HighPower Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Undertegnede har alltid sett på meg selv som særdeles lite kompetent ved komfyren, men til dagens middag var flaksen såpass på min side at jeg føler for å dele erfaringen. Det hele begynte med at der dukket opp en mystisk plastpose i bunnen av fryseren. Denne posen var merket Hjort 2008, og den var stor og tung... Posen ble tatt opp og lagt til tining i kjøleskapet. Tanken var at det sikkert var noe som kunne brukes til grytekjøtt. Etter et par dager ble den åpnet for inspeksjon, og viste seg å inneholde et ryggstykke (sikkert feil betegnelse), dvs. stykket over ribbesidene. OK, frem med kniven og til verks ! Etter en tids skjæring satt jeg der med to "fileter" (i mangel av korrekt uttrykk) á 600g og ca. 200g småbiter. Disse "filetene" var da altfor fine til å bruke som grytekjøtt. Da fikk jeg ånden over meg. Først stekte jeg småbitene og la dem til sides. Deretter brunet jeg "filetene". Da dette var ferdig drysset jeg endel hvitløkspepper i stekepannen, tilsatte vann og kokte ut sjyen. Denne sjyen ble blandet opp med vann som basis for Toros viltsaus. Sausen ble dessuten tilsatt litt tyttebærsyltetøy og en god klatt seterrømme, og da oppkoket var over og den skulle småkoke i 5 minutter tilsatte jeg også de stekte småbitene. Filetene ble krydret med havsalt, svart pepper og Jegermix og satt i stekeovn, 200 grader i et drøyt kvarter sammen med noen skrelte delikatesseløk. Etter noen minutters hvile skar jeg kjøttet i halvcentimeters skiver og serverte med kokte poteter, viltgrønnsaker, løken og sausen. Nå er hele familien salig og stappmett, og filet nr. 2 tar jeg med meg og serverer til jaktlaget i morgen kveld Dette var et herremåltid, og overraskende lett å lage ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Neimen svarte f*** kor har du gjort av bildene mann... Høyrdes veldig godt ut, og det er då ytrefilet du har steikt, det er ryggfileten som ligger over ribbene. Og sjølv om ein er kanskje ikkje er den mest kompetente kjøkken sliteren, så kan ein alltids få god mat med hjelp av enkle triks, kanskje litt flaks og gode råvarer. Eg hadde hjort i dag eg også, og det var så enkelt som kjøttdeig som eg laga kjøttkaker av, med litt kompromiss med ungene, så var det pasta inntil den middagen, men eg er veldig glad i pasta, så det går bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted November 5, 2009 Author Share Posted November 5, 2009 Amatører som har flaks med improvisasjonen pleier ikke ta kameraet med på kjøkkenet - det ligger mer for proffene som planlegger måltidet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 He, he, jasså ja, vel proff og proff, når ein kombinerer ein hobbykokk og ein hobbyfotograf, så blir det fort hel*** masse bilder og tråder av det... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Det viktigaste er å tørre å prøve! Verkeleg eit herremåltid det der. Hjortekjøt er jo ei av våre beste råvarer. Litt godt krydder og tilbehør, og passe på å ikkje steike for mykje. So blir det som regel veldig bra! Ver stolt over kokke-ferdigheitane folkens, og tør å prøve. (Eivind Hellstrøm kan prøve seg å komme ruslande inn på kjøkkenet med bedreviterholdninga si. Eg oppfordrar alle til å jage den klovnen på dør!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 He, he, heilt einig Vestlandsjeger, hadde eg hatt Hellstrøm pustende i nakken min under middagsøkta på kjøkkenet, så trur eg at eg hadde fort stengt han inne på kjølerommet ei stund, etter først å ha vaska kjeften hans grundig med dokost og zalo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted November 5, 2009 Author Share Posted November 5, 2009 ...med dokost og zalo... Ikke glem Plumbo og kaustisk soda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjortelusa Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Hvis du kaller deg amatør på kjøkkenet så var det du fikk til der meget imponerende,jeg jobber som kokk selv,og har vært borti folk med årevis erfaring som "kokk",og de hadde ikke klart å tenke i de baner du er i engang. Og ja,Toro er greit nok,må bare jukse de til litt med kalorier og steke kraft Hjort ytre er meeeget bra mat,stek forsiktig og la hvile like lenge som du har de i ovnen så blir det snadder til hele familien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted November 5, 2009 Author Share Posted November 5, 2009 Har jeg truffet så godt ? Ad justeringene på Toro-sausen, så har jeg plukket opp et og annet hint i forbindelse med at jeg har hatt flere konsulentoppdrag på Toros IT-avdeling. Traff bl.a. produktutviklere over lunchen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
