Jump to content

Avslag våpensøknad...Låne hagle?


Ztoian

Recommended Posts

Fikk avslag på våpensøknad i forrige jaktsessong... (promillekjøring for 3 år siden)

Har jeg da lov til å låne ei hagle av svoger?

 

Har lest paragraf 10 i våpenloven... Litt vanskelig å skjønne hva den sier..

Har da ikke fått fremtidig FORBUD i og for seg... fikk beskjed om å søke igjen...

 

Noen andre som har lånt etter ett avslag eller vært borti det samme?

Link to comment
Share on other sites

Mente det jeg også... men har snakket med 2 forskjellige våpenkontor... det lokale sier at det bare er å låne ivei! Mens i nabobyen sier de "NEI!"

Finner ikke noe ordentlig ordrett svar i lover eller på nettet heller...

paragrafene i loven sier at om du skal bli fratatt eller pålagt forbud mot fremtidig våpenerverv har du heller ei lov til å låne.. Men jeg kan missforstå så...

hadde vært fint om noen hadde svaret;)

 

Båndtvangen er snart over!!;)

Link to comment
Share on other sites

Hvis du leser våpenloven:

 

§ 7. Den som vil kjøpe eller på annen måte erverve skytevåpen eller våpendeler, må ha tillatelse fra politimesteren.

Tillatelse gis av politimesteren på søkerens bosted eller – hvis søkeren ikke har bopel i riket – av politimesteren på oppholdsstedet.

Tillatelse kan bare gis edruelige og pålitelige personer som har behov eller annen rimelig grunn for å ha skytevåpen, og som ikke av særlige grunner kan ansees som uskikket til det.

 

Les--> politimesteren bestemmer.....uansett.....punktum.

 

Og hva "edruelig og pålitelig" faktisk betyr kommer an på hvem som leser det! Spør du Blåkors er det en avholdperson som giftet seg før han har hold en jente i hånda, og spør du en alkis er det en som drikker litt mindre og dukker opp i løpet av dagen hvis han sier at han skal det... Og da kommer det igjen an på hva politimesteren tror på, drikker, mener og føler:/ Så mye for likhet for loven og rettsikkerhet her til lands. Du KAN klage selvfølgelig, og sikkert få det behandlet på nytt så du slipper å betale så himla mye hver gang du søker, men er du tatt for promillekjøring EN, og da mener jeg EEEEN gang, skal de faktisk ikke kunne avslå søknaden... Han du et par tre åtte inndragninger på samvittigheten spedd med noe vold kan du selvfølgelig bare glemme det fordi det da forteller mye om deg som person og dermed hvordan du kan tenkes å behandle våpen (og jeg misstenker ingen, bare informerer!:) Lykke til, og sleng paragrafer og sitater etter de når du klager, så ordner det seg, og godt jaktår!

 

(Og det skal ikke være noen grunn til at du ikke kan låne et våpen, spesielt når du selv har prøven i boks! En hvilken som helst person, uansett rulleblad kan jo være med meg på "opplæringsjakt" når jeg har fem år på baken, og du finner nok ikke mange oppsynsmenn med laptop i sekken så de kan sjekke rullebladet til folk;)

Link to comment
Share on other sites

@finnlight: hva feiler det deg? Nå er det vel ingen her som vet omstendighetene rundt dette, eller hvor mye vedkommende hadde i promille.

fyllekjøring/promillekjøring kan være så mangt. Nå er dette 3 år siden, og personen kan ha forandret seg mye siden den gang.

 

Har selv en promilledom på meg for mange år tilbake, etter en feilvurdering dagen derpå, men det betyr fortsatt ikke at jeg ikke er skikket til å ha våpen.

Man tar den straffen man får, og det blir helt feil at man skal bli straffet og dømt av idioter for resten av livet.

Link to comment
Share on other sites

Når du ikke tenker lengre, en å utsette andre for den fare du har gjort, med kombinasjonen mototkjøretøy og alkohol, hva er du istand til å gjøre med et våpen????

