FMH Posted July 9, 2008 Share Posted July 9, 2008 Jeg har vært litt treg med koke og preparere noen skaller som ligget i fryseren fra forrige sesong.....men så dro samboeren til Sverige og handlet og da ble det fult og noe måtte ut.....De ble skallene. Så jeg har kokt 2 beverskaller og en rådyrskalle idag........mens jeg holdt på slo det meg at jeg også denne gangen skulle sjekket med flere hva og hvordan de gjør det....i forhold til verktøy.. Jeg koker skallene og renskjærer, tørker og evt limer.....før bleking. Kort fortalt prosessen. Det jeg ønsker innspill på er hva folk bruker av verktøy før de kommer til blekeprosessen.....jeg bruker vanlig kniv, børste, trykkluft, sveisetråd(?).....og sitter og spikker/flikker. Resultatet blir til slutt bra det (for meg iallefall), men føler jeg har et lite optimaliseringspotensiale på verktøyet jeg bruker....så håper det kommer noen tips her. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SvenDue Posted July 9, 2008 Share Posted July 9, 2008 Jeg flår, koker, fester så skallene på et gjerde og går på forsiktig med høystrykkspyler mens de enda er varme. Lar de tørke noe før jeg sliper de ned med båndsliper og bleker til slutt. Supert resultat hver gang. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FMH Posted July 9, 2008 Author Share Posted July 9, 2008 Dette høres jo veldig effektivt ut......men får du spylt vekk alt uten gå for hardt til verks?? Og kommer du til med båndsliper overalt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SvenDue Posted July 9, 2008 Share Posted July 9, 2008 Tenkte mest på rådyr i fremgangsmåten. Får ikke ut alt med høytrykkspyler, men det aller meste. I hovedsak så slipper du å rense, skrape å pirke så mye. Dette gjelder alt av skaller. Bruker båndslipern for å rette av til montering. Er det brusk og hinner igjen så fjernes dette enklere enn når skallen er med overkjeve. Bruker også mindre med blekemiddel når skallen er slipt ned for montasje først. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamt Posted July 9, 2008 Share Posted July 9, 2008 Skallpell er også ett fint redskap. en får kjøpt engangs av slikt på apoteket, Skal til med mine 5 fra i vår nå. Har en kompis med en svær båndslpier så da blir det å knekke av tenna og slipe ned til det er bra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SvenDue Posted July 9, 2008 Share Posted July 9, 2008 Pass finga i båndsliper`n Jamt (snakker av erfaring - fort gjort å slipe ned et par fingertupper) og ikke gå på for hardt. Skallene tåler ikke all verden før de ryker..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FMH Posted July 10, 2008 Author Share Posted July 10, 2008 Det var først og fremst beverskallene jeg slet mest med...ift pirking og spikking. Jeg synes det er artig og holde på med dette, men føler jeg kunne vært noe mer efektiv og kanskje få tilnærmet perfekt resultat raskere med bedre verktøy. Engangs skalpeller var bra forslag! Vedr båndsliper og høytrykk.....kjenner meg litt nervøs for prøve det, men får se etter årets sesong...For forhåpentligvis noe gjøre etter den Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
probe Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Hvordan er det når dere koker skallen på hjortevilt, er det dumt at gevirene er nede i det kokende vannet, da jeg har hørt at dette blir missfarget ? Eller er det ikke noe å bry seg om ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bharsvik Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 (edited) Jeg hiver skallen i en isboks og setter den i solveggen en måneds tid. Så tar jeg på gummihansker og spyler av den forsiktig før jeg legger den til tørk. Pass på at du ikke vasker bort tenner. Mye mindre arbeid enn koking og blir i tillegg helt rent. Eneste ulempe er at det lukter "litt" når du vasker.... Edit: Må presisere at jeg legger skallen i en isboks med vann. Så ordner bakteriene resten. Edited January 6, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Polskjakt Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Hvis du er nervøs for å bruke båndsliper og diverse så kan det også være en mulighet å koke skallene for så å bruke en kompressor med trykkluftpistol til å blåse ut kjøttrestene der det er vanskelig og komme til! Når det gjelder hjortevildt så er det ok å koke gevirene så lenge ikke du har blekeveske i vannet er i alle fall min mening Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parsonterrier Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Hadde vært greit å tatt vare på en minkskalle tenker jeg. Hvordan bør jeg gå frem da? kappe av hode og legge den i en isboks slik Harsvik skriver her, med skinn og alt på. Evt legge den i en maurtue har jeg også hørt at noen gjør med skaller? Kan jo ikke bruke bånd sliper og slikt på en mink skalle da disse er evldig tynne tenker jeg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
