Jump to content

Giraff jakt med revolver


Puma

Recommended Posts

Under og etter Afrika jakta i 2008 begynte tanken om Giraff jakt i 2009 å vokse. Opphavet til denne kanskje litt sære tanken kom i første rekke under bøffel jakta der jeg ved alt for mange anledninger ble ”spottet” av disse vandrende OP-tårnene. Hadde X antall runder med ”frys” stilling i 20-25 minutter i solsteika med div fluer og annet kryp som prøvde å plage livet av meg. Giraffene sto alltid bak et Akasie tre, hadde full kontroll og var klar til å varsle Bøffel flokken dersom vi beveget oss.

 

Hevn tanken og ”pay back time” er sterke følelser og når jeg kom hjem til Norge startet bakgrunnsarbeidet med studie av den ”lange stakan” med kill sone og jakt former. Min kjære FA i 454 Casull var tiltenkt jobben til å felle kjempen på inntil 1900 kilo og 5,5 meter høy.

Jeg har brukt ei Lyman 325 grs kule fra Clarry i noen år, men ønsket nå en tyngre kule til denne jobben. Etter mye frem og tilbake løste dette seg våren 2009 da jeg fikk kjøpe støpeblokka til ”Rune Casull”. Den støpte perfekte kuler til mitt formål. 382 grs Cas skulle holde til Giraffen dersom jeg gjorde jobben med å treffe godt på første skuddet.

 

Jeg fikk med en del ferdig støpte kuler som ble smurt, sized og på satt GC. Ladet med 21 grs N-110 og klar til testing. Fikk 1302 fps i snitt og meget bra presisjon. Dette var betydelig bedre enn jeg noen gang fikk ut av Lyman kula.

testskyting-382grs.jpgCasull.jpg

 

Var kjempefornøyd og nå kom jeg til det kritiske, nemlig kule testing. Jeg valgte å ikke gå for noe ”standard testing” men gikk for tørre telefon kataloger og en 1 ½ og en ¾ tommer planke i mellom katalogene. Tenkte at det skulle gi kulene bra med juling. Kulene banket snor rett gjennom plankene og 7 kataloger. Alle kulene veide ca 360 grs etter denne turen.

katalogtest-454.jpgkatalog-kule~0.jpg

 

Så var jeg klar for Afrika etter mange treningsskudd. Jeg følte meg godt forberedt men hadde allikevel noen tanker med meg fra fjorårets Bøffel jakt som var en utfordring rent mentalt. Jeg er nå en fyr som ikke bekymrer meg så mye og ser vel utfordringen i det meste. Det er allikevel viktig å ta lærdom av de feilvurderinger og tabber man gjør i livet og prøve å ikke gjenta dem. Det viktigste er at det første skuddet sitter, ikke sikkert at man får tid til oppfølgingsskudd.

 

De fleste jeg snakket med var ikke særlig imponert over at jeg skulle jakte Giraff ”Det var vel bare å gå bort til dem å skyte…….de er jo tamme som husdyr…….”

Lykke til sier nå jeg i ettertid. Etter 3 dager med tramping i bushen uten å få skuddsjanser pga levende OP tårn 4-5 meter over bakken så fikk jeg bekreftet min mistanke om at dette ikke kom til å bli enkelt. Heldigvis :D

 

Dag 1.

Var ikke i kontakt med noen Giraffer i løpet av dagen. Hvor i svarte er dem? Fikk etterretning fra de andre jakt kompisene om at de hadde sett Giraff ikke langt unna et vannhull på kvelden.

 

Dag 2.

