Jump to content

ultralyd bad på ferdige patroner?


Ole_Netland

Recommended Posts

først vil jeg presisere at dette ikke er snakk om patroner som skal skytes, men samler ammo, derfor ligger dette tema i samling.

 

Gamle patroner er ofte både matte og stygge, og jeg liker rene og blanke patroner.. Nå har jeg dratt frem patronsamlingen min som har ligget død i ett par år, lager egne brett hvor patronene skal ligge, men så var det å få de blanke da, førte patron jeg tar tak i er en 35 Remington, brun/matt/stygg, etter 10 min med drill/lee hylseholder og fille/messing puss begynner den å bli blank og fin. Men dette tar tid, og det er heller få patroner jeg har hylseholder som passer i drillen, på manuelt vis går der sikkert 20-30 min pr patron...

 

så til saken, ultralyd bad med lyman sitt "messing/hylsepuss" middel i vannet, det må da være saker og ting... greit, der kan kommer vann inn å skade krutt/tennhette, men det driter jeg i skal aldri skytes... Men kan det være farlig? kan patroner gå av som følge av ultralyd?

 

 

oppdaterer første innlegg med litt bilder fra dagens test..

alle bilder blir tatt med samme mobil kamera på samme underlag i samme lysforhold (A4 ark som underlag)

 

bilde 1,

test kandidater, en hønn gammel patron, en godt brukt og dårlig vasket 308 og en dito 6,5x55 hylse

1326268661_resized.jpg

 

bilde 2,

etter 180 sek i varmt UL bad bestående av 1/10 lyman reseveske for hylser i UL bad

1326268663_resized.jpg

 

bilde 3,

etter ytterligere 480 sek i samme UL badet har nå den gamle patronen gått fra å være brun til rosa/blank

1326268924_resized.jpg

 

bilde 4,

etter ytterligere 480 sek i samme UL bad men med tilsatt en liten dæsj zalo ser der ut å være lite forskjell fra sist.

1326269849_resized.jpg

 

bilde 5,

men dette rosa var svært lett å få bort, brukte ca 1 min på disse tre med fille og messingpuss..

1326269851_resized.jpg

 

 

konklusjon så langt, gamle hylser blir rosa men er lett å få bort med messingpuss, denne ene patronen holdt tett for det er fortsatt raslelyd av tørt krutt i den...

 

 

bilde 6,

nå slenger jeg oppi en neve samler patroner som er i varierende grad stygge...

1326269853_resized.jpg

 

bilde 7,

Denne gangen tynnet jeg ut blandingen litt, dvs hadde i en liter til med vann så har nå brukt 1/20 med lyman renseveske for UL bad som er blanding i hennhold til flasken, og der er jo fortsatt denne dæsjen med zalo da... bildet er tatt ett er 480 sek..

1326270489_resized.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

med mindre der kommer noen svært gode grunder for å ikke gjøre det blir det nok iverksatt i morgen...

 

om patronen blir ubrukelig pga vann i kruttet så er det nesten like greit, er jo samling patroner... blir nok å begynne med noen hønn gamle 7,92 etter som at jeg har ganske mange av dem... bilder kommer nok ila morgendagen...

Link to comment
Share on other sites

Tror det ikke er noen god ide. Hvis vannet trenger inn vil det komme ut igjen også, da Vil jeg tro at du får missfarging og flekker. Hvis du har hylseviberator vil patronene bli veldig blanke med litt messingpuss i maisen. Men da vil også patronene bli grisefarlige og skyte grunnet granulert krutt. :overrasket: men da blir de iallfall blanke uten gris. :D

B

Link to comment
Share on other sites

Jeg har brukt varmt vann og sitronsyre, da blir de blanke og fine. Dette bruker jeg også på tomhylser. Vær forsiktig med blandingen og hvor lenge de ligger nedi. Min første test resulterte i rosa hylser. Jeg hadde ikke troen på at dette var noe greier, så det var nok litt sterk blanding kombinert med at hylsene lå litt for lenge i badet.

 

Fordelen med denne behandlingen, er at du ungår riper i hylsene, og bevarer evt farge i bunnstempelet.

Link to comment
Share on other sites

mye gode tanker her...

 

at Per-s nok er inne på noe her tviler jeg ikke på (han er vel for fagmann å regne på patron feltet), men jeg har ikke svovelsyre tilgjengelig.

 

At hylsene skal bli renere i en bøtte med salo/sitronsyre enn de blir i UL har jeg null tro på, har brukt begge deler før.

 

At Lee sin hylseholder for drill/zip trim virker er jeg ikke det minste i tvil om, jeg bruker denne sammen med fille/messingpuss når jeg polerer ferdige patroner (blanke patroner teffer best :mrgreen: )

 

Så siden der åpenbart ikke er noe direkte fare med bruke UL (annet enn at kruttet kan bli vått) blir det forsøkt nå straks. i første omgang med 1/10 av lyman sitt rensemidde beregnet på hylser i UL bad (på flasken står der 1/20-1/40 alt etter hvor stygge hylsene er) funker dette dårlig blir der tilsatt litt zalo, og er fortsatt lite resultat litt sitronsyre.

