Jump to content

Midt-I

Members
 • Content Count

  735
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Midt-I

 1. 34 mm mellomrør. Tube er vel en falsk venn på norsk og engelsk.
 2. Disse eksisterer vel ikke (forhåpentligvis satire??), men var nok et eksempel på at det fins trangsynte folk i alle leirer. Edit: Nå ble det litt avsporing i tråden her, men synes det bør settes pris på at vi sprer kunnskap om norske begreper.
 3. Her er en video som forklarer forskjellen: https://www.youtube.com/watch?v=uA5iew5imLA
 4. Hva er fordeler og ulemper med dioptriratt med og uten låsing? Minox har låsing på ZP5- og ZP8-modellene. Ellers har vel de fleste produsenter ikke-låsbar hurtigfokus. Begge deler funker jo, men skiller det hva som er "best" for den gjennomsnittlige brukeren og mer spesialiserte tilfeller? Ta eksempelvis en som skyter konkurranser stort sett på dagtid i varierende årstider og værforhold. Er det da en fordel med lås, slik at innstillingen kan settes og glemmes? Eller en jeger som jakter mye i skumring og demring?
 5. Vil ekstraksjon si det samme som utdraget av hylsa? 😃
 6. Vision sin er forresten 6 mrad.
 7. Truemiller®️™️ er vel en milleklokke som er brukt en del av norske PRS skyttere.
 8. Prøver å alltid bruke vernebriller til all skyting, men kjedelig når det dugger. Skal prøve å gnikke inn glasset (som vel egentlig er plast..) med barberskum. Antar at det må skylles, eller eventuelt bare tørkes godt av med papir? Blir jo spennende å se om det skummer i regnvær. 😁 Noen andre tips?
 9. Alle V8 er oppgitt til å ha dioptrijustering mellom -3.5 til +2 dpt. Hvis synet er innenfor dette, og kikkerten er rett innstilt, så bør det ikke være noe problem. Om du derimot er mer nærsynt eller langsynt så spørs det vel hvor mye øyet kan justere seg. Linsen i øyet blir stivere med alderen, så en ung person vil kanskje ha lettere for å fokusere øynene til å få klart bilde med en kikkert som er stilt inn "feil".
 10. Jeg pleier å måle målstørrelse/treffpunktsforandring/høydeforskjell i millimeter, og på avstand i meter. Ved å dele mm på meter får jeg da svaret rett i milliradianer med en gang. Kan jo selvsagt bruke samme lengdeenhet for begge deler (mm, cm, fot, alen, osv.) for å få vinkelen i radianer, og deretter gange med tusen for å få vinkelen i mrad. Men jeg foretrekker å bruke mm og meter med en gang.
 11. Det eskalerte fort. Spurte bare hvordan du stiller inn kikkerten. 😊
 12. Stiller dere dioptrien slik som jeg skrev?
 13. Zalo kan også slite på coatinger.
 14. Når du skrur opp forstørrelsen vil dybdeskarpheten gå ned. På hvilken avstand blir bildet uklart? Zeiss oppgir at parallaksen kan justeres fra 50 meter til uendelig. Da vil du nok oppleve at bildet kan bli uskarpt på avstander under 50 meter, selv når parallaksen er stilt på minimum (50 meter). Ved lav forstørrelse kan bildet fortsatt være i fokus (selv om parallaksen er feil), men som sagt går dybdeskarpheten ned når forstørrelsen økes. Dioptrijusterigen skal bare brukes for å få retikkelet skarpt, og spørs på synet (nær- eller langsynt). Når dioptrien er stilt inn skal du ikke trenge å røre den. Jeg ville stilt inn diotrien ved å sikte på et hvitt A4 ark på 1 meters avstand fra siktet i et rom med god belysning. Gjerne skru opp forstørrelsen litt slik at arket blir uklart. Det er jo retikkelet som skal stilles skarpt med dioptrien. Viktig å først skru dioptrihjulet helt ut. Deretter skru du innover til retikkelet blir skarpt. En 3 mm "for høy" kikkert vil spise opp 3 mm på skiva. Jeg mener fortsatt at den skinna som ikke funka må ha hatt noen mrad tilt.
