Jump to content

Er vi klare for buejakt på storvilt i Norge?


STUBBERUD

Recommended Posts

Du har vel litt lengere avstand å spille på når det gjelder oppfølgningsskudd med feks rifle en bue ?

 

Feks en elg på tur over en hogstflate skutt på 20m med rifle løper videre men stopper etter 100m har du ei enkeltskudds rifle så har du mest sannsynelig rukket å lade om på den tiden

dyret bruker over flata !

 

Med bue så er det vel liten mulighet for nytt skudd da ?

 

Indirekte uttrykt sier du altså at jegere som jakter med magasinvåpen kan tilate seg å sjanse på grensen til det uforsvarlige (skyte på dyr i fart 1/2 gode sjanser osv) pga av at de har flere skudd til rådighet.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 214
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Med bue så er det vel liten mulighet for nytt skudd da ?

Indirekte uttrykt sier du altså at jegere som jakter med magasinvåpen kan tilate seg å sjanse på grensen til det uforsvarlige (skyte på dyr i fart 1/2 gode sjanser osv) pga av at de har flere skudd til rådighet.

Siden jeg allerede er i det religiøse hjørnet ( :mrgreen: ) - jeg mener å huske at vi i sin tid ble tvangsforet med Luthers forklaring til et eller annet bud, der het det at en skulle "ta alt i beste mening". For meg ser det ut som du gjør det motsatte, og prøver å tillegge 375 H-H meninger han ikke har uttrykt! (Dette kunne godt vært skrevet med BLÅTT!)

Link to comment
Share on other sites

Puzzaque

Hvor du har fått det i fra at jeg mener det er greit vet ikke jeg men men

 

Nå har jeg jaktet ganske mange år på div vilt og vet at det er ikke alltid ting blir som du hadde tenkt i utgangspunktet ? og vi har i norge i dag diverse organisasjoner som er

i mot jakt av alle slag og min personlige mening er den at kan vi unngå å lage saker for dem så bør vi gjøre det ! ingen er tjent med å få mye negativ oppmerksomhet rundt et

dette

Link to comment
Share on other sites

På den annen side, virker der ikke å være noen gode grunner for ikke å tillate jakt med bue i de former som er foreslått.

Når man ser dette med øye for humanjakt/avlivning, og generelt sansynlighet for å påføre viltet unødige lidelser som hovedgrunner.

 

Jeg regnar da ikke grunner basert i redsel for at det skal få negative konsekvenser for oss andre (som uansett virker være mere opptatt av å dolke hverandre i ryggen ved enhver anledning, enn å bruke fornuft og holde sammen), som reelle grunner for å være i mot forsøk med buejakt i Norge.

 

Jeg har nå (på grunn av denne diskusjonen), tatt besluttningen om at Buejakt i de former som er foreslått. Burde bli tillatt i Norge. Og ønsker de driftige buejegrene lykke til videre med jobben mot dette målet.

 

 

Besluttningen er for egen del, begrunnet i to deler:

 

I første del ligger det at jeg anser det som bevist at der ikke er tekniske begrunnelser for å forby jakt med bue (gitt korrekt bruk).

 

I andre del ligger tanken om at jegre og skyttere kun er sterke når vi står samlet, og at noen må begynne å endre trenden der man handler utifra redsel for opinion, fremfor hva som er rett og galt (en trend som jeg mener med tiden kommer til å begrave skyting og skytesport, om vi ikke tar tak i den).

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

@Jegermeistern I diskusjoner der det argumenteres for/mot vil det i de fleste tillfeller av argumentasjon mot A i favør av B ligge en balanse som slår likeledes ut i til fordel for det man argumenterer mot.I dette tilfellet bruker man muligheten for oppfølgingskudd med bue som ett argument mot, implisitt (tror det heter det) sier man da at dette er en fordel i favør av rifler.

 

Så kan man spørre hvor mange som bruker fordelen av magiskapasitet som en "sovepute" for å utføre til tider slurvete (bevist eller ubevist) førsteskudd.

 

I de tilfeller hvor ting ikke går som det skal er det vel yters sjelden at det er mekansk svikt som er årsaken, i de aller fleste tilfeller er det menesklige feil i form av feilbedømmelse av fart og avstand og skudd i situasjoner man ikke håndterer på en tilfredstillende måte.

 

I det hele syns jeg diskusjonen begynner i feil ende, man skulle begynt med å se på hva den dedikerte buejeger er for noe å på hvilken måte han difrensierer fra det man kaller ordinær jakt.

Link to comment
Share on other sites

Etter å ha lest gjennom denne tråden enda en gang, så begynner jeg alvorlig å tvile på om "vi" er klare for buejakt.

Og med "vi", så mener jeg oss som jakter. Vi går gjene under fellesbetegnelse "jegere"

Virker som det er en utbredt frykt for at denne jaktformen skal ødelegge for "vår" jakt. Enten det er, elg, hjort, eller andre jaktformer.

