Jump to content

Midt-I

Members
 • Content Count

  703
 • Joined

Community Reputation

45 Excellent

Recent Profile Visitors

658 profile views
 1. Hvor mange skyttere har behov for å kante siktet? Vet at en del konkurranseskyttere på viltmål gjør det for bedre ergonomi i håndleddet. Langholdsskyttere derimot legger jo sport i å få kikkerten så vannrett som mulig. Ergonomiaspektet kan også fikses ved å ha et skjefte med kantet grep, som f.eks. GRS eller KKC. Da kan man ha vannrett retikkel OG knekk på håndleddet. Det er også andre årsaker til at skinne er bedre. Enklere montering med mindre risiko for å gjøre noe feil er den viktigste for meg, samt at man slipper å tenke på ringstørrelse. Spesielt for Zeiss V8 kan jo nevnes at 36 mm er særdeles ukurant ringstørrelse. Kikkerter finnes jo et utall ringstørrelser rangert fra mer til mindre vanlig: 30, 25.4, 34, 35 og 40 mm. Med zeisskinne trenger man ikke å bry seg med det. Zeiss rail er Zeiss rail. Jeg tror skinne er lite brukt fordi det er lite kunnskap om skinne som et alternativ hos skyttere og dårlig markedsføring. Hvorfor endre på noe (ringmontasjer) når det er fint sånn det "alltid har vært". Svaret er enkelt: Fordi zeisskinne er en bedre standard. Jeg foretrakk ringmontasje i mange år og syntes det var irriterende å i det hele tatt ha skinne som option helt til jeg satte meg ned og gjorde litt research. Jeg er overbevist. Men enhver må gjøre som man vil. 😀
 2. Vel.. For de fleste er det et mål å få siktet mest mulig vatret, og da er jo skinnemontasje overlegent.
 3. Jeg er kanskje ikke den amatøren du sikter til, men prøver likevel. Når dioptrien er innstilt skal retikkelet være i fokus uansett. Iallefall i teorien. Spennet til dioptriinnstillingen varierer med kikkertmodell og -merke, men er vanligvis mellom ca. +3 til -3. Det er viktig at dioptrien blir stilt inn rett og ikke tuklet med. https://no.wikipedia.org/wiki/Kikkertsikte#Innstilling_av_dioptri Mange gjør feil her, og det er fort gjort å gjøre feil. Les fremgangsmåten nøye. Det er for eksempel viktig hvilken vei man skrur. Deretter skal skarpt bilde av målet bare handle om å få bildet i fokus, enten ved å justere parallakseinnstilling, eller eventuelt forstørrelse. (Nærgrensen kan her være en begrensende faktor). Spørsmålet var om man vil få problemer med skarpt bilde dersom synet til skytteren ikke faller innenfor intervallet til kikkertens dioptri. Og om skytteren fortsatt vil ha problemer dersom han bruker briller for synskorreksjon. Jeg tror man skal klare å få skarpt bilde dersom det brukes briller for synskorreksjon. Jeg trenger heldigvis ikke briller, bortsett fra vanlige vernebriller (som jo alle bruker, eller iallefall BURDE bruke), men syntes det var interessant å se hvilke styrker som er vanlig. Møtte en gang en som hadde -8 (nærsynt). Ser at det selges dagslinser for mellom +6 (langsynt) til -15 (nærsynt). EDIT: Det stemmer kanskje at man kan "jukse" seg til et skarpt bilde ved å skru på dioptrien og parallaksejustering litt om hverandre, men det er ikke det som er tiltenkt, og som det påpekes, blir bare en ting blir skarpt om gangen.
 4. En fin ting med Zeisskinnen er at kikkerten blir automatisk montert vannrett/horisontalt. Hvis man ønsker å rotere et sikte med Zeisskinne ser jeg for meg at det kunne vært mulig på et par måter. For eksempel egen skinnemontasje med justerbar rotasjon (ikke sett noe sånt), dette kunne blitt brukt på alle standard våpen. Et annet alternativ er at montasjen festes mot låskassen ikke på toppen, men litt på siden, men da må det gjøres litt med våpenet (se bilde).
