Jump to content

Kalibervalg til litt drøyere hold.


StandbySpecialist

Recommended Posts

Skal handle meg ett nytt løp til R8'n som skal primært brukes til skumringsjakt og jakt på drøye hold ( les: storvilt på 500m) men sliter veldig med å bestemme meg, det som har vært oppe til vurdering er .300 win mag, .300WSM( på grunn av at jeg helst ikke vil ha beltet patron), 6,5x65 RWS og 6,5x68, alle 7mm magnumene må jo heller ikke forkastes, men grunnet at jeg har null kjennskap til de så tas tips og erfaringer i mot med stor takk, blasers egne magnumer har jeg og hørt mye bra om, men er litt skeptisk med tanke på lite info og dårlig med ladedata å finne.

 

det som er viktig er at det er nok energi og hastighet ved 500m til at kulen ekspanderer skikkelig, og at vindavdrift er nogenlunde ok, om det er flatskytende eller ikke er likegyldig siden man uansett må justere for slike hold. lite rekyl er jo også et pluss, har 9,3x62 nå og synes den er helt ok, men i øvre sjikt av det jeg skyter godt med.

 

Så noen som har noe å anbefale?

Link to comment
Share on other sites

For å få effekt på vilt av noen størrelse trenger du både kulevekt og hastighet på makshold, hastighet over 1700 fps for å få pålitelig ekspansjon, kulevekt over 200 gr for å få effekt.Størrelse på det største viltet du planlegger å skyte er viktig for kulevekt.

 

Kulevalg er også viktig, du må velge kule som har gode flygeegenskaper og som gir pålitelig ekspansjon ved lavere hastigheter og penetrasjon. Vindavdrift er mindre ved gode flygeegenskaper på kulen.

Pålitelighet er viktig, ikke noe som av og til virker, men noe som virker hver gang, også om skuddvinkel og treffpunkt ikke ble helt som en trodde. Kulevekt er da det viktigste. Det som blir mest aktuelt er da patroner fra 8 mm og opp, 338 er et godt utgangspunkt, men hva er det største dyret du vil skyte?

Våpenet har stor betydning for valg, løpslengde kan være avgjørende for hastighet, magasinlengde kan utgjøre en begrensing med lange kuler. Skal du lade selv eller bruke fabrikkammunisjon?

 

Bestem deg for hvilke kule du vil bruke, og se hvilke patroner som klarer å levere den med tilstrekkelig hastighet på din maksavstand.

Link to comment
Share on other sites

Eg har 7mm rem mag i R8. Er det kun rein og hjort hadde eg valgt den. Skal du også skyta elg hadde det blitt 300 win mag.

 

Eg har hatt 300 wby og har nå 7mm rem mag. Må sei eg like 7mm bedre.

 

Er elg hovedjakta hadde eg kjøpt ei pipe i 338 win mag, og brotsja opp kammeret til 338 RUM.

Link to comment
Share on other sites

Til Tråstarter.

Det du skriver her er direkte uetisk jakt. Jakt på dette holdet er og blir uforsvarlig. Og ved å legge slike meninger fordagen er du med å dødlegge for jakten. Slike holdninger gjør at myndighetene vil legge lovreguleringer på jaktavstander. Lovendringer som gjør at envær jeger som løsner skudd på avstander utover den lovbestemtenorm, vil bli straffet.

 

Skyt langhold på papp og gong. Skyt dyr innen for det som regnes for forsvarlig hold.

Link to comment
Share on other sites

Er i grunnen enig med deg jmonsen, men jeg må også innse at det er mange som er bedre skyttere enn meg. Flere og flere bruker vannvittige ressurser på å optimalisere sine skyteferdigheter både med tanke på tid, utstyr, læring, mestring og penger. Ser jo også at flere tillhengere av langholdsjakt opererer i utlandet.