 

For meg så er det svært tvilsomt om en slik liten gruppe med jegere, som buejegerne engang er, skal klare å ødelegge for jakta her i Norge.

Avisene har i alle år skrevet om vådeskudd i forbindelse med jakt, hester som har blitt skutt på beite, samt mange andre stygge historier. (jeg mener å huske en vandrehistorie fra mine hjemtrakter, der bobla til lensmannen fikk gjennomgå :wink:)

Selvfølgelig vil slikt også være en risiko ved buejakt, og vi vil nok få historier om skadeskytinger etc. Men, det vil også komme hendelser i forbindelse med de andre jaktformene som blir utøvd, uten at det dermed blir slutt på elg-/hjort-/hare -jakt.

 

At vi jegere får motbør fra innbitte jaktmotstandere er vi vel vant til?

At jegere også skal møte masse usakelig motargumenter fra egne rekker, gir meg en flau smak i munnen. Ref det som tidligere er skrevet i denne tråden, om tyvjakt, avisskriverier osv, osv.

Er det noen her som kjenner ordet: samhold?

 

"samhold

subst. n entall samhold ['sɑmhɔl] sterk relasjon innad i et fellesskap"

 

Personlig håper jeg storsamfunnet/ våre myndigheter slipper buejegerne til med prøveprosjektet, og dermed beviser for oss jegerne at vi er de som er umodne.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er fortsatt svakt imot buejakt.

Ett av argumentene mine er tjuvjakt. Min påstand er at dersom bue ikke er lov som jaktvåpen, så er det vanskeligere og med høyere terskel å bruke våpenet. Dersom det er lov å bruke, så er det også enklere, og med lavere terskel for uærlige personer å bruke det til tjuvjakt.

Men for all del, jeg tror ikke tjuvjakt med bue blir noe stort problem. I tillegg har moderatorene tydeligvis bestemt seg for at dette argument er "ugyldig". Hvordan en eller flere moderatorerer kan bestemme hvilke argument som er gyldige eller ikke, eller hvordan trådstarter kan bestemme at argumenter for den ene siden ikke skal belyses i hans tråd, er for meg ukjent.

 

Mitt avgjørende punkt er av hensyn til viltet. La oss være enige om at på aktuell avstand, så har en rifle større sikkerhetsmarginer enn en bue. Det være seg feil bedømmelse av både avstand og vind (påstander om at en pil er upåvirket av vind tror jeg ikke på), samt flygetid og viltet`s mulighet til å bevege seg før prosjektilet treffer.

Samtidig så er oppfølgingsskudd etter mitt skjønn så godt som urealistisk med bue. Ikke på grunn av hurtighet til neste skudd, jeg tviler ikke på at en trent bueskytter skyter like raskt annet skudd som en riflejeger med enkeltskuddsrifle. Men oppfølgingsskudd på flyktende vilt vil være en nærmeste umulig oppgave med bue. Vanskelig med rifle, men absolutt ikke umulig. I tillegg vil oppfølgingsskudd på stillestående vilt på lengre avstander enn førsteskudd være svært vanskelig med bue, absolutt overkommelig med rifle. De fleste vilt løper noen titalls meter etter skudd, og ved avstand opp til 150-200 meter mener jeg det er forsvarlig med oppfølgingsskudd med rifle. Med bue vil denne avstanden være betydelig mindre, og ett skadeskutt vilt som stopper opp 80-100 meter unna vil være lett å felle med rifle, umulig med bue. Jeg sier ikke at det gir riflejegere "frikort" til å skyte på marginale sjanser. Er man usikker så skal man ikke skyte, uansett hvilket våpen man har i hendene. Men skadeskytinger kan skje selv for personer med de beste intensjoner. Og i de situasjonene er man åpenbart bedre rustet med rifle enn med bue.

Med dette punktet har jeg forsøkt å belyse at man påfører viltet større risiko enn nødvendig, bare fordi man søker utfordring for egen del. For meg blir dette feil.

 

Jeg er ikke i tvil om at de som kjemper for buejakt idag er dyktige jegere og bueskyttere, med stor kunnskap og edle motiver.

Men jeg tror ikke at alle buejegere i framtiden vil være slik. Akkurat som ved vanlig jakt, tror jeg at det vil bli buejegere som ikke er så nøye, og tar sjanser. Men siden bue har mindre marginer, vil disse jegerene ha større risiko for å skadeskyte bue enn med rifle.

 

For min del går ikke dette på å rakke ned på andre jegergrupper eller andre vikarierende motiver. Det går på hensyn til viltet, og at man ikke for egen fornøyelses skyld bør utsette vilt for økt risiko for lidelser.

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

Argumentet er ugyldig all den tid det finnes heldempede våpen og subsonic ammunisjon som er fullt lovlig. Men det viktigste punktet er at tjuvjegere er kriminelle, og som kjent så bryr ikke kriminelle seg om loven. Så hva for deg til å tro at de da velger å overholde påbudet om at all jakt skal bedrives med kruttvåpen? Buer er i fritt salg i Norge per nå, så alle som ønsker å bedrive tjuvjakt med bue har hatt muligheten til det allerede.

