lawb Posted September 14, 2008 Share Posted September 14, 2008 Hørt at pinnekjøtt av hjort skal være snadder er det noen her som kan fortelle meg hvordan det gjøres Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
510 Førland Posted September 14, 2008 Share Posted September 14, 2008 Har gjort dette noen ganger, men den største feilen er å legge det for lenge i salt, hjorte kjøttet tar veldigt fort til seg saltet og det er lett for at det blir for salt. Har funnet ut at for meg er 1 døgn i salt rikeligt, så skyler eg av de løse saltet og henger det opp et par uker, og da er det klart. Dette blir også best om du bruker sider fra kalver eller ungdyr. Lykke til.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lawb Posted September 14, 2008 Author Share Posted September 14, 2008 Har gjort dette noen ganger, men den største feilen er å legge det for lenge i salt, hjorte kjøttet tar veldigt fort til seg saltet og det er lett for at det blir for salt. Har funnet ut at for meg er 1 døgn i salt rikeligt, så skyler eg av de løse saltet og henger det opp et par uker, og da er det klart. Dette blir også best om du bruker sider fra kalver eller ungdyr. Lykke til.. Hvor mye salt bruker du i 1 liter vann Antar at du lar det ligge i salt lake Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted September 14, 2008 Share Posted September 14, 2008 Har gjort dette noen ganger, men den største feilen er å legge det for lenge i salt, hjorte kjøttet tar veldigt fort til seg saltet og det er lett for at det blir for salt. Har funnet ut at for meg er 1 døgn i salt rikeligt, så skyler eg av de løse saltet og henger det opp et par uker, og da er det klart. Dette blir også best om du bruker sider fra kalver eller ungdyr. Lykke til.. Hvor mye salt bruker du i 1 liter vann Antar at du lar det ligge i salt lake Tipper han tørrsalter. Men skal du salte i lake bruker jeg denne oppskrifta på "saltlake" Vann: så mye du trenger. Salt: til poteten flyter i laka Da rører du bare rundt mens du har i salt. Å så en kopp sukker pr 5 liter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted September 14, 2008 Share Posted September 14, 2008 Prøv å bruk tørrsalting. Saltlake blir som regel for effektiv på vilt kjøtt. 1 døgn er sikkert nok. Eg tørrsalter mine lammesider i 2 døgn, då er den akkurat passelig og du treng ikkje å legge dei i vatn, kvelden før. Hjorte sida tar til seg salt mykje raskere enn ei lamme side. Det er fordi den er mykje mindre fett på. Jo mindre fett, dess meir effektiv blir saltinga. Men bruk sider av kalv eller fjorårs dyr, så får du det beste resultatet. Jaktkompisen min bruker kun hjorte pinnekjøtt på julaften, det er knall godt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sindre Dahle Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Skal pinnekjøtte røykast rett etter da er salta? og kor lenge skal da henga? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Eg pleiere å la pinnekjøtte henge minimum et par dager før og etter røyking, før for å bli tørr før røykinga og etterpå for å ta skikkelig til seg røyken. Det kan godt henge litt lenger, men i desse moderne tider, så er det eigentlig bortkasta. Du sparer deg meir arbeid og etter mi meining så blir pinnekjøttet betre med å salte det lite, henge det lite, og fryse det. Du slepp å ta det opp fleire døgn før, og gjerne la det ligge i vann et 1/2 til 1 døgn før. Når du ikkje gjer dette, får du betre røyksmak på kjøttet også. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oddgeir Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Tørrsalting er desidert det beste:) Da får du trukket ut veske fra cellene i kjøttet og saltet "går" inn i cellene. Noe vi på fagspråket kaller fro "Osmose". Personlig så syns jeg pinnekjøtt er best uten røyking:) Dette både for sau, gimmer, lam og hjort. Men det har vell med hva man er vant til og slikt:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriegh Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Hva slags salt bruker dere, den grove eller fine typen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Eg bruker sånne 4 kg sekker med grovsalt som du får kjøpt i matbutikker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Skal pinnekjøtte røykast rett etter da er salta?Pinnekjøtt skal ikke røykes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Pinnekjøtt skal ikke røykes Åååå jodå det skal det.. Ekte pinnekjøtt skal røykes.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Jeg overlater videre debatt omkring det temaet til innfødte vestlendinger. Sett en fjording og en vossing i samme rom, spe på med litt heimabrygg, lanser spørsmålet og finn fram popcornposen "Dei røyker kjøtet, men dei kan'kje med smale, dei" - tillagt salig Einar Førde Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Jeg overlater videre debatt omkring det temaet til innfødte vestlendinger. Sett en fjording og en vossing i samme rom, spe på med litt heimabrygg, lanser spørsmålet og finn fram popcornposen He, he, det kunne blitt meget bra.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
