Jump to content

Nye retningslinjer fra NFPS for erverv praktisk rifle


hk75

Recommended Posts

Har forsøkt å melde meg inn på NFPS sin forumside uten hell i en uke nå. Stevneresultater sendt fra meg til dem for en god uke siden er heller ikke kommet på nett ennå, så tar det her på kammeret isteden.

 

Vedrørende de nye retningslinjene for erverv av praktisk rifle, stiller det seg slik nå at medlemmer av laget vårt som har vært aktive lokale skyttere (kun level 2 stevner) i flere år ikke kan få erverve rifle før om 2 år?

 

De nye retningslinjene, gjelder de for manuell klassen også?

Link to comment
Share on other sites

Det må jo ikke noe skriv fra klubb ved kjøp av rifle sånn som det er for pistol. Hvordan skal NFPS gjøre det med å hindre medlemmer i å kjøpe rifle?

Hvis medlemmer gjennom flere år nå skal måtte vente 2 år for å få kjøpt rifle betyr ikke det i praksis at forbundet vil nekte alle medlemmer å kjøpe rifle i to år fremover? Eller går det på trynefaktor?

 

Har problemer med å se hvordan dette skal gjennomføres og hvorfor forbundet skal legge hindringer i veien for medlemmene, hva er bakgrunnen til dette?

 

Hadde vært greit med info fra forbundet ang. hvorfor dette opplegget og hvordan de har tenkt å gjennomføre det.

Link to comment
Share on other sites

Dette gjelder nye medlemmer uten egne våpen og som skal erverve sitt/sine første praktiske rifler.

Medlemmer som allerede har egne våpen er det "business as usual" for.

 

Gjelder det medlemmer som har rifle fra før, eller de som kun har pistol fra før?

 

Gjelder det kun nye medlemmer er det enkelt nok å gjennomføre men siden det, ihvertfall ikke når jeg kjøpte rifler, ikke trenges noe skriv fra klubb eller forbund må jo dette også inn i forskrift, eller..?

Link to comment
Share on other sites

Tiwas:

Ved kjøp av semiauto rifle til praktisk så må klubben ved formann eller nestformann anbefale søknaden forut for at den leveres PK. Dette har vel blitt gjort i alle år i vår klubb (gjorde det selv da jeg satt med dette i styret en gang i tiden). Der står litt info om -semiauto nye retningslinjer - på forbunds sidene, har ingenting med trynefaktor å gjøre.

 

VeTUs:

 

Okidok :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Tiwas:

Ved kjøp av semiauto rifle til praktisk så må klubben ved formann eller nestformann anbefale søknaden forut for at den leveres PK. Dette har vel blitt gjort i alle år i vår klubb (gjorde det selv da jeg satt med dette i styret en gang i tiden). Der står litt info om -semiauto nye retningslinjer - på forbunds sidene, har ingenting med trynefaktor å gjøre.

 

Og når jeg søkte på rifle i Oslo tenkte jeg ikke en gang på at det skulle være nødvendig med noen anbefaling, leverte søknad sammen med en bunke resultatlister og rifla var godkjent på et par uker, de politikammere som har hatt denne praksisen tror jeg har hatt det på eget initiativ, ikke fordi det står noe i lov eller rundskriv at det er påkrevet.

Link to comment
Share on other sites

"På min tid" -for å bruke de ordene- så påførte vi våpensøknaden klubbens stempel samt anbefales og ens egen signatur.

 

Anbefalelsen vedrørte kun det faktum at klubben kunne anbefale at skytter fikk erverve våpen utfra at medlemskapet i klubben var i orden (6 mnd for håndvåpen). Alt ut over dette, våpentype, kaliber, bruksområde var og ble en sak mellom skytter og våpenkontor så sant ikke skytter søkte på f.eks pistol kaliber 7,65 og påførte søknad at denne var til praktisk standard klassen.