Link to comment
Share on other sites

Dersom man ser en mann med bue i skogen idag, så er det umiddelbart mistenksomt. En potensiell tjuvjeger vil unndra seg misstanke i størst mulig grad. Altså relativt høy terskel for tjuvjakt med bue.

Dersom jakt med bue blir lov, vil det være mindre mistenksomt om man ser en buejeger i skogen. Selv om han kanskje er ute i ulovlig ærend. Altså lavere terskel.

 

Hvorvidt våpen godkjent til storviljakt er mulig å få heldempet, eller dempet til samme lydløshet som bue, stiller jeg meg tvilende til. Men skal ikke avvise det.

 

Uansett er dette som du påpeker våpen som er lov idag. Og man kan ikke ved en observasjon umiddelbart si at jegeren er ute i ulovlig ærend. Man må sjekke jaktkort etc. før man vet. De færreste gjør seg det umaket selv om vedkommende har bytte med seg. Ser man idag en buejeger i skogkanten med felt rådyr, er imidlertid saken grei. Selv en forbipasserende bilist vil vite at det er en tjuvjeger.

 

Som jeg har påpekt tidligere, tror jeg ikke at tjuvjakt med bue blir noe stort problem. Men jeg er ikke uenig i at argumentet er ugyldig.

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

Dersom man ser en mann med bue i skogen idag, så er det umiddelbart mistenksomt. En potensiell tjuvjeger vil unndra seg misstanke i størst mulig grad. Altså relativt høy terskel for tjuvjakt med bue.

Dersom jakt med bue blir lov, vil det være mindre mistenksomt om man ser en buejeger i skogen. Selv om han kanskje er ute i ulovlig ærend. Altså lavere terskel.

Mvh Dagl

 

Her var det mye vås:

 

A) Etter dagens lover og regler er bue ( også jaktbue) både etter våpenloven og viltloven definert som "sportsrtedskap", dvs IKKE våpen.

 

B) Derfor kan man idag etter dagens regler FRITT bære bue (også jaktbue) på steder man ikke har grunneiers tillatelse etter viltloven. Her menes utmark.

 

C) Ja det er mange steder i politivedtekter ol forbud mot bue og bueskyting på offentlig sted osv, og du vil selvsagt ha problem med politiet hvis du har adferd med din bue som kan skade/true noe/noen.

 

Så etter dagens regler kan enhver i utmark kose seg med sin jaktbue til blinkskyting ol. Helt lovlig.

 

Når det gjelder buejakt så ligger dette i alle tilfelle mange år frem i tid da dette krever endring av viltloven. Og en endring av en lov må gjøres av Stortinget(ting tar tid).

Link to comment
Share on other sites

Synes buejakt i Norge høres veldig spennendes ut, men det virker som om de "fleste" folk i Norge er imot alt nytt som kommer.

Det virker som om nordmenn ikke klarer å godta nye ting som kommer.

Men kan vi ikke godta en ny ting for en gang skyld uten å være så vanvittig skeptisk. :D

 

Feks se i USA, der jakter de med pil og bue veldig mye, i de videoene jeg har sett ser det veldig krevendes og spennendes å komme nære nok til å avfyre et sikkert skudd, det vil gjøre jakten enda mer spennendes ! :)

Link to comment
Share on other sites

Ja, vi er klare til buejakt i Norge

 

saxet litt fra MIN EGEN artikkel i Buejegeren nr 1-2008. Bue eller rifle, uansett, det er våre midler til bruk på jakt.

 

 

Jeg ser gjennom en åpning i krattet en stor bavian som sitter på lur bak et tre og jakter på noen perlehøns som kakler og hakker seg mot den. Kameraet er framme, men får ikke strukket meg nok til at jeg får brukt det, så jeg bare strekker meg opp og kikker, for dette kan bli interessant.

 

Plutselig slenger bavianen seg fram og det er som om den ene høna starter egen putekrig. Den eksploderer i en sky av fjær med grove brøl og lange tenner som de siste inntrykkene dens i denne verden. Bavianen holder høna under armen og rusler rolig bort til et tre. Ingen andre av bavianene rundt ser ut til at de vil ta opp kampen om dette måltidet, så det er nok en alfa hann dette.

 

Jeg blir sittende og tenke på etikk for dyreriket; er det noe etisk i naturen, eller er dette noe vi mennesker har funnet opp? Utrykket " in the spirit of fair chase" fra tidligere jakter og sammenligninger mellom walk and stalk og jakt fra skjul dukker opp. Rettferdig er det vel ikke å kalle det når en bavian med styrke og tanngard som langt overskrider et menneske overfaller en liten perlehøne til det bare er en liten haug med fjær igjen. Eller hva med klodens superjegere, dekket av syntetisk kamuflasje, men "øyne" som kan justeres opp til minst 8 gangers forstørrelse, en hjerne på størrelse med en kokosnøtt, kapabel til komplekse og logiske beslutninger, bevæpnet med våpen til å drepe byttet på minst 30 meter. Denne megajegeren klarer å forutsi spise- og drikkemønsteret til byttet sitt. Denne jegeren er ikke ulik bavianen, han bruker bare det han er god til, og det er ikke samme våpen.

