Jump to content

Hva HVIS det værste som kan skje, skjer?


JoeHugin

Recommended Posts

Sånn ja, nå synes jeg debatten her ble bedre. Mange gode innlegg! Og jeg mener debatten viser at dersom man skal være klar for et slikt uhell så må man ved siden av å ha utstyret på plass, være mentalt forberedt og ha de rette kunnskapene.

 

Nå skal vi være litt forsiktige med å gjøre 1.hjelp til noe innviklet og vanskelig, det er det ikke! Bedre å gjøre noe, enn ingenting! 1.hjelpkurs dog kan anbefales alle!

Link to comment
Share on other sites

Sindre: stapping av sår er jo fint og flott, og veldig bra. Men tanken min er tid/matrialer til disp og teknikk, så er det nok noe jeg ikke ville prioritert, om hjelpen var sånn passe langt unna.

 

Ang pneumathorax, så er det jo i værste tilfelle. Med chestseal så kan man jo forebygge til en viss grad, men man har jo ikke så mye tid når ting går bæsj.

Er vell ikke noe som man bør prøve seg på uten en viss grad av opplæring, og man bør ha tatt en bra vurdering før man setter i gang.

Dette er jo siste utvei for oss "hobbymekanikere".

Link to comment
Share on other sites

nå er det MARCH som gjelder,
Hva er MARCH?

MARCH er en lignende sanitetsdrill som ABCDE, adoptert fra amerikanerne. Mye det samme. Vi har lært begge, ved forskjellige anledninger. Fikk inntrykk av at MARCH var mer tilpasset en kampsituasjon, hvor man fokuserer på de kun de viktigste tingene, for så å få evakuert den sårede raskest mulig. (Men det er bare inntrykket jeg personlig sitter igjen med.)

 

"MARCH"

M - Massive Bleeding

A - Airways

R - Respiration

C - Circulation

H - Hypothermia

 

"ABCDE"

(Kjapp initialvurdering, hvor stopp av massive pågående blødninger er en del av den)

A - Airways

B - Breathing

C - Circulation

D - Disability

E - Expose / Exam /Environmental Control

 

(Med forbehold om at hukommelsen står meg bi.)

 

Nå er det vel ikke sånn at ABCDE er ut og MARCH er inn i forsvaret heller? Det er vel fortsatt ABCDE som læres bort på SAN2/3-kursene? De som har vært på Patrol Medic-kurs i Tyskland har vel lært MARCH, så jeg antar at den bl.a. brukes blant spesialstyrkene. Selv er jeg bare en skarve HV-Innsatsstyrkesoldat, så det er ikke sikkert at alt som er nytt og fancy har kommet nedover i systemet til oss ennå. :)

Link to comment
Share on other sites

Flott tråd dette her. Har bare skummet den så langt, skal sette meg ned og lese den nøyere senere i kveld. Jeg har alltid med meg litt førstehjelpsutstyr i skauen, men jeg må helt ærlig innrømme at tanken på å ta det med på skytebanen ikke har streifet meg. Nå sitter jeg her og lurer på hvorfor. Uansett, et viktig tema å diskutere, og det har kommet en del bra info her allerede.

 

Hva om de/dere som er litt over gjennomsnittet erfarne med skuddskader/flinke i førstehjelp/interessert i prepping/har lyst til å bidra kommer med noen forslag på hva som er hendig å ha med seg i skyttersekken? Gjerne med konkrete produktnavn, eventuelle brukererfaringer og gjerne hvor det er greit å handle også. Det hadde ihvertfall jeg satt stor pris på, og det gjelder sikkert andre også. Hva ville du hatt i et "Kammeret.no-Approved Trauma Kit"?

Link to comment
Share on other sites

Har jo med patroner, bare å bite av kula, helle kruttet i såret og tenne på.

Ikke bare stopper det blødninger, det virker oppkvikkende også, sånn at du kan slåss videre.

Har sett metoden i mange, både western og god amerikanske action filmer...

 

Var ett forsøk på humoristisk tull det over, om noen var i tvil...

 

Er hverken lege, sykepleier, ambulansesjåfør el , men en ting har jeg fått med meg på førstehjelpskurs: det er viktig å gjøre noe, og komme igang med vehandling så fort som overhode mulig! Da synes jeg det er trist at diskusjonen går på helt spesifikke ting som faktisk kan lamme en stakkar som står ovenfor det værste noen kan oppleve! Det handler om å være mentalt forberedt, ha med noe nødvendig utstyr (utstyr jeg håper det kommer gode innspill på) og handle. Du skal ikke stå å være redd for å gjøre feil, men komme igang!!