H. Nilsen Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Ang. maurtuetrixet så hadde jo han "Dirty Jobs"-karen en episode fra noen som drev med denslags - og de hadde akvarier med larver og insekter de la skallene nedi. Da ble de garantert rensket Det er jo en lang prosess, og kanskje ikke mange som har lyst til å ha et akvarium med kryp i kjelleren sin... Bare en liten digresjon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jibrag Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Har rensa en del ralemikk opp gjennom åra, alt fra ku og elg til mink og kjøttmeis. Jeg har alltid bare kokt skallene til kjøttet løsner fra beinet, og brukt fingre og pinsett til å pelle løs gugget. Jobber alltid med varm skalle, hvis den kjølner blir det verre å få løs ymse, og jeg har også brukt å koke skallene i oppvaskmiddel for å løse opp fett. Hjernen spyler jeg ut med en vanlig vannslange. Litt jobbigt men resultatet blir bra hver gang. Hvis en er hjemme alene kan koppvaskmaskina være et greit hjelpemiddel når en har fått av det grøvste... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Evt legge den i en maurtue har jeg også hørt at noen gjør med skaller? Jeg prøvde maurtuetrikset med en steinbitskalle en gang. Uka etter var alt borte, så jeg regner med at reven hadde fått seg en liten godbit der. Hvis jeg skal prøve maurtuetrikset på nytt, vil jeg nok feste skallen til en trelegg med ståltråd. Da blir det ikke like lett å dra avgårde med trofeet mitt Ellers har jeg sett anbefalt at man vanner ut skallen et par dager etter flåing og før koking. Da trekker man en del av blodet ut av beinet, og det skal være lettere å få en godt bleket skalle. Ref. Jegerens trofeer av Ole Mauseth Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jibrag Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Jeg ville heller satt min lit til livet i havet, enn livet i maurtuene. Problemet med maurtuene er at det du legger dit har en tendens til å tørke ut. Da tar det lang tid før mauren får gnagd seg gjennom alt, og kommer en rev bort og finner godsakene vil den gnage på det uansett om det er fastspent eller ikke. Likeledes vil musa raskt begynne å fortære bein. Hvis en derimot legger skallen i en nettingpose og slenger den utenfor brygga, er det myriader av småkrek som begynner å gnafse i vei.... Men nå er det kanskje ikke alle som har tilgang på ei brygge helt i nærheten av der de bor, da... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olsen71 Posted January 6, 2009 Share Posted January 6, 2009 Bruger en lille kniv og så lidt godt værktøj jeg har fået af min tandlæge..... De der de kradser i tænderne med,er super gode til at få det sidste ud med,det gælder både buk,hjort og bæver Så spør din tandlæge næste gang om ikke de skal af med noget gammelt værktøj.... Olsen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bragisen95 Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 Ein eg kjenner, legger skallen utpå bøen so tar kråka seg av dritarbeidet! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikkelrev Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Hva gjør dere med disse skallene når de er gjordt rene? Henger dem vegg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bragisen95 Posted January 25, 2009 Share Posted January 25, 2009 har ikkje peiling, berre han sok gjer det! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tulling Posted January 25, 2009 Share Posted January 25, 2009 Jeg koker skallen med hud og hår, så skjærer jeg et snitt mellom horna og videre helt ut til skinnkanten på hver side av horna. deretter ifører jeg meg fullt oljehyre, og vernebriller. så fyrer jeg opp varmtvannshøytrykkspyleren og blåser av hele sullamitten. Viktig å bare spyle bakfra og fremover, for blåser du mot nesa så flyr brusk og nesevinger veggimellom. På rådyr så fester jeg skallen med litt ståltråd for å holde den i ro. Men elg ligger greit uten å fikseres. Til å dra ut brusk og svineri fra nesa så bruker jeg en stor heklekrok som er beregnet til teppeknytting. Hjernen spyles ut med høytrykk den også. Maurtrikset har jeg forsøkt med en revskalle, og vil påstå at det er helt forkastelig, om du har tenkt å ha skallen innomhus. Blod, hinner og kjøttrester størknet til det ble så hardt at ingen maur fikk av en eneste liten bit. Mvh tulling Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sako75 Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Finnes det egne gryter til koking av elg- og hjorteskaller? Eller hvordan har dere laget disse? Vil gjerne ha kjøpt en ferdig til bruk, er ikke akkurat en handyman dessverre... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Kva bleikemiddel brukar folket? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kåre-kanon Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Kva bleikemiddel brukar folket? 