 

Jakt er for mennesker forskjellig fra form til form, men å kalle noe rettferdig og noe urettferdig blir selvmotsigende for meg, Jegeren må være smartere, raskere, mere aggressiv og mere beregnende enn byttet, for målet er jo å drepe det så humant som mulig (for superjegeren ja). Etisk jakt for meg, er å jakte innenfor samvittighetens parametere (fair chase) og det er ikke det samme som lover og regler, de ligger over dette.

Link to comment
Share on other sites

Derfor kan man idag etter dagens regler FRITT bære bue (også jaktbue) på steder man ikke har grunneiers tillatelse etter viltloven. Her menes utmark.

 

Dette er et uheldig forhold, sett med mine grunneierøyne. Skal ikke helt utelukke at jeg vil drive litt lobbyvirksomhet sammen med meningsfeller for på sikt å få endret dette forhold.

 

Ervervelse av jaktbuer bør være underlagt behov og skikkethetvurdering i forhold til søker, på lik linje som skytevåpen.

 

Dette er vel et av svært få de punkter hvor jeg anser at innskjerpelse er ønskelig.

Link to comment
Share on other sites

Kalstad kan du gi oss andre en begrunnelse for at du vil ha strenge regler for å inneha bue?

Førland- dagens buer har mer en nok energi til å legge ned alt vilt på denne kloden mange millioner buejegere verden over er klar over dette.

Link to comment
Share on other sites

Kalstad kan du gi oss andre en begrunnelse for at du vil ha strenge regler for å inneha bue?

Førland- dagens buer har mer en nok energi til å legge ned alt vilt på denne kloden mange millioner buejegere verden over er klar over dette.

 

Ja, det er det mange jaktvåpen som ikke har problem med heller selv om de ikke er godkjent for storvilt jakt her i norge. De er godkjent for jakt i andre land.

 

Espen

Link to comment
Share on other sites

Er egentlig ikke imot bue jakt i norge, men så lenge anslagsenergi kravene er så høye som de er i norge på en jakt rifle, så kan eg ikke skjønne at det skal bli lovligt.

 

Espen

 

Dersom du leser denne artikkelen vil du få en forståelse av hvorfor rifle og bue ikke kan samenlignes med bruk av anslagsenergi som samenligningsgrunnlag

 

Jaktpilens verkningssätt

Link to comment
Share on other sites

Ervervelse av jaktbuer bør være underlagt behov og skikkethetvurdering i forhold til søker, på lik linje som skytevåpen.

 

Nå skal jeg bruke det kraftigste ordet jeg noen gang har ytret på kammeret: -Pølsevev.

Hva er en jaktbue? Absolutt alle buer, og uansett hva slags spiss du har fungerer den til èn eller annen type jakt.

Skal du forby alle buer?

 

Jeg påstår at ditt utspill bunner i en etter min mening ubegrunnet frykt for tjuvjakt, og har ingen som helst rot i et faktisk behov for skikkethetsvurdering i.f.h.t. samfunnssikkerhet. Du skisserer isåfall en lettvintløsning som misbruker et reguleringsapparat for å komme et annet, tenkt problem, til livs. -Skivebom.

Jeg begynner sannelig å lure på om ikke ervervelse av landeiendom bør være underlagt behov og skikkethetsvurdering.

Link to comment
Share on other sites

Er egentlig ikke imot bue jakt i norge, men så lenge anslagsenergi kravene er så høye som de er i norge på en jakt rifle, så kan eg ikke skjønne at det skal bli lovligt.

 

Espen

 

Dersom du leser denne artikkelen vil du få en forståelse av hvorfor rifle og bue ikke kan samenlignes med bruk av anslagsenergi som samenligningsgrunnlag

 

Jaktpilens verkningssätt

 

 

Har lest, men er ikke enig....

 

Espen

Link to comment
Share on other sites

Er egentlig ikke imot bue jakt i norge, men så lenge anslagsenergi kravene er så høye som de er i norge på en jakt rifle, så kan eg ikke skjønne at det skal bli lovligt.

Espen

Dersom du leser denne artikkelen vil du få en forståelse av hvorfor rifle og bue ikke kan samenlignes med bruk av anslagsenergi som samenligningsgrunnlag

Jaktpilens verkningssätt

Har lest, men er ikke enig....

Espen

Jeg vet ikke helt, men jeg vet i hvertfall nok til å skjønne at en jaktpil overhode ikke fungerer på samme sett som en kule.

Samt at man med jaktpiler ikke vurderer anslagskraft, men gjennomtrengningskraft (og den er ekstremt høy).

