Jump to content

flyfisher

Members
 • Content count

  709
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

flyfisher last won the day on June 27 2017

flyfisher had the most liked content!

Community Reputation

27 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. flyfisher

  Avstander ved jakt i Norge

  Kan jo skrive litt om skyting litt sånn generelt.... jeg har passert den delen av jakt-almanakken som viser jeg har færre jaktsesonger igjen, kontra de jeg har hatt... dvs jeg har en del ballast ombord i form av erfaring. Utfra de resultatene som er å finne på det mest målbare skytekompetanse er vel jaktfelt det som er mest relevant for oss jegere.. Tidligere skjøt jeg mye, og resultatene var vel egentlig dårligere enn hva jeg likte å innrømme, sleit virkelig å passere 120 poeng på jaktfelten.. i maaaange år.. etterhvert ble roen og erfaringen det som skulle forbedre resultatene. Jeg gikk faktisk litt inn i mitt eget hode og forsøkte å plukke ut de feil jeg gjorde, ikke helt lett, men ikke umulig heller. For min situasjon tror jeg at begrepet "target panic" er veldig nære sannheten. Jeg hastet i vei skuddene og hadde vansker med å ha tålmodighet med å ha stabilt siktebilde. For meg hjalp det mye å sitte eller ligge å ta ladegrep, finne blinken å øve på rett og slett "ha ett stabilt siktebilde" og ikke avfyre skudd. For meg virker dette som å "knekke nøtta" å jakte i utlandet med avstander opp mot 300 meter er ingen heksekunst, men du må ha såpass selvsikkerhet at du VET dette kan du gjøre.. gang på gang... på papp.. kan du ikke det, er jeg helt overbevist at du ikke blir BEDERE av å avgi skudd på vilt. Det er nevnt lange skuddavstander og mange.. ja, dette er noe jeg helt bevisst har brukt i jakt trening, her hjemme er muligheten til å støkke den eneste skuddmuligheten man har, og jeg selv har kjent på å ta sjangser, fordi man vet at dette kommer ikke til å gjenta seg...I utlandet særlig i Ungarn , er rådyrbestanden på skadedyr nivå. og de blir også sett på som nettopp dette.. her gjør det ingenting om man støkker eller rett og slett lar være å skyte... fordi man vet at rett rundt neste jorde er det sikkert 7-8 dyr til... og da får man bedre grep om sin egen psyke og man blir roligere og sikrere skytter.
 2. flyfisher

  Hunndyrsjakt på hjortevilt

  Hei ! Jeg har mange turer til Ungarn, har forskjellige steder/agenter å anbefale... å noe som ikke er å anbefale... mye av tilbyderne opererer med "autohunting" dvs du kjører rundt å skyter dyr fra bilvinduet.... veldig effektivt og fint for late guider.. men ikke jakt som vi setter pris på. Men bevares, det finnes steder som virkelig er bra, og har eventyrlige bestander. en gjennomsnittlig tur med 4 netters overnatting og tre dagers jakt med 10 rådyr hunndyr inkl koster ca, 1000-1300 euro. noe kan tilkomme med til/fra flyplass men ikke de store beløpene. Det er fullt mulig å felle 15 -20 rådyr på tre dager. Vær klar over skuddavstander er forholdsvis langt over "Norsk standard" som er 100 meter.. 230meter er ikke uvanlig.
 3. flyfisher

  .222 på rådyr - marginalt eller helt innafor?

  Med .222 har jeg skutt mange rådyr, hvor mange ? aner ikke... sluttet med regnskap på det for mange år siden. Funker aldeles fortreffelig med Lapua 55 grs SP Min rifle er en Vixen med GRS stokk... litt mye match style... så jeg foretrekke faktisk dobbelt rifla i .30-06 med 180 grs men det er smak og behag...
 4. flyfisher

  Vis meg din drilling

  Jeg har fått montert innstikkspipe i min drilling som er i 16/70 og 6,5x57R innstikkspipa er i .22 Hornet og har full 60 cm lengde er fullt justerbar med fire sett skruer i munningen, litt kjelkete å få skrudd lite nok... en kvart omdreining er fort 30 cm på skiva på 100 meter. Jeg var på skytebanen i dag og endte opp med helt ok samskyting, til tross for litt lite antall .22 Hornet patroner.. de 25 jeg hadde ble skutt opp. Resultatet i dag var 6,5 skuddet sitter rett over innertier`n og Hornet går litt lavt og ned til høyere ca 5 cm.. kronografen kvitterte med 800 m/s på Horneten, med 40 grs Sierra blyspiss og 10 grs N-110 som drivmiddel.. Må bare innrømme at dette er steike moro å drive med... bilder fikk jeg ikke idag, telefonen var tom for strøm..
 5. flyfisher

