HB Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 Ja dette var interesant å lese for en trønder som er glad i øl. Visste ikke at de kunne brygge øl utenfor Stjørdalsområdet. Øl slutter vi å drikke når vi kommer i puberteten i trøndelag, resten av livet er for HB. Men for rein interesse hadde det vært morsomt å smake på ølet ditt HB, er det mulig at jeg kan få en smak? Ja TnH det var triveleg att du likte tråden,du får legge ferien til telemark til sommaren så skall eg nokk ordne med ei smaks prøve Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fossdal Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 Da har vi utvekslet øll, og det er også en bra tradisjon! Morgedalsøllet var det absolutt proffeste kornøllet jeg noen gang har smakt. Reint, distinkt, friskt. større matsnobber hadde sikkert kjent anelser av soltørkede bær, lakris og østavind, med innslag av nordlys og kardemumme, men for meg var dette enkelt nok det beste maltøllet jeg har smakt. Derfor en utpreget smak av malt, litt for mye for meg, tror nok sommerøllet er mer etter min smak. Men som et tungt maltøll var dette prima! Skulle vært morro å prøve med kullsyre! Så får vi se hvordan de drikker vestnorsk brake-øll i Morgedal! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunkerante Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 Ja dette var interesant å lese for en trønder som er glad i øl. Visste ikke at de kunne brygge øl utenfor Stjørdalsområdet. Øl slutter vi å drikke når vi kommer i puberteten i trøndelag, resten av livet er for HB. Men for rein interesse hadde det vært morsomt å smake på ølet ditt HB, er det mulig at jeg kan få en smak? Det spesielle med Stjørdalsølet er at alle tørker maltet på en såkalt såinn. Her fyres det med oreved, og dette gir ølet den karakteristiske røyksmaken. Å kjøpe malt er som å banne i kjerka. Det er i maltproduksjonen arbeidet og hemmeligheten med godt øl ligger. Arcus kjøper blant annet malt fra Stjørdal som smakstilsetter i akevittene Steinvikholm og skipper Worse. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted January 16, 2009 Author Share Posted January 16, 2009 Takk Fossdal Takk Fossdal,det er moro når ein får skryt av ølet Ja Dunkerante me har og lura på og lage maltet sjøl,men har kom fram til att det er bådde lettare og sikrare og kjøpe ferdig malt,hadde ein nabo som dreiv og laga malt sjøl,med korn i bekken og groing i kjellaren og til sist tørking på badegulvet(på varmekablane)dette ente med eit forferdeleg griseri og han måtte stå skule rett for kjeringa og vaske badet. Og når dei hadde brygga og skulle smake på ølet var det vist ikkje drikkanes, :oops:så etter det kjøper han og ferdig malt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunkerante Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 Maltproduksjon er vanskelig ja. Nå har vi kommet litt lenger enn strisekk og bekk, men fortsatt fins det noen som trives med å gjøre det på gammelmåten. Baderomsgulvet derimot Her kommer det opp nye såinnhus med bryggerrom hvert år. I Stjørdal kommune er det nå 4 ulike smakearenaer, som den andre juledag samler over omlag 300 bryggere tilsammen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fossdal Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 Her kommer det opp nye såinnhus med bryggerrom hvert år. I Stjørdal kommune er det nå 4 ulike smakearenaer, som den andre juledag samler over omlag 300 bryggere tilsammen Det må man si er imponerende av bygdens unge håpefulle! Når går man egentlig gjennom puberteten i Trøndelag? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunkerante Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 Her kommer det opp nye såinnhus med bryggerrom hvert år. I Stjørdal kommune er det nå 4 ulike smakearenaer, som den andre juledag samler over omlag 300 bryggere tilsammen Det må man si er imponerende av bygdens unge håpefulle! Når går man egentlig gjennom puberteten i Trøndelag? Nå er det få unge håpefulle på disse arrangementene, men det møter noe få under 20 med eget øl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fattern Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 her er en link til siste års "maltøltestfestival". http://www.bladet.no/bildeserier/article4012983.ece Den avvikles 2.juledag hvert år. Hit kommer bryggere og smakere