Føler du at det passer med ett kompress, så hiv det på. Frie luftveier fikser man automatisk underveis. Det sier seg selv at når ulykken er ute leiter du ikke fram lesebrillene for å sjekke om de dugger når du holder de foran munnen for å sjekke at han puster, mens geysiren står av låret.

Alt er situasjonsbetinget, du er der med en smart førstehjelpstaske samlet sammen av kloke forumhoder, tar ansvar og handler!

 

PS: tastet kjapt på mobilen i bussen, så beklager gramatiske finurligheter...

Link to comment
Share on other sites

Har faktisk et slikt gammelt kort liggende i førstehjelpspakken,bare sånn i tilfelle man skulle gå litt i baklås.Bruker å titte på det av og til.Dette fikk jeg når vi hadde førstehjelpsopplæring i forbindelse med intops for 13 år siden.Husker også at de terpet på at det viktigste er å GJØRE noe,uansett hvor håpløst det kan se ut,om ikke annet så for egen del.Denne er jeg av egen erfaring helt enig i.Minnes også at prioriteringen var LIV først,deretter FUNKSJON og til slutt KOSMETISK.

 

A-B-C-D-E_METODEN_001.jpg

 

P.s Hvis noen har en nyere,oppdatert utgave,så legg den gjerne ut.

Link to comment
Share on other sites

Man kan si hva man vil om de forskjellige drillene men utgangspunktet er det samme for det sivile og militære og hensikten er det samme. Stoppe livstruende blødninger, frie luftveier, puster personen og slår hjerte. Det er jo fundamentet i alle driller uansett hva de heter.

 

Sent from my Galaxy S3

Link to comment
Share on other sites

@Lindskog, det finnes førstehjelputstyr i skapet i kaffebua. Men helt klart burde dette skiltes opp på noen måter, alternativt att dette flyttes ut til standplassene. Vi får prøve huske på dette og sjekke med styre og stell om det bør forandres på noe.

Vi mangler en del rutiner som burde ned på pappir. Mye kunskap/rutiner er borte med de gamle styremedlemmene fra før av.

Link to comment
Share on other sites

Litt lesing og en link til gratis nødplakat som viser deg gps kordinater osv

 

Link til litt førstehjelp http://naturtips.no/forstehj.htm

 

Nød plakat til hytta huset ol http://www.statkart.no/nor/Land/Kart_og ... Nodplakat/

 

 

Viser din nøyaktige posisjon

Er du for eksempel på ei hytte, kan det være greit å ha en nødplakat hengende lett tilgjengelig på veggen. Plakaten gir en geografisk posisjon av hytta i et kartutsnitt og GPS-koordinatene kommer automatisk fram, samt kommune og nærmeste stedsnavn. Til sammen utgjør denne informasjonen en stedsanvisning som redningsmannskapene ikke kan ta feil av.

Link to comment
Share on other sites

Har skumlest denne tråden, og her var det mange gode jungel-trix som er godt å få med seg :-) Selv er jeg så heldig at arbeidsgiveren min pålegger oss 1 dag med førstehjelp skolering hvert år, lønnet såklart ;-) På denne måten kan vi friske opp litt kunnskap og handlingsmønstre hvis uhellet skal skje.

Ellers så har jeg med meg noe småtteri i jaktsekken for å ta de verste blødningene (hvis jeg ikke svimer av) samt plaster (som jeg har hatt mye bruk for ! ) og i bilen har jeg en stor koffert med litt av hvert... (har gudskjelov ikke hatt bruk for dette ennå)

 

Jeg er også stolt medlem av luftambulansen :-D

Link to comment
Share on other sites

Burde man prøve å få Røde Kors eller tilsvarende til å sette sammen et førstehjelpskurs spesielt rettet mot skyttere og jegere? Er ikke akkurat så mye hjelp i å kunne HLR når halve låret er borte på stakkaren...

 

Ingen dum idé, men jeg ville heller ha hørt med forsvaret siden det er demmes territorium, ikke mange førstehjelpskurs jeg vet om som har skuddskader på planen til sivile.