  Vis meg din drilling

  Aya XXV ; utrulig flott drilling.... slikt skal det være ;-)))
 6. flyfisher

  Vis meg din drilling

  Asterix; Nei det er en Krieghoff.. 60 år gammel i kaliber 16/70 -6,5X57R Har forsøkt å finne modell med å sende mail med serie nr. til Krieghoff i Tyskland, men fikk ikke noe konkret svar på det. Modellen med sidelåser heter Neptun, min er helt lik bortsett fra riflespenner som ikke sitter på tangen, men nede ved avtrekker bøylen. En slags "pedal" som man trykker ned. Ellers er drillingen og låsene helt lik en Neptun. Den veier 2,8 kg og oppleves som litt i letteste laget å skyte godt med, jeg har i går (!) fått alle tillatelser til å hente ett innstikkspipe i .22 Hornet i Sverige, noe som skal gjøres i romjula.. det gleder jeg meg til. Jeg vil tro å få litt pipetyngde gjør at jeg skyter litt bedre med den.
 7. flyfisher

  Vis meg din drilling

  Siden det legges ut siklebilder....
 8. flyfisher

  Krieghoff Ultra 20/6×70R

  Gratulerer med flott børse... du skriver varte og rakk med å få tillaget stokken hos Vågsland... hvor lenge tok det egentlig ? jeg vurderer det samme på min drilling, men er redd jeg er uten våpen til høsten om jeg leverer i Januar..
 9. flyfisher

  Drivjakt i Polen

  Jeg har i dag meldt på drivjakt i forbindelse med den årlige rådyrjakta, det blir en dag med drivjakt. 250 euro, pr. jeger for jakt pr. dag og kjøring, hundførere og 260 euro pr. gris uansett størrelse, og her så vi virkelig store griser i fjor. Skulle mene dette er ganske gunstig jakt..orker ikke slik millimetermålinger på hva man skal betale..
 10. flyfisher

  Drivjakt i Polen

  Jeg deltok på en drivjakt i Ungarn i desember i fjor, det var veldig gøy og flotte jaktkollegar med mye sosialt samvær på kveldene. Jeg fikk skutt tre griser, den ene er 22,5 cm. Jeg har undersøkt mulighetene til å jakte/arrangere en drivjakt i samme området, så jeg reiste i høst en kjapp tur ned for å se på sakene og snakke med de som har jaktområdet. For å gjøre en lang historie kort; jeg slo hele prosjektet fra meg, Jaktområdet har bra med gris og hjort, men prisene er helt urealistiske -ikke bare med viltet, men med kjøring, mat etc.. Jeg har kontakt med en jaktagent i Ungarn som vi har brukt på rådyrjakt (hunndyr) i januar, her var ting helt på stell og jeg synes dette var billig ( vi betaler 3000.- kroner for 10 rådyr) husvære og mat tilkommer så totalen kommer vel på 11000.- inkl 20 kilo kjøtt hjem . Denne agenten har jeg sett tilby drivjakter med fastpris, noe jeg setter som absolutt forutsetning, Spørsmålet om pris er sikkert forskjellig, men i min verden ligger 3 dagers jakt på mellom 1400 og 1800 euro, hva er Deres mening om pris på slik jakt ?
 11. flyfisher

  Drøy påstand om norske elgjegere.

  Jeg vil tro at "Petter Thoresen" er en falsk profil, om mine antagelser ikke stemmer, utfordrer jeg vedkommende til å stå frem og evt konkretisere sine erfaringer. Grunne til at jeg hevder at denne profilen er falsk, er for mange og for like argumenter som jeg har sett i diverse innlegg fra "pro ulv" bevegelsen.. det han hevder er blåkopi av gjengangere på Facebook sider som "vern ulven i østmarka" "rovviltets røst" om han er en virkelig person, er han sannsynlig ektefellen til Berit Helberg.. som har så mange rovvilforkjempende innlegg i pressen at de telles ikke, de veies i antall tonn.. med samme mantra selvsagt... hun skal ha for innsatsen ihvertfall.. Men nei, dette er "click bait" fra RR og likesinnede..
 12. flyfisher

  Gamle fine våpen...

