Haubits Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Alle sier at man skal koke poteter med skallet på, for ellers mister man så mange nyttige stoffer..... Er dette fakta eller bare noe man sier fordi andre har sagt det?? Har det blitt gjort tester for å se om det har noe praktisk nytte av å koke med skallet på? Håper da noen her på forumet sitter på slike viktige opplysninger, og at dem er villige til å dele det med meg(og andre som leser da....) MG Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slemmo Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Flere mer eller mindre pålitelige kilder sier at mye av vitaminene er i skallet, blant annet C og D-vitaminer og kalium, så da får man tro på det, jeg spiser uansett alltid potetene med skallet på. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haubits Posted January 5, 2009 Author Share Posted January 5, 2009 Men hvor mye av dem er igjen i poteta når man har skrella dem? og er det noe igjen i det hele tatt etter at dem har blitt kokt? Finnes det analyser av dette?? Poteter etes uten skall, eter ikke elgen med skinnet på heller,.,, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tunderbrd Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Alltid, alltid, alltid med skallet på! Det er der alle go'sakene sitter, slik du har hørt. Selv spiser jeg stort sett mandelpoteter, og med slike er det helligbrøde å prøve seg på noe annet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guovza Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Enig der, slemmo. Potet etes med skallet på! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zup Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Skreller poteten uansett for å unngå kjemikalier type insektsgift eller gjødsel. Koker den med skallet på og fjerner siden, om det ikke er noe selskap på gang og da renskes den på forhånd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haubits Posted January 5, 2009 Author Share Posted January 5, 2009 Men har dere fakta og svare med??? Analysebevis eller anna godkjent.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kermitt Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 for meg spiller det absolutt ingen rolle om den spises med skallet på eller ikke så lenge poteten smaker som den skal og jeg ikke blir klein av å spise den! om det er vitaminer under skallet er vel egentli det minste problemet i dag det tilsettes jo allverdens mye rart i alle salgs matvarer så vi får det nok i oss om vi har ett litt skikkelig kosthold. jeg mener værtfall det er rettere å ta det den veien! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slemmo Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Når det står på f.eks helsenett.no og wikipedia at vitaminene for det meste er i skallet så går jeg ut fra at det er gjort undersøkelser på dette. Forøvrig testes graden av sprøytemidler i grønnsaker o.l. og når maten havner på bordet er det knapt målbare verdier igjen så jeg er ikke betenkt med å spise poteter med skallet på eller grønnsaker generelt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zup Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Forøvrig testes graden av sprøytemidler i grønnsaker o.l. og når maten havner på bordet er det knapt målbare verdier igjen så jeg er ikke betenkt med å spise poteter med skallet på eller grønnsaker generelt. Latterlig påstand!! Ta kontakt med SFT og spør dem om importerte poteter er testet for kjemikalier. DDT var knall bra for en tid tilbake, og selfølgelig er de kjemikaliene de bruker nå så mye bedre. Nå er vel dette feil forum å ta opp kjemikalie farer hvor vi bruker både det ene og andre i store mengder. Den amerikanske stock oil saken jeg bruker sier: "This product contains a chemical known to the State of California to cause cancer and brith defetcs or other repoductive harm." ConocoPhilips gjør urin testing av arbeidere som kan være i kontakt med bly som en del av biomonitorerings krav ved arbeid ved bly og kvikksølv. De fant faktisk en gruppe som hadde veldig høye blyverdier og de var aktive pistolskytere... Poenget mitt er at jeg trenger ikke de ekstra vitaminene om jeg kan unngå unødvendig kjemikalie eksponering. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haubits Posted January 5, 2009 Author Share Posted January 5, 2009 Vi holder oss til det som skal være i poteta nå tenker jeg, men ser jo at ingen har kommet med noen konkrete fakta om koking av poteter. Det at noen offentlige nisser sier at vi skal gjøre sånn og slik tar jeg med en kasse salt....(Statsnissene sier jo at vi skal ete mest sukker også,,,,,,) Det er kun fakta som jeg er ute etter her. Er det bevis for at vitaminer ikke blir ødelagt under koking, og at dem trekker seg inn i poteta?? Tror jeg skal ringe noen på Matforsk, kan jo hende noen der vet noe,,, Men er jo morro om noen av dere sitter på en analyse eller fler,,, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jibrag Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Forøvrig testes graden av sprøytemidler i grønnsaker o.l. og når maten havner på bordet er det knapt målbare verdier igjen så jeg er ikke betenkt med å spise poteter med skallet på eller grønnsaker generelt. Latterlig påstand!! Ta kontakt med SFT og spør dem om importerte poteter er testet for kjemikalier. Dette er nok mattilsynets bord... Her er rapporten om analyseresultater av plantevernmiddelrester for 2007. Ikke påvist noe over grenseverdiene for verken norsk eller importerte poteter. Hvis en er skeptisk til denne type kjemikalier bør en derimot droppe druer og stort sett alt som er importert fra Asia... http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/multimedia/archive/00040/Rapport__Rester_av_p_40466a.pdf Her er den saftigste lista til mattilsynet - overskridelser over grenseverdier... http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/multimedia/archive/00044/Vareslag_der_det_er__44246a.