er skikkelig drøye, og lukter og føles bedre enn sprayboksskum fra Rema.
 5. HK 91 og 93 tror jeg aldri stod på noen godkjenningsliste. Den første lista kom svjv i rundskriv i 92. HK-91 gikk ut av produksjon omtrent på den tida (etter at den ble forbudt å importere til USA i 1989), og fram til 2009 kunne alle lovlig ervervede våpen videreselges, så det var aldri noe behov for å få dem på lista. En kopi av 92-lista finnes i tråden her: https://www.kammeret.no/topic/21658-oppdatert-liste-over-pod-godkjente-rifler-til-praktisk/?do=findComment&comment=508291
 6. Transkripsjonen av ц til c ble nok gjort av russerne selv ut fra GOST 16876-71, som var det de brukte. https://en.wikipedia.org/wiki/GOST_16876-71 Det er stort sett identisk med det "vitenskapelige" transkripsjonssystemet som brukes i akademisk sammenheng. Så enten var det ingen språknerder som jobbet sammen med @Torf på Gresvig til å insistere på å bruke norsk eller LoC- transkripsjon, eller så var de så supernerdete at de syntes den "vitenskapelige" transkripsjonen var helt riktig. Ж transkriberes som "J" i det tradisjonelle franske systemet, men hvorfor Baikal/raznoeksport i sin tid valgte å bruke to forskjellige systemer er jo litt mystisk. Kanskje de syntes det var ryddigst med bare to bokstaver, eller det var to forskjellige mennesker i markedsavdelingen med ulik språkbakgrunn som gjorde oversettelsene. Beklager vanvittig OT. 😋
 7. "han har ikke akkurat funnet opp kruttet" - om en som ikke er den skarpeste kniven i skuffen.
 8. Lille Arne

  Fleecejakke.

  Jeg kjøpte en Haglöfs Bungy ii hoody I en olivengrønn farge på XXL i fjor som er tilnærmet 100% det du er ute etter. Men det ser ut til at modellen er utgått, så du må i så fall rote rundt etter en overligger et sted. Kanskje ikke så hjelpsomt.. 🤐
 9. Halvautomatiske våpen med store magasiner blir forbudt, slik at du må søke om unntak for erverv. Unntak innvilges til medlemmer av skytterforeninger og sportsskyttere som kan dokumentere aktivitet (minst fem skytinger i løpet av fem år). Samlere har også unntak, og tjenestevåpen som kjøpes ut fra Forsvaret etter førstegangstjenesten er også unntatt. Det kommer strengere krav om merking av våpen og våpendeler. Våpenforhandlere må rapportere inn våpentransaksjoner elektronisk. Det var så detaljert som jeg greide å finne ut av med en kjapp titt på nyhetene. https://www.zdf.de/nachrichten/heute/schweiz-stimmt-fuer-schaerferes-waffengesetz-100.html https://www.nzz.ch/meinung/abstimmung-waffenrecht-das-referendum-war-von-anfang-an-aussichtslos-ld.1482933 Lovendringene er en (minimums)tilpasning til EUs nye våpendirektiv, og Sveits risikerte å bli sparket ut av Schengen- og Dublinsamarbeidet om de ikke innførte dem. Det var den sveitsiske våpenlobbyen som krevde folkeavstemning for å forkaste lovendringene, usikkert om de feilberegnet opinionen eller om de bare kjørte det som en symbolsak.
 10. Ekserserpatroner (det ligger litt i navnet) er først og fremst en militær greie for å trene fylling av magasin (kanskje særlig i gamle dager, med faste magasiner), ladegrep, feilretting og slikt uten å måtte bruke skarpe patroner.
 11. I hvertfall fire ganger mellom 2011 og 2013, uten at det var noen særlig suksess. Ulver som "tvangsflyttes" har en tendens til å trekke tilbake dit de kom fra. https://www.rovdjur.se/om-rovdjur/vargfakta/om-junselevargen
 12. Du kan kjøpe lomma som utleveres til de som ikke har så kjipe depotmennesker her: https://www.norsegear.no/nfm-magazine-dump-pouch-cb.html Jeg har ikke brukt den selv, men den ser ok ut. Prisen er det jo ikke noe å si på.
 13. Kanskje litt heftig for fjærer som koster under hundre kroner for ett par i Russland og Ukraina? Har du prøvd å skrive til fabrikken på mail@tulatoz.ru ?
 14. Må det være rustfritt stål? Norsegear/Armygear har i aluminium: https://www.norsegear.no/aluminum-cup-w-handle-for-field-canteen.html
 15. Jeg tror ikke nødvendigvis at (fortsatt) forbud er løsningen. Riktig brukt kan nvg/ir sikkert gjøre jakt og ettersøk mer effektivt og humant. Men det må noe oppdragelse til, så ingen tror at det er bare å legge penger på disken og så blir "natt til dag."
×
×
 • Create New...