 

Sent from my Galaxy S3

Link to comment
Share on other sites

Burde man prøve å få Røde Kors eller tilsvarende til å sette sammen et førstehjelpskurs spesielt rettet mot skyttere og jegere? Er ikke akkurat så mye hjelp i å kunne HLR når halve låret er borte på stakkaren...
Ingen dum idé, men jeg ville heller ha hørt med forsvaret siden det er demmes territorium, ikke mange førstehjelpskurs jeg vet om som har skuddskader på planen til sivile.

 

Dette hadde vært en kjempeide, men hvordan skulle man gått frem for dette?

Link to comment
Share on other sites

Jeg vet ikke egentlig. Men tror den rette veien å gå er å ta kontakt med FSAN/MUKS. Om det skal bli gjort i regi av en lokal skytterklubb eller fra sentralt hold i en organisasjonen vet jeg ikke. Kan jo være en fin trening for befalselever som skal bli sanitetsbefal å holde ett kurs for sivile fremfor soldater og rekrutter. Kanskje DFS er den som er mest aktuell å fremme ett sånt forslag?

 

Sent from my Galaxy S3

Link to comment
Share on other sites

Det er mye som forandrer seg i 1.hjelpsverden. Tourniquet var totalt foreldet....Det er tilbake på moten igjen og kan absolutt være et MEGET godt alternativ ved alvorlige skuddskader.

 

Tilbake sivilt også? Veit at det er inne militært, men alle instuktører/foredragsholdere jeg har vært borti sier at dette ikke er noe man gjør lengre sivilt. Likevel så har jeg det med da jeg mener jeg har god nok trening til å vite når jeg skal bruke det og hvordan jeg skal sette den, så hvis du har en kilde som sier at dette gjelder sivilt så kan jeg bruke den uten å omgå sivil instruks.

 

Jeg forstår også SittingDuck sitt syn på TQ hvis det er smerten som gjør at du misliker dem. Har selv vært både markør og 1. hjelper med åpen veneflon i hånda der behandlinga er TQ. En TQ som er satt skikkelig stramt, dvs et par runder etter at det begynner å bli virkelig vondt og pasienten blir både sinna og aggressiv (hvertfall så lenge man er frisk og det er trening) og blødningen virkelig stopper, er så vondt at det virker meningsløst at den er der. Dette er et problem i krig da det hender pasienter som er ved bevissthet, men såpass i ørska at de ikke skjønner at TQen er der for å redde livet dems, løsner på skiten for å slippe smerten, med tilhørende konsekvenser. Derfor pakker/stapper man såret når man har kommet til C på ABCDE drillen eller MARCH drillen for så å slakke litt på TQen, men lar den stå på i beredskap hvis pakkingen ikke fungerer slik den skal. Og ut ifra det jeg har lært er pakking vondt mens man pakker, men helt overkommelig når den er ferdig, og langt mindre smertefullt enn TQ.

 

Og til dere som mener dere kan improvisere en TQ: Jeg har ingen tro på at jeg selv klarer det, men jeg vil selvsagt sette stor pris på hvis dere kan redde livet mitt hvis jeg ligger der og holder på å blø i hjel. Jeg har likevel ikke spesielt stor tro på det. Den siste foreleseren jeg hadde, hadde hørt om kun en vellykket historie om improvisert TQ som virket, og det var en slangeklemme type stor som ble strammet til med momentnøkkel rundt låret til stakkaren...

 

Beklager alt prat om TQ, men mitt poeng er at det kreves en mer kompetanse enn man skulle tro, hvertfall sett ut ifra det jeg har lært.

 

Til trådstarter: Noe som ikke er nevnt så mye i denne tråden som jeg mener er viktig er at det er greit med noe som kan sikre luftveiene som svelgtube eller nesekantarell.

 

Hva jeg har med på jakt (har virkelig ikke tenkt på å ha med eget san.kit på organisert skyting):

TQ av denne typen http://www.extremeoutfitters.us/natotourniquet.aspx" target="_blank

Nesekantarell av denne typen http://www.medic1.no/ds_product_info.ph ... cts_id/268" target="_blank går an å settes slik selv om denne sette litt klønet

" target="_blank . Kan prøve å forklare prinsippet: holdt nesekanterellen 90 grader i forhold til neseboret (skal stikkes rett inn, ikke opp) og bøyen vridd slik at endene peker ut til siden. Når du merker at den stopper ca 3 cm inni nesa vris den 90 grader nedover og press videre. Går veldig fort bare man har prøvd 2-3 ganger.