Vi satset på at Giraffene var i samme område som forrige kveld. Det stemte perfekt og vi observerte 7 dyr inne blant noen høye Akasie trær. Helt utrolig at slike store dyr skal være så vanskelig å finne….Jeg lå med nesa i sanden og ålte meg frem de siste 70 meterne mot flokken som selvfølgelig hadde oppdaget oss. Den berømte ”frys” stillingen ble inntatt og ventingen startet. Giraffer er tålmodige, har ikke klokke og heller ikke dårlig tid. Fa... at jeg tok av meg jakka, det var kaldt denne morgenen og jeg begynte å skjelve….ikke bra…Hann Giraffen ble nysgjerrig og kom mot oss. Stoppet på ca 50 meter bak et tre. Jeg kom opp i knestående og siktet mot brystet men det var bare kvist i mellom oss. Han trengte bare å gå ett skritt frem så hadde jeg en mulighet. Shit som jeg skalv……ikke bare på grunn av kulda. Måtte jobbe litt med adrenalinet også. Berthus satt inntil meg og smilte, han kjente skjelvingen godt og trodde jeg hadde fått den ”Store dyre skjelven” Jeg skjerpet meg det jeg kunne og hadde rødpunktet på rett plass. Der tok Giraffen endelig det etterlengtede skrittet…..men han snudde bak treet og forsvant sammen med resten av flokken. Puuuh for et rush :D Dette var nære på.

Giraff-familie.jpg

 

Dag 3.

Var oppe igjen kl 05:15 og etter en kjapp frokost så var vi på vei ut i halv mørket. Kom endelig på sporet av 3 Giraffer ca kl 09:00. Vi fulgte sporet i 3 ½ time før jeg nærmest stod ansikt til ansikt med en stor Bull på 30 meters hold. Han så ned på meg bak et tre, selvfølgelig i ellers tykt bush terreng. Umulig å komme på skuddhold her og det var helt uaktuelt med hals eller hode skudd. Vi satt nede i ”frys” stilling i 20 minutter før vi trakk oss tilbake. Planen var å vente 1 time før vi tok opp sporet igjen.

 

På sporet igjen. Hadde kontakt igjen etter 1 ½ time uten å se dyr men vi hørte at de løp gjennom bushen. Svarte og, dette var ikke enkelt men jakta gav meg akkurat det jeg håpet på. Slit, svette og nær kontakt med dyra. Men hva gjør vi nå? Dyra la på sprang med de lange beina og er nok kommet langt av gårde.

Vi var litt oppgitte, dagen gikk mot slutten og vi måtte ikke skyte for sent ettersom det tar 4-5 timer å hente dyret, flå og partere det. Vi bestemte oss for å følge på i samme retning for det var et vannhull hvor jeg kanskje kunne få mulighet på en Warthog før det ble mørkt. Etter bare 500 meter så vi en Giraff ku på vår venstre side ca 80 meter fra oss. Hun hadde selvfølgelig spottet oss men vi fortsatte bare å gå sakte parallelt med der hun stod. Så ennå en ku skrått venstre på ca 80 meter og der stod det en bull rett foran oss på 60 meter mellom noen busker og kratt. Det var allikevel klar sikt til dyret. Jeg hørte svakt at Berthus sa ”nice bull” husker ikke om jeg hadde Casullen klar eller om jeg trakk fra hylsteret men bestemte meg straks at dette var min mulighet. Giraffen hadde stått skrått fra oss men snudde seg med fronten mot da Casullen og rødpunktet fant brystet. Han var på vei til å dreie videre mot høyre for å ta en kjapp flukt men 382 grs Cas kula traff han i venstre skulder og inn i hjerte lunge området. Han vaklet litt og snudde baken til. Her var det bare å banke på for å få en kjapp avslutning. Traff han fint med 2 skudd til da han var på vei inn i bushen. Giraffen vaklet og falt allerede etter kun 40 meter og døde kjapt. Perfekt treff og en perfekt avslutning på en utfordrende og fin jakt.

IMG_0300.jpg

 

Denne er ca 4 -4,5 meter høy og 1100 kilo med et nydelig ”Dark skin”. Den jeg hadde nærkontakt med tidligere på dagen går fortsatt rundt i Afrikas bush land :D

 

Må vise bilde av den eneste kula som ble funnet. Det viser det seg at den har fått hard juling men den holdt mål tross alt. 245 grs er det igjen av kula til venstre som gikk inn gjennom skuldra og inn i hjerte-lunger. De 2 i midten er på ca 360 grs etter katalog testen mot originalen til høyre på 382 grs.

sammenlign-kuler.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

For andre som vil ta giraff, bøffel eller annet stort vilt med samme kaliber- er Frontier 390 gr. å anbefale.