med sitt øl. Det kåres ingen vinnere. Denne festivalen har vært aviklet i 20 år nå, og samler bryggere fra under 20 år og opp til 85. etter at vi startet med denne testfestivalen har det , som Dunkerante skriver, dukket opp 3 tilsvarende arrangement rundt om i nedre del av dalføret. Kvaliteten på maltølet etter at disse festivalene startet har økt betraktelig. Dårlig øl, som surt øl og sotøl, finnes ikke lenger. Følgen har vært at det dukker opp stadig flere soinnhus rundt omkring. Noen av disse har, i tillegg til "kjerring", stedet der kornet tørkes, også muligheter for brygging og sosiale sammenkomster. I "Søndergaarden Soinnhuslag" der jeg hører til, har vi julbord 3. juledag, der restene av jula fortæres. Får jeg ånden over meg endag, kanskje jeg legger ut en bildeserie som mulig inspirasjon til andre ølbryggere. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fossdal Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 Beklager Dunkertante, jeg vekslet deg og denne TnH... Øl slutter vi å drikke når vi kommer i puberteten i trøndelag, resten av livet er for HB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted January 26, 2009 Author Share Posted January 26, 2009 her er en link til siste års "maltøltestfestival". http://www.bladet.no/bildeserier/article4012983.ece Den avvikles 2.juledag hvert år. Hit kommer bryggere og smakere med sitt øl. Det kåres ingen vinnere. Denne festivalen har vært aviklet i 20 år nå, og samler bryggere fra under 20 år og opp til 85. etter at vi startet med denne testfestivalen har det , som Dunkerante skriver, dukket opp 3 tilsvarende arrangement rundt om i nedre del av dalføret. Kvaliteten på maltølet etter at disse festivalene startet har økt betraktelig. Dårlig øl, som surt øl og sotøl, finnes ikke lenger. Følgen har vært at det dukker opp stadig flere soinnhus rundt omkring. Noen av disse har, i tillegg til "kjerring", stedet der kornet tørkes, også muligheter for brygging og sosiale sammenkomster. I "Søndergaarden Soinnhuslag" der jeg hører til, har vi julbord 3. juledag, der restene av jula fortæres. Får jeg ånden over meg endag, kanskje jeg legger ut en bildeserie som mulig inspirasjon til andre ølbryggere. Fin link og bilder til maltølfestivalen Eg håpar du får ånden over deg,og legger ut ein biledserie,moro og så korleis andre bryggar øl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Nå var vi så heldige å fikk smake (Litt for mye ) av dette i helgen. Det absolutt beste ølet jeg har smakt ever Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 Nå var vi så heldige å fikk smake (Litt for mye ) av dette i helgen. Det absolutt beste ølet jeg har smakt ever Takk for det solheimen,men det var nå ikkje så mykje me drakk av det,alle som smakte på det,var jo oppe og skaut om søndagen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edge Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Helt enig med Solheim. Kjempebra øl Edge (som vil gjerne har en påfyll til ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Ja at HB kan brygge øl, det skal være utvilsomt. Det kan han nemlig !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 Du Mauser68: Øllet ditt var på høyde med det beste i utlandet det også Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 He, he, takk for det Solheimen, men det var desverre ikkje eg som stod bak det brygget. Det var ein kompis av meg. Men det var ikkje så aller værst, det var det ikkje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted April 25, 2009 Author Share Posted April 25, 2009 Ja ja så var det påen igjen med brygging, denna gangen var det bestillings øl(50års dag og 40 års dag)så me valgte og brygge på 75 kg malt(50kg pilsner malt og 25 kg pale ale malt), i og med att me har fått kånn ny bryggerkjele på 400 l. stor takk til Haukeli meieri for stor forståelse for nytteverdi av gamal mjølketank Vi starter med og legge maltet i bløt i rikeleg med vatten Ein gammel regel seier at det skal dryppe 3 dropar av meskestaven,så skal det kvile til morgoen etter!!! Ikkje rart me gjekk tomme for øl , me hadde jo så liten bryggerkjele, her ser dikkån 70 graders temp, og då starter me med og koke briskelogen i den gamle kjelen. Her er silen til røstekaret, først brisk (runt tappekrana) så bjørkepinnar og så stein på toppen, dette for og hindre at det flyter opp når me har på vørteren. Den første bøtta med vørter tømmer me i røstekaret, men etter det er vørteren klar, og me kan ha den tillbake i bryggerkjelen til koking. Denna gangen prøvde me med eit anna malt til lettølet enn til jul, 4 kg av dette og 3 kg med spraymalt. så får me håpe at det blir drikkanes Når ølet har starta og gå, kan roen senke seg her er det etter 24 timar ein ser att humla har kome opp. Lettølet står på 60 l vinballong, humla ligger fint på toppen. Denne gangen tappa me det ferdige ølet rett på Cornelius fat, fordi det var veldig klart. Bilde viser klart at ølet smakte denna gangen og!