Lynvingen Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Er det bare bortkastet penger eller virker det greit? Gerber Grizzly: Denne er jeg er litt usikker på: Cold Steel: Med meg på jakt fra før av er disse og er veldig fornøyd med: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredrik Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Merkelig sak å gjøre når man kjeder seg, å kjøpe inn en bråte med kniver Anyways, om det er brukbart eller ikke, kommer vel litt an på bruken Så gjerne spesifiser litt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kvamsgutten Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Jaja, håper du ikke kjeder deg mye for det kan bli dyrt Var en del flotte kniver:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredrik Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Kan si at jeg har brukt den siste mye i forsvaret, og er kjempefornøyd med den Har og den versjonen uten fingerbeskyttelse, og er like fornøyd med den. Eneste er at jeg automatisk er litt mer forsiktig når jeg ikke har fingerbeskyttelse. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Kan si at jeg har brukt den siste mye i forsvaret, og er kjempefornøyd med den Har og den versjonen uten fingerbeskyttelse, og er like fornøyd med den. Eneste er at jeg automatisk er litt mer forsiktig når jeg ikke har fingerbeskyttelse. Den nederste er vel en såkalt "joikesabel med søringssperre"! "Joikesabler" har vi vel både en og to og tre tråder om! Jeg vet ikke riktig hva den Cold Steel-kniven skulle brukes til - brevvekt, kanskje? (Edit.: Er skaftet hult, så man kan sette den på et kosteskaft, og bruke det som bjørnespyd?). Kniver er slett ikke kjedelig (men det er kanskje kjedelig at kontoen blir tømt!), man må velge hvilke man skal ha med på jakt, og får man felt noe, må man velge hvem av de knivene som er med, som skal få æren av å flå eller partere et-eller-annet! Så kan man ettepå si at man har "slaktet mye vilt" (1 hare og 1 fjellrype) med den-eller-den kniven! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredrik Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Søringsperre ja.. Vil vel fungere dårlig på meg, som er fra Lofoten Men som sagt, jeg har ikke den varianten pr. i dag. Jeg har den standard-kniven fra Strømeng. Og kjempefornøyd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Steve Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Søringsperre ja.. Vil vel fungere dårlig på meg, som er fra Lofoten Alt som bor eller er født sør for Lyngen er søringer! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredrik Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Bensin på bålet for å kappe Norge i Tromsø-traktene da.... NEIDA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadob Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Jeg har en Cold Steel jaktkniv- men det står Freedom Arms på den - og den er jeg meget fornøyd med. Lett å sette opp - og har ikke brukket - selv om noen ribbein på hjort har forårsaket "hardkjør". Samekniven som jeg har - er fra første generasjon Strømeng, og den har jobbet for meg i 33 år . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lynvingen Posted March 14, 2011 Author Share Posted March 14, 2011 Jeg vet ikke riktig hva den Cold Steel-kniven skulle brukes til - brevvekt, kanskje? (Edit.: Er skaftet hult, så man kan sette den på et kosteskaft, og bruke det som bjørnespyd?). Kniver er slett ikke kjedelig (men det er kanskje kjedelig at kontoen blir tømt!), man må velge hvilke man skal ha med på jakt, og får man felt noe, må man velge hvem av de knivene som er med, som skal få æren av å flå eller partere et-eller-annet! Så kan man ettepå si at man har "slaktet mye vilt" (1 hare og 1 fjellrype) med den-eller-den kniven! Cold Steel=Brevvekt?, morroklumpen! Ikke bjørnespyd men Elgspyd! Hvorfor ikke? Snart går halve nabolaget rundt med Pil og Bue, så hvorfor ikke Spyd!He he.. Men ble litt facinert av denne artige saken så why not Teste den ut? Sjekk videoen: " target="_blank Min neste kniv blir denne: http://www.youtube.com/watch?v=ivOvUThM ... re=related" target="_blank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oddgeir Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Lappøksa der er fin den Bruker den når vi skal hugge raier til bivuakk og slikt:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Du er ikke den eneste som kjøper ting når du kjeder deg. Du har jo kjøpt ganske billige kniver, så blir ikke store tapet der. Jeg forventer ikke stort av Bear Grylls-produktene fra Gerber. Serrateringa inners på bladet gjør disse knivene helt ubrukelig til overlevelse og "bushcraft"-bruk. Skal man lage noe fornuftig i tre må man ha en glatt egg her hvor man har mest mulig kraft. Hvordan amerikanerne gang på gang ødelegger denne muligheten med serratering og/eller en jæv.. stor choil forstår jeg ikke, men knivene blir ihvertfall ikke brukbare i skogen. Det gjør meg rett og slett forbanna! Hvordan cold steel'en vet jeg ikke hvordan er å bruke, men one-piece konstruksjonen er god nok grunn til å kjøpe en for å se nærmere på. Argumentet til CS er at dette skal være en billig, enkel og solid kniv. Egner seg anatgelig best til å ha slengende i bilen, fram til man trenger et eller annet skarpt. I Muela-saken regner jeg med det er 440C stål i. Burde være en helt grei jaktkniv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sako. Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 eller en jæv.. stor choil Hva er en "choil" på en kniv?? Aldri hørt det uttrykket før. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glensen Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Den nederste er vel en såkalt "joikesabel med søringssperre"! Jeg har hørt fra min far, som er fra Meløy kommune i Nordland, at det kalles kjerringstopp. I følge enkelte på forumet er han også en "søring", så det er vel derfor han har et annet navn på det... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 eller en jæv.. stor choil Hva er en "choil" på en kniv?? Aldri hørt det uttrykket før. Har ikke noe godt norsk navn på det enda. Inners på bladet, mellom der eggen slutter og skaftet begynner. På mange (amerikanske) kniver er denne overgangen laga som en stor radieforma grop, slik at man kan legge pekefingeren der om man ønsker å holde hånda nærmere bladet for bedre kontroll. Gjerne kalt "finger choil". (Grepet blir derimot dårligere og mindre behagelig om man vil bruke både kraft og presisjon.) Andre ganger er choilen bare en stor avstand fra skaft til egg. Spesielt typisk på bowiekniver. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sako. Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Hva er en "choil" på en kniv?? Aldri hørt det uttrykket før. Har ikke noe godt norsk navn på det enda. Inners på bladet, mellom der eggen slutter og skaftet begynner. (Kuttet ned sitatet. Jegermeistern.) Takker, da lærte jeg noe nytt i dag også. Enig med deg at det er en unødvendig greie, bedre at skaftet har en for som gjør at du har god kontroll på bladet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoterhals Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Den grønne finske kniven. Kommer ikke på navnet (nest nederst) er en sabla god allround kniv. Litt spiss til fikleflåing.. men perfekt til fisk, filetering, skjære brød, spikke hyggestilkpinner, skjære opp pølsa til bikkja og sist men ikke minst til å skave tørkakjøttet foran jegertv'en. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperHansen Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 spikke hyggestilkpinner Hva er det?Noe du lager til dama eller?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wade Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Hvordan amerikanerne gang på gang ødelegger denne muligheten med serratering og/eller en jæv.. stor choil forstår jeg ikke, men knivene blir ihvertfall ikke brukbare i skogen. Det gjør meg rett og slett forbanna! Du er nok ikke den eneste som sliter med å forstå hvorfor de tuller det til på den måten. Hvis noen kan gi en god forklaring på dette så er det bare å komme med den. Hvorfor de også liker å ha kniven så "innmari" høyt på hofta er også en gåte. ********************** Wade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edward Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Hvorfor de også liker å ha kniven så "innmari" høyt på hofta er også en gåte. Forskjellige vaner, vettu. Husk at amerikansk friluftsliv fra gammelt av er sentrert rundt hest, og ikke ryggsekk og beksømstøvler som her i fattiglandet. Skal du ri hele dagen og ha med deg en stor bowie, hvor vil du helst feste den? Trolig høyt i beltet bak høyre hofte, hvilket er hvorfor klassiske bowieslirer ofte har beltefestet i linje med nederste del av skaftet. Skal du ri hele dagen og ha med deg en liten kniv? Trolig høyt i beltet foran venstre hofte. De fleste "pouch"-slirer er fremdeles sydd for å bæres på venstre side med halvhøy innfesting og skaftet vinklet noe fremover. Selv ha'jække nubbsjans til å gå med noen form for dingleslire, for det irriterer vettet av meg når sliren treffer låret for hvert skritt jeg tar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoterhals Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Latterbrøl! Aldri har jeg flirt mere en kveld på Kammeret superhansen.. Men nei de er som regel ikke bare til fruen Hyggestilk = Grillpølse Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperHansen Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Phuuu.Nå blei jeg lettet Så for meg følgende scenario:Mor ligger ligger å maler som en katt i campen,mens du løper rundt med joikesabel og skal spikke gørrdiger hyggestilkpinne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TonyHolt Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Søringsperre ja.. Vil vel fungere dårlig på meg, som er fra Lofoten Alt som bor eller er født sør for Lyngen er søringer! alt nord for sinsenkrysset er Nordlendinger! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredrik Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Hva kaller man de mellom sinsenkrysset og lyngen egentlig? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeffery Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Hva kaller man de mellom sinsenkrysset og lyngen egentlig? Nordmenn Er det mye Norlendinger på Blaker mon tro? Sist jeg sjekka var Blaker en smule nord for Sinsenkrysset Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TonyHolt Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 blaker er Øst for sinsenkrysset, noe som gjør oss tel Østlendinger! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeffery Posted March 16, 2011 Share Posted March 16, 2011 blaker er Øst for sinsenkrysset, noe som gjør oss tel Østlendinger! Jeg tror du vil finne ut at feks. Finnmark også er øst for Sinsenkrysset hvis du sjekker et kart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimner Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 eller en jæv.. stor choil Hva er en "choil" på en kniv?? Aldri hørt det uttrykket før. Har ikke noe godt norsk navn på det enda. Inners på bladet, mellom der eggen slutter og skaftet begynner. På mange (amerikanske) kniver er denne overgangen laga som en stor radieforma grop, slik at man kan legge pekefingeren der om man ønsker å holde hånda nærmere bladet for bedre kontroll. Gjerne kalt "finger choil". (Grepet blir derimot dårligere og mindre behagelig om man vil bruke både kraft og presisjon.) Andre ganger er choilen bare en stor avstand fra skaft til egg. Spesielt typisk på bowiekniver. Som Metallurgen sier, men i tillegg legger man tommelen utover knivryggen. Det kan gi et meget godt grep, men jeg tror ikke amerikanerne er helt enige med seg selv på dette punktet. En "choil" er ofte til stede, men med skarpe kanter og null integrering i resten av skaftet. Cold Steels SRK er et godt eksempel - du kan holde som beskrevet, men behagelig over tid er det ikke. Ontario RAT 5 gjør det bedre, men litt runding av kantene hadde ikke skadet der heller. Beste jeg har sett er en H-1 sak fra Spyderco laget av Ed Schempp - utgått av produksjon - men den har ett særdels gjennomtenkt skaft. Ergonomi - ikke så aktuelt i klassiske tollekniver, men med moderne produksjon og materialer er det nærmest et krav. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.