 

Når jeg rengjøre hylser ellers bruker jeg en kort lyman renseveske, en dæsj zalo og på veldig stygge hylser en halv teskje sitronsyre (alt dette er på 1,5-2 liter vann)

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Dette er et tema jeg har grublet lenge på for meg selv uten å si det til noen. Jeg vet at mange patronsamlere ikke gjør noe med patronene i det hele tatt, og mener at det er "tidens tann" som er en del av greia.... Selv så liker jeg også best blanke patroner. Det er noe med de vakre messinghylsene, og en av grunnene til at jeg ikke er like ivrig på haglepatroner :wink: Jeg driter i "tidens tann" (og hva andre måtte mene om den saken) og legger hver patron jeg får i et lite glass med vann og sitronsyre som jeg har kjøpt på apoteket (har foresten industrielle mengder av det, da jeg fikk en kg av en tidligere farmasøyt) Dette funker som fjell! Men lar de ikke ligge lenge. Prosessen skjer så fort at jeg er nødt til å være til stede. Så kan jeg se forandringen. Det står forøvrig og at sitronsyre kan brukes som messingpuss. Men jeg har lagt merke til at mange av de eldre patronene får en slik "rosafarge" som du også nevner. Lurer på om det kan være noe med messingen/legeringen i gamle dager?? For det skjer ikke med nyere patroner, bortsett fra en del militære typer. Jeg ser an hver enkelt patron om jeg bare kan legge den oppi, eller om jeg lar den stå og så helle løsningen opp til evt kula. Papirviklede kuler eller trekuler lar jeg stå så de ikke blir soaka av blandingen. Så bare gnikker og tørker jeg dem godt med en fille før jeg merker dem. Jeg kan godt komme med en liten bildedokumentasjon jeg og, men har ikke bildene her i skrivende stund (er på jobb, så ikke si det til sjefen.... 8) ) Er det en sprekk i hylsa, eller løsningen på annet vis kan komme inn, kommer den og ut igjen. Og blir de ikke da tørket ordentlig før lagring kan dette igjen skape en slags irr og de blir stygge igjen har jeg erfart ved et par ulykkelige tilfeller. Da er det bedre å bare pusse dem med en sitronsyre-dynka klut eller en messingpusseklut kjøpt hos gullsmeden.

Dette er en teknikk jeg lenge har brukt i hjemmeladningen. Halle hylsene får et bad i sitronsyre og gul Zalo, så tørkes ordentlig, før siste runde i hylsetromlen. De blir såååååååå blanke. Det er vakkert! Ja, jeg er litt skada.... :lol:

Gla' du tokk opp temaet

 

PS. Jeg har forøvrig en søster som er konservator på et museum, og de og renser og rengjør gjenstander uten at de av den grunn skal se nye ut. Det er jo ikke noe vits i å samle på skitt

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nå har jeg hatt en lten runde med rens igjen. Og fikk lyst til å poste noen bilder. Dette er super enkelt og bruker ikke ultralyd. Bare vann med sitronsyre kjøpt i matbutikk eller apotek. Blandingen kan tas vare på og varer lenge. Jobben gjøres av sg selv og tar bare et minutt eller to. Bare sjekk:

 

16bysnq.jpg

Før

 

2zyhqw1.jpg

Bare for å se forskjell...

 

33ym2cz.jpg

...som blei sånn

 

vq038z.jpg

Så hele i 2 min

 

9rhlqx.jpg

Blei ganske fin?

 

2dwg5d4.jpg

Og klar til å settes på hylla

 

Alt dette bare skjer av seg selv. Blir en ganske stor forandring uten å pusse. Bare sørger for å tørke den godt av så den er helt tørr og uten noen rester av syreblandingen igjen. Det som ikke blir blankt eller like fint etter dette, lar jeg bare være. Har aldri prøvd ultralyd, og det er sikkert enkelt det og. Men da må du ha utstyret. Det trenger du ikke med dette. Kan ikke se at dette forringer en patrons verdi. Ihvertfall ikke for meg.... :)

Link to comment
Share on other sites

Dette var jo ikke akkurat dårlig.. :roll:

 

Hva skjer med en neve patroner som er grå av hylsefett og håndtering? Blir de rene på to minutter de også...? Fettet forsvinner vel ikke av seg selv... Har jeg kastet bort masse penger på ultralydbad til ingen nytte...?

 

Nei, syns jo egentlig ikke det.......

Jeg mener jo ikke å ødlegge gleden din med ultralydbadet. Jeg ville bare vise et alternativ for oss andre som ikke har slikt. Sorry :) Hva som skjer med hylsefett og slikt du nevner vet jeg ikke. Prøv. Gjør ultralyd det? Du får kjøpt sitronsyre på Rimi til 7 spenn eller noe. Står sammen med ting til baking.

Jeg gjør dette alltid med hylsene jeg skal lade for å få bort mest mulig skitt. (Da varer tromlesofet lenger også) Men da har jeg også oppi en dæsj gul Ajax. Fyller opp en 10L bøtte med halvfull med hylser og full av sitronsyrevann og Ajax. Tromler dem for hånd i 5 min før jeg skyller dem godt og legger til tørk før jeg tromler dem i maskina. Kanskje unødvendig og nerdete, men de blir såååååå blanke. Porno!!! :roll:

 

Med samlepatronene gjør jeg bare som på bildet

Link to comment
Share on other sites

Har egentlig ammunisjon godt av å ligge i bløt slik?

Ingen fare for å skade krutt eller tennhette?

 

Dette er snakk om patroner til samling. Så om de ikke kan fyres av etterpå spiller ikke det noen rolle. de fleste ville jeg i utganfspunktet heller aldri avfyrt uansett.

Men patronene er stort sett tette. No stress. Men jeg ser altid ann patronene før jeg legger dem i bløt. Om de har sprekk, løs kule, eller kanskje trekule. Eller uten hette. Kan og dynke kluten med guggelura og tørke forsiktig i så tilfelle. Men i utgangspunktet har ikke en patron vondt av litt vann. Tenk når du er ute på jakt i regnvær? Hvor mange ganger har du ikke søkkvåte patroner?? Så det går nok bra skarru se :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...