Dette får meg til å tro at buejegrene faktisk vet hva de snakker om, og at vi som stort sett skyter med kule og krut. Kansje ikke har den helt store forutsettningen til å mene noe som helst om akkurat den delen av temaet (dette rent bortsett fra at dagens krav til anslagsenergi for kule våpen, er i tilfellet stort storvilt. Latterlig overdimensjonert/feildimensjonert).

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Selvfølgelig skal vi få forsøke buejakt også i Norge !!

Jaktformen er velprøvd over det meste av verden i dag, og buen som våpen har gjennomgått en helt rå forbedring bare det siste 10- året.

Er selv jeger, - har jaktet fra jeg var gammel nok til å eie mitt eget våpen, og har nå snart nådd " halvgått løp" - fritt etter , var det Eldar Vågan :? ? Jakter med både rifle og hagle, og skyter / trener med bue.

Får litt ståpels på ryggen av å lese en del av innleggene her i tråden. Er det jegere som uttaler seg her i tråden ?

La oss starte i den ene enden her. Presisjon, - hva er det ? Forskjellig for de forskjellige våpentyper, selvfølgelig. For riflejegeren er kravet definert av jegerprøven som er 5 av 5 innenfor 30 cm på 100 meter. For haglejegeren på for eksempel rådyr vil det i praksis si treff i bogregion på max 30 meter. Ingen obligatorisk skyteprøve, utenom avlagt jegerprøve.

For en eventuell buejeger vil man antakelig lande opp med noe liknende IBEP sine krav, eller muligens de danske.

5 piler innenfor hjerte /lungeregion på ukjent avstand opp til max 30 meter.

Hvorfor nettopp 30 meter ? Dreper ikke en bue på mer enn 30 meter ? Selvfølgelig ! Vi kan skyte papirøvelser med rifle og hagle også. Jegerprøven vil mange klare med rifle på 500 meter, MEN det er papirøvelse !

Dyktige bueskyttere skyter også jegerprøven på 70 - 100 meter, men igjen - papirøvelse !

På jakt skytes det kun på det som man selv mener er 100% sjanser. Er du i tvil, så er du IKKE i tvil, - da holder man skuddet = jaktmoral !

Man skyter heller ikke på løpende dyr i en jaktsituasjon !! Unntaket vil kunne være et oppfølgingsskudd.

Avstandsbegrensningen for buen er i stor grad selvpålagt av buejegere pga at buen med sin pil er et UNDERLYDSVÅPEN, -

pilen går saktere enn lyden. Det er ikke det at man ikke treffer der man sikter, men i og med at buen genererer noe lyd når man skyter, så vil denne lyden gå LITT fortere enn pilen, og dyret vil kunne flytte seg ,- blinken flytter seg !

Effekten av en jaktpil gjennom et hvilket som helst dyr bør være vel dokumentert tidligere i tråden. Ingen forskjell på jaktpil og kule. På disse avstandene skyter man som hovedregel tvers gjennom, uansett størrelse på norsk storvilt.

Må si jeg håper NBJF kommer vel i havn med denne søknaden. Skulle vært fryktelig morro å få lov til å kunne lufte buen på jakt også i Norge.

Og la meg pressisere; ALLE skal ikke kunne springe til skogs for å jakte med bue. Du er selvfølgelig jeger fra før, med godkjennt avlagt jegerprøve i lomma.

La oss stå sammen som jegere, og ikke la følelser overta styringa før man vet hva man snakker om.

Ønsker du mer info, les deg opp litt på NBJF `s hjemmeside .

 

Skitt jakt ! og ja til også buejakt !

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke det at man ikke treffer der man sikter, men i og med at buen genererer noe lyd når man skyter, så vil denne lyden gå LITT fortere enn pilen, og dyret vil kunne flytte seg ,- blinken flytter seg !

 

Ikke for å pirke, men litt tung jaktpil i ca. 200fps (har sett opptil 400fps, men tror ikke disse er beregnet på jakt) vs. lydfart ca. 1200fps, for ikke å snakke om at det er en viss mulighet for at viltet på slike korte hold oppfatter bevegelsen i bue/pil, lyset går jo som kjent temmelig fort.

Du virker som du har litt peil, vet du noe om hva slags erfaringer man har i andre land med skudd på opptil 30m, m.t.p. viltets refleks?

Link to comment
Share on other sites

...

 

Har lest, men er ikke enig....

 

Espen

 

Hadde vært greit med en forklaring på hva du ikke er enig i, om det er artikkelen du mener gir feilinformasjon eller om det bare er

"litt sent på lørdagskvelden for å skape litt støy på forumet" uenig

Link to comment
Share on other sites

@ Stefflus

 

Hallo !

Skal ikke uttale meg alt for bastant når det gjelder refleksreaksjoner, men fornuften min tilsier at :

 

1. Jo større dyr - > jo tregere refleks - > Og også større treffområde ! ( hjerte / lungeregion) For eks. hare, kontra elg .