Link to comment
Share on other sites

Kan gjerne legge til at etter hvert som tiden gikk gjorde vi visse endringer i klubben for at medlemmer skulle kunne få anbefalelse i klubbens regi. Dette gikk på at nye medlemmer (helt ferske innen pistol) skulle gjennomføre et viss antall fellestreninger samt stevner :!: for å få sin første anbefalelse. Likeså satte klubben opp et "siste 6 måneders aktivitets" krav til samtlige medlemmer som ønsket stempel og anbefales av klubben.

 

En av årsakene til dette var at det ikke var ønskelig for klubben/styret å anbefale søknader til dem som aldri stilte opp på trening i klubb/egen regi, på stevner eller dugnad. Samtidig hadde skytteren selv også utbytte av dette i og med at våpenkjøp ordinært sett fra vårt våpenkontor tinget at man hadde en eller annen form for dokumentert aktivitet.

 

På et senere tidspunkt kom der spørsmål fra våpenkontor direkte til styret på om vi satte noe krav til skyttere når vi anbefalte søknadene, utover det som jeg nevnte i forrige innlegg. Da vi framla dokumentasjon -regelverket til klubben- ble dette sett på som særdeles positivt. De fleste medlemmer som søkte på våpen med anbefales fikk disse godkjent av våpenkontoret uten noe om og men, så sant de kunne fortelle hva det skulle brukes til og ikke hadde en ukjent antall våpen utover dette i samme kaliber (ja det var den gang kaliber var det viktigste for kontoret, og ikke hva du skulle bruke våpenet til :roll: )

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

http://www.dagbladet.no/2011/12/05/nyhe ... /19296997/" target="_blank

Seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet og politiinspektør Astrid Elisabeth Nilsen ønsker imidlertid ytterligere innskrenkninger, noe også politidirektør Øystein Mæland har tatt til orde for.

 

- Vi ønsker kun geværer med faste magasiner som kan lades manuelt med inntil fem kuler. Dette innebærer at riflen Anders Behring Breivik brukte, forbys i Norge, sier Talgø til NTB.

 

Han mener skadepotensialet ved hurtig lading av store magasiner er så stort at interessene til konkurranseskytterne må vike.

 

- Dette var et tema også før 22. juli, men terrorangrepet viste hvor mye skade det kan gjøre, sier seksjonssjefen.

...
Link to comment
Share on other sites

Da vet vel forbudet hvor de skal legge lista.

Så får man vurdere hvor man skal sette inn støtene og hvordan. For meg så er jo en av de mer opplagte tingen å ta tak i at det virker som om POD her anser våpentypen som et problem, uten at det dokumemteres eller viser til noe som kan begrunne dette, samt at resten av utvalget ikke anser det som være et problem. Videre gjør selvsagt POD her tabben å inkludere den terror siktedes handlinger i sin synsing. Er de virkelig så naive at de tror at et slikt forbud ville ha hindret noe? Om en annet en at maskaren ville blitt utført på et annet vis?

Link to comment
Share on other sites

Det er vel potensialet POD frykter, ikke hva som faktisk har skjedd. Problemet er vel at dersom AR15 blir forbudt så vil de se skadepotensialet et annet sted osv osv = viktig å få satt en merkestein for hvor grensen går. Håper organisasjonene bidrar til at det er ganske bestemt hvor skapet skal stå, ellers vil POD prøve å presse grensene, jfr avtalen om "garderobe" på 8 våpen som med et pennestrøk ble 6 våpen.

 

Mulig jeg banner i kirka, men organisasjonene må påvise overfor politikerne at det i årevis har vært regler om aktivitet som ikke har vært håndhevet. Det er da urimelig av POD å kreve vedtatt nye "begrensningsregler" som bare rammer aktive. Så kan en heller godta regelendringer som gjør det lettere for POD å håndheve dagens regler. Det betyr vel i praksis at klubber/org må "ofre" passive medlemmer for at de aktive skal få det lettere.

Link to comment
Share on other sites

Våpengarderoben ble slettes ikke slettet ved et pennestrøk eller på PODs ordre, slik enkelte ynder å anta. Det var en ren politisk hestehandel på stortinget.