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 Steike bra HB, gledar meg til Kammersmellen allerede... Skal me stoppe i Morgedal, i tilfelle du treng ekstra plass til ølet bortover ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 Nå ja eg skall vell klare og få det med sjølv men du er vellkomen til og stoppe her uansett, så skall eg nok ordne med ein smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr balder Posted April 26, 2009 Share Posted April 26, 2009 Høres bra ut,da får vi smake på Morgedal`s øl og Vossa øl.....tar sjølv med "Sørfjord" brygg....+ en "skvett" sider Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morten Vinje Posted June 16, 2009 Share Posted June 16, 2009 Steike, så tøft! Hvordan er smaken og fylden på ølet? *hikk* - la meg forsikre dere alle om at det er særdeles vanskelig å stoppe på ett glass. Jeg vil faktisk gå så langt å si at det er umulig. Dette er et usannsynlig godt øl! En stor takk til bryggergjengen for smaksprøvene jeg fikk sist helg, og jeg lover å stille på neste oppskåk - med privatsjåfør Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr balder Posted June 16, 2009 Share Posted June 16, 2009 *hikk* - la meg forsikre dere alle om at det er særdeles vanskelig å stoppe på ett glass. Jeg vil faktisk gå så langt å si at det er umulig. Dette er et usannsynlig godt øl! En stor takk til bryggergjengen for smaksprøvene jeg fikk sist helg, og jeg lover å stille på neste oppskåk - med privatsjåfør OT, men for å sitere en sambygding vestpå: Eg huskar oppskåka......eg var ikkje gammal nok til å vera med. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted June 18, 2009 Author Share Posted June 18, 2009 (edited) Steike, så tøft! Hvordan er smaken og fylden på ølet? *hikk* - la meg forsikre dere alle om at det er særdeles vanskelig å stoppe på ett glass. Jeg vil faktisk gå så langt å si at det er umulig. Dette er et usannsynlig godt øl! En stor takk til bryggergjengen for smaksprøvene jeg fikk sist helg, og jeg lover å stille på neste oppskåk - med privatsjåfør Det var moro att du likte ølet Morten,det set ein ølbryggar pris på her kjem nokre bilde av brygginga,denna gangen brygga me bare på pale Ale i motsetning til bestillings ølet me brygga i påska, og ikkje hadde me på kandis heller. Og kl 0630 var det +13 grader og kjempe vær, og me skjønna fort att det kom til og bli ein varm dag foran grytene. Briske logen er ferdig kokt ca 1,5t Nå er meskinga godt i gang og me ligg i skyggen med faktor 20 på ryggen Denna gangen svikta malt pusjeren kån med og ikkje ha klarings middel, og det ser me resultatet av her!! Nå har det stått på gjærings fatet i 6 dagar Men det blir klart til slutt, pinse ølet på lundetangen glasset(nesten klart)og påske ølet (det eg hadde med meg på kammer smellen)på carlsberg glasset. Her er og opplegget til 40 års dagen, med 80l øl i eit badekar sammen med rikeleg med is,sånn blir det god stemning av Og her er tappe tårnet med bådde sterk øl og lett øl. Og gjamen kom ikkje Kammer Generalen på inspeksjon dagen derpå, for og sjekke om ølet var drikkanes, og det var ikkje så veldig mykje att men nok til att Morten fekk med seg ei smaksprøve. Og Dr Balder eg håpar eg ser deg i sommar så me får sammeligne meire øl Edited June 18, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted June 18, 2009 Share Posted June 18, 2009 Flotte bilder HB, kjempebra opplegg du har med det tappe anlegget, det skulle eg også gjerne hatt i kjelleren.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toshi Posted September 4, 2009 Share Posted September 4, 2009 Så det er slik en lager skikkelig maltøl Planlegger å lage mitt eget øl basert på ekstrakt, slik som lettølet deres. Blei det vellykket? Eller er det andre som har tips til ekstraktøl? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted September 7, 2009 Author Share Posted September 7, 2009 Så det er slik en lager skikkelig maltøl Planlegger å lage mitt eget øl basert på ekstrakt, slik som lettølet deres. Blei det vellykket? Eller er det andre som har tips til ekstraktøl? Lett ølet blei bra det,omtrent som pils,kan anbefale Weyedmann pilsner extract, Er ingen exspert på extrakct øl,men i min grønne ungdom,og før eg bjønda og brygge malt øl laga eg pøbel øl resultatet blei ikkje bra og ein ble vell grusomt fylle sjuk av det og!!! oppskrifta var omtrent slik (dette til skrekk og advarsel) 25 l vatten, 5 kg sukker, 3 boksar maltexstract, 1 flaske tomtebygg og humle kjøpt på apoteket, og vanleg brød gjær,dette sto på ein glassbalong i 14 dager og det smakte søtt gjær og blei vell heller aldri klart,men me drakk det for det. Nå veit ein litt meire heldig vis,på nordbrygg sine sider får du greie på det meste om brygging http://www.norbrygg.no/ og her får du kjøpt utstyr viss du trenger det http://www.brygging.no/ og Maltbua på Voss selger, det meste ein øl bryggar trenger http://www.mamut.net/maltbua/subdet7.htm Lykke til med brygginga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raudnakke Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 I forbindelse med en jaktekspedisjon "høit op i det Søndenfjeldske" bød det seg en anledning til å visitere Morgedal Mikrobryggeri og HB... Det ble en opplevelsesrik dag med både lokal jakt og godt lag med god drikke. Dette aftenstemningsbildet fra tunet hos HB viser hvordan en god jaktur bør avsluttes: HB lager øl av ypperste klasse som tåler sammenligning med mange navngjetne bryggerier Tusen takk HB.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted September 21, 2009 Author Share Posted September 21, 2009 Takk for det Raudnakke, eg blir grueleg kry når nokon skryter av ølet!! Og her er eit litt bedre bilde av trollmannen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted November 13, 2009 Author Share Posted November 13, 2009 Ja Ja livet er eit slit ,brygging av årets juleøl er vell overstått,og me seier kån brukbart fornøgd med resultatet Men først måtte sommarølet til Mauser testast ut på gamlekara,og dei var enige om at det smakte godt i ein ellers så kald høst dag I og med at det er juleøl me byggar så må det vera litt meire smak i det enn sommarølet, derfor har me oppi 0.5 kg med karamellmalt og 0,5kg med mørk sjokolademalt. Sammen med 50kg pale ale og 25 kg Munichmalt Kvelden før brygging vaskar me utstyret godt, først i varmt vatn og så skyller me det godt i kaldt vatn Etter vasking er det å legge maltet i bløt. Her er gutten i røyken, og det kan vera eit slit å få puste nå er me i gang med siste meske temperatur og skal opp til 78 grader. Slik ser det ut ved 78 grader og er klar til å bøttast over til meskekaret Etter 28 bøtter ser meska slik ut, nesten ikkje att søtsmak og dårleg med farge,så nå brukar me resten til lettøl og tar ut ca 70l til lettøl. Men då må me tilsette både sprai malt og pilsner malt for og i heile tatt få litt smak på det, me hadde og på 2 kg sukker på lettølet i år for å få det opp til pilsnerøl styrke. Her er det eit kvarter att å koke før kjøling , nå set me til siste rest av humla sammen med klaringsmiddel Og så er det å kjøle ned vørteren til 24 grader, før me kan seta til ølgjæren Her står 240l øl og gjærer, og det har gått 24 timar sidan me hadde på gjær, tempraturen i verkstaden er konstant på 21 grad. For moro skuld, bruka eg tommestokken for å holde auge med kor mykje som forsvant under gjæringa Det forsvant 40 øl under gjæringa, på 5 dager og tommestokken lyger ikkje. Me prøvde oss på ein liten smak etter 3 dagers gjæring og direkte klart var det ikkje ,men me fekk ein god peiling på om det kom til å bli vellykka eller ikkje. Så er det oppskåk og det har gått 10 dager etter brygging, ølet har blitt klart og fint og me synest at dette smakte bra,fordelen med å bruke klaringsmiddel er at me kan ha ølet rett på ølfatene Ellers så har me investert i nye håndtak til tappetårnet, dette for å få bedre tak i tårnet etter kl 0230 på natta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raudnakke Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Hmmm. Nå vart eg tørst att... Jeg er ikke i det minste tvil om at resultatet kommer til å bli bra... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 Nice HB, reknar med at ølet vart godt som vanleg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fattern Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 28. november er den store bryggerhelga for maltøl i trøndelag. Da rekker ølet akkurat å bli ferdig til jul. Denne helga går vi fra brygger til brygger og fra soinnhus til bryggerhus for å se på prossessen, diskutere brygging, smake på vørter og dele erfaring. Og som tradisjonen tilsier, så er det alltid noen som har brygget til brygginga. I tillegg er det selvfølgelig enkel bevertning med enten varm mat eller spekemat. Totalt er det vel ca 20 personer til stede som brygger rundt mitt nabolag denne helga.. Så bryggerhelga sammen med 2. juledags "Maltøltestfestival" er årets happening for oss i Stjørdalsdistriktet. Mens julebordet i soinnhuslaget 3. juledag er mere forbeholdt den lokale elite. Godt øl til alle kammerets bryggere rundt om det ganske land. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fattern Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 I "Norge Rundt" på fredag, er brygging av Stjørdalsøl / maltøl temaet. Håper det kan gi noen innblikk i den lange tradisjonen med ølbrygging vi har hr i Stjørdalsdalføret. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted November 27, 2009 Author Share Posted November 27, 2009 Takk for tipset Fattern Då skal eg sjenke meg opp eit gass maltøl og sjå på reportasjen frå Norge Runt og sei SKÅÅL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 27, 2009 Share Posted November 27, 2009 Såg Norge Rundt i kveld, artig det der.. Mykje samme metodene som blir brukt ser eg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted November 27, 2009 Author Share Posted November 27, 2009 Såg reportasjen på Norge Rundt, kjempe artig å sjå :D Likte spesielt det med at når det var kjeringane som brygga øl, så blei det kalt arbeid men når me mannfolk brygga var det kultur og tradisjon Såg og at når de lagar malt, så er det ganske mykje meire arbeid enn å kjøpe det ferdig laga!!! Skål og god advent til alle som lagar heimebrygg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted March 30, 2010 Author Share Posted March 30, 2010 Ja ein steller seg med arbeid i påska, men det er eit triveleg arbeid!! Me fant i allefall ut at me skulle brygge og her kjem nokre bilde frå gårsdagen,været var bra med 0 grader og oppholsvær,prøvar å finne ein dag som er noko lunde tett, ikkje moro å stå ute i regnet ein heil dag. Her er me så vitt i gang med fyringa opp til andre temp på 62 grader,viktig og røre runt maltet så det ikkje svir seg i bunn av kjelen. Her klargjer Terje meskekaret og lagar sil i botn på karet. Me bøttar over meska frå kokekaret til meskekaret, litt søl blir det jo så det er ein fordel å ha gode sko som ikkje er glatte. Første bøtta er gromsete så den tømmer me oppi karet att. Mat må ein ha!!! mens det kokar inn. 2 stolte karar som er fornøgde med at brygginga har gått bra så langt, nå er det nedkjøling som står for tur. Og så på kvelden må eg bort i verkstaden å sjå om ølet har bjønda å gå, og ein blir sefølgeleg veldig letta når ein ser at gjæren trives Så då blir det vel oppskåk til helga ein gang fyst då veit ein om ølet blir drikkanes!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raudnakke Posted March 30, 2010 Share Posted March 30, 2010 Artig å se at det er blitt vår i Morgedal au... Dette blir bra HB.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted March 30, 2010 Author Share Posted March 30, 2010 Takk for det raudnakke, skall sørge for att det blir ei smaksprøve på deg neste gang me treffast Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fattern Posted March 30, 2010 Share Posted March 30, 2010 Moro å se,ja, men bruker dere ikke å legge maltet i blødt før dere begynner å varme? Og en ting til, bruker dere hele korn eller blir det kroppet/malt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted March 30, 2010 Share Posted March 30, 2010 Flott tråd og takk for ny oppdatering av brygginga HB, detta blir nok atter eit knasegodt øl tenkjer eg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fattern Posted March 30, 