Jump to content

Midt-I

Members
 • Posts

  809
 • Joined

Recent Profile Visitors

1,021 profile views

Midt-I's Achievements

Experienced

Experienced (11/17)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

80

Reputation

 1. Poenget mitt var bare at det kan være greit med tilt til 15 m. Tenkte automatisk skinne.. Tilten kan jo selvsagt være enten i montasje eller skinne (eller begge deler). Men om det er best med tilt på skinne eller montasje vet jeg ikke. Hvorfor er det ene bedre enn det andre?
 2. Ser dere fant ut av det, men poster likevel. Så beklager om noe allerede er svart på. 😀 Låsbare ratt er ikke det samme som nullstopp. Nullstopp vil si at man alltids kan skru seg ned igjen til innskyting, så det er jo litt behagelig. Låsbare ratt kan (som regel) "låses" hvor som helst på runden slik at man unngår utilsiktet justering, men man kan fortsatt skru seg bort og lure på hvor man er. Iallfall i teorien, selv om det i praksis kanskje skal en del mrad til før man har komt en hel runde (spørs jo hvor langt man skyter, og hvor mange mrad det er per runde, f.eks. 5, 6 eller 10 mrad). På enrunderatt ("single turn turret"), som noen av Zeiss sine kikkerter har, trengs ikke egen nullstopp, da du uansett ikke kan skru mer enn en runde. V4 1-4 er iallfall single turn. Usikker på de andre, men kanskje noen av ASV-ene til V4 er single turn? På flerrunderatt vil jeg si nullstopp er en mye viktigere egenskap enn låsbare ratt, dersom jeg må velge. Rundeindikator kan sikkert også være kjekt å ha hvis du skyter mye på lange hold, men det får eventuelt noen andre kommentere. Hvis jeg måtte velge mellom låsbare ratt og nullstopp ville jeg helt klart valgt nullstopp, selv om jeg helst vil ha begge deler. En annen ting å ta med i betraktningen i V4 vs V6 er om de har MOA-klikk eller mrad-klikk, hvis du bryr deg om det. Zeisskinne kan du sikkert få på begge deler, hvis det er av interesse.
 3. Vent litt.. På innendørsskyting kan det vel være greit med tilt.. ? Så 15 meter og langhold -> Skinne med tilt Jaktkikkert med lite justeringsområde -> Skinne uten tilt
 4. Thou (tusendels tomme) blir jo ironisk nok også omtalt som "mil" for å gjøre forvirringen komplett. ☺️
 5. Kan vi bruke SI symbolet for milliradian som er mrad? 🙃😄 Noen bruker mil om milliliter, millimeter, milli whatever. Og for noen er 1 mil er 10 km. Når jeg regner ut i milliradianer prøver jeg på holde meg til millimeter for målstørrelse / treffpunktsjustering / generelt forflytning sideveis eller høyde, og meter for avstand. Da er det bare å dele millimeter på meter, så får du svaret i mrad. Formelen kan selvsagt enkelt snus hvis du har vinkelen og skal finne en av de andre. Å introdusere omregning til cm gjør at det fort blir surr etter min mening. 0.2 mm forflytning på lengde 100 mm: 0.2/0.100 = 2 mrad Men var tingen du målte 0.2 mm høy, eller var den 0.5 mm (som gir 5 mrad)? Vanskelig å måle så smått. Derfor jeg foreslo å sammenligne låskassene på bordet med hjelp av pipen slik at du øker lengden til 700 mm.
 6. Det stemmer at den de selger nå er 5 mrad, men jeg mener de solgte en tidligere som var 6 mrad / 20 MOA.