 

Synes ikke synd på deg i det heletatt. Du bør få avslag neste gang å synes jeg.

 

Du har ikke stått opp på feil side av sengen engang, du har faen meg stått opp i feil hus også...

Link to comment
Share on other sites

@finnlight: hva feiler det deg? Nå er det vel ingen her som vet omstendighetene rundt dette, eller hvor mye vedkommende hadde i promille.

fyllekjøring/promillekjøring kan være så mangt. Nå er dette 3 år siden, og personen kan ha forandret seg mye siden den gang.

 

Har selv en promilledom på meg for mange år tilbake, etter en feilvurdering dagen derpå, men det betyr fortsatt ikke at jeg ikke er skikket til å ha våpen.

Man tar den straffen man får, og det blir helt feil at man skal bli straffet og dømt av idioter for resten av livet.

 

Forklar det til de som sitter som etterlatte pga en fyllekjører. Promille er promille. Det finnes ikke unskyldninger.

Fyllekjøring er en bevist handling, så ta følgene. Loven er klar, søker skal være edruelig og pålitelig.

 

En som tar andres liv i sine hender, er han pålitelig? Når han da kjører i fylla, er han edruelig??

Link to comment
Share on other sites

du vet ikkeno om jeg kjørte på motorveien eller på en privat grusvei?

Kan se du hater fyllekjørere... men ro deg ned...

kommer da aldrig til å drikke meg full for så å lade hagla og skyte alt som rører seg??

 

Har blitt barnefar og er ganske så edrulig ja...

Dette skjedde for 3 år siden da jeg fortsatt var i "ungdomstiden"

 

ikke rart det blir krig i verden... så feilfri som mange er...

Link to comment
Share on other sites

Forsåvidt sant, og hadde trådstarter kjørt ihjel noen, og blitt dømt for uaktsomt drap, så hadde jeg hatt forståelse for at han ikke fikk innvilget søknaden sin. Men om man blir tatt med promille èn gang, så kan man ikke si at den personen IKKE er edruelig, ihvertfall ikke 3 år etter.

Så du mener at man skal bli dømt, og bli sett ned på resten av livet pga slike ting?

 

+1 til Helgemo

Link to comment
Share on other sites

Du blir tatt for fyllekjøring om du sover i bilen med nøklene på deg, så nå må du fxxx meg gi deg Finnlight 338WM! Jeg er helt enig, men promillekjøring kan som folk sier være alt fra feil sted til feil tid til han jævla tullingen som tror han kan kjøre hjem fra puben, eller ungdomen som lente seg til mopeden sin på fest for å vise de andre. Alle disse personene er så forskjellig at du må 50 i IQ for å skjære de over samme kammen.

 

Hør på gutta som kan dette og klag til POD, politimesteren bestemmer bare i første omgang.

Link to comment
Share on other sites

det kunne aldri blitt noen etterlatte....

 

MEN det var ikke promillekjøring jeg skulle diskutere her... Ville bare vite om jeg kan låne meg ei hagle.. Hadde vært fint om ikke søknaden går gjennom med det samme...

 

prøver ny søknad og klager POD om det ikke går igjennom jeg.. Kanskje frøkena på Lensmannskontoret er i godt humør etter ferien:)

Link to comment
Share on other sites

Har du lov til å låne hagle? Jeg tror ikke det. Politi har sagt at du ikke er skikket til å ha våpen enda og låner du av en som vet om det så tror jeg han vil få problemer.

Fyllekjøring er en uting uansett årsak. Det som irriterer meg mest med dom for fyllekjøring og våpensøknad er at praksissen på de forskjellige våpenkontorene er forskjellig. Burde vært satt en fast regel på 3år for første gangs forseelse etter mitt syn. Ikke som nå at noen får etter 1år og andre må vente 5år.

Link to comment
Share on other sites

1-nei, du kan ikke låne hagle (annet en kortvarig under eiers tilsyn) fordi politiet har vurdert deg til ikke å være skikket til å inneha skytevåpen. Min tolkning går her lengere enn det PODs retningslinjer-bedre føre var osv.