2. Mindre dyr - >kjappere reflekser - > mindre treffområde = kortere skyteavstand.

 

Spreke jaktbuer i dag ligger vel typisk på 300 og opp mot 350 fps med jaktoppsett.

Noen praktisk betydning på de avstandene vi her snakker om tror jeg ikke dette vil ha .

 

Ellers vil jeg også poengtere at en buejeger nok tar bevegelse og kamuflasje til en litt annen dimensjon enn den ordinære riflejeger.

Uten sammenlikning forøvrig, og med fare for å tråkke på enkelte tær .....

Treestands -> jaktplattformer oppe i trær har ellers vist seg effektive i mange situasjoner.

Link to comment
Share on other sites

Herregud! hvorfor i all verden siterer du 3 inlegg bare for å kommentere "en" setning?

I alle, svarer du på ett innlegg kun for å påpeke det moderatorene er satt til å vurdere? :sarcasm:

 

Som man skjønner av en som siterte det siste av de nevnte tre innleggene, så er det ikke mulig å skjønne hva det siste sitatet gjelder uten de to foregående. Derfor siterte jeg alle tre. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Arrgumentet har kun en hvis gyldighet!

 

Da det i over 50% av riflejaktsituasjonene heller ikke er mulig med oppfølgings skudd :wink:

 

Nils-Ole

 

Du setter en relativt presis bedømmelse i din påstand. Jeg er ikke i nærheten av å kunne bedømme i hvor stor andel oppfølgingsskudd er mulig. Det gjør at jeg undrer på hvordan du kom fram til at i over halvparten av situasjonene ikke var mulig med oppfølgingsskudd. Mulig du har rett, men jeg skulle gjerne se at du har dokumentasjon på disse "i over 50% av riflejaktsituasjoner".

Nå har det ikke stor hensikt å sette noe eksakt tall på denne andelen. Vi kan være enige i at det i noen situasjoner ikke er mulig med oppfølgingsskudd, og andre situasjoner er det mulig. Jeg håper vi også kan være enige i at i en del situasjoner er oppfølgingsskudd mulig med rifle, men ikke med bue.

Jeg har heller aldri sagt at det er mulig med oppfølgingsskud i alle situasjoner med rifle.

Men om vi følger dine tall: Dersom man kan avverge skadeskyting/ ettersøk i 30-40% av tilfellene, så synes jeg det er mye bedre enn 0%.

 

@Jegermeistern:

Joda, jeg har skjønt at buejegerne kun skyter når de vet at de treffer. Ihvertfall de som idag kjemper for dette. Men jeg tror nok ikke at alle framtidens buejegere vil være fetter Anton-personer som aldri har uhell eller en dårlig dag..... :wink:

 

Jeg ser på det slik:

Før første skudd avfyres mot vilt, så er vi forsiktige. Alle forholdsregler tas, og vi skyter ikke før vi er sikre på at skuddet treffer målet. Dette av hensyn til viltet, og human jakt. I denne fasen tror jeg både rifle og buejegere er like. Begge deler vil ha gode jegere og dårlige jegere. Noen skyter før de er sikre, noen skyter nesten aldri. Jeg tror ikke at noen av "gruppene" vil bli verre eller dårligere enn den andre. Derimot mener jeg at marginene er større med rifle på samme avstand, og ergo skademulighetene mindre enn med bue. Ikke prøv å innbille oss at bueskyttere aldri vil skadeskyte. Det vil ihvertfall aldri jeg tro på.

 

Etter at første skudd er skutt, og viltet fortsatt er i live, så blir situasjonen en annen. Vi skyter gjennom kvister. Vi skyter bakfra, forfra, skrått, på langt hold og på vilt i fart. Vi bruker alt vi kan av mulige hjelpemidler, og hiver alle hemninger. Det viktigste i siutasjonen er å avlive viltet, og avslutte dets lidelser så fort som mulig.

Og her mener jeg buen kommer til kort.

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

Vi kan være enige i at det i noen situasjoner ikke er mulig med oppfølgingsskudd, og andre situasjoner er det mulig. Jeg håper vi også kan være enige i at i en del situasjoner er oppfølgingsskudd mulig med rifle, men ikke med bue.

 

Var nok litt uheldig og målsette akkurat den ja, men poenget er tatt ser jeg. :D

 

Tror derimot ikke at antallet skade skytinger vil redusers med så mye som 30-40% fordi du har mulighet til et oppfølgingsskudd. Som du selv formulerer det:

 

Etter at første skudd er skutt, og viltet fortsatt er i live, så blir situasjonen en annen. Vi skyter gjennom kvister. Vi skyter bakfra, forfra, skrått, på langt hold og på vilt i fart. Vi bruker alt vi kan av mulige hjelpemidler, og hiver alle hemninger. Det viktigste i siutasjonen er å avlive viltet, og avslutte dets lidelser så fort som mulig.