federal79 Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 HighPower, jeg må si du overasker stort..... Sist vi to pratet om kokelering, nevnte du etter ett par små glass med skotsk-kvalitets-myr-vatten at du ikke viste forskjellen på opp og ned på kjøkkenet. Og nå kommer du skridene her på din høye TORO-hest og disker opp med denne kulinariske mat opplevelsen???? Herved er du utnevnt til TORO-LORDEN. Jeg og resten av dine trofaste undersåtter sitter nå med skyhøye forventninger til resten av sogne middagene. Kokkelilurium hilsner fra rørlegger kokken i bunn av bakken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted November 5, 2009 Author Share Posted November 5, 2009 Resten av sogneturene regner jeg med at Mat-Monsen er med, og da har jeg ikke adgang til kjøkkenet Vi som ikke skal på smalahovegilde må da også få lov å spise godt i helgen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ranger#44 Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Hørres deilig ut! Men Jegermix! ??? Snakk om ferdigprodukt. Kunne da løyet på deg litt urter fra hagen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted November 5, 2009 Author Share Posted November 5, 2009 Er man amatør, så er man amatør Godt ble det ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Steelhead Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Impregnerende (som vi sier...) Kan ikke si at jeg akkurat gruer meg til helgen Noen som er misunnelig? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cipheron Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Har jeg truffet så godt ? Ad justeringene på Toro-sausen, så har jeg plukket opp et og annet hint i forbindelse med at jeg har hatt flere konsulentoppdrag på Toros IT-avdeling. Traff bl.a. produktutviklere over lunchen Jeg jobber på Toro og innrømmer glatt at jeg ofte bruker viltsausen som basis, vi har forresten endel andre produkter som vanlige forbrukere ikke får tak i, slik som pastøse sauser, kraft osv. Det meste av det går til storkjøkken og restauranter, er nok endel kokker som sparer litt tid der... Faktisk mye vi har som blir meget bra hvis en bruker de rette tilsetninger Neste gang kan du jo lage en dessert også.. Toro's lyse muffins blandes som anvist, du tilsetter en dash med kanel i røra før du heller den i en smurt rund form. Rist båter av eple i en blanding av sukker og kanel, plasser dem i røra og dryss resten av sukker/kanel blanding over. Midt i ovnen i 35min på 180 grader. Krem fikser du mens eplekaka kjøles litt, serveres når den ennå er varm, evt med vaniljeis:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted November 5, 2009 Author Share Posted November 5, 2009 Fruen får allernådigst låne ID-en min for å skrive sine kommentarer: Jeg må bare få si at gubben imponerte stort i dag I mer enn 20 år har han hardnakket hevdet at han ikke kan lage mat, og når han har ansvaret for middagen serveres den klassiske treretteren pølse i brød med ketchup Men i dag fikk jeg ikke bare en suverent god middag servert, han har også bevist at han KAN kokkelere når han vil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 He, he, det var ord som var værdt penga Fru. HP. Det er desverre sånn at enkelte knapt klarer å hardkoke egg, uten å svi dei i panna.. Og når dei til slutt ein dag, klarer å koke ei panne Toro tomatsuppe, uten å svi makaronien i bunnen, så er dei nærmere sitt topp punkt. Eg må sei at fantasien og kreativiteten på kjøkkenet til HP i dag, var av meget god karakter, og når fruen er fornøyd, så er vel saken i boks, betre kan det vel knapt bli.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
