Jump to content

Hagle


Martin Ruter King

Recommended Posts

Hei! lurte på om dere Kammer(ater) kunne laste opp bilde® av haglene deres, og skrive litt om dem, hva som gjør dem bra og ulemper og pris Osv. dette fordi jeg snart skal bestemme meg for min første hagle, så er greit å vite litt om de først. og derfor så vil jeg helst KUN ha jakthagler og ikke sånne fancy shmancy, spesial greier ;) og er egentlig ikke vits i å ta med hagler over 6000; fordi jeg tviler(sterkt) på at det blir no dyrere på meg i første omgang

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

om du ikke skal gå over 6000 for ei hagle så er det bare ei hagle som gjelder i mine øyne.

 

STAR BAIKAL..

 

Eg kjøpte min for mine konfirmasjonspenger for 15 år siden.den har gått urmange 1000 skudd."har rett å slett ikke anelse om hvor mange skudd den har gått."

 

Den har vært behandlet hardt å vært med på jaktur i varmt å svinkaldt vær...

 

Den har aldri klikket for meg en gang,aldri vært noe feil å den tåler en go smell i fjelle før noe går i stykker.trur eg tør å si at Baikalen tåler mere enn de fleste før noe går i stykker.(russisk kvalitet=tåler nesten alt)

 

Men no i år skal eg bytte den ut siden eg går mere med stålskudd å min er av den gamle typen som ikke er trykktestet for jaktammo med stål så da bytter eg.

Link to comment
Share on other sites

2e58mt1.jpg

 

sånn ser min hagle ut:)

det er sansynligvis en av de mest driftsikre haglene i hele verden!

den er solgt i over 10 milioner eksemplarer og både forsvaret og politiet i usa bruker den:)

 

over til fakte

den har en vidunderlig rekylkappe.

og den koster 4000 på xxl.

den er VELDIG lett og demontere, noe som er en fordel etter en sur og våt dag på skogen/sjøen:)

gå og skjekk litt fakta om den gidder ikke skrive så mye:)

Link to comment
Share on other sites

@Jaktgal95: BNilder av hagler sier deg bortimot ingenting. Du kan lære noe av hva folk skriver, men de fleste vil nok stort sett si at det de selv har er fantastisk og at de er kjempefornøyd. Mitt råd til deg er å gå en runde til seriøse forhandlere og få se og klå på forskjellige hagler i aktuell prisklasse. Personalet der vil kunne veilede deg ifht. å få en hagle som passer deg og som er egnet til din bruk av den. Du må finne en hagle du føler deg komfortabel med.

Forøvrig er begge rådene over gode hagler.

Link to comment
Share on other sites

Helt enig med HighPower. Selv hadde jeg bestemt meg for ei hagle ut fra katalog og omtale. Når jeg kom til butikken og fikk prøve den så passet den meg ikke i det hele tatt. Fikk prøve forskjellige hagler. Endte til slutt opp med ei Escort Optima 12/76. Dette er ei billig o/u tyrkisk hagle. Grunnen til at det ble denne var at den falt på plass i skuldra mi fra første gang jeg tok i den. Har hatt den nå i tre år og er fortsatt like fornøyd. Som sagt tidligere få tatt i og prøvd en del hagler og så finner du ei som passer deg og kroppen din.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tørr påstå det, at Star Baikal er ikke av samme kvalitet nå til dags som for 40-50 år siden.

Greit nok, dagens Baikal er et solid våpen. Kan brukes både som spett og spade, men det kan ikke sammelignes med ei smekker Baikal, sideligger fra 60-tallet. Jeg har en slik sideligger og det synes godt at håndtverket på disse haglene var mye bedre før enn det er nå.

Link to comment
Share on other sites

hvis du ikke skal bruke mere enn 6000, så ville jeg sett etter en brukt 686, miroku, franchi e.l.

hold deg unna rekylkappe er mitt tips - de er gjerne litt gummi-aktige, og har en lei tendens til å hekte seg i jakka når du skal ta anlegg.

Link to comment
Share on other sites

hvis du ikke skal bruke mere enn 6000, så ville jeg sett etter en brukt 686, miroku, franchi e.l.

Da er jeg redd du ligger mer rundt 10.000,- Men eldre Beretta 685 og S55, samt Miroku 3000-serien er mulig å finne i den klassen. Supre hagler, men ikke bygget for jaktladninger med stålhagl etc. Fungerer utmerket med Tungsten Matrix og vismut, dessuten kan vi jo håpe på at bly blir lovlig igjen.

Link to comment
Share on other sites

Ka hagele vil du ha da? o/u? pump, halvauto? Eg bruker en remington 870 12/89 pump.Den bruker eg på sjøen og på rype fjellet. Kanon hagle. Bruksjern utenlike. Koster deg ny no 4 lapper, denne kan du bruke som padleåre på kanoen, å som støttestav på fjellet, den kommer ikkje til å svikte deg. Holder du til i nærheten så er det bare å komme å prøve.