2-PODs retningslinjer om edruelighter er enkle; "Det skal i utgangspunktet stilles samme edruelighetskrav ved våpenerverv

som ved erverv av førerkort."

3-PODs retningslinjer for "karantene" ved dom er i utgangspunktet slik; "Andre straffbare forhold som har en slik karakter at de får betydning for tillatelse til å ha

skytevåpen, slik som tyveri, innbrudd, bedrageri m.v., fører etter direktoratets praksis til en karantene på minst to år."

 

Altså er det første avslaget du fikk helt i tråd med retningslinjene; søk igjen og klag på evt avslag.

 

https://www.politi.no/vedlegg/lokale_ve ... gg_998.pdf

 

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

 

Og til Finnlight: Hvor lenge skal en promillekjører sone?

Er livsvarig forbud mot å eie et skytevåpen en passe tilleggsstraff for promillekjøring?

 

promillekjøring er et bevist valg, der han setter andres liv i fare. At det ikke var noen andre dær akkurat da, er ikke hans fortjeneste. En promillekjører er ikke edruelig og pålitelig. Tar du valget, så ta følgene.

Link to comment
Share on other sites

Så det å søke var ikke noe sjakktrekk fra min side da... hvis jeg ikke hadde søkt så hadde det vært null problem å låne? Men siden politiet sier "nei, du får ikke kjøpe, så da bestemmer vi at du heller ikke får låne pga du spurte om du kunne kjøpe."

Men spør man ikke om å få kjøpe så er det fritt frem å låne.... Blir rart...

Helt ærlig så er det rart om jeg får låne også...

 

Tror jeg må ta en skikkelig prat på politihuset imorgen tidlig! og søke i samme besøk...

Dama sa nemlig sisst: "beklager at jeg ikke kunne godkjenne... Vent 2 år til så skal jeg godkjenne den med en gang! MEN du kan jo låne sålenge da! Bare husk kontrakt!"

I usikkerhet idag så har jeg søkt og søkt på nettet etter hva andre har gjort og hvordan de tolker paragrafene... Alt jeg finner er forum hvor noen sier Ja, du kan låne eller Nei, det kan du IKKE!

 

Blir helt sliten....:P

Litt svett etter litt jakt!

 

Den promillekjøringen som enkelte dømmer så forferdelig for... JA, jeg kommer til å bli dømt for den KANSKJE resten av livet... Boten og straffen var det mildeste i mitt syn... Værre med alle som vet hva jeg har gjort, mistet tilliten de hadde og som enkelte mennesker "hater" meg for det..

Det kommer alltid til å stå i papirene mine! Mange tror ting blir slettet etter 5 år?? det gjør det ikke... jeg slipper FAKTISK ikke unna! Men synes jeg da alvorlig talt fortjener å ha den eneste hobbyen som intresserer meg??

Jeg kan virkelig ikke se sammenhengen med den kjøringen jeg gjorde og våpen... våpen for meg er våpen! Man er ikke uforsvarlig med det uansett om man er edrulig eller ikke!!

Og jeg har tross alt lært etter det jeg gjorde... uansett hvor mye kontroll man tror man har så er man aldri noe ekspert på noe!

Link to comment
Share on other sites

Du blir tatt for fyllekjøring om du sover i bilen med nøklene på deg,

 

en politijurist fortalte meg en gang at det er så enkelt at dette er opp til den enkelte politimann som treffer på deg å avgjøre.

altså å ta stilling til om du har kjørt eller skulle til å kjøre. å sitte drita full i førersetet med nøklene i lomma er IKKE forbudt men kan vurderes dithen at man hadde til hensikt å kjøre. man blir ikke automatisk tatt. er rett og slett en vurderingssak.

er det 30 blå og man starter bilen for å få i seg varmen for at man var nær å fryse ihjel og i tillegg var litt pussa er ikke det heller forbudt i og med at du ikke har ført motorvognen. men igjen en vurderingssak.

