Jump to content

Valg av rifle og kikkertsikte, førstegangsjeger.


rifleri

Recommended Posts

På ‎22‎.‎04‎.‎2019 den 14.15, rifleri skrev:

... men jeg har hittil kun funnet en jeg egentlig er nogen lunde fornøyd med, Sauer 404 xta. Finnes det alternativer som gjør at jeg kan finne den "perfekte" stokken til ei litt billigere rifle?

Vil tru at du er i nærheten av samme pistolgrep med Rössler Titan. Da har du samtidig ei systemrifle. Ikke sikkert det er så dumt.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hvis jeg da velger ei systemrifle. Vil det være mer hensiktsmessig å velge f.eks. 6,5x55 og 30-06 i stedet for å bare ha en 308?

6,5x55 til mindre hjortedyr, rev o.l. og trening.

30-06 til elg/rein.

Tenker å kunne bruke blyfri ammo til elg...

Link to comment
Share on other sites

3 minutter siden, rifleri skrev:

Hvis jeg da velger ei systemrifle. Vil det være mer hensiktsmessig å velge f.eks. 6,5x55 og 30-06 i stedet for å bare ha en 308?

 

Du vinner egentlig ikke noe på det. Forskjellen mellom de tre kalibrene er marginal, i allefall når du sammenligner 308 vs valget mellom 6.5x55 og 30-06. Åpenbart større forskjell på 6.5x55 og 30-06 men også der er det jo ikke snakk om bøffel og kanin. 

 

Hvis du først skulle ha noe grøvre i tillegg til enten 6.5x55 eller 308 win, ville jeg minimum gått opp til 8x57 eller 9.3x62, da begynner det å bli litt mer merkbar forskjell. Har selv systemrifle (R93) i 6.5x55 og 8x57. 

 

Link to comment
Share on other sites

Så og si all jakt her er med 308 - selv om jeg har 4-5 rifler i 6.5mm. Årsaken er i alle fall delvis at det fins et mye større og bredere utvalg av kuler i .30-kaliber. 

Skal jeg jakte storvilt så er homogene kuler i 6.5 noe viss-vass - de som er over vektgrensa er noe rare greier, og kun to valg egentlig, mens i .30 er det et utall, mange bare fra en produsent, og jeg kan få alle egenskapene jeg ønsker meg i ei kule. Med 308 slipper jeg også (på elgjakta) at folk begynner å gnåle om at 6.5 er for lite...) 
Noe større enn 308Win gidder jeg ikke, for det er "nok", og selv om elgen sikkert ramler fortere med en 458 Win Mag eller noe sånt så er det for vindt og fælt å skyte med til at jeg gidder. 308 tillater meg å trene og jakte med samme rifla, uten at det er for dyrt, uten plager, og jeg kan teste og trene masse med jaktkulene til og med, siden de ikke koster allverden. 

Gidder jeg ikke lade selv, så fin det et utvalg av ammunisjon som tilfredsstiller de fleste behov, og vel så det. Det gjør det forsåvidt i 6.5x55 og 30-06 også, men ikke til de fleste andre patroner.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Tidligere i tråden har vel noen nevnt Røssler Titan. Det er absolutt et våpen jeg ville vurdert, hvis Tante Blå ville latt meg kjøpe et våpen til. Her er det f.eks. ei rustfri rifle i 308 W, til en meget hyggelig pris for et systemvåpen:

 

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=145444076

 

Alle dyr på fastland i Norge dør av tillatte "storviltkalibre", men så lenge DN tviholder på vektkravet 9 gram, bør man, som @M67 skriver, opp i kaliber 30 for å finne brukbare blyfrie kuler.

 

Med et systemvåpen kan et kaliber som er "brukbart til alt og ingenting", som 308 W, gjøre jobben, til man blir lei av det. Da kan man selge pipa (forutsatt at man har ført skuddliste, alle piper har jo gått "150 - 200 skudd", sjøl om de ser ut som ei hagle i munningen), og kjøpe noe mer interessant. Det ligger f.eks. også ei pipe til Titan i 8x57 IS på Finn.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det er en ting man skal huske på med systemrifler. Du MÅ på en skytebane når du bytter. 

"Jeg er ikke innskutt, har bytta løp" - har jeg hørt minst 308 - tusen ganger, iallefall 6500.. når jeg har slurt folk om de vil være på et eller annet som involverer bruk av rifle. Det å ha ei sammenskrudd rifle med ett løp i ett kaliber skal ikke undervurderes. Og har en ei systemrifle der en ikke bytter - hvorfor ha systemrifle...

Om du kan gå og skyte inn nøyaktig når du vil, så for all del systemrifle. Men om du er som 99% av de som skyter opp hos oss, må skyte en dag det er organisert trening, og attpåtil har det travelt, så er igrunnen systemrifler bare noe fjas. Alle rifler kan lages om til systemrifler på en time eller to hos børsemaker uansett, og ekstra piper fra børsemaker koster som regel mindre enn "system"-piper til både Blaser, Røssler, Heym, wtf..

 

K

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Sitat

Så alternativt heller gå for 6,5x55 og 8x57 eller 308 og 8x57?

Alle disse er jo i praksis nesten det samme. Med hovedformål jakt: 308Win.

 

Sitat

skal det være noe poeng i 2 piper

Ser ikke noe poeng i mer enn en til å begynne med?

 

Poenget er trening, å komme i gang, få alt riktig, og være innskutt. Det er nok med ei rifle til å begynne med.

 

K

 

Link to comment
Share on other sites

18 minutter siden, Chiefen.v-2 skrev:

Mine 2 øre; skal det være noe poeng i 2 piper og det skal gi noe utvidet bruksområde; 6,5x55 og 9,3x62,  Da dekker du alt fra vinterryper til afrikatur.

Enig, men 9.3en bør muligens prøves litt som førstegangsjeger før man handler inn? Skyver nå litt i skuldra når man fyrer av.

Link to comment
Share on other sites

38 minutter siden, M67 skrev:

 

Ser ikke noe poeng i mer enn en til å begynne med?

 

 

 

Jeg ser egentlig ikke noe poeng i flere piper i det hele tatt for den jevne jeger.

Billigere amo til trening draes ofte fram, hvor mange pakker jaktmatch kunne en dekt inn prisforskjellen på for prisen av et "systemløp"??

 

Jeg kjenner en god folk som har brukt penger på systemvåpen, ingen av de bytter piper etter at forelskelsen er over.

Skal en bare jakte og skyte og ha noe som funker, kjøp en Tikka T3. Ferdig jobb.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, M67 said:

Og har en ei systemrifle der en ikke bytter - hvorfor ha systemrifle...


Rössler bør ikke utelukkes fordi den har mulighet til å bytte pipe. Det er uansett ei knallgod børse og du betaler ikke noe ekstra for systemfunksjonen hvis en sammenligner med andre rifler i samme klasse.

Tikka T3 er en sjelløs og enkel sak som gjør jobben hvis en bare skal ha noe som funker uten noe jåleri.

 

Enig med flere her at det enkleste er å bare drite i flere piper til å begynne med.

Les det første svaret du fikk i tråden her og avvik minst mulig fra det så kommer du til å være godt skodd.

Edited by jmosbakk
skrivefeil
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...