 

Min erfaring er at, er det bom stopper dyret og prøver å få oversikt over situasjon, er det derimot skaddeskutt, raser det ut og gir som regel liten mulighet til et godt oppfølingsskudd.

 

Nils-Ole

Link to comment
Share on other sites

Dagl

du trekker frem omtrent hele tiden at buejegere sier at dei ikkje skadeskyter? hvor har du dette fra? Tall hentet inn fra land der buejakt er lov viser at det er skadeskyting med buejakt husker ikkje prosenten i hodet men husker at den prosenten er lavere en ved jakt med rifle. Let så vil du finne!

Link to comment
Share on other sites

@Jegermeistern:

Joda, jeg har skjønt at buejegerne kun skyter når de vet at de treffer. Ihvertfall de som idag kjemper for dette. Men jeg tror nok ikke at alle framtidens buejegere vil være fetter Anton-personer som aldri har uhell eller en dårlig dag..... :wink:

Dagl - den oransje skriften var en link - du bør åpne og se! :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

@Jegermeistern; linken var fin. Om buejegere er slike representanter, så kanskje man må revurdere......

 

@tools: I denne tråden (og andre, for den saks skyld), så anes for meg en tendens. Så fort en som er i mot buejakt drister seg til å si at det vil bli økte skadeskytinger, så overlesses vedkommende med argumenter på det motsatte. Det er så harde krav til prøve, utøverne er ikke kjøttjegere, og generelt sett er buejegere bedre jegere enn riflejegere, at skadeskyting vil ikke bli noe problem. Derfor sier jeg at buejegere selv vil framstå som ufeilbare. Jeg har altså ikke lett noe for å finne fram til dette, jeg bare tar signalene i tråden.

Jeg her derimot hele tiden påpekt at jeg ikke tror noe på dette, at buejegere faktisk vil skadeskyte akkurat som andre jegere. Ditt innlegg langt på veg støtter min påstand.

At skadeskytingsprosenten er mindre, jo det kan hende. Men min påstand om man med bue ikke har reell mulighet for oppfølgingsskudd gjør jo at alle skadeskytinger gir ettersøk og lidelser.

 

Ett vilt med skade vil ofte ruse av sted. Det er helt riktig. Men det er heller ikke uvanlig at det stopper etter en kort utrusning, og gir mulighet for oppfølgingsskudd. Vilt som er i flukt vil også kunne påskytes med rifle. For eksempel en erfaren elgbaneskytter vil kunne sette slutt ved oppfølgingsskudd. Selv skudd gjennom kratt kan avslutte situasjonen før ettersøk er påkrevet. Jeg sier ikke at det med rifle alltid vil gå bra med oppfølgingsskudd. Men jeg hevder at muligheten er der. Mot at med bue så er muligheten urealistisk. For meg synes forskjellen vesentlig.

 

For å si det på en annen måte: Hvor mange setter seg på elgpost (med rifle) med bare en patron med seg (det har nok skjedd av vanvare, men her mener jeg bevisst)? Jeg ville ikke synes det var behagelig, jeg vil ha muligheten til oppfølging dersom det er nødvendig. Buejegere har flere piler med seg, men i praksis er det så godt som aldri mulig med oppfølgingsskudd. Situasjonen blir den samme.

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

er for bue jakt. Skjønner rett å slett ikke alt det negative rundt det. folk her drive å fjasa med annslags energi når her e en link der dei skyte GJENNOM en elefant? men no e no vi tross alt i norge. mye med jakta i norge skulle hvert forandret desverre :cry: som feks lov med : bue/armbrøst, nattsikte, BLY, etc etc. hvorfor er det så mye skepsis til bue jakt? var omtrent tabu med lyddemper før no er det omtrent tabu uten. til dei som e redd for dyret skal rekke å se pila når den flyr gjennom lufta å forandre posisjon trenger ikke bekymre seg blir "omtrent" det samme som å skyte et dyr på 300m at det skal se munnings flammen :sarcasm: di fleste dyr som støkkes under bue jakt er når jegeren trer pila inn på strengen å det kommer ett lite klikk. å det er no en større prestasjon å skyte ett dyr på 30m enn på 100 :D å se at menings målingen på nationen var skremmende, men nårr folk i norge tenker på pil å bue er det vel "barndoms buene" de tenker på...

Link to comment
Share on other sites

Nå tror jeg du er litt for sikker i din sak.

"Dyret skvetter"-argumentet var heller ikke ment for å opprettholde forbudet, men for å få folk til å reflektere litt over dette og forhåpentligvis gjennomføre buejakt sikrere.

 

Et sitat fra et svar jeg fikk på et annet forum: "Dale Kercher, som eier Tree Rivers og er jeger i USA. På spørsmål om hvilken avstand han vanligvis skjøt på, svarte ha at han aldri skjøt på lenger hold en 10 meter. 6-10 meter var vanlig. Skyting på 20 meter med langbue var etter hans mening ikke aktuelt, da dyret ville høre pila og bevege seg."