Ellers er det som Faksen påpeker, et svagt utgangspunkt for POD å forby en bestemt type våpen utifra en smafunnrisikoberegning. Om Mini.14 hadde vært forbudt hadde ikke det hindret Den terror siktede i å utføre sine haldnliger, men det hadde kanksje endret metode og utstyr.

Videre er det som amn tidligere har diskutert, lite som i seriøse undersøkelse tyder på at det er noen sammenheng mellom kriminalitet og legale våpen i samfunn. Blant annet er vel det en av konklusjonene som Gary Muser har kommet frem til - og våpenlovutvalget har referert til denne undersøkelsen i sitt kildematriell.

 

Den endringen som ligger implisitt i lovforslaget gjør det nå ulovlig for en jeger å anskaffe seg et halvautovåpen med høy magasinkapasitet - for tilgang til slike er lista langt høyere og det er en endring som nettopp bidrar til å ivarta både samfunnet og skytteres interesser.

Link to comment
Share on other sites

Jeg registrerer at det skrives følgende:

 

Side 21

Formålsparagrafens tre punkter følger i prioritert rekkefølge, idet utvalget vil understreke at

samfunnets behov for sikkerhet er det aller viktigste, og viktigere enn den enkelte våpeneiers

behov der det oppstår konflikt mellom disse behovene. Det er vesentlig først å slå fast at

samfunnet må sikres mot uønskede hendelser med våpen.

Det er mer men det overskygges glatt av ovenstående.

Side 22

Et flertall på seks medlemmer foreslår at det i loven gis

hjemmel for at det i forskrift kan tillates halvautomatiske rifler som ikke enkelt kan omgjøres

til å avgi helautomatiske ild, og som gjennom sin utforming eller virkemåte ikke fremstår som

særlig farlig og som har et aktverdig anvendelsesområde. Mindretallet foreslår at bare

halvautomatiske rifler med fast eller hengslet magasin med 3-5 skudd skal kunne godkjennes i

forskrift.

Side 35

Norges Forbund for Praktisk Skyting (NFPS, ca. 2000 medlemmer)

Norges Forbund for Praktisk Skyting organiserer konkurranseskyting etter internasjonalt (IPSC,

International Practical Shooting Confederation) regelverk. Det skytes en rekke forskjellige

konkurransegrener med pistol og rifle (det benyttes i all hovedsak halvautomatiske rifler i IPSCgrenene).

Side 45

Den dramatiske og særdeles tragiske hendelsen på Utøya 22. juli 2011 synliggjorde et behov

for en ekstra nøye gjennomgang av hvilke typer skytevåpen som skal kunne erverves til sivilt

bruk.

En vesentlig del av denne problemstillingen vil omfatte spørsmålet om og i tilfelle hvilke

halvautomatiske rifler som fortsatt skal kunne erverves til sivilt formål, eventuelt hvem som

kan erverve slike skytevåpen. Problemstillingen er likevel også aktuell for andre typer

skytevåpen, jf. at det i dag ikke gis tillatelse å erverve rifle i kal. 50 bmg, selv om dette

våpenet ikke kan avfyre halvautomatisk ild. Myndighetene må derfor kunne evne å fange opp

når det kommer nye våpen på markedet og disse representerer en særskilt og uakseptabel

risiko.

Side 88

... Kravet vil også kunne gjøres

gjeldende for visse halvautomatiske rifler hvis disse tillates i forskrift, jf. nærmere om dette

under punkt 14.

....Utvalgsmedlemmene Fredlund, A. Nilsen, Talgø og Vatnar foreslår å innføre tidsbegrenset

våpenkort for enhåndsskytevåpen og eventuelt enkelte halvautomatiske rifler hvis disse

tillates i forskrift. Vilkårene for å erverve disse våpentypene er strengere enn for andre

våpentyper da det er knyttet større risiko til disse. Personer som eier og innehar disse

skytevåpnene bør dermed også underlegges streng kontroll, både når det gjelder kravet til

skikkethet og behov. Disse medlemmer påpeker også at våre naboland har innført lignende

regler....