 

Vi må også innse det faktum at noen oppnår samlinger mye bedre på 500-800m enn flere noen gang har fått til på ei storviltprøve :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Uetisk jakt er å løse skudd uten å være sikker på at skuddet er dødelig.

Om avstanden er 30 m eller 300 m er revnende likegyldig, dyret lider like mye uansett avstand.

Ferdighetsnivået er ulikt, jaktforhold er ulike, i noen er lange hold normalt slik at noen fast grense i en generell diskusjon uten å nevne dyreart eller jaktforhold er hensiktsløst.

I Norge er nok de avstandene som TS nevner for drøye, men noen steder er 400 m normale avstander.

Link to comment
Share on other sites

Enig med Per S, avstanden er likegyldig i etikkspørsmålet.

Men har stor forståelse for jmonsen da et overveldende flertall av norske jegerstanden ikke tenker slik.

 

En lite avsporing:

Er det 80-100m Jegerprøveboka sier? Tilsvarende tittel fra New Zealand (et samfunn sammenliknbart med oss hva etikk angår) for Alpine Hunting sier at jegeren skal være kompetent skytter for sikker felling på 300 meter.

 

Etter mitt skjønn skal det strengt tatt ikke være nødvendig å lage slike poster som trådstarter gjør. Er man kompetent til å gjøre det, er kunnskapen implisitt.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Problemet med langholdsjakt og kompetanse er at det som oftest er opp til skytteren selv å bedømme egen ferdighet. I tillegg er ikke viltet en statisk blink, setter dyret seg i bevegelse kan det lett bli skadeskyting. Det ser en som oftest ikke på YouTube. Det finnes helt sikkert skyttere med skyteferdigheter og utstyr til å treffe på +500 meter, men så er det alle variablene som en må ta med i betraktning. Jeg må sei meg enig med Jmonsen

Link to comment
Share on other sites

Problemet med langholdsjakt og kompetanse er at det som oftest er opp til skytteren selv å bedømme egen ferdighet. I tillegg er ikke viltet en statisk blink, setter dyret seg i bevegelse kan det lett bli skadeskyting. Det ser en som oftest ikke på YouTube. Det finnes helt sikkert skyttere med skyteferdigheter og utstyr til å treffe på +500 meter, men så er det alle variablene som en må ta med i betraktning. Jeg må sei meg enig med Jmonsen

 

Helt klart, men om holdet er 50, eller 300+++ meter er det opp til skytteren å bedømme ferdighet. Det er self mange variabler en må ta i betraktning når en ligger å skal skyte på lengere hold, men er ikke fritt for variabler når en jeger som kun har skutt MAX 30 treningsskudd siste året skal skyte på dyr i halvmørket opp mot 100 meter heller. Det er ikke få ganger jeg har opservert jegere som må ha 2-3 forsøk på oppskytingen liggende..

Sier seg selv at jegere som skyter 5000+ skutt hvert år på avstander fra 100- 2000+ meter, med spesialbygde våpen med ekstrem presisjon kan skyte sikkert på myyye lengere hold enn jegeren som er på banen 2 ganger hvert år med mauseren og 15 år gammel Norma elite som såvidt flakser 5 skudd innafor på oppskyting..

Link to comment
Share on other sites

Nei, skytingen er et redskap i jakten. Man har flere variabler å tenke på i selve skytingen, og flere variabler å tenke på hva dyrets oppførsel angår. Selv om man fint klarer å lage ny avløpsåpning på en klegg på 1000 meter, er det ikke dermed sagt at man kan nok om jakt og dyrs oppførsel til å levere en sikker felling på halve holdet.

 

Å treffe ut på 500 meter er det flere her på forumet som sier at de gjør (og jeg har ingen grunn til å tvile) med vanlig Sauer i 6,5x55. Men når TS spør som han gjør, er det fordi han tenker langt nok til å vite at den kombinasjonen ikke nødvendigvis leverer nok kraft på det holdet. Hvorfor skal man så automatisk anta at han slutter helt å tenke der?