phoines Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 Det der er imponerende HP! Nå er listen lagt, og tre-retteren med ketchup regner jeg med at er gått over i historiebøkene i heimen din . Forventningene til Sogn blir dermed noen hakk over det som var utgangspunktet, hehe! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 Hørtes meget godt ut! Synd at bildene uteble.... Men, det spørs om du ikke har gjort en liten brøler...... Nå VET fruen at du kan lage mat...... Det er til og med dokumentert på offentlig forum...... Mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted November 6, 2009 Author Share Posted November 6, 2009 Er foruroligende klar over det, men det får stå sin prøve Skal ta noen bilder av serveringen til jaktlaget og legge ut over helgen. Steelhead og phoines går rundt og sikler Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferieguru Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 Ut fra det du skriver, er det mer enn moden til å komme deg vekk fra Toro-verden, du er bedre enn som så! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoodrobin Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 - du jo lage en dessert også.. Toro's lyse muffins blandes som anvist, du tilsetter en dash med kanel i røra før du heller den i en smurt rund form. Rist båter av eple i en blanding av sukker og kanel, plasser dem i røra og dryss resten av sukker/kanel blanding over. Midt i ovnen i 35min på 180 grader. Krem fikser du mens eplekaka kjøles litt, serveres når den ennå er varm, evt med vaniljeis:) Dernne oppskriften har jeg brukt mange ganger, vanlig Vaniljeis er definnitivt best Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cipheron Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 Enig med at vaniljeis er best, kontrasten mellom varmt og kaldt gjør seg spesiellt bra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted November 8, 2009 Author Share Posted November 8, 2009 Etter utallige oppforsringer - fotoreportasjen Som tidligere nevnt, helgen ble tilbrakt på jakt sammen med Steelhead og phoines. De viste seg som gode venner og stilte opp og hjalp meg å bli kvitt en restemiddag på lørdagskvelden Litt delegering av oppgaver fant også sted - phoines fikk ansvaret for poteter og grønnsaker, og han fikk ånden over seg og disket opp med dessert også. Først settes godsakene til oppvarming pakket i folie. Steker samtidig noe sjalottløk. Så begynner amatøren å lage saus. Fortsatt Toro. Sausen tilsettes litt tyttebærsyltetøy... ...og smakes til med litt seterrømme... Steelhead er sulten og fordriver ventetiden ved å spise fenalår. phoines slår følge. Kjøttet er ferdig og får hvile litt. Så skjæres det opp... ...og sjalottløken legges rundt. Resten av tilbehøret kommer på plass. Klar... Ferdig... Gå !!! Og phoines briljerte med pannacotta til dessert. Til denne passer det udmerket med en lett dessertvin, i dette tilfellet Otard VSOP Helt alvorlig, cognac til pannacotta var usannsylig godt. Anbefales på det varmeste ! Og smakte maten ? Døm selv Litt uheldig med autofokusen på det ene bildet, men tar det med likevel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kimjorgen Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 Det så utrolig godt ut! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 Steike ta, det der såg jo til å gå riktig so bra det der HP.. Men smalahove på Fredag, med litt "dessert" på bordet etterpå, var heller ikkje å forakte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted November 8, 2009 Author Share Posted November 8, 2009 Vi får diskutere det over et par krus sleggesaft ved passende anledning Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Steelhead Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Må bare få si at det var en utsøkt opplevelse vi hadde lørdag, dette blir ikke lett å toppe. Jeg får bare si "takk for maten" jeg - til begge kokkene og takk til HighPower som ikke var i toppform søndag, men likevel tok seg av hele hyttevasken mens vi andre flesket oss på fjellet i dollarvær og med skarpladde rifler (raaaaaap) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.