Side 101

Utvalget mener videre at det bør innføres en 21 års grense for erverv av halvautomatiske rifler

som ikke kan brukes til jakt. Dette er i tråd med innspillene fra skytterorganisasjonene som i

dag benytter slike skytevåpen. Utvalget foreslår imidlertid at halvautomatiske rifler er forbudt,

med unntak av de rifler som godkjennes i forskrift, jamfør punkt 14. Det påpekes således at

en slik hevet aldersgrense må fastsettes av Kongen i den grad riflene blir godkjent i forskrift,

jf. lovforslaget § 17 siste ledd.

 

Fin-les også s. 119-122

Merk at her omtales konsekvent forskrift som stedet å eventuelt tillate/forby SA rifle, hvem er det som utformer forskrift, og hvilke kriterier settes til denne ift loven så lenge loven gir forskriften frie tøyler?

 

Det er ingenting her som tyder på at man fra noe hold ønsker å opprettholde NFPS-rifle, det er derimot et utmerket handlekraft-potensiale servert på sølvfat i forslaget som foreslår tilbakekjøp av slikt fyfy-materiell da (fritt sitert fra en potensiell fremtidig tale i en kjent sal) "selv om dette er jæskla dyrt altså så vinner altså samfunnet i lengden og vi viser handlekraft ved å investere i tryggere fremtid altså" osv...

 

Forby tobakk og redd uhorvelig mange flere liv, men det høres vel ikke dramatisk og tøft nok ut...

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

tja... hassel skrev på NFPS forumet:

 

Vil forøvrig kommentere at utvalgets leder, under overekkelsen av lovforslaget til statssekrætren poengterte at NFPS sitt innitiativ i forhold til Halvauto konkuranserifler (den restriktive holdningen som er debatert andre steder) hadde bidrat til at komiteens flertall gikk inn for at man forstsatt skulle kunne erveve HA rifler med løstagbare magasiner til konkuranse.

 

 

Jeg sitter med inntrykket at flertallet i utvalget ønsker at Praktisk rifle med noen innskjerpesler.

POD/Politiet derimot ønsker å forby våpna.

Får jo da se om JD velger å følge utvalget eller POD....

Link to comment
Share on other sites

Ifölge ipsc.se er det 6 måneder för man får intyg fra klubben så man kan handle våpen (hvis man har andre våpen fra för) og 12 måneder hvis dette er förstegangssöknad.

 

Så det burde vel da gå fint og söke og få kjöpt praktisk rifle sålenge kompetensen på våpnet og sporten er ok.

Link to comment
Share on other sites

Sånn som jeg har forstått det er dette et resultat av noe embedsverket oppfattet som en alt for enkel vei til en AR-15 i skapet, og at det ble hintet til at medmindre erverv av sånt gjennom forbundet ble betraktelig vanskeligere kom det til å bli liten samarbeidsvilje i utforming av lover, forskrifter og rundskriv.

Kravene er harde for oss som bor i en region der det er lite aktivitet på praktisk, men det er bare to mulige løsninger. Å gjøre noe med det selv og få opp aktivitetsnivået, eller å sette seg ned på et forum og syte. Den ene fører frem, gjett hvilken :D

 

Så ja, irriterende at en lovlydig og interessert skytter skal måtte hoppe gjennom såpass mange ringer, men samtidig er det jo greit at man setter litt hindre i veien for de som bare skal fylle skapet. På denne måten risikerer man kanskje rekrutteringen litt. Derimot har det jo en annen effekt. Når lovlige våpen blir vanskelig å skaffe går nok tvilsomme individer heller i den kriminelle retningen. Dette gir seriøse skyttere mer distanse til tullingene.

 

... plus at dette gir meg jo bare desto mer motivasjon til å delta aktivt på pistolsiden. :D

 

Forøvrig er det vel mest for oss hel-sivile at dette er et problem. Skyttere med utdannelse og senere ansettelse fra kongens menn kan vel søke gjennom NROF?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...