Chest seal av denne typen http://www.tacmedsolutions.com/store/Pr ... ductID=120" target="_blank man kommer langt med plastfolie bare man klarer å tette sårkanalen helt.

2-3 pakker av stappemateriale av denne typen http://www.narescue.com/S-Rolled_Gauze- ... 50801E34A7" target="_blank

1 bandasje av denne typen (liten) http://www.narescue.com/S-Rolled_Gauze- ... 50801E34A7" target="_blank

1 bandasje av denne typen (større) http://www.narescue.com/Emergency_Trauma_Dressing_(ETD" target="_blank)_-_AbdominalStump-CN8DDF544C6B46.html?BC=8A50801E34A7

Så mye jeg finner av Burn dressing http://www.water-jel.com/professional-p ... dressings/" target="_blank

Tensoplast http://www.altiusgruppen.no/bedrift/for ... sport.html" target="_blank Kan brukes til mye.

Astroteppe finner ingen link men er sånn teppe som likner aluminiumsfolie.

Et vanlig lite førstehjelpsett med plaster og småstæsj.

Har også med grov kanyle hvis trykkpneumothorax siden jeg har opplæring i bruk av det, men vet ikke hvordan føringene er for bruk av dette sivilt.

 

Mye av utstyret er også ganske dyrt og finns sikkert billigere alternativer som funker helt bra...

 

Også pleier jeg å ha med liggeunderlag og lue pga hypotermi.

 

Etter å ha sett et innslag på NRK der det viser seg at et av de områdene jeg jakter er godt utenfor redningshelikoptersonene eller hva det nå heter skal jeg vurdere sterkt å få tak i intravenøs væske og veneflon sånn i tilfelle. Og jada jeg kan bruke dette også.

 

Jeg er likevel mer redd for og anser det som veldig mye større sannsynlighet for at skader oppstår ved fallulykker eller liknende enn skuddskader på jakt så grunnen til at jeg har med dette er ikke fordi det er noe slurv med sikkerhet ang våpen og har med det samme om jeg ikke har med våpen også.

 

Jeg føler meg hvertfall ganske trygg på at jeg skal klare å håndtere en del caser med dette. Men noe som jeg slurver med er å ha med er lettere smertestillende, som jeg meg skal kjøpe i morgen og legge i posen før jeg glemmer det...

 

Hvis jeg ikke går alene så pleier jeg å gå med reacon pack som fungerer fint som bæremeis også så lenge bæreren gjør jobben sin :roll:

Link to comment
Share on other sites

mange gode tips og linker, takk :-)

 

Ang kanyler og svelgetuber, tenker jeg det kan være lurt å ha selvom ikke JEG kan bruke det, det kan være det er kjempenyttig om det er en i nærheten som faktisk kan bruke det, og det kan redde et liv.

Som f.eks i en bilulykkesituasjon, el.lign. vært med på etpar av de allerede..

Link to comment
Share on other sites

Bare hyggelig :)

Har ikke tenkt på det selv, men jeg er helt enig i du sier der Joakim.

Og det er helt sikkert riktig kimjorgen. Jeg kan bare nesekantarell som jeg tror er litt mer unisize, men ble sannelig usikker der. Vet det finnes nesekantareller som er for korte (de kommer ikke forbi svelget). Den jeg linka til kommer ikke forbi svelget på alle voksne, men gjør hvertfall at tunga ikke blir noe fremmedlegeme som setter seg fast (dette er ut ifra hva jeg har forstått så vær så snill å rett på meg hvis det er feil), men er både myk og relativt tynn som gjør at jeg tror den funker på barn, noe jeg ikke har prøvd.

Link to comment
Share on other sites

Jeg sendte like godt mail til Røde Kors og spurte, og etter først å ha blitt avspist med noe svada om standard grunnkurs i førstehjelp fikk jeg følgende mail:

 

Hei ******.

 

Jeg bistår min kollega for å besvare din henvendelse.