30% Hydrogenperoxid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Og det er å få kjøpt for den menige mann? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikr Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Ja, på apoteket. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skaumann Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Ja, på apoteket. Jeg fikk ikke kjøpt sterkere enn 10% på apoteket. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Eg fekk nettopp kjøpt ein liter med 30%. Men ho måtta bak på lageret å leite først. Flaska lak litt i posen på veg heim, so eg fekk litt på fingrane når eg tok flaska ut. Spenstig stoff... Noken so har noken tips til bleikeprosessen? For ordens skuld so har eg skjønt at eg skal bruke hanskar. Edit: grammatisk småplukk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myrnissen Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Jeg hadde oppi 2 sun oppvaskmaskin tabletter når jeg koket bukkeskallen. Den ble veldig hvit å fin uten noe mere bleking. (Et lite tips bare ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sako75 Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Finnes det egne gryter til koking av elg- og hjorteskaller? Eller hvordan har dere laget disse? Vil gjerne ha kjøpt en ferdig til bruk, er ikke akkurat en handyman dessverre... Men gryte er det ingen som har tips om...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Eg brukar ei vanleg, rund, svær panne til hjorteskalle. Den funkar til det. Til elgskalle treng ein kanskje noke spesial-greier. Eg trur forresten det skal vere mogeleg å få kjøpt avlange panner som er laga til dette formålet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikr Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Hei! Eg bruker ei stor gryte frå ein militærkomfyr. Trengs sterk varme. Du treng og aluminiumsfolie. Pga elgskallen og gevirenes form og plassering tykker eg at skallen må kokes i fleire etapper på både under og oversida. Det er veldig viktig at skallen ligg i bløyt, eit døgn eller så. Det virker som at ting løyser seg lettare opp då. Spesielt viktig på eit elggevir. Mange måter og gjere det på. Dette er min måte... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reinsjeger Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Når jeg har fikset gevir, så sager og flår jeg skallen umiddelbart, pirker ut hjernemasse og alt det som skal ut og slenger den uti en bekk, der den kan ligge til jeg får tid til å koke og bleke. Nå i høst fant jeg ut en genial måte å koke på. Brukte en ganske stor, avlang og djup emballasje av aluminumsfolie, der skallen av reinsbukk passet perfekt nedi. Bygget opp en stødig oppsetting, med murstein som støttet opp i begge ender av emballasjen, og midt under satte jeg en gassbrenner. Dette var meget enkelt og effektivt. Brukte alumiunsfolie til å dekke over for å få mere effektiv koking. Dette funker meget bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kåre-kanon Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Eg fekk nettopp kjøpt ein liter med 30%. Men ho måtta bak på lageret å leite først.Flaska lak litt i posen på veg heim, so eg fekk litt på fingrane når eg tok flaska ut. Spenstig stoff... Noken so har noken tips til bleikeprosessen? For ordens skuld so har eg skjønt at eg skal bruke hanskar. Edit: grammatisk småplukk Legger skallen i en isboks har litt hydrogenperoxid i boksen og bruker en pensel til å påføre skallen. Skylder deretter skallen i vann. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Almo Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 jeg brukte et avskjært oljefat, funket som gull, saget ut hakk for geviret, fylte med nok vann til å dekke skallen, satte 2 primuser under. La det koke noen timer, brukte så høytrykksvaskeren, ble helt rent. Anbefales. Oljefat får du på fyllinga om du spør. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nox Posted November 27, 2009 Share Posted November 27, 2009 Har kjøpt ei flaske med 30% hydrogenperoxid og tenkte jeg skulle bleke en rådyrskalle. Vil helst unngå at skallen blir veldig sprø å lurer da på om det er best å pensle peroxiden på eller om jeg kan pakke det inn i bomull og fukte bomullen med peroxid? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nox Posted November 27, 2009 Share Posted November 27, 2009 Fungerte fint å pensle det på men ble ikke helt hvitt, så hvor lenge burde hydrogenperoxiden være på før jeg vasker den av? Og hvordan burde jeg feste rådyrskallen til gevirplata? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celcius Posted November 28, 2009 Share Posted November 28, 2009 Hiv skallene i ei maurtue og sett opp ei kasse med kyllingnetting rund skallen, eventuelt knytt tau i skallen og senk den i sjøen. Kan like godt bruke ei trekasse med små hull i, mauren kommer seg inn, det gjør hverken rev eller kråke hvis de ikke er snekkere da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreasli Posted November 28, 2009 Share Posted November 28, 2009 Buker ein svær kjel som vi har skåret ut to hakk i så gevirstengene blir stikkende ut av og brer så over det hele me aluminiumsfolie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted November 28, 2009 Share Posted November 28, 2009 Har bla. en bavianskalle som bare ble delvis preparert i Sør Afrika. Tok resten hjemme med koking (tilsatt litt Zalo) og bleking med 3% hydrogenperoksid (eneste de hadde på det lokale apoteket). Pakket skallen godt inn i tørkepapir og fuktet rikelig med hydrogenperoksid. Sto over natta og resultatet ble bra. (bavianen er han uten hatt... ) Før: Etter: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reinsjeger Posted November 28, 2009 Share Posted November 28, 2009 Nå i høst fant jeg ut en genial måte å koke på. Brukte en ganske stor, avlang og djup emballasje av aluminumsfolie, der skallen av reinsbukk passet perfekt nedi. Bygget opp en stødig oppsetting, med murstein som støttet opp i begge ender av emballasjen, og midt under satte jeg en gassbrenner. Dette var meget enkelt og effektivt. Brukte alumiunsfolie til å dekke over for å få mere effektiv koking. Dette funker meget bra. Legger inn et bilde av kokingen av en skalle som jeg beskrev over. En slik passe djup og stor aluminiumsemballasje var veldig praktisk å bruke. Dette fungerte veldig bra. Jeg brettet også over en aluminiumsfolie over skallen, slik at kokingen ble mere effektiv. Bygde opp med 3 mursteiner og satte en gassbrenner under som varmekilde. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nox Posted November 29, 2009 Share Posted November 29, 2009 Og hvordan burde jeg feste rådyrskallen til gevirplata? bumper denne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YnStee Posted November 29, 2009 Share Posted November 29, 2009 på alle gevirene mine har jeg skrudd inn skruer fra baksida av plata, inn i skallen. Da ser man ingen verdens ting til noe feste når man ser på geviret på veggen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hank Posted November 29, 2009 Share Posted November 29, 2009 Eller du kan lime dem. Har selv brukt araldit i 15 år uten negative erfaringer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjakken Posted November 30, 2009 Share Posted November 30, 2009 Hei godtfolk! Har eit spørsmål eg kanskje kan få svar på her. Har ein skalle frå ein spissbukk liggande. Det er vel nærast som å banne i kirka, å fortelje at etter jakta vart den berre hengande bak garasjen og tørke inn, med hud og hår. Skallen er eit år gamal, og skinnet er no heilt inntørka og laust. Kraniet er ganske grått av farge. Er det noko håp for denne skallen? Skinnet skal vere lett å fjerne, men bør eg koke han for å få fjerna restar innvendig? Er det i det heile tatt håp om å greie å bleike ein så tørr skalle? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamt Posted November 30, 2009 Share Posted November 30, 2009 Leg hele skalle ni vann noen dager slik at det løsner, så kan du koke hele skallen ca 1 time, noe nbruker lit zalo i nannet for å løsne noe av hinnene. Da kan du nok få fjernet det meste. Der etter kan du ta på blekemiddelet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Gjør som Jamt skriver og så blander du i en god dose Domestos Fresh(dassrens) i kokevannet og lar det koke i en times tid. Da dassrensen inneholder hydrogenperoksid får du ganske bra bleking under kokinga og rester løsner som bare det. Pga peroksiden må du passe på at geviret ikke kommer i kontakt med vannet. Skyll reint etterpå og sett til tørking. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
losn1990 Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Leg hele skalle ni vann noen dager slik at det løsner, så kan du koke hele skallen ca 1 time, noe nbruker lit zalo i nannet for å løsne noe av hinnene. Da kan du nok få fjernet det meste. Der etter kan du ta på blekemiddelet lar dere skallen ligge i blekemiddelet eller gnir dere bare inn skallen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Står en god artikkel om emnet i siste Jeger. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
losn1990 Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 abonnerer ikke på jeger så, noen som vil fortelle meg det??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperHansen Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Legg ett passe tynt lag med bomull på skallen,fukt dette med hydrogenperoxid(jeg bruker 10%)pakk inn beindelen av skallen i plastfolie og la dette ligge en dag eller to.Jeg sjekker etter ett døgn ca,og da bruker skallen å være hvit og fin. Pass på så du ikke legger bløt bomull på geviret. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.