-En compound skyter ikke så fantastisk mye raskere at vi kan resonnere oss fra 10 til 30m. (Men slik som linken under gjelder nok sitatet en av de mindre hjorteartene som er lette på foten. like fullt bør det kikkes nærmere på)

 

En artikkel jeg fant om saken: String Jumping Deer

Link to comment
Share on other sites

Demping av bue er allerede godt dekket tidligere i tråden.

Det er ingen tvil om at en har langt større mulighet for å støkke vilt på buejegerhold enn på riflejegerhold. Deri ligger også utfordringen, å komme til en forsvarlig skuddmulighet allikevel. Når det gjelder hva som er forsvarlig hold vil det variere med ferdighet, utstyr og vilt. Noen velger å postere inne i telt med nettingvindu som skal skytes gjennom (altså totalt skjul) noen velger "tree-stand" og noen smyger og spenner sakte.

 

Tillates buejakt vil skadeskyting forekomme. akkurat som med kruttvåpen. Skal jeg synse litt logisk, vil jeg anta at det blir færre skadeskytinger med bue, fordi jaktformen gir færre skuddsjangser, og færre vil ta seg bryet med å prøve. I tillegg håper jeg at de som hiver seg utpå har god ilddisiplin, og ikke benytter halve sjangser. Siste punkt er muligens ønsketenking. Tross alt er det mange kruttjegere som feilbedømmer egen ferdighet.

 

Slett ikke alle jaktformer med kruttvåpen gir mulighet for oppfølgingskudd. Skogsfugljakt med hagle? Det vil ofte ikke være mer enn en mulighet til skudd. Fuglejakt med rifle? Samme. Påskudd skadet fugl er vel ikke akkurat noe greit riflemål. Jakt med enkeltskuddsvåpen? Da tar det noen sekunder å klargjøre for nytt skudd. Og så? Disse begrensningene gjør bare at jegeren må ha tatt noen valg på forhånd, og være litt kritisk til seg selv. Personlig syns jeg det er en stor opplevelse å holde igjen skudd som ikke ble helt greie. Spenningen er topp, og det er samvittigheten også. Så kan jeg i tillegg jakte på samme dyr imorgen...

Link to comment
Share on other sites

Jeg er er nå ikke så sikker på at en blodtunet dempet bue blir stille nok til å hindre skvett hos enkelte arter.

Jeg er heller ikke så sikker på at totalt skjul kombinert med stille bue rettferdigjør lange flyvetider.

Men jeg er sikker på at dette lyt sjåast nærare på i et evt. prøveprosjekt.

 

Dine to siste avsnitt er jeg ikke uenig i.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Der verserer enkelte mindre pene historier om lydløs jakt med bue, utført av folk som ikke burde ha tilgang til slik drapsredskap:

http://hundesonen.no/forum/topic/42491- ... t-i-raade/

 

Klippet fra linken:

"Sau mishandlet og drept i Råde! - Hundesonen.no Fikk på skolen i dag høre at det er en sau på gården her (Tomb) som er blitt stjålet. De som hadde tatt den hadde (i følge læreren) skutt med pil og ...

hundesonen.no/forum/topic/42491-sau-mishandlet-og-drept-i-raade/ -"

 

Noen som kjenner flere slike historier? På nettet finnes en histore om en svane med pil i halsen også. Motbydelig barbari.

 

Står fast ved mitt synspunkt at jaktbuer burte være lisenspliktige. Alternativt helt forbudt her i landet, slik som armbrøst.

Link to comment
Share on other sites

Synes de som uttaler seg om buejakt og jaktbuers egenskaper bør sette seg LITT mer inn i hva som er virklighet og hva som er myter og antagelser FØR de uttaler seg med bastante oppfattninger som er totalt på jordet :roll:

 

Mye av det som har fremgått i diskusjoner forrut, er helt totalt "av sporet" herunder anslagsenergier og sist, konkrete episoder med dyremishandlig. Dette har virkelig ingenting med utøvelse av buejakt eller buejegere.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ok det her er sikkert sagt av flere før meg, denne tråden er lang. Har sett buas effektivitet på jakt og er ikke i tvil om det er forsvarlig å jakte alt vilt i Norge med bue, men det henger på opplæring og krav, samt holdninger. Gikk på Evenstad i 90 åra og hadde kompiser som sjekket ut effektiviteten av buejakt i USA. Det var opptil 30% skadeskyting i enkelte områder, dog er det slik at en god del av de skadene gror greit kontra en tilsvarende skadeskyting med kulevåpen. Men de illustrerer poenget mitt, holdninger, opplæring og krav.

Link to comment
Share on other sites

:smile: ja, her kan man lese mye rart, nesten så at øynene dette ut :shock: når man leser om enkeltes holdninger til en moderne bues effektivitet....nåja, venter no og håper på å snarest ta min PSE X-force ut på jakt...og til dere skeptikere...gå inn på you tube og se hvor effektiv en bue er :twisted:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...