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slemmo Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Vi holder oss til det som skal være i poteta nå tenker jeg, men ser jo at ingen har kommet med noen konkrete fakta om koking av poteter.Det at noen offentlige nisser sier at vi skal gjøre sånn og slik tar jeg med en kasse salt....(Statsnissene sier jo at vi skal ete mest sukker også,,,,,,) Det er kun fakta som jeg er ute etter her. Er det bevis for at vitaminer ikke blir ødelagt under koking, og at dem trekker seg inn i poteta?? Tror jeg skal ringe noen på Matforsk, kan jo hende noen der vet noe,,, Men er jo morro om noen av dere sitter på en analyse eller fler,,, Tviler vel egentlig på at det finnes så mange nylige undersøkelser på dette siden det er kunnskap som har eksistert siden lenge før internett, men det gjelder forsåvidt ikke alle vitaminer, D-vitaminer tåler såvidt jeg husker koking bra, mens C-vitaminer tåler koking veldig dårlig. Om det skulle være sånn at koking ikke knekker vitaminer så måtte i så fall all offentlig informasjon om temaet være jug, og så store konspirasjonsteorier har jeg vanskelig for å tro på, spesielt siden dette er informasjon som er tilgjengelig på alt mulig av informasjonssider om matlaging og alt mulig annet. Her er forøvrig en studie som støtter statsnissenes propaganda: http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/2/4/325 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Dette lover godt for 2009,allerede 5. Januar er vi i ferd med å krangle om pottiter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haubits Posted January 5, 2009 Author Share Posted January 5, 2009 Er ikke det en god start da?? Her skal fakta fram!! ang. konspirasjoner....... Statsnissene er sikkert skyld i fadesen på Stiklestad, Grisebukta, Grisebubukta, JFK, Volvo og mye mer,,, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macchiato Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 1: Vitaminene sitter like under skallet. Skrelte poteter har fått fjernet mesteparten av vitaminene. 2: Vitaminene tåler ikke å kokes på 100 grader. Mesteparten av dem forsvinner ved koking. Konklusjon: Spis potetene dine med eller uten skall, kok med eller uten skall. Stort sett er det eneste du får i deg, karbohydrater (stivelse) og litt fiber. Poteter er ikke sunt, det er næringsrikt. I gamle dager var det det samme som sunt. Bestrid gjerne disse påstandene, men da vil jeg gjerne vite grunnen . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Humbo Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Er det ikkje slik at mykje av vitaminane og sporstoffa ligg rett under skalet? Ved skrelling på forhand så tar ein vekk mykje av desse, men ved skrelling etterpå så unngår ein det. Det er iallfall det eg har høyrt, men om det stemmer skal eg ikkje seie sikkert. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Uansett smaker både mandelpoteter, Ringerikspoteter og gode, melne vanlige poteter som f.eks. Pimpernell mye bedre hvis de kokes med skallet på og skrelles først etter at de er kokt. Og det er da det viktigste, er det ikke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Hva føler egentlig poteten når man skreller den? Frykt,redsel,dødsangst eller rett og slett nakenhet.... .Dette blir så traumatisk for meg så jeg må droppe tråden,its hard to be a potetman... ............................................ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Einaste gongene eg skreller potetene før koking er, hvis ein har middagsbesøk, ein og annen Søndag middag og i jula. Kompenserer for smakstapet med ein dæsj salt i kokevatnet. Ellers så smaker potetene best, når ein koker dei med skall, og dermed basta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ranger Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 La nå den stakkars pottiten være i fred på dette forumet før vi mister den og for guds skyld, før vi vet ordet av det nevner jo noen ordet potetkanon og vi vet jo aldri hvem som leser i forumet!!! Forøvrig er potet best og sunnest kokt med skallet på. Det bare ER sånn! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jibrag Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Er ikke det en god start da?? Her skal fakta fram!! ang. konspirasjoner....... Statsnissene er sikkert skyld i fadesen på Stiklestad, Grisebukta, Grisebubukta, JFK, Volvo og mye mer,,, Fadesen på Stiklestad er det nok heller noen potittbønder fra flateste Innherred som må ta på seg skylden (eller æren) for... (Ja, ja jeg er klar over at de dyrket jordskokk istedet for potitter den gangen) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zup Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Finner ingen skikkelige kilder, men virker litt logikk at skallet kun sørger for å holde næringsstoffer inne i poteten og utgjør kun kostfiber. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syvertsen Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Esj, hva er vitsen med å skrelle dem? Jeg har ikke potetskreller en gang, spare jo et par kroner på det, pluss at jeg kan kaste bort tida jeg sparer på kammeret isteden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.