Link to comment
Share on other sites

Det er ganske åpenbart at du ikke har lov til å låne (annet enn kort i eiers nærvær) når man ikke er funnet skikket via en søknad. Og ja, det er tøysete at du trolig kunne lånt helt fint av kompisen din før du søkte dersom kompisen ikke visste om denne dommen. Resultatet dersom man maser om dette, er nok at vi får samme ordning som svenskene har, hvor du må søke om "Lånesertifikat" dersom du ikke allerede har tilsvarende våpen, som viser at du er egnet til å få låne.

Link to comment
Share on other sites

Lånesertifikat er et en del av forslaget til ny våpenlov faktisk.

Det viktigste spørsmålet i denne saken er faktisk hva du mener med "å låne"

Har du tenkt å bli med noen som eier våpen på jakt, sammen dem. Eller har du tenkt å låner våpnet og gå på jakt alene?

Link to comment
Share on other sites

Lånesertifikat er et en del av forslaget til ny våpenlov faktisk.

Det viktigste spørsmålet i denne saken er faktisk hva du mener med "å låne"

Har du tenkt å bli med noen som eier våpen på jakt, sammen dem. Eller har du tenkt å låner våpnet og gå på jakt alene?

 

Både og egentlig..

Har ett småvillt område i byen ved siden av nabobyen.. Der må jeg nok jakte alene eller med en kamerat.

Ellers har jeg jakt rundt veggene her, men med litt mindre muligheter...her jakter jeg med han som vil låne meg hagle.

Link to comment
Share on other sites

Jeg vil vurdere det slik:

Jakter du med noen som har våpenkort, med et lånt våpen - Ikke noe problem

Men du kan ikke legalt låne et våpen og jakte alene.

 

 

ja, men jakter jeg med eieren av våpenet, må han da ha meg under tilsyn?

 

Litt rart om jeg skal ha lov til det om jeg ikke har lov til å eie ja.... Men skader ikke spørre sjefen her i bygda;) Hun sa nemlig det var HELT greit... Hvis jeg ikke missforsto. Snart ett år siden jeg hadde samtalen... begynner å bli grå i håret!

Link to comment
Share on other sites

Svar til TS sitt spørsmål står i 2. Ledd

 

§ 11. Dersom det ikke er satt vilkår som nevnt i § 8 første ledd tredje punktum, kan den som har våpenkort overlate våpenet til en annen person i inntil 4 uker. Revolver eller pistol kan dog aldri overlates til andre med mindre Kongen har bestemt noe annet.

       Mottakeren må fylle vilkårene om minstealder etter § 7 fjerde ledd. Er han umyndig må verjen samtykke. Våpenet må ikke overlates til noen som har fått sitt våpenkort tilbakekalt i medhold av § 10 første ledd, eller som i medhold av § 10 syvende ledd, eller § 15 er blitt forbudt å eie eller inneha våpen som nevnt i § 5, eller som for øvrig må antas å være uskikket til å inneha våpenet.

       Den som overlater våpenet, skal gi mottakeren skriftlig bevitnelse med opplysning om til hvilket bruk og for hvilken tid våpenet er overlatt. Denne bevitnelse trer i stedet for våpenkort. Bestemmelsene i § 9 første ledd får tilsvarende anvendelse.

       Regler om minstealder og skriftlig bevitnelse gjelder ikke hvis våpenet bare blir brukt i nærvær av og under direkte tilsyn av den som har våpenkortet.

       Til den som selv har våpenkort eller som har fått overlatt skytevåpen med hjemmel i denne paragraf, kan våpendeler til vedkommende våpen overlates i inntil 4 uker.

       Kongen kan gi særlige regler om transport av skytevåpen og våpendeler. Det samme gjelder for behandling og bruk av skytevåpen og våpendeler som tilvirker, forhandler eller reparatør innehar i forbindelse med sin virksomhet, eller som bedrifter, skytterorganisasjoner og andre juridiske personer har for utlån til sitt personale eller sine medlemmer.