Etter at du har funnet kulen (hvis du gjør det) - kan den settes i hylsa på nytt :wink: .

Og selvsagt er vi jegere hele tiden på "jakt".

 

Også for å spare miljøet!

 

Hvis ikke - har vi vel skutt med blyhagl ennå :)

 

Ser forøvrig at buejegere har klart å fått eget forum.

De har også en egen organisasjon.

 

Det er rett og slett for dårlig av oss håndvåpenjegere - å ikke få til det samme :?

Link to comment
Share on other sites

Takk for historie og bilder.

Og gratulerer selvfølgelig :D

Hva blir det av giraffen da...gulvteppe?

 

Som gammel metallsilhuettskytter med 44 Rem mag og 7 1/2" Super Blackhawk er det alltid artig å lese om håndvåpenjakt :wink:

For nysgjerrihets skyld, hva ville et slikt kaliber/kulevekt tilsvare sånn cirka i riflekaliber?

Bare for å sette dette med håndvåpenjakt litt i perspektiv...

Link to comment
Share on other sites

Knallbra skrevet om en jaktform (håndvåpen) og vilt jeg ikke kjenner.

 

Syntes du burde bogmontert den :mrgreen:

 

..host,hark, tsju. Jeg har bogmontert giraffe hjemme. Synes den er nydelig.

 

 

Forøvrig er jeg tilhenger av engelsk når man snakker om afrikanske dyr. Sjiraff høres bare teit ut. Vi nordmenn skal jo på død og liv oversette alt til nynorsk.

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for masse positiv respons :D og takk til Mauset68 for justeringen av bildene. Det ble mye bedre.

Jeg skal ha en pidestall på 1,80m som skal plasseres i det ene hjørnet i stua pluss konas høye "palmer" rundt. Tror det blir knallfint. Tok vare på resten av skinnet også uten at jeg har noen stor plan med det ennå. Kanskje trekke noen møbler? Skinnet var ca 15mm tykt og seigt som f.. skulle nok være slitesterkt. Har noen kvm å ta av :D

For nysgjerrihets skyld, hva ville et slikt kaliber/kulevekt tilsvare sånn cirka i riflekaliber?

Bare for å sette dette med håndvåpenjakt litt i perspektiv...

Kula har nesten 500 i faktor og hardheten er 18 brinell. Kan vel sammenlignes der med ei 150grs .308 kule i ca 2700fps. Så kommer jo diameter inn pluss mye annet som jeg ikke er noen ekspert på. Sikkert noen som kan utdype dette på en vitenskapelig måte.

 

Til dere som skal på Giraff jakt med eller uten kortpang. Gled dere :D

Link to comment
Share on other sites

Hvis jeg ikke tar helt feil, så går pengene man betaler for et slikt trofé til blant annet å bevare og forvalte dyrebestandene som finnes. Han hadde antakelig ikke lagt ut bilder her hvis det var ulovlig jakt. :wink:

 

At det er forskjellige meninger om trofébilder har vært diskutert i en annen tråd, ikke ødelegg denne fine tråden med det. Noen liker det, andre ikke. Sånn er det bare. Jeg synes bildet sammen med mannen gir et flott innblikk i hvor stort dyret egentlig er. :)

Link to comment
Share on other sites

Neida,jeg skal ikke ødelegge tråden. Blei bare så overraska over å se noe slikt. Men,men vi har alle våre ting....

 

Du burde ikke bli så veldig overrasket.

Dette er ei nettside for jakt og våpeninteresserte, og jakt i utlandet er en stor industri som generer valuta, mat/proteiner, og arbeidsplasser i de lokale samfunnene.

 

Det understøtter bevaring av vilt, understøtter areal for viltet, pluss det som denne tråden dreier seg om, det gir unike jaktopplevelser.

Og det skulle være unødvendig å nevne at selvfølgelig er dette lovlig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...