 

Ray

Link to comment
Share on other sites

Hadde je vært deg, ville jeg trålet bruktmarkedet. Få lånt med deg hagla og reis på skytebanen og sjekk om den passer deg, ved at du treffer :wink:

 

Hagla mi er tilpasset meg slik, at jeg ser ca 10cm av skinna før siktekornet. Hvorfor det?? Jo såre enkelt. Når lerdua sirkler over kornet trekker jeg av og lerdua knuser som regel :mrgreen: . Har bedre kontroll og fokuset blir flyttet vekk fra sikte kornet og ut på målet. Etter jeg shimset opp halv auto`n min har den blitt et meget dødlig verktøy i skog og fjell. Litt krøkkete skrevet. Men hoved poenget er at DU må finne ut what works for you :wink:

 

Ps. får du ta i ei som har dobbelt sikring er jo det en fordel kontra kun sikring av avtrekker.

 

Enkel sikring :arrow: fjerner avtrekkern fra slagmekanismen

Dobbel S :arrow: Sikrer avtrekker og slag stiftene/hammrene inne i mekanismen.

 

Ps. i den prisklassen gå for ei O/U hvis du finner ei som passer , det er mitt råd i allefall:wink:

Link to comment
Share on other sites

Her er et bilde av en slik jeg har:

 

Yildiz.jpg

 

Det er en Yildiz SPZM 12/70 med 66 cm løp. Grei og enkel lettvekter som tåler det meste ser det ut til. Pusset den sist i september, og den har vært med i all slags vær, men rust er jammen et fremmedord. Fornøyd med den til den prisen i hvert fall, 4 590,- for snart seks år siden. Fordeler: 2,8 kg lett. Fint på lange jaktdager og veldig rask i skogen. Holder til alt i grunn. Billig. Grei finish på de nyere (tror de koster en tusenlapp mer nå). 5 choker. Ulemper: Tyrkisk rykte. 12/70 - mange vil ha 12/76 eller 12/89. Manuell sikring er det delte meninger om. Denne har det.

 

Vurderer å "konifisere" børsa nå. Fruen skal begynne på jegerprøvekurs, og da kan hun jo overta hagla. Må kappe stokken noen cm da hun er mindre enn meg. Kan da like gjerne gjøre det fremfor å kjøpe en dyrere hagle med kortere kolbe, spesielt når hun ikke kommer til å jakte så mye, bare bli med et par, tre ganger om høsten. Så kan jeg omsider få meg en gammel klassiker fra 1950-tallet, en Merkel o/u i 16/70... :) Slik hjemmekapping ville jeg ikke gjort med noe annet, dyrere for å si det sånn! Så det kan jo kanskje sies å være en fordel med en av de billigste billighaglene... Er liksom ikke sååå farlig da! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Er enig med de som sier, fin ei hagle som passer, deg, ta turen i butikken, få hjelp og fin den rette hagla!

 

Selv har jeg en Star Baikal, den eneste jeg har beholdt av de haglene jeg har hatt de siste 20 åra.

Den har aldri sviktet under noen forhold.

 

Sako_35

Link to comment
Share on other sites

begynte også med star baikal

langt løp, full trangboring= enkeltløpet kanon. Rekyl som om en hest skulle sparket deg :lol:

Men billig, bare 500 kr da jeg kjøpte den i 1979

Var med over alt der jeg ferdes dengang. Å aldrig noe tull med den, om du bare hadde tid å vente til byttet kom nok langt unna :D

Ti år senere var jeg på ferie i Oslo, å var innom G sport i Bogstadveien. Der fant jeg en brukt toz cal 12/70, å denne har fulgt meg siden. er en kjempe børse.

men som det er sakt tidliger i denne tråden, så må du selv prøve ut hva du liker. Prøv med skikkelig mye klær på kroppen, så den ikke blir for lang for deg den dag du har 20 minus ute.

Å som også sakt, styr unna slike kolbekapper av gummi. Rekylen fra en moderne hagle i cal 12 er ikke noe å rope over seg for.

Lykke til :D

Link to comment
Share on other sites

Var på G-Sport idag og kikket på noen hagler det var en som jeg synes var ganske bra og passet til meg mtp. lengde osv. det var en Star Baikal IJ 27ST MCH med utskiftbare choker Kaliber: 12/76 den kostet 4499; så den var ganske billig. er det noen som har den hagla eller har erfaring med den?

 

Vet ikke helt om det er akkurat samme modell, men XXL har visstnok ei Star Baikal hagle til 2990,-

Fant den ikke på nettsiden, men hvis du har mulighet for å gå innom din nærmeste butikk er det sikkert ikke dumt.

 

Ellers som mange sier, Star Baikal er kvalitet. Litt tunge og enkel finish, men driftsikre og holdbare som bare fy..

