Jump to content

Hvor mye trening må til for å gå med patron i pistolkammeret


Finnmarking

Recommended Posts

Vi ser, senest i går, at det for tiden er et økende antall vådeskudd med politiets pistoler. Dette kan man antakelig vente seg når våpnene er i konstant beredskap (på hofta) og med patron i kammeret. Generalløytnant Robert Mood kom tidligere i sommer med et utspill om at en slik beredskap hvor man har samme beredskap som norske soldater har når de går inn i kampoperasjoner var krevende med hensyn til trening.

 

- Hva kreves av trening for å kunne redusere antall vådeskudd med politiets våpen? Jeg regner med at dette handler mer om bevistgjøring enn antall avgitte skudd?

- Hva risikerer en pistoleier som ufrivillg løsner skudd (vådeskudd) av reaksjoner etter et slikt uhell? Politiets mannskaper ser ut til å få en bot og beholder sin tillatelse til å bære våpen i fortsettelsen av slike uhell.

 

 

 

Vidar

Link to comment
Share on other sites

Det er adskillig mange tusen politipistoler som skal tømmes ved endt skift hver dag, og det ville vært usannsynlig å tro at ikke en og annen ville slippe et skudd nå og da.

 

DERFOR har vi alle sikkerhetsrutiner rundt våpenbruk, jfr. "hold våpenet i sikker retning". Vi har vel alle opplevd at det blir sluppet et skudd (jeg liker ikke å kalle det vådeskudd så lenge ingen blir truffet) på skytebanen, men det er uproblematisk når sikkerhetsrutinene følges. Det er derfor vi har dem!

 

Politiet lader, og tømmer våpenet sitt på kontoret eller i garderoben, og det er selvsagt litt mer dramatisk når det rikosjerer kuler rundt i dusjen. MEN jeg tror det er veldig lærerikt at det blir satt ett og annet skudd i politimesterens skrivebord, for å si det sånn.

 

Dette er et internt problem, som ikke berører andre enn politiet selv i sitt eget hus, og dette finner de ut av på egen hånd.

Link to comment
Share on other sites

Nå er jeg mot bevæpning av Politiet, men om det er skudd i kammeret eller ikke er egentlig irrelevant. Våpenregel nummer 1 sier "Alle våpen skal alltid behandles som de er ladd". Problemet i disse tilfellene er at våpenet ikke behandles som om det er ladd. Det hjelper lite om alle sportsskyttere og jegere kommer og skryter av hvor flinke de er til å tømme våpen. Disse bedreviterne som snakker om bedre rutiner for tømming av våpen (og disse er det dessverre mange av) demonstrerer dermed at de ikke har skjønt våpenregel nummer 1, og er altså en del av problemet. Det hjelper ikke hvor god man er til å tømme våpen, for et våpen skal alltid behandles som det er ladd, selv om det er tomt, fordi man aldri vet. Et tomt våpen skal ikke stå i veien for sikker våpenbehandling.

 

Hadde alle forstått og fulgt den første sikkerhetsregelen kunne de fleste vådeskudd i verden med dødelig utfall vært unngått.

 

(Og det er ikke lenger et internt problem når noen utenfor Politiet blir truffet av vådeskuddet).

Link to comment
Share on other sites

Dette er et internt problem

Dette er IKKE et internt problem. For det første er det mange sivile innom et politihus i løpet av en dag, for det andre skjer dette ikke bare på huset og dette vitner uansett om et alvorlig systemisk problem som før eller siden vil medføre at liv og helse går tapt. Fra industrien vet vi at for hver alvorlige hendelse er det gjerne 30 mindre hendelser og flere hundre tilløp. Vi har allerede hatt flere hendelser hvor bare flaks forhindret personskade, i lengden er dette nødt til å gå galt.

Link to comment
Share on other sites

Nei ikke sant. Vi må også ta fra politiet bilene, det hender selvsagt at de kjører på noen eller noe. Og avskaffe varetekt og fengsling, ikke alle kommer levende fra det heller.

 

Ikke glem at vi jegere gjerne vådeskyter en jaktkompis eller to i løpet av jaktsesongen, men det kan ikke bety at vi skal slutte å jakte? Og hvor mange dreper vi med bilene våre???

 

Det du snakker om er nullvisjoner som ikke en gang Walt Disney trodde på!

Link to comment
Share on other sites

Dette er et internt problem, som ikke berører andre enn politiet selv i sitt eget hus, og dette finner de ut av på egen hånd.

 

Vel, det er ikke alle vådeskudd som forblir interne problem. Denne f.eks fra før generell bevæpning ble innført.

http://www.nrk.no/finnmark/vadeskudd-i- ... 1.12508200

http://www.ifinnmark.no/vadeskudd-i-cam ... -81-109379

kunne fort fått en tragisk utgang. Det ser heller ikke ut til at politiet tok seg bryet med å fortelle berørt nabo om at det var løsnet skudd. "– Så han fikk ikke vite at det dreide seg om et skudd?

– Nei, det fikk han ikke vite. Og det ble heller ikke noe kulehull i campingvogna. Det ble en skramme på siden av vogna."