Link to comment
Share on other sites

500m er ikke et stort problem egentlig. Krever en del av skytter. Og utvalgt kaliber. Kula må ha nokk slagkraft når den treffer på 500m. De mest krevende ettersøk jeg har gått har vert dyr som har kommet raskt inn på en litt ukonsentrert postjeger. På ca 30-100m. Syntes man skulle droppe den avstandshysterien. Og heller fokusere på de som sliter med å sette 5 skudd i reinen liggende med reim på 100m. Det er disse som bekymere meg. Burde vært påbudt med minimum 100 reg skudd før oppskyting

Link to comment
Share on other sites

NEI!!! Det skulle vore slik at dei som ikkje fekk meir enn 130 poeng for.eks på 15 skudd måtte ha ein ekstra omgang ein annan dag. Eg ser ikkje vitsen med og måtta reisa opp på banen to ganger når skyttaren levere 150 poeng på begge seriane, for så og settja alle skudda i ei klysa på villreinsfiguren.

Link to comment
Share on other sites

Det er feil fokus å bekymre seg over at dyr kan rekke å flytte seg fra skuddløsing til kulen treffer. Dyr som du kan observere over tid på litt avstand er ikke oppmerksom på mennesker i nærområdet og er rolige. Dyr som har mennesker i nærheten blir ofte støkt av lyd eller lukt, og er mye mer urolige. Det er derfor større mulighet for at dyret beveger seg i skuddøyeblikket når dyrene er på kort avstand enn når det er et stykke unna og beiter rolig.

Det meste av skadeskyting skjer på korte hold med dyr i bevegelse, skudd på beitende dyr som er passe langt unna skytteren gir god tid til å sette et godt skudd, og dersom skytteren kan jobben er det den sikreste form for jakt.

Link to comment
Share on other sites

Den beste jegeren/skytteren er den som har trent mye over tid, og har mye erfaring fra jakt. Og i tillegg har såpass selvinnsikt at egne begrensninger er godt kjent, og tatt hensyn til. Det sier vel seg selv at ikke alle starter på det nivået, så en lærekurve må til. Foruten skytetrening er nok det viktigste punktet selvinnsikt, de henger vel ganske godt i lag... Skitt jakt.

Link to comment
Share on other sites

Valgte selv å gå for .300 Win mag til slikt formål. Kan levere tunge nok kuler med nok hastighet til f eks elg etter min vurdering. Selvsagt ikke noen ulempe å gå for grovere skyts, men "overmotorisering" av ei vanlig jaktrifle krever mer av skytteren. Har valgt å ikke bruke demper eller smellforsterker på jaktrifla pga hhv lengde eller behov for ekstra hørselvern og da begynner for min del grensa for akseptabel rekyl i en rigg som totalt veier 4-4,5 kg å gå ved nevnte kaliber.

Mitt synspunkt er at et våpen til slikt formål må det trenes med, samt at det må skytes endel med den ammunisjon som faktisk skal brukes på jakta. Blandt annet må treffpunkt på aktuelle jakthold verifiseres med jevne mellomrom og det skader heller ikke å få erfaring med vindavdrift med den samme kula. Trening og gjentatt verifisering med jaktammunisjon er kostbart og slik sett er vel en .300 noe av det mest "økonomiske" med tanke på ammo, kule, hylsepris i så henseende.

Beltehylse, har så langt jeg kan erfare, ikke medført noe praktisk problem. Halspresser eller delpresser uansett slik at levetid på hylser uansett blir den samme, belte eller ikke.

Har så langt ikke hatt behov for å skyte elg på mer enn ca 300 m, så praktisk erfaring med skuddeffekt på hold som er nevnt tidligere i tråden har jeg ikke, men det hadde vært interessant om noen med slik erfaring hadde delt disse, gjerne med opplysninger om utgangshastighet og kuletype.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...