Link to comment
Share on other sites

IKKE kjøp den star baikal hagla på xxl til 2990 har en kamerat som kjøpte den og det har bare vert klluss med den!

treverk og stål er ikke ordentlig tilpasset!

 

Hva har vært problemet?

 

Da jeg var innom XXL sa ekspiditøren at det var ei enkel, men god hagle.

Link to comment
Share on other sites

ta en titt på tråen -kvalitets endring på star baikal. har ei star selv og ville ha ei ekstra hagle. etter en titt på star hos xxl så forandra jeg min oppfatn av star baikal. desverre får jeg si,min gamle star er 10 ganger finere enn dagens utgave som virka halvferdig.

Link to comment
Share on other sites

Om man sammenligner prisen på star med andre merker, ser man nok hvorfor dem har såpass dårlig finish. Litt synd egentlig, for "var" ett kjempe merke før.

Men slik er det jo stort sett med alt som blir masseprodusert i dagens samfunn....det som vi gamlinger har av "star" er sikkert levninger etter vinterkrigen der borte :lol:

Link to comment
Share on other sites

stokken er ikke ordentelig tilpasset metallt slik at foreksempel toppleveren er ekstremt vanskelig og operere og den er utrolig har og brekke! hvertfal på den til kammeraten min:)

 

 

Hmm, jeg og to andre jeg kjenner har kjøpt baikal hagle til den flotte sum av 2500kr på xxl det siste året. Disse har vært 100% feilfrie. han jeg handler hos på xxl er en gammel klassse kamerat og han bruker selv en slik baikal til jakt, han har jobbet der i 4 år og kun fått inn en baikal det har vært noe galt med.

Link to comment
Share on other sites

stokken er ikke ordentelig tilpasset metallt slik at foreksempel toppleveren er ekstremt vanskelig og operere og den er utrolig har og brekke! hvertfal på den til kammeraten min:)

 

 

Hmm, jeg og to andre jeg kjenner har kjøpt baikal hagle til den flotte sum av 2500kr på xxl det siste året. Disse har vært 100% feilfrie. han jeg handler hos på xxl er en gammel klassse kamerat og han bruker selv en slik baikal til jakt, han har jobbet der i 4 år og kun fått inn en baikal det har vært noe galt med.

Link to comment
Share on other sites

ja siden jeg har dårlig erfaring med den hagla!

 

har du gode erfaringer met ett våpen så anbefaler du det og har du dårlige erfaringer med ett våpen så anbefaler du det ikke sånn er det for de fleste av oss hvertfall.

 

og jeg har dorlige erfaringer med den hagla :)

Link to comment
Share on other sites

Når de gjeller kvaliteten på en børse så er de vel ikke akkuratt de beste å bare høre med en som har ei sånn vell??? Somregel så er de selgeren som har best peiling på om ei børse er brukendes eller ei, en gidder liksom ikke selge noe som en mest sansynlig kommer til å få inn igjen på reklamasjon??? Å en såpass billig hagle som Baikal tjener en ikke noe på å selge uansett å vist bytikken må ta den inn til reprasjon så blir de virkelig dårlig butikk for den aktuelle butikken... jeg hadde ikke vært redd for å kjøpt Baikal men legger du litt mer penger i hagla så får du jo en hagle som ikke er så tung å drasse på da :)

Link to comment
Share on other sites

IMAG0206.jpg

Hva er egentlig jakttiden på reindyrsnabb?

Jakttid hele året på den!Anbefaler grove hagl som går rett gjennom!Star ja..ser det er mange som har problemer med dem om dagen..er nok ikke det samme som de var på 70tallet..ikke at det var no luksus da heller men..

Link to comment
Share on other sites

Har en star baikal 12/76 side by side.. Kjempegod hagle, litt tung sikring (fiksa litt på det med crc), enkel avtrekker, litt tung og knekke men ellers ei kjempegod hagle.. Aldri hatt noe problemer med den. Eneste minuset jeg har på den. Tror jeg kommer til å kjøpe meg en o/u sedetnere i tida... Liker o/u bedre..

Ga 2999,- for min på jakt og fiske-dagene på elverum, med enkel avtrekker, utskiftbare choker og ei ganske fin mørkebrun kolbe..(tror det er valnøtt)..

Ikke noe å utsette på denne, bortsett fra èn ting, den er ganske så tung å stå på harepost med ihvertfall, det med litt tung sikring og litt tungt å knekke osv går seg til etterhvert tror jeg.

 

 

Edit: Kom til å tenke på en ting, jeg har ikke andre choker enn de som sitter i nå.. Fikk ikke med noen andre :shock:

Noen som veit hvor jeg kan få kjøpt slike choker til star hagler?? Er vel kanskje derfor jeg skyter så dårlig på leirduer da??Hmmmmm....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...