 

Røde Kors Førstehjelp benytter seg av instruktører med høy kompetanse. De fleste av våre instruktører jobber til vanlig i ambulansetjeneste eller intrahospitalt som sykepleiere. Disse har tilstrekkelig med kompetanse til å undervise i indre og ytre blødninger som er forårsaket av for eksempel skuddskader, og da noen av disse også håndterer slike tilfeller i sin daglige jobb. Store abdominale og/ eller thorakale blødninger er omfattende, men førstehjelpsbehandlingen er den samme uansett, dersom pasienten er sirkulatorisk påvirket av større blødninger. Indre og ytre blødninger er omtalt i vårt standartkurs på 5 timer (som også omhandler livreddende førstehjelp, hjerneslag osv.). Dersom dere ønsker å tilpasse kurset med andre emner enn hjerneslag og hjertesykdommer, kan dere for eksempel bytte ut disse temaene med bruddskader, brannskader osv. Bruddskader kan også forekomme ved skuddskader.

 

Vi tilpasser alltid våre kurs etter kundenes behov og i deres tilfelle vil dette går fint. Her er forslag til kursinnhold for dere:

 

Røde Kors Grunnkurs i Førstehjelp, 5 timer (tilpasset)

 

· Hva er livreddende førstehjelp?

· Varsling

· Pasientundersøkelse

· Bevisstløshet

· Fremmedlegeme i luftveier

· Frie luftveier

· Hjerte- lungeredning

· Hjertesykdommer

· Trafikkulykke

· ”Skuddskader” (hode, nakke, ryggskader, store indre og ytre blødninger, brudd)

 

Håper dette var oppklarende for deg og ta gjerne kontakt med ***** dersom du ønsker å bestille dette kurset.

 

Ha en fin dag videre.

 

Det forekommer meg at fem timer med grunnkurs førstehjelp med litt ekstra vekt på blødninger litt over papercut-nivå er litt lite? Og er nå Trafikkulykke og Fremmedlegeme i luftveier vesentlig?

 

Kanskje man hadde fått et bedre svar om det ikke var en tilfeldig potet som sendte spørsmålet?

Link to comment
Share on other sites

Prisen for det generelle grunnkurset er 7900 per kurs (maks 15 deltagere) pluss eventuelle reisekostnader for instruktør.

 

Kanskje det hadde vært lurere å spørre saniteten i Forsvaret? De bør jo ha skuddskader på pensum...

 

Edit: seint på kveld gitt...

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Kanskje det hadde vært lurere å spørre saniteten i Forsvaret? De bør jo ha skuddskader på pensum...

 

Både behandling og påføring :mrgreen:

 

Har køyrd ein del sanitetsleksjonar på skotskader på ymse øvingar dei seinare åra. Nøkkelen er å ha helsikens mange enkeltmannspakkar så ein kan få stappa såret og komprimere blodårene som er rive opp...dette er grisevanskelege greier :!:

Link to comment
Share on other sites

Fint kurs det tror jeg, men trafikkskade er vel ikke noe som er helt "on par" med vårt behov?

 

 

Kanskje ikke det som i første omgang var forespeil. Men sjangsen for at du heller får bruk for noe trafikkrelatert er nokså stor.

Tipper det er x-antall ganger større sjangs for at noe skjer på vei til/fra skytebanen, enn på skytebanen.

Link to comment
Share on other sites

Så "stapp inn shait til det er fullt" er ikke så enkelt som det høres ut?

 

Nja. Det er ein god start. Røynsla mi med akuttførstehjelp for sårskadar er at det trengst ein god del praktisk sans og handtverkar-handlag, noko som kjem frå trening og atter trening. Berre det å få kutta blodtilførselen til eit lem som blør er meir fiklete enn berre "legg rundt ein turniké og spenn til". Det er vel ganske gode førstehjelpskurs i regi av Raude Krossen og Norsk Folkehjelp, er det ikkje? Kurs spesifikke for sårskadar vil okke som ha som føresetnad at ein kan ein god del anna - handsaming av sjokk, til dømes.

 

 

Kanskje ikke det som i første omgang var forespeil. Men sjangsen for at du heller får bruk for noe trafikkrelatert er nokså stor.

Tipper det er x-antall ganger større sjangs for at noe skjer på vei til/fra skytebanen, enn på skytebanen.

 

Oh yes. Bilen er ein skummel jævel å sette seg inn i, og allikevel er det mykje, mykje tryggare å køyra no enn på syttitalet og tidlegare. Rart å tenkje på, for det er jo faktisk ganske mange som stryk med no i dag. 560 i 1970 mot 208 i dag, med 3,8 millioner innbyggjarar mot 5 millionar i 2012 - og ganske så mange fleire køyretimar! :|

 

Tru kor mange fleire vådeskot og jaktulukkar det var for førti-femti år sidan...? :?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...