 15. Skulle selvsagt stått objektiv-, erector- og okularsystemet.
 16. 1 klikk er vanligvis 10 mm på 100 meter, 5 mm i dette tilfellet, så en forskjell på skinnehøyde med 3 mm skal være under ett klikk. Dermed må det enten være tilt på picatinnyskinnen eller feilmontering.
 17. Er konklusjonen da at det egentlig er tilt på skinna, eller feilmontering? To skinner med samme tilt og med høydeforskjell på 3 mm skal vel i teorien bare gi en høydeforskjell på 3 mm også for treffpunktet? Kanskje vanskelig å få målt nøyaktig, men det er mulig du kan få målt tilten på skinna. Legger du skinna på et bord og måler forskjellen i høyden fremme og bak (i millimeter), og deler dette på skinnens lengde (i meter) får du tilten, men da i mrad. F.eks. picatinnyskinne som er 10 mm høy bak og 9.5 mm høy fremme, gir en høydeforskjell på 0.5 mm. Hvis lengden på skinna er 15 cm blir tilten: 0.5/0.15 = 3.33 mrad Kan være vanskelig å måle dette nøyaktig. Men vi ser iallfall at noen millimeter kan ha mye å si. Med høydeforskjell på 2 mm over en 15 cm lang skinne ville resultatet blitt 2/0.15=13.3 mrad.
 18. Flytter treffpunktet seg 10 cm på 100 meter når du skrur 20 klikk? Zeiss Victory V8 4.8-35x60 har: 13 mrad total høydejustering 5 mrad per runde (500 mm på 100m) (Single Turn) 0.05 mrad klikkverdi (altså 5 mm på 100m) En runde er dermed 100 klikk. Det var 13 mrad total høydejustering. 13 mrad / 5 mrad per runde gir 2.6 runder fra topp til bunn. Zeissen din har som kjent enrundes ratt. Det er en tapp inni høyderattet som sørger for at rattet bare kan roteres en rotasjon under bruk. Høres ut som du bruker ASV rett, som på denne videoen fra ca. 3:30 og 5:30 https://www.youtube.com/watch?v=Sx8UlyaHNOs&t=3m30s https://www.youtube.com/watch?v=Sx8UlyaHNOs&t=5m30s Siden du har 0 mrad picatinnyskinne og zeisskinne uten tilt burde de ikke være et problem. Dobbelsjekke at de er montert rett? Høres nesten ut som du har skinne med tilt montert bak frem. Virker ikke som dette er problemet her, men for dumt å ikke nevne. Dersom du mot formodning faktisk skulle ha noen mrad tilt på enten picatinny-railen eller montasjen, så kan et triks være å snu de bak frem. Eksempel: Picatinnyskinne med 5 mrad tilt og zeisskinne med 5 mrad tilt gir totalt 10 mrad tilt. Snur du en av dem bak frem blir det 5-5=0 mrad tilt. Snur du begge bak frem blir det 2*(-5) = -10 mrad tilt. Men nå skulle jo både picatinny- og zeissrail være nøytrale. Oppsummering: - Første skudd på 100 meter ligger 1 meter under siktepunkt (10 mrad lavt, altså 2 runder). - Du har åpnet ASV tårnet slik at tappen ikke sperrer lenger - Det var 13 mrad total høydejustering. 13 mrad / 5 mrad gir 2.6 runder fra topp til bunn. - Når du har skrudd så mye du kan, havner treffpunktet 50-100 mm under siktepunkt på 100 m. Altså 0.5 til 1 mrad for lavt. Kan det være skinne (zeiss eller picatinny) er montert feil? Samler våpenet bra? Ellers høres det ut som feil på siktet.
