Jump to content

Midt-I

Members
 • Content Count

  792
 • Joined

Community Reputation

77 Excellent

Recent Profile Visitors

839 profile views
 1. På vegne av de som ikke skjønner det, hva er egentlig konsekvensen om det ikke er skrudd skikkelig til?😅
 2. Leste i NROF sin "selvstending skytter nivå 2" at det tipses om stiftepistoler med lang stift: Bruker 6 mm stifter i dag, og har irritert meg over at de løsner av og til i vind. Tenker å kjøpe 14 mm neste gang og håper de holder bedre. Stiftemaskinen min er fra Biltema, og bruker så vidt jeg kan skjønne proprietære stifter av typen "Biltema nr. 3", med lengder mellom 6-14 mm. (For eksempelets skyld selger Biltema også en annen maskin som tar nr. 3-stifter, men bare tar lengder mellom 6-10 mm.) Virker som det er mye proprietære typer stifter ute og går. Da jeg for noen år siden kjøpte maskinen så det ut som nr. 3 var den typen de hadde mest av i hyllene på Biltema, og virket da som et greit valg med tanke på å få tak i stift. Men hvis man skal kjøpe ny stiftemaskin i dag, finnes det noe som er litt "industristandard" slik at man nesten er garantert å få tak i stifter på nær alle byggvareforretninger?
 3. Lurte på om det er mulig å få børsemaker til å lage blasertype montasje på pipe? Håpet var da at man skal slippe å skyte inn på nytt ved pipeskift (f.eks. med muffe), samt kanskje spare litt vekt ved at man slipper å ha separat montasje på glidekassen. Hva slags verktøy brukes for å lage de hakkene?
 4. Mange gode poeng. Er det denne Bredvold-kappen du mener? Ulfhednar har en som ligner.
 5. Kolbekrok brukes vel på fremtunge frigevær for at kolben ikke skal skli opp, og antageligvis av skiskyttere for at kolben skal havne på samme plass hver gang? Hvilken form som er optimal kommer sikkert an på mange faktorer. Noen tanker er skytestilling stående, knestående eller liggende, uten støtte, med tofot, med reim eller med barrikade, stiv skytejakke vs t-skjorte, rekyl, om man bruker skuldergropen eller kragebeinet, osv. Har en hypotese om at konkav kolbekappe kan egne seg bedre til skytedress, siden man da får en spiss i toppen som graver seg ned i skuldergropa, men det er kanskje ikke så behagelig hvis man skyter med t-skjorte. Rifleskjefter har ofte rett eller svak negativ helning, det gir kanskje mening at disse er mest allsidige, og at det er smakssak hva som passer best. Kappe med negativ helning vil jeg tro i likhet med konkav har en tendens til å sitte bedre i skuldergropen på liggende skyting. Positiv helning derimot ser jeg ikke helt poenget med, vil ikke kolben da ha en tendens til å skli ned under rekyl? Hvis det hjelper kan vi ta utgangspunkt i en boltrifle i .308 på 4-5 kg til bruk i alskens skytestillinger, eventuelt hagle til leirdueskyting hvis det blir for kjedelig.
 6. Ah, det gir mening. Da er jo ikke tennstempel og striker det samme. Fjærdrevet tennstempel høres jo bra ut.
 7. Virker som "striker" bare er et annet ord for "firing pin", altså tennstempel. Dog har vel de fleste moderne våpen med hane også tennstempel, så litt rart at de ikke kom på et bedre engelsk ord enn striker fired.
 8. Noen som vet hva "striker" er på norsk? "Striker fired" brukes jo ofte om våpen uten hane.
 9. Prøvde å oversette kolbemålene ovenfor
 10. Forsøk på norsk oversettelse av kolbemål
 11. Fire skisser fra Justismuseet av 7,62 mm selvladekarabin SLK M1, tjenestevåpen for norsk politi 1945-1995 https://digitaltmuseum.no/021026460199/plakat
 12. Hvilke anbefalinger har dere anno 2020? Bruksområde langhold. Gjerne forskjellige prisklasser. Vekt er mindre viktig, da det blir mest skyting på bane. Blir eventuelt å kjøpe et lettere skop senere til jakt- og feltbruk. Er nesten et must med mrad-retikkel. Gjerne utskiftbart okular, finnes det noen standardkoblinger her? Fint med mulighet for digiskoping både med og uten retikkel (hvis det er mulig), da med smarttelefon eller fotokamera. Rett eller vinklet okular er litt hipp som happ, men tror jeg foretrekker vinklet. Bushnell Legend T 15-45x60 virker som et greit rimelig alternativ. Har dere noen andre forslag? Som sagt, gjerne i forskjellige prisklasser.
 13. Det finnes rørmontasjer med tilpassede plastforinger. Overflatebehandlingen på siktet kan også ha en del å si for hvor lett det er å få merker. Og så er det viktig at ringene monteres koaksialt på våpenet. P.S. En annen måte for å unngå ringmerker er å gå over til skinnemontasje, gjerne med monoblokkmontasje.
 14. Skal ikke se bort fra at det blir en XP-100. Om jeg har forstått rett har disse kortere kasse enn R700, og ligner mer på Model Seven (?) S&L Legacy leveres jo med piper i et par relevante kamringer. Pipeskiftsystemet er jo greit når man skal bytte piper, men legger kanskje på en del vekt. Regnet litt for moro skyld. 6.5x55 mm, 740 mm pipe, oppgit av Norma. Vet ikke hvor mye krutt det er i disse. Ladning 1) Norma Golden Target: 8.4 gram * 0.001 * 830 m/s = 7.0 Ns Ladning 2) Norma Diamond Line Felt: 8.4 gram * 0.001 * 900 m/s = 7.6 Ns Ladning 3) Norma Rekrutt: 6.5 gram * 0.001* 810 m/s = 5.3 Ns 7 mm TCU, 360 mm pipe, grov beregning basert på https://www.vihtavuori.com/reloading-data/handgun-reloading/ Minimum ladning med lett 6.5 gram kule (henholdsvis med og uten halve kruttvekten): Ladning 4) (6.5 ) *0.001 *667 = 4.3 Ns Ladning 4) (6.5 + (1.64/2)) *0.001 *667 = 4.9 Ns 7 mm TCU, 360 mm pipe, grov beregning basert på https://www.vihtavuori.com/reloading-data/handgun-reloading/ Maksimum ladning med tung 10.4 gram kule (henholdsvis med og uten halve kruttvekten): Ladning 5) (10.4) *0.001 *544 = 5.7 Ns Ladning 5) (10.4 + (1.63/2)) *0.001 *544 = 6.1 Ns Basert på denne kjappe sammenligningen havner rekruttammo (5.3 Ns) mellom de to eksemplene (4.3 Ns og 5.7 Ns). Om jeg har regnet rett og hvordan det blir i praksis er en annen sak, men skulle tro det blir enda mindre rekyl pga. kortere pipe. Med mindre silhuettladningene er mye svakere enn det som står på Vihtavuori ser jo da 6.5x55 rekruttammo ganske ok ut?
 15. Hvilke hastigheter får du med 6x45? Fant forresten en spennende tråd: Ser ut som det er vanskelig å få Krag lett nok på grunn av glidekassen, men at Mauser kan gå.
×
×
 • Create New...