 

Eller denne fra i sommer: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks ... 08309.html selv om denne siste var en som kom seg inn bak skranken og fikk fingrene inn i hylsteret.

 

 

 

Vidar

Link to comment
Share on other sites

I en ideell verden trenger en ikke politi.

I Kardemomme by må en ha Politimester Bastian, pga noen røvere.

Siden vikingtida har det vært lovens håndhevere å ty til her til lands.

I dagens samfunn er politiet blitt mulig mål for kapable og hensynsløse terrorister.

Vi sivile er godt tjent med et politi som kan håndheve loven, selv om det begynner å gå ei kule varmt.

Selv går jeg og med børsa ladd på jakt, noen bemerker det som feil, men de feller ikke noe særlig fugl,eller pus i rakett fart heller. :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Å stå i dusjen og tømme våpen høres litt pussig ut. Hvem er det som har bestemt det ?

 

Eller på et kontor ? Skal ikke våpen tømmes i sikker retning ?

 

Så vidt jeg kan tenke meg finnes det ikke sikker retning hverken i dusjen eller på et kontor i en bygning. Det må jo da være POD, som har innført denne rutinen, som har skylda.

Om skuddet hadde gått av i f eks en sandsekk i et sikkert rom, ville det vel neppe kunne kalles et vådeskudd.

Link to comment
Share on other sites

Problemet med generell bevæpning i politiet er at politiet tror de vet best hva de sjøl er god på og hva rutiner de trenge, selv bedre enn forsvaret som har holdt på med våpen ganske mye lenger enn politiet.

 

Det politiet trenger er rutiner som går på at man tømmer våpen med en gang man kommer inn på politistasjonen, og dette gjort i garasjen i en tønne fyllt med sand (altså sikker retning), ta ut magasinet, tøm kammeret, pek våpenet i tønna og trekk av. Skal de trene forran speilet for å se hvor kule de er når de trekker våpen får de gå til anskaffelse av de blå plast pistolene og trene med de istedenfor. Når det kommer til lang kjøretid til skytebanen er dette helt meningsløst argument for lite skyting, våpen ferdigheter er en del av kravet for å være politi på lik linje med å være i relativt god fysisk form. Dette er noe de kan gjøre uten å måtte lønnes for det. Sett ferdighets krav til stillingen og stryker de en gang får de refs, stryker de to ganger får de sparken. Tid i trenings studio og tid på skytebanen burde ikkje være lønnet, på lik linje som at man ikkje får lønn for å sitte rundt middagsbordet og trø i seg mat for å ha nok energi til å gå på jobb neste dag.

 

Edit: skrive feil.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Mindre enn man tror, forutsatt at man har våpen og hylster beregnet for denslags (T.d. Glock o.l.).

 

Det man virkelig trenger er gode rutiner, kombinert med god trening. Og en absolutt etterlevelse og kontroll med dette. Gjerne som nevnt ovenfor, der AD medfører bot, og mulighet til å miste jobben.

Link to comment
Share on other sites

Om skuddet hadde gått av i f eks en sandsekk i et sikkert rom, ville det vel neppe kunne kalles et vådeskudd.
Utilsiktet avfyring er fortsatt et vådeskudd, men så lenge det skjer i sikker retning er konsekvensene små. Dette understreker bare viktigheten av at våpen alltid skal peke i sikker retning (spesielt når man trykker på avtrekkeren!).

 

Mange drar inn Forsvaret som et prakteksempel på hvordan ting med våpen skal gjøres, men de har nå sin del av vådeskudd omtrent årlig.

 

Hvilken reaksjon som bør skje ved et vådeskudd kan jo være en skjønnsvurdering. Det er f.eks. forskjell på å spenne ned våpenet i sikker retning på skytebanen mens skyting pågår og finne ut at det egentlig var et ekstra skudd i våpenet, kontra alt som skjer utenfor skytebanen.

Link to comment
Share on other sites

Disse utilsiktede avfyringene er aldeles ingen grunn for sutring. Vi har ca. 15000 politifolk her i landet, og kanskje går halvparten av dem daglig bevæpnet? Jobber de 2000 timer i året blir det 75000000 ladde pistoltimer. Det er vel klart at det i løpet av 75 millioner timer går av ett og annet skudd. Og om det etter all usannsynlighet skulle skade eller drepe noen så hva så?

 

Vi har over 2500 dødsulykker i året i Norge, og flere enn 100000 behandles på sykehus for skader.

 

Hallo'en?? Hvor vil dere begynne for å begrense skadene? Avvæpne politiet?

Tullinger:)

Link to comment
Share on other sites

Tråden stenges.

 

Fra forumreglene;

Vi vil ikke ha: - Diskusjoner eller postinger om våpen brukt eller ervervet i selvforsvarssammenheng, bæring av våpen for bruk i selvforsvar, eller andre våpenrelaterte tema som beveger seg utenfor våpen brukt i fredelige sammenhenger, altså jakt og sportsskyting. - Diskusjoner om krig eller andre konflikter – væpnet eller ikke – med mindre det konkret berører relevante tema og aktiviteter.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...