 5. Forresten burde kanskje denne tråden vært flyttet til optikkforumet?
 6. Tenkte å informere om at parallaksefri og at bilde er i fokus ikke er det samme. Dybdeskarpheten varierer med forstørrelse. For eksempel har Vanguard 1-7x44 fast parallakse ved ca. 90 meter, og oppgitt til å være skarp fra 0.5 meter ved minste forstørrelse og fra 5.5 meter på høyeste forstørrelse. Dette kalles nærgrense. --> Er det kun skarpt bilde du er ute etter er det nærgrensen som er viktig (ser ut som det er dette trådstarter spør om?). --> Er du også ute etter minst mulig parallaksefeil er parallaksejusteringen (også) viktig. Det er flere ulike modeller av PST Gen II med forskjellige forstørrelser og dertil ulik parallaksejustering. PST Gen II 1-6x24: Fast på 91 meter (100 gårdsplasser) PST Gen II 2-10x32: Fra 18 meter (20 gårdsplasser) PST Gen II 3-15x44: Fra 18 meter (20 gårdsplasser) PST Gen II 5-25x50: Fra 23 meter (25 gårdsplasser) Så antar du har sett på enten 3-15 eller 2-10. Disse skal da kunne justeres til å være parallaksefri på 18 meter (20 gårdsplasser) til uendelig. Det er ikke nødvendigvis det samme som at bildet er skarpt, da må man sjekke nærgrensen ("near focus"). Ser for meg at det optisk kan være ganske stor forskjell på 15 og 18 meter. Min hypotese er at du vil få uskarpt bilde med PST Gen II 5-25 på 15 meter med maks forstørrelse, men at bildet blir klarere når du skrur ned forstørrelsen (flytter nærgrensen for fokus nærmere). Med en PST Gen II 3-15 tror jeg også du må skru ned forstørrelsen noe, men mindre.
 7. Hvis du har picatinny rail på Remington 700-en tror jeg noen av disse skal passe: Zeiss Rail mount, geværmontasje, std https://www.xxl.no/search?query=zeiss+picatinny Enkelte klager på dårlig utvalg av montasjer til Zeiss rail, men det har bedret seg veldig. Tilbys nå av blant annet Blaser, EAW, Henneberger, Innomount, Kozap, MAK, Recknagel, Rusan, Uronen Precision, Virtus, og Ziegler Ikke bare til Picatinny, men også til ulike typer svingmontasjer osv. Noen eksempler fra Optics Trade på montasjer for Zeiss Rail / Picatinny: EAW Roll-off Mount for Picatinny rail, Zeiss ZM / VM rail MAK Milimont Quick release, Weaver/Picatinny, Zeiss ZM/VM rail INNOMOUNT for picatinny / weaver, Zeiss ZM/VM rail INNOMOUNT Quick release Two-Piece mount for Weaver/Picatinny, Zeiss ZM/VM rail INNOMOUNT Fixed One-Piece mount for Weaver/Picatinny, ZM/VM rail Recknagel Weaver mount for Zeiss VM / ZM rail, lever Du bør også være obs på at det er forskjell på Picatinny og Weaver. Picatinny-skinner skal ta både montasjer for Weaver og Picatinny, mens en Weaver-skinne bare strengt tatt bare skal ta Weaver-montasjer. (Eller var det omvendt?) Uansett går det stort sett bra likevel, fordi de fleste montasjer er bygget slik at de passer på begge typer skinner. Men ett unntak er montasjer fra American Defense som ihvertfall kun passer på Picatinny.