202 outback Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Fjerner dere ytrefilleten før dere lager pinnekjøttet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaktlykke Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Skal pinnekjøtte røykast rett etter da er salta?Pinnekjøtt skal ikke røykes Helt enig. Det er reven som skal røykes Røykt pinnakjøtt av hjort er verdens beste. Det er mange år siden jeg slutta med pinnekjøtt av sau/lam. Det smaker så uendelig mye bedre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oddgeir Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Skal pinnekjøtte røykast rett etter da er salta?Pinnekjøtt skal ikke røykes +1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadob Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Synes dere ikke at det blir litt lite kjøtt av kalv/ungdyr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Fjerner dere ytrefilleten før dere lager pinnekjøttet Nei, det gjør ikke jeg, men jeg lager pinnekjøtt av steinaldersau og de er små nok. Har laget av stor rein også, men da uten fileten på. Pinnekjøtt skal selvsagt røykes, det er best etter min mening. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjuliussen Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Hvordan henger det til tørking?. tenker på temperatur. Har tilgang til et kjølerom. Er det egnet? Tenkte å prøve meg på rådyr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Du er ikkje nødt til å la det henge å tørke. Eg bruker å henge det opp 1-2 dager før eventuell røyking, og 1 døgn etter røyking. Før røykinga henger eg det for at det skal bli tørt før det går i røyken, då tar det betre til seg røyken. Etterpå røyking, så henger eg det, for at røyksmaken skal få tid til å trekke inn i kjøttet.. Men for vanlig pinnekjøtt urøykt av rådyr, så treng du kun å salte det passelig, så la det henge til neste dag, og rett i fryseren med det.. Vil tru at du skal komme langt med 10-14 timer salting med tørrsalt på rådyr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arne mo Posted November 22, 2010 Share Posted November 22, 2010 Pinnekjøtt av rådyr skal jeg prøve meg på nå, men det jeg lurer på er om kjøttet kan ha vært fryst før salting og så i frysern igjen? Man har jo lært at fryst kjøtt skal ikke fryses igjen, men det blir kanskje annerledes når det er en salteprosess i mellom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MADMADS Posted November 22, 2010 Share Posted November 22, 2010 Ved røyking, hva brukes det? Petterøs 3, Eventyrblanding, Rød mix ? Hvis man bruker mentolsigaretter , vil dette på virke smaken ? Hjortepinnesjøtt med mentolsmak ? Bare noen filosofiske tanker MADMADS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hisbotten Posted November 22, 2010 Share Posted November 22, 2010 Eit tips ved tilberedning er å leggje pinnekjøtt av hjort i bunn av panna og fylle opp med pinnekjøtt av sau. Når dette får dampe saman smaker det godt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjuliussen Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Nå har jeg rådyret ferdig flådd på kjølerommet. par dager til så er det ferdig mørnet. Men skulle jeg ha saltet ribbesidene rett etter flåing eller går det fint å gjøre det når det er ferdig mørnet. Kan jeg bruke havsalt til tørr salting og hvor mye salt? Skal jeg bare gni inn saltet på utsiden og innsiden? har 6 grader på kjølerommet. hvor lenge bør jeg henge det (med salt) eller børster jeg av saltet og lar det henge etter det? Mange spørmsmål her.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tormal Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Tørrsalt det i et kar, gildebakk eller lignende. Gni inn noen never med finsalt og sukker i sidene dekk det så med grovsalt, snu morgen og kveld. Pass på å dekk kjøttet med saltsørpe etterhvert som det vesker seg. Skyll av saltet og blodlaka. heng tørt og luftig, kjølerom ville jeg ikke hengt det i. Det beste er loft eller stabbur om du har. Min salige morfar fra indre sogn bar det ut på turkedagadn (milde vinfulle dager). ps: Pinnekjøtt skal selvfølgelig ikke røykes, enn å ødelegge godt kjøtt med tjære?! Etter dampinga må det skjerpes over glørne i grua.(eller under grillelementet for moderne husholdninger...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakobsen84 Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 Kupper denna tråden litt. Har tenkt å prøve meg på pinnekjøtt av reinsdyr (1 1/2 år) har skrotten liggende i boden, å lurer på hvordan jeg skal skjære kjøttet? Skal jeg sage det langs ryggen å delle siden etterpå eller Hvordan gjør dere proffer det? når det gjelder salting å tørking så har jeg det under kontroll.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 Du skal sager langs midten på ryggen, dersom du skal ha med deg ytrefilet`en på pinnekjøttet. Normalt så pleier eg å ta det vekk på hjorten, så då skjærer eg ut ytrefilet`en, og så sager/hogger eg av sida, rett i kanten der som ytrefilet`en satt. Så skal den saltes og henges og eventuelt fryses. Så tar du og skjærer strimler på tvers av sidebeinene ( det som skal bli ruter etter du har skjært mellom ) og til slutt mellom sidebeina nedover, og bruker sag eller øks i områdene der du må over bein/brusk. Lykke til. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakobsen84 Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 Wow snakk om raskt svar... Bare å hive seg rundt da, takk for hjelpen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruttrøyk82 Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 Kupper denna tråden litt.Har tenkt å prøve meg på pinnekjøtt av reinsdyr (1 1/2 år) har skrotten liggende i boden, å lurer på hvordan jeg skal skjære kjøttet? Skal jeg sage det langs ryggen å delle siden etterpå eller Hvordan gjør dere proffer det? når det gjelder salting å tørking så har jeg det under kontroll.. Jeg ville ha delt den langs ryggen og når den er ferdi salta og tørka, så vil jeg ha skjært mellom ribbeinan og den halve rygg delen, sånn at du etter på får fine betta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruttrøyk82 Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 og jeg vil ha hatt ytrefilèen på Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dry_Only Posted December 21, 2011 Share Posted December 21, 2011 Hei jaktfolk, Jeg har gjort som det sies i denne tråden og tørrsaltet ei hjorteside (hind). Sida har mye kjøtt på ribbeina mot ryggen (er det ytrefileen??) Jeg trodde ytrefileen var på utsida av ryggbeinet men egentlig bare sånn ca 20 cm oppover der indrefileten er på innsida? hehe.... skikkelig newbie, eneste dyret utenom ender, orrfugl og tiur som jeg har slaktet var et roadkill rådyr.... Hjorteside hadde saltet på seg i 2,5 dager da jeg plutselig måtte bort en tur. Så børstet jeg av saltet (som jeg ikke fant mye igjen av) og hang sida i kjelleren. Den har nå hengt i fire dager. Ser fin ut. Jeg tengte å lage pinnekjøtt lille julaften. Bør jeg vanne pinnekjøttet siden det lå med salt i 2,5 dager ? Isåfall hvor lenge? mvh Jan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frontier Posted December 21, 2011 Share Posted December 21, 2011 Du kan da ikkje late ytrefileten sitte PÅ når du lagar pinnekjøtt!! Det du då i så fall lagar, er ein altfor langbeint carré, voldtatt og øydelagt av salt, vind og evt røyk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dry_Only Posted December 21, 2011 Share Posted December 21, 2011 OK, point taken, det blir antagelig siste gang.... Kom med favorittoppskriften din til Carre på hjort, nå vet jeg i det minste hvordan en carre ser ut Men altså, vanne ut???? Får jeg ikke hint gir jeg pinnene, carreen, et par timer i vann Jeg må jo begynne i en ende en gang...... og om dere liker fisk så har jeg et par skikkelige innertiere basert på breiflabb / piggvar og den ovnsbakte fylte orrfugloppskriften til Brimi er bare ut av denne verden Jeg er flink til å lage mat så bare kjør på Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beagle Posted December 21, 2011 Share Posted December 21, 2011 Skal du lage pinnekjøt så er utgangspunktet ei tørka side. Med kunn 4 dager tørking så har du ei salta side. Du kan sjølvsagt ha fått den turr, om du har hengt den opp ein stad med høg temperatur og god lufting. Korleis du skal vatne ut er smak og behag. Om eg har forstått deg rett så er det 2,5 dag i salt den har lege. Og med kort hengetid så ville ikkje eg ha vatna ut så lenge. 2t og skift vatnet for så 2 timer til. Du må vurdere kor turt kjøtet er før du legg det i vatten. På salta og turka pinnekjøt (2-3dagar i salt for lam og minimum 14 dager henging) så legg eg kjøtet i vatnet kvelden før. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dry_Only Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 Kjøttet er ganske tørt idag der det er tynt, men ikke særlig tørt ned mot ytrefileten. Tok av noe til carre til to personer og frøs ned, det blir nok en snål carre..... Tok ikke sjansen på å vanne ut siden kjøttet ikke er så veldig tørt , nå har pinnene trukket en time og prøvesmakingen sier at dette blir godt, om enn noe i salteste laget Nå skal den i stekovnen og om en time eller to kommer min første erfaring med salting og pinnekjøttmekking av hjort... spennende Jeg får ihuga pinnekjøttspisere inn døra når som helst (og de vet at Grandisen er straffen om de ytrer et eneste negativt pip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beagle Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 Nå skal den i stekovnen og om en time eller to kommer min første erfaring med salting og pinnekjøttmekking av hjort... spennende Pinnekjøt skal ikkje steikast Har fått det servert slik ein gang og det er det verste eg har fått servert av pinnekjøt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 Eg pleier å tørrsalte hjortesider frå ungdyr og kalv i 2 døgn, vel og merke uten ytrefilet`en på. Når ein har gjort dette, så blir den tørka eit par døgn, så blir den røykt i 8-10 timer, så henges og tørke og ta til seg røyken eit par døgn, før eg fryser den ned.. Når du skal ha den til middag, tar du den opp 3 døgn før, lar den henge i kjeller, samme dag du skal ha den til middag, så tar du å skjærer på tvers av beina for å få rutene, deler den opp og legger den til vatning i ca 0.5 - 1 time. Så legger du bjørkepinner i bunnen på panna, ca 0.5 l vatn og damper den i 2-5 time.. Vil du ha litt steikeskorpe på den, så tar du den på 225 grader varmluft i 10 minutter før servering, eller freser den lett i steikepanna ved mindre porsjoner. Ikkje steik pinnekjøtt i steikeovnen, det blir tørt, seigt og rett å slett dårlig mat av det, ikkje ødelegg god mat på den måten, det er mi meining iallefall.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.