  Første jaktdag med den "nye" drillingen, hadde med Drever`n i dag og han satte pris på å slippes løs... og som de fleste Drevere så forsvant han inn i skogen og ganske riktig gikk det ikke mange minuttene før de første markeringene kom... dette er rådyr terreng av ypperste klasse, så jeg forventet uttak på rådyr relativt raskt. Synet på høyre øye er blitt så dårlig at jeg må veksle på å bruke avstands brille og nær-brille, det er en håpløs oppgave på jakt, så jeg har besluttet å bare bruke avstands brille, noe som gjør at jeg ikke kan bruke kikkertsikte..så det kommer nok til å ligge hjemme denne høsten. Men, drillingen som hagle er jo intressant, jeg tok en liten test med to forskjellige patroner har forleden.. -etter noen debatter om grove og tunge hagleladninger måtte jeg bare ta frem Wannsee testskive, gråpapir og tusj og skritte opp 35 meter (faktisk ble de målt med målebånd...) Det skal vel sies at jeg er noe "farget" av diverse Engelske hagle produsenter og tradisjonell jakt når det gjelder hagle skyting , den Amerikanske kulturen med hagle og "turkyshooting" er ikke helt meg. Så jeg har valgt 3,5 mm #3 hagl som en patron og en 2,5 mm #7 disse er i kaliber 16/70 og antall hagl i #3 er 127 hagl (31 gram) samme patron i kaliber 12/70 har 36 og vil inneholde 140-150 hagl. Jeg har den uppfattningen at hagle skyting er begrenset til 30 meter, og når man står i Gran gammelskog og har 30 meter til hver side, har man egentlig en veldig god post.. det er vel skjeldent at man har 30 meter fri sikt..Jeg er opptatt at hagle skuddet skal ramme dyret i det vitale området og på rådyr er det vitale med hagle også inkludert frembein, hals og hodet, samt brysthule, ryggrad og halsregion. Ett skudd som setter hagl i disse områdene samtidig er meget effektivt. Det oppnår man kun med å bruke mange nok hagl og at spredningen fra våpenet er tilpasset avstand. Testskiva har en diameter på 75 cm, dette er illustrativt på det område på ett rådyr jeg nevnt i avsnittet ovenfor. Mitt ønske er å ha god dekning innenfor dette området, uten store felt uten hagl eller hagl som "klumper" seg i grupper. Choke er ett begrep inne hagle verden, (haglevåpen er egentlig ett våpen som har utviklet seg lite på de årene som de har vært tilstede.. bare en liten tanke på det).. vel, tilbake til de gamle Engelske børsemakere, med lærforklede og briller på nesetippen, blant sotlamper og nålefiler hvor de møtte kunden som kom for å bestill sitt nye haglegevær.. dette var en møysommelig prosess og veldig ulik vår handlemønster med impulskontroll som en kvinne og støtte fra Mastercard... er besluttningen om eierskap tatt i løpet av ett nanosekund...Den gangen ble våpenet bestill ut i fra kundens behov, og da menes ikke bare fysisk tilpasning av castoff og høyde på kam, men også hva slags jakt han utførte og hvilke treffprosent han ville ha..børsemakeren lagde trangboringen slik at den ble hva kunden ville ha, og ikke hva standard munningsmål tilsa. På min Drilling fra Tyskland er dette veldig interessant å se, om vi måler min Drilling, viser alle målinger 1/2 trangboring på høyre pipe (16mm) og venstre pipe(15,7) er ekstra full choke. Prøveskyting skal vise noe annet.... Treffprosenten på begge min piper ligger på 64 % og i Wannsee metoden vil min gunstigste skyteavstand være 30 meter ( jeg har ikke skutt så mange skudd som denne metoden egentlig krever, men den viser anslagsvis riktig) og tilbake til tabeller så vil dette være ett våpen med 1/2 trangboring. Som bildet viser, dette er en meget godt skuddbilde på hagl, kunne riktig nok ha vært litt mer fordelt ytterst, hvor det var litt ujevnt
 13. flyfisher

  Skuddbilder med Buckshot

  Boken er utgitt på landbruksforlaget.
 14. flyfisher

  Skuddbilder med Buckshot

  Da var Søndagen unnagjort med test skyting av hagle kaliber 16/70... Jeg har valgt å gjøre dette etter Wannsee metoden; på 35 meter med 16 delt skive diameter 75 cm formålet er å finne dekningsgraden i prosent. Jeg valgt "Sorte døden" som patron RWS weidemansheil 16/70 i 3,5 mm etter kontrolltelling inneholdt patronen 127 hagl som også Kjell Løvold i sin bok angir som standard i 16/70. Etter at begge løpene er testet, jeg opp treff, 80 og respektive 82 treff innenfor noe som angir treffprosent på vel 64% i Løvolds bok skulle dette tilsi 1/2 choke, men som han også skriver; tilvirking av hagle tidligere bestilte kunden på treffprosent og ikke diameter på choke. Min drilling måler i munning 16,0 mm og 15,7 i henholdsvis høyre og venstre pipe, noe som i følge andre kilder skulle tilsi 3/4 og extra full choke.. noe som ikke stemmer når man tar det i praktisk testing.
 15. flyfisher

  Skuddbilder med Buckshot

  Er enig i at trenings nivået er magert hos mange... men, trua på mirakel patroner er også godt levende.... mange hiver seg på ett mantra om at alt med ordet "Magnum" i seg så er det flott... i hagle verden er det motsatt... tunge ladninger gir dårlig hastighet og dårlige skuddbilder. Men, det er fint at folk tar seg bryet verdt med å skyte på papp, jeg skal faktisk gjøre det på Søndag med min "nye" drilling i det klassiske kaliberet 16/70... ikke mye magnum her nei... Uansett må folk ha litt kritisk filter på.. de skuddbildene som er i denne tråden er ikke mye å rope hurra for, det er ugjevne klumper med hagl her og der.. ikke en fin rund sverm, som er forutsigbar med ett sentrum. Jeg fikk litt motivasjon til å lage en egen tråd på emne; treffbilde etter Wannsee metoden...dvs finne treffprosenten i en 16 delt skive som måler 75 cm i diameter skuddavstand på denne er 35 meter.. vi får se om tiden strekker til..
×