 8. Zeiss-skinne er helt overlegent. Kommer aldri til å kjøpe ringmontasjer igjen om jeg får valget. Det finnes hovedakelig 4 typer skinnemontasje 1) Zeiss rail 2) Swarovski SR rail 3) Schmidt & Bender Convex rail 4) "Standard prism" (eldre standard) Av disse er "standard prism" utdatert, og Zeiss rail har tatt over som standard. Zeiss rail er også den mest elegante løsningen. Zeiss fikk patent i 1992, og patenten gikk ut i 2008. Du kan nå få Zeiss rail på kikkerter fra Blaser, Leica, Minox, Meopta, Nikon, Noblex/Docter, Schmidt & Bender og Steiner. Swarovski SR rail (patentert 2002) og S&B Convex rail er nyere standarder, og kom fordi Zeiss hadde patent på sin løsning. S&B har siden krøpet til korset, og leverer nå de fleste av sine kikkerter med enten ringmontasje, Zeiss rail eller S&B Convex rail. Derimot tviholder Swarovski fortsatt på sin (underlegne) løsning. Nei, du kan ikke feste kikkert med Zeiss rail direkte på Picatinny. Om du har Picatinny på våpenet må du ha en egen montasje mellom kikkert og våpen. I ditt tilfelle blir dette en montasje med Zeiss rail på ene siden og Picatinny på den andre siden. På en Blaser R8 vil man måtte ha en egen montasje med Zeiss rail på ene siden og Blaser-montasje på andre siden. I fremtiden vil det nok være mulig å montere kikkert med Zeiss rail direkte i låskassen, men da må låskassen være klargjort for det.
 9. De fleste kikkerter som starter på én ganger forstørrelse har ganske små objektiv, f.eks. 24 mm. Her er noen unntak til regelen: Vanguard Endeavor RS VII 1-7x44 SFP Sammenligning av utgangspupill: Endeavor 1-7x44: - 6.28 mm ved 7x (13.4 mm ved 1x) Zeiss 1.1-8x30: - 3.9 mm ved 8x (9.9 mm ved 1.1x) Swarovski 1-8x24: - 3.0 mm ved 8x (8.1 mm ved 1x) Bushnell Banner 1-4x32 (ute av produksjon) Utgangspupill: - 8 mm ved 4x (16.9 mm ved 1x)
 10. Practical shooting channel har intervjuet Raine Peltokoski, to ganger sølvmedaljør i IPSC Rifle World Shoot. Han snakker om: Matchstress Trening Deler sine meninger om utstyr, som de nåværende tofotreglene og om det er nødvendig med et 45 graders rødpunktsikte (svarene kan sjokkere deg!) Hvorfor finnene vinner hele tiden Hvordan han vil fokusere på pistol frem til Handgun World Shoot i Thailand 2020 IPSC Mini Rifle (.22 LR) vs PCC Hvordan han er rifleskytter i hjertet
 11. Vortex oppgir også moment på kikkertene sine. Høres fornuftig ut, men jeg fikk likevel merker i overflatebehandlinger med denne metoden.
 12. Det er helt frivillig å bruke momentnøkkel. Selv fant jeg ut at momentet ble for høyt da jeg strammet til for hånd (kontrollert etterpå med momentnøkkel). Forskjellige folk kan ha svært ulik fornemmelse av hva som er "passelig". Mulig garantier ryker om en bruker for mye moment. Som sagt helt frivillig.
 13. Hvis Zeiss ikke oppgir moment kan du kanskje se på manualer fra andre produsenter og "gjette" deg frem til et område. På de få kikkert- og montasjemanualene jeg har vært borti lå momentet i cirka samme område. Man kan jo håpe, men det er vel ingen garanti for at manualen til montasjen din ikke oppgir verdier som blir helt "crazy" for kikkerten din.
 14. Kikkerten kan bli ødelagt med for mye moment. Vortex sier dette er den vanligste årsaken til at feil oppstår på deres kikkerter. Så sjekk spesifikasjon for både montasje- OG kikkertprodusent. Du bør egentlig ha momentnøkkel. Pass også på enheter, fort gjort å blande newtonmeter med fot-pund. Men tomme-pund er vel det som brukes mest på montasjer fra "utviklingslandet" når det kommer til det metriske systemet. Om du bruker gjengelås eller olje på skruene kan føre til at de "glir" bedre, og derfor endring i anbefalt moment. Sjekk bruksanvisningen.
 15. "Hoppe i skyttergraven" (overført). Brukt om stillingskrig for å forsvare rettigheter, fordeler eller standpunkter. Sitat: "rådgiverne anbefaler normalt en av to strategier – enten å legge seg flat og innrømme kritikkverdige forhold, eller å gå i skyttergravene og tilbakevise alt" https://www.naob.no/ordbok/skyttergrav
×
×
 • Create New...