2010 Share Posted March 30, 2010 Jeg skal brygge en av de første dagene, til et meget "selebert" treff om en måneds tid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted March 31, 2010 Author Share Posted March 31, 2010 Moro å se,ja, men bruker dere ikke å legge maltet i blødt før dere begynner å varme? Og en ting til, bruker dere hele korn eller blir det kroppet/malt? Ja me legg maltet i blødt kvelden før me skall brygge,(du kan sjå bilde av det på side 4 i tråden), denne gangen bruke me,50 kg pale ale og 25 kg pilsner malt av merke Weyermann (tyskmalt),dette kjøper me av ein lokal malt pusjer,han maler maltet for kån og. Lykke til med brygginga,du kan godt legge ut bilde på tråen men viss du vill,moro og sjå koleis andre bryggar!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skaubjønn Posted March 31, 2010 Share Posted March 31, 2010 Utrolig kult! Herregud, multitalent folk her på forumet! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted April 17, 2010 Author Share Posted April 17, 2010 Då har årets påskeøl kome på fat og er vell plasert i kjellaren, og er under konstant co2 trykk!! Gjæringsprossen denna gangen blei litt andeledes enn tidlegare,fordi me senka tempen i rommet til 20 grader,noko som medførte at ølet var først ferdig utgått etter 6 dager mot 4 dager ved 24 grader. Dette gjorde til lett bekymring over ølet ved dag 4 då det både smaka surt og såg ikkje godt ut!! Her er eit bilde av det ved dag 4 i prosessen Ved dag 6 såg det slik ut og smakte òg veldig mykje bedre!! Oppskåket var vel det rolegaste i suslelagets historie, men me var begge 2 godt fornøgde så langt med ølet, og slo det rett på ølfata for det var ganske klart. Me loggfører alt me gjer med ølet frå start til slutt, er greit å slå opp i viss me lurar på noko om forrige brygging. Og nå har ølet stått i kjellaren i 1 uke og kjennes rektig så bra ut,så då er det bare å bjønde å glede seg til våren og varmen kjem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted October 18, 2010 Author Share Posted October 18, 2010 (edited) Då var ein av høstens store jobbar vell unnagjortet, og det har godt bra så langt!!! Me brygga 15-10 ( eg var usikker på om eg helt ut dagen så eg hadde med meg hantlanger) Maltpusjeren var ikkje heme (han var i syden ) så me måte gjera eit brekk inn til maltet på torsdag eg hadde heldig vis nøkkel til godsakene Her er Terje i gang med og lesa opp det me skal ha.... Bryggeri plassen bærer preg på og ikkje ha vore i bruk sidan i påska Denna gangen brygga me stort men det blei eit slit 50kg Pale Ale 25 kg munkjner og 10 kg pilsner malt+0,5 kg sjokladeog mørk karamell Malt. Alt maltet i bløt kvelden før!!! Tidleg på fredag og eg held meg fast i meskestaven og i brygger kjeret Vasking av meskekar!!!!!!!!!er viktig Brikelog kokas. Med 2 røstekar og fint vær gjeng det unna Terje i gang med kjølinga. Med 27 bøtter til gjæring mått me til med 2 gjæringkar i høst og Lettølet har fått ny dunk, den gamle gjekk sund i vask Og det ser bra ut så langt er vell smakans på ut i veka ein gang!!!!! Edited October 18, 2010 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Knallbra HB, håpar at ølet blir bra, og at brygginga blir ein suksess. Det har den gjort tidlegare, so reknar med det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted October 18, 2010 Author Share Posted October 18, 2010 Knallbra HB, håpar at ølet blir bra, og at brygginga blir ein suksess. Det har den gjort tidlegare, so reknar med det. Skall nokk ordne med ein smak til deg før jul (viss du vill ha då?????? ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raudnakke Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Hmm..Hva skuer mine vassne blå.. HB er i full gang med meningsfylte sysler igjen.. Må vel snart ha en tur forbi Morgedal vel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KviteKrist Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Ølbrygging er eit stort høgdepunkt dei gangene det skjer i året. Setter sjølv 400l på kok om nokre veker. No er det mange lokale "tradisjonsøl" varianter ute i det ganske land, og her er det Hardingaølet som rår. Sjølv liker eg ein kombinasjon av tradisjonell ølbrygging og litt nyare teknologi. Håper eg får smake morgedals øllet eingong i framtida Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.