SSamiK Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 Har nylig bygget nytt røykhus for kaldrøyking, men etter en par forsøk så er jeg litt usikker på valg av ved/flis. Prøvde en runde med å fyre med bjørk og legge inn litt einer samt flis fra de posene en gang i timen ca, men når man skal røyke i 12-15 timer blir det uvettugt dyrt med de posene med flis. Resultatet av bjørka ble forsåvidt bra, litt gulaktig i fargen men god på smak. Kan jo nevne at her i Østerdalen, for de av dere som ikke er kjent, så er det ikke vanvittig stort utvalg av løvtrær. Hva slags treverk bruker dere til kaldrøyking? Bruker dere flis, kubber eller blanding? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 Flis til ligg greiere pris; http://www.scanholm.no/roykesponn/roykespon-31.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 jeg bruker bøk i så små kubber/flis det er praktisk mulig å kløyve vanlige vedkubber i, noen 1-2 cm tykke skiver med bøk og einerbar. Utelukkende fordi dette er lett tilgjengelig her. Har også gode erfaringer med eik (men det sliter noe voldsomt på verktøy da det er en del sand i trevirket så ikke bruk favoritthøvelen din for å lage spon....) og med bjerk (men da må du fjerne selv det minste spor av never, ellers smaker det oljeraffineri...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
znopi Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 or er ett greit treslag som er mye brukt til røyking. vokser over det meste av landet, gjerne der det er elv/bekk/våtmark. mye billigere enn de posene med "kjøpe" flis. bjørk er vel ved siden av nåletrær det dårligste valg av tresort. omtalt i en tidligere tråd: http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=5&t=99583&start=0 Fikset linken din BRM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cipheron Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 Bjørk eller Or spon for å få en liten glodunge, deretter kun einer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perca Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 Det er danskene som kan dette med kaldrøking. Der har de tremel, altså røgesmuld rimelig. Det er faktisk helt greit å røke fisk i en pappeske. Tremel gløder sakte og pent i en grillbakke uten at det blir for varmt. http://www.danishoutdoor.dk/rogeovne/rogesmuld/rogesmuld-i-sakke http://mikandersen.dk/Koldroegning.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brukernavn: Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 Hei. Vil også anbefale or. B Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Generaldfeld Posted July 17, 2015 Share Posted July 17, 2015 Er lite bevandret i dette, men til fisk, varmrøyking, har jeg alltid brukt einer, med det jeg synes ble et veldig godt og smakfullt resultat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted July 17, 2015 Share Posted July 17, 2015 Har nylig bygget nytt røykhus for kaldrøyking, men etter en par forsøk så er jeg litt usikker på valg av ved/flis. Prøvde en runde med å fyre med bjørk og legge inn litt einer samt flis fra de posene en gang i timen ca, men når man skal røyke i 12-15 timer blir det uvettugt dyrt med de posene med flis. Resultatet av bjørka ble forsåvidt bra, litt gulaktig i fargen men god på smak. Kan jo nevne at her i Østerdalen, for de av dere som ikke er kjent, så er det ikke vanvittig stort utvalg av løvtrær. Hva slags treverk bruker dere til kaldrøyking? Bruker dere flis, kubber eller blanding? Om du synes det er tungvint og dyrt med hyppig fyring, anbefaler jeg å skaffe eller lage en røykgenerator. Disse bruker kun noen få dl spon på 4-5 timer. Googler du "venturi smoke generator" finner du mange tegninger. Du kan også kjøpe til en forholdsvis grei penge: http://www.lava-norge.no/butikk/smokai/smokai-roykgenerator Spon kjøper du på nærmeste dyrebutikk. Kjøper du burspon til gnagere og sjekker at det er 100% rent tre, er du i mål. Det koster ikke mer enn rundt en hundring for 10 liter og 400 for en 80 liters sekk. Velassorterte butikker selger både or (alspån) og bøk. Selv foretrekker jeg or, men det er smak og behag. I tillegg klipper jeg opp noen einekvister og blander i spona i generatoren. Det er et helsike å legge inn stort annet enn tekst her, men om du vil, kan jeg maile deg en skisse over generatoren. Send mailadresse på PM, så fikser jeg det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bharsvik Posted July 18, 2015 Share Posted July 18, 2015 Jeg bruker einer som jeg kjører gjennom kompostkverna først. Fyller opp ca ti liter av dette i min hjemmelagde ovn av aluminium med ei kokeplate i bunnen. Fra jeg slår på strømmen går det ca fem minutter til det kommer røyk, og den varer i ti til tolv timer på en fylling. Har også blandet i litt bjørk innimellom. Passer alltid på å bruke tørr spon, så jeg ikke får sur røyk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SSamiK Posted July 18, 2015 Author Share Posted July 18, 2015 Her har det kommet mange gode tips. Jeg prøver litt forskjellig, men tror sannelig jeg skal lage en slik røykgenerator. Så veldig praktisk ut! Takk for alle innspill! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukken Posted July 21, 2015 Share Posted July 21, 2015 Hvis du vil være litt alternativ, kan du gjøre som islendingene og røyke med talle fra et sauefjøs. Hvis det er noen sauer igjen, da, som ikke ulven har tatt. Jeg spiser tadreykt hangikjöt hver jul, det er saltet og røykt lammesteik, ordentlig snadder. Anbefales. Ølet, derimot, Fenrir IPA, hadde klart seg godt uten tallerøyken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adhoc Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Hei. Bare et kjapt spørsmål til dere som ha brukt or, fjernes all bark eller har det ingen betydning? Mvh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.