 19. https://www.youtube.com/watch?v=9E7W3NbhvIU Dark Lord Of Optics har en video hvor han går inn på de tekniske grunnene til at kikkerter som starter på 1x (ofte kalt "low power variable optic") pleier å ha små objektivdiametre, typisk 24 mm, men nå opp til 30 mm med Zeiss 1-8x30 mm. Det handler om kompromisser når man designer optikken. Skal prøve å oppsummere her: DLO deler kikkerten inn i tre deler som må jobbe sammen for å gi et bilde. 1. Objektivlinse-systemet 2. Erector-systemet (hva heter det på norsk?) 3. Objektiv-systemet Greia er at disse må være dimensjonert i forhold til hverandre. For det første sier han at det er noen ting som kan fikses, som å minske abberasjoner ved hjelp av bedre linser og coating. Fysikken setter imidlertid begrensninger på noen ting. DLO forteller at størrelsen på bildet avhenger av brennvidden ("focal length") og objektivdiameteren . Hvis du øker objektivdiameteren bør du også øke brennvidden. Endrer du en kikkert ved å bytte til større objektivdiameter, bør du altså også bygge siktet slik at det blir lengre. Hvis du derimot øker objektivdiameteren, men beholder samme brennvidde, så vil lyset måtte bøyes mer i linsene. For det første vil den brattere bøyningen av lyset føre til at man plukker opp aberrasjoner, men et annet og større problem er at den mye større lysåpningen (større lysåpning = lavere f-nummer, også kalt raskere f-nummer), i samarbeid med den uendrede brennvidden, vil gjøre at kikkerten får mindre dybdeskarphet. Da må du begynne å legge til sidefokus, som kanskje ikke er noe man ønsker på et sikte for hurtig skyting? Vi kan si at dybdeskarphet er omvendt proporsjonal med størrelsen på lysåpningen. Altså, en kikkert med større objektiv vil ha kortere dybdeskarphet (gitt at alle andre variabler er like). Sagt på norsk vil bildet bli uskarpt ("blur") på korte og lange avstander. Dermed må man legge til sidefokus. DLO nevner forøvrig at kort dybdeskarphet er typisk på March (?). Som nevnt, i tillegg får man en utfordring med aberrasjoner på grunn av den brattere bøyningen. Så økt objektivdiameter med samme brennvidde gav oss problemer. Jaja, vi prøver å løse dette med å bare gjøre kikkerten lengre. Men da får vi andre problemer. Joda, lyset vil nå måtte bøyes i slakere vinkler på grunn av den lengre brennvidden (bra), men for å oppnå samme synsfelt ("field of view") som på en 24 mm kikkert kreves det at vi også øker diameteren på linsene inni kikkerten. Da må røret på kikkerten bli tjukkere - som jo er akkurat det Zeiss har gjort med sin 1-8x30! Oppsummering: Har du lyst på et større objektiv (for mer lys og større utgangspupill), men har ikke lyst å ofre synsfelt og dybdeskarphet? Kompromiss: Øk lengden på kikkerten, og øk diameteren på linsene. Da blir kikkerten større, tyngre og vanskeligere å bruke (usikker på hva han mener med det siste). Et veldig godt optisk design kan hjelpe noe, men fysikken setter likevel disse begrensningene. Som vi alltid hører: Optikk er alltid et kompromiss.
 20. Synsfeltet på Vanguard 1-7x44 er mye smalere sammenlignet med Vanguard 1-6x24. Swaro Z6i 1-6×24: 23.8–3.9 deg (42.5–6.8 m på 100 m) Endeavour 1-6×24: 22.3–3.4 deg (38.8–5.9 m på 100 m) Endeavour 1-7×44: 17.5–2.3 deg (30.5–4.1 m på 100 m) Swaro Z8i 1-8×24: 24.0–3.0 deg (42.5–5.3 m på 100 m)
 21. Det er et fint kvalitativt mål som jeg kan si meg enig i. Men går det an å tallfeste dette for luftgevær? For eksempel baneskyting 10 meter. Hvor bra skyter en begynner, en middels skytter, og norgesmester (praktisk presisjon)? Og hvor bra samler ulike børser (mekanisk presisjon)?
 22. Trådstarter skriver: Trådstarter ønsker god presisjon til seriøs trening, men hva er god presisjon?
 23. Lite nyansert svar å bare si at noe er ubrukelig. Godt mulig det er rett konklusjon altså, men jeg vil gjerne vite mer. For å stille spørsmålet mitt lenger oppe litt tydeligere: Hva koster et match-luftgevær? Er det stor forskjell på en Feinwerkbau FWB300 og Walther LG400? Hvilke slitedeler må byttes, og hvor lenge varer ting? Det er ikke vits med en råflott børse til å skyte blikkbokser. Jeg har skutt en del på blikkbokser med knekkgevær til 399, og hatt mye moro med det. Til baneskyting derimot er nok Biltema-børse ubrukelig. Har trådstarter tenkt å drive baneskyting i kjelleren eller frihånd på blikkbokser?
×
×
 • Create New...