 7. Hvordan har dere målt picatinnyskinnene? De bør vel måles mens de er montert på låskassen. Jeg ville tatt av picskinnene, tatt riflene ut av skjeftene. Brukt to piper jeg vet går likt i ett våpen, og brukt akkurat disse pipene i hver sin låskasse. Så finne et flatt bord og måle eller sammenligne låskasse med iskrudd pipe side om side. 4.5 mrad tilsvarer en høydeforskjell på 4.5 mm på 1 meter. Eller 3.15 mm på 700 mm. Mulig noe møysommelig å prøve å måle en høydeforskjell på en halv centimeter. Det som jeg tror er interessant er høydeforskjellen mellom løpsaksen og sidekantene på 11 mm skinnen. Sammenligning av picskinne kan gjøres med den som eneste variabel. Jeg ville da lånt kameraten din sin picskinne og testet litt frem og tilbake på eget våpen og med egen kikkert.
 8. Tror jeg skjønner. Riflen din har hatt 140 klikk med begge kikkertene? Da kan vel Spuhr og Kahles frikjennes. Siden du har to piper som går likt, og han har to piper som går likt.. Så høres det ut som pipene ikke er "problemet". (For å utelukke det helt burde jo dere teste med akkurat samme pipe.) Da høres det ut som det er forskjell på låskasse eller picatinnyskinne.
 9. Fra det opprinnelige innlegget: Da dere byttet, fulgte antall klikk (140 og 190) med kikkerten eller riflen?
 10. Prøver på litt utregninger: På Kahles sin hjemmeside står det at K525i har 2.9 meter høydejustering på 100 m, som er 29 m på 1000 meter, eller altså 29 mrad. Hvis det stemmer at K525i har 29 mrad høydejustering så blir halve justeringsområdet 29/2 = 14.5 mrad. På skinne med tilt kan du da plusse på tilten for å få antall brukbare klikk, altså: 14.5+5=19.5 mrad (195 klikk) 14.5+5.8=20.3 mrad (203 klikk) Så mister du noen få klikk på grunn av kulebane frem til f.eks. 100 m, hvor jeg antar dere er skutt inn. 5 klikk kanskje? Basert på dette ser det ut som utregningen skulle treffe sånn noenlunde for kikkerten med 190 klikk, mens kikkerten med 140 klikk er den "unormale". Håper noen andre kan kommentere på "gyldigheten" av utregningen, og om 5 mrad "feil" på en kikkert er normalt.
 11. Forstår jeg rett at kikkertene har stått i ringene sine, blitt flyttet mellom våpnene. Og kikkert 1 har 140 klikk til overs, mens kikkert 2 har 190 klikk til overs, uansett våpen (etter innskyting)? Da høres det ut som enten Spuhr eller Kahles er "skyldig". Forskjellen på skinnene skulle i teorien vært 0.8 mrad, som er 8 klikk. Synes 50 klikk forskjell hørtes litt mye ut.
 12. Fant du ut av det? Tror ikke det er vits å bytte om på fremre og bakre base, for begge er jo picatinny, så de er sikkert like høye. Hadde jo vært interessant å tatt av kikkerten og legge vater på fremre base, for å se hvor mye lavere den bakre er.. Tror ikke det er bare bare å "bygge om" låskassen til m98. Hvis ting er tydelig skjevt (som det kan se ut som) kan du klage til børsemaker som utførte arbeidet. Om det ikke bærer frem, og børsen funker til det den skal, så er det vel surt men kanskje greit nok.. Men ville ikke brukt så mye penger på å fikse noe mer med mindre børsen har affeksjonsverdi, da blir det fort billigere å kjøpe ny børse.
 13. Spørs hvor mye moment du skal ha, hvor glad du er i verktøyet ditt, osv., men til nødløsning kan du prøve forsiktig med en Torx T30-bit. Den er ca. 4.72 mm "flate til flate".
 14. Hjelper heller ikke å forkludre det til med engelske måleenheter når det skal regnes fysikk 😆
 15. 5.56 er allerede tillatt i kikkertklassen. Men er kanskje ikke så mange som bruker det? Halvauto i kikkertklassen kommer nok for DSSN-medlemmer hvis DSSN skulle få til en samarbeidsavtale med DFS.
×
×
 • Create New...