Link to comment
Share on other sites

Dama sa nemlig sisst: "beklager at jeg ikke kunne godkjenne... Vent 2 år til så skal jeg godkjenne den med en gang! MEN du kan jo låne sålenge da! Bare husk kontrakt!"

 

 

Her har du jo svaret ditt, akkurat det eg fekk beskjed om når eg spurte om det, og slik gjorde me 8)

Link to comment
Share on other sites

Svar til TS sitt spørsmål står i 2. Ledd

 

§ 11. Dersom det ikke er satt vilkår som nevnt i § 8 første ledd tredje punktum, kan den som har våpenkort overlate våpenet til en annen person i inntil 4 uker. Revolver eller pistol kan dog aldri overlates til andre med mindre Kongen har bestemt noe annet.

       Mottakeren må fylle vilkårene om minstealder etter § 7 fjerde ledd. Er han umyndig må verjen samtykke. Våpenet må ikke overlates til noen som har fått sitt våpenkort tilbakekalt i medhold av § 10 første ledd, eller som i medhold av § 10 syvende ledd, eller § 15 er blitt forbudt å eie eller inneha våpen som nevnt i § 5, eller som for øvrig må antas å være uskikket til å inneha våpenet.

       Den som overlater våpenet, skal gi mottakeren skriftlig bevitnelse med opplysning om til hvilket bruk og for hvilken tid våpenet er overlatt. Denne bevitnelse trer i stedet for våpenkort. Bestemmelsene i § 9 første ledd får tilsvarende anvendelse.

       Regler om minstealder og skriftlig bevitnelse gjelder ikke hvis våpenet bare blir brukt i nærvær av og under direkte tilsyn av den som har våpenkortet.

       Til den som selv har våpenkort eller som har fått overlatt skytevåpen med hjemmel i denne paragraf, kan våpendeler til vedkommende våpen overlates i inntil 4 uker.

       Kongen kan gi særlige regler om transport av skytevåpen og våpendeler. Det samme gjelder for behandling og bruk av skytevåpen og våpendeler som tilvirker, forhandler eller reparatør innehar i forbindelse med sin virksomhet, eller som bedrifter, skytterorganisasjoner og andre juridiske personer har for utlån til sitt personale eller sine medlemmer.

 

De paragrafene sier jo "hvis du har mistet våpen og blitt gitt forbud" Jeg har ikke mistet eller blitt gitt noe fremtidig forbud... I tilegg sier dama som er våpen "sjefen" her i bygda at det er fritt frem å låne....?

De paragrafene er ikke til å bli kloke av... heller ikke dama på politihuset!

Link to comment
Share on other sites

Våpenet må ikke overlates til noen som har fått sitt våpenkort tilbakekalt i medhold av § 10 første ledd, eller som i medhold av § 10 syvende ledd, eller § 15 er blitt forbudt å eie eller inneha våpen som nevnt i § 5, eller som for øvrig må antas å være uskikket til å inneha våpenet.

 

Du har fått din søknad avslått, da er det ganske åpenbart at du er vurdert som uegnet. Om dama sa du kunne låne, så mente hu trolig at eieren var sammen med deg.

Link to comment
Share on other sites

Våpenloven

§ 11. Dersom det ikke er satt vilkår som nevnt i § 8 første ledd tredje punktum, kan den som har våpenkort overlate våpenet til en annen person i inntil 4 uker. Revolver eller pistol kan dog aldri overlates til andre med mindre Kongen har bestemt noe annet.

 

Mottakeren må fylle vilkårene om minstealder etter § 7 fjerde ledd. Er han umyndig må verjen samtykke. Våpenet må ikke overlates til noen som har fått sitt våpenkort tilbakekalt i medhold av § 10 første ledd, eller som i medhold av § 10 syvende ledd, eller § 15 er blitt forbudt å eie eller inneha våpen som nevnt i § 5, eller som for øvrig må antas å være uskikket til å inneha våpenet

 

 

http://www.lovdata.no/all/hl-19610609-001.html#11" target="_blank

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...