Jump to content

HJORTEJAKTA 2011


Hjortetrekk

Recommended Posts

Filosoferte litt her en kveld. Kom fram til følgende hypotese:

"Med lengre jakttid på hjort, vil flere av storbukkene bli skutt"

 

Min egen tolkning av dette er følgende:

Med jaktslutt 1/11, senere på 90-tallet 15/11, rakk ikke jegerne å "vente" før de klinket ned bukkene de fikk foran rifla. Om det var 6t eller 10 t var ofte underordnet. Bukken måtte felles innenfor jakttidsramm

 

mvh

mork

 

Det er helt sikkert riktig det du skriver.

Men mangen klinker nok ned bukken de får foan seg tidlig i jakta nå også.

Det er kort og godt et så stort anntall løyver at det er mulig å skyte ned det en ser veldig mangen plasser i dag.

I tillegg er det mulig for de som er tidlig ferdig å få flere løyver fra felt som ikke har skutt dyrene, eller andre typer overgangsordninger i storvaldene.

Jeg er utrolig spent på fellingstallene i år.

Vi hører om mangen jaktfelt i flere kommuner nord for Bergen (Hordaland/ytre sogn) som melder om kraftig nedgang i bestanden.

Hvist dette er riktig er det store spørsmålet, får det konsekvenser for tildelingen de nærmeste årene.

Jeg har en følese av at det er vanskelig å snu slikt, får håpe jeg tar feil.

her som eg jaktar har vi jaktlag:)men når vi har skikkeleg store kvoter, som i år, så har vi litt bøjakt i tillegg så selger vi dei som blir skutt på bøen:)

 

og vi har ein enkel regel for bøjakta, ikkje større bukkar ein spissbukk..såklart ingen som skriker over seg om ein tar feil(som eg gjorde:p skaut ein 9 taggar på 62 kilo, dagen før ein spissbukk på 60)..

detta funkar veldig bra, storbukkar blir kun skutt i skogen og dermed kjem som oftast dei største og luraste seg unna..med kvoter på 72, 36 og som i år 50 dyr så blir det skutt kansje 2 -4 bukkar kvert år med 3 eller meir i toppen..syns det er ei god fordeling!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 783
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Det er store lokale forskjeller på Lindås. Hjemme på gården der eg er oppvokst er det omtrent tomt for dyr. Så me har stoppa jakte. Selv om vi har 3 dyr igjen på en kvote på 6. Men 15 min lengre sør har jeg ett jakt terreng og der har det faktisk vært oppgang i år!

Link to comment
Share on other sites

Det er store lokale forskjeller på Lindås. Hjemme på gården der eg er oppvokst er det omtrent tomt for dyr. Så me har stoppa jakte. Selv om vi har 3 dyr igjen på en kvote på 6. Men 15 min lengre sør har jeg ett jakt terreng og der har det faktisk vært oppgang i år!

 

Dette er den store utfordringen med hjorte forvaltningen.

Hvilken av ommrådene skal danne grunnlag for forvaltningen fremover ?

Blir det de plassene som har mye dyr, tror jeg du kan glemme at bestanden tar seg opp igjen i ditt hjemme ommråde på en stund.

 

Poenget mitt er uannsett at det snakkes om flere ommråder som sliter med lite dyr i disse kommunene i år, en det som var vanlig for noen år siden.

Link to comment
Share on other sites

Det er klart at du har rett i dine hypoteser Mork.. Dette har fleire enn meg hevda vert reultatet av dei nye jakttidene i lang tid. Nokre kommunar har hatt jakttid til jul i fleire år, medan me her på Voss fyrst kan skyta oss ein julabokk til neste år. Det har riktignok vore litt utvida jakt (7.des), og eg veit om fleire "drylarar" som vart skotne omtrent midt på dagen i byrjinga av desember.. Det vert garantert ikkje betre til neste år.

 

Elles så registrerer eg med bekymring at det for fyrste gong på lenge er vanskeleg å fylle kvotane både på Voss og i andre tradisjonellt gode hjortekommunar/vald. 2 knallharde vintrar, altfor store kvotar, og ei hysterisk kolleskyting over fleire år er nokre av grunnane, trur eg.

 

No er heldigvis hjorten ganske rask til å reprodusere seg, og ein mild og fin vinter vil nok gjera neste haust noko betre, men at kvotane må ned er udiskutabelt. Legg til at eg var på eit hjortemøte her på Voss i haust, der ein eller annan hjorteforskar frå sunhordaland var føredragshaldar.. Eg hugsar desverre ikkje navnet, men uansett så var bodskapen hans at det må skytast ned for fote over heile fjøla.. han fekk nesten eit religiøst uttrykk i andletet når han snakka om dei nye jakttidene.. Skremmande, og endå meir skremmande er det at vedkomande jobbar deltid/prosjekt for stiftinga på Svanøy, som har påteke seg å stå for sjølve "fasiten" for alt som har med hjort å gjera..

 

Eg er bekymra... men vonar eg tek feil..

Link to comment
Share on other sites

Hvorfor slik bekymring for at en kunstig høy hjortestamme kanskje holder på å bli litt mindre? Hvorfor skal stammen være så stor at det er bare å gå ut å "plukke" seg en hjort? Blir ikke jakta noe mer spennende om det ikke er så lett?

Jeg bare lurer. Og ja, jeg er en veldig ivrig hjortejeger.

Link to comment
Share on other sites

Super XX:

Er heilt einig med deg! Alle snakker om at kvotene er for høge og samsvarer ikkje lenger med den bestandsutviklinga vi har hatt. Har ikkje vi oppnådd det vi ønsker da? Å snu ein bestandutvikling som har tatt fullstendig av dei siste 15 åra? I mitt haud må vi sette større fokus på kor stor bestand vi ønsker å ha og ikkje kor stor den ein gong var...

 

Det er jo ein grunn til at kvota har auka samtidig med ei lengre jaktperiode. Ein ynskjer å få ned bestanden! Om ein ser mindre dyr fleire plassar i år enn før, ja da har vi for første gong i historien klart å snu ein trend som vi lenge ikkje hadde kontroll over og som gav oss meir og meir skrapdyr, spesielt i dei kommunane med ein tett geografisk bestand.

 

Når viltforvaltarane meiner at den bestanden som er i dag er for høg i forhold til det beitegrunnlaget vi har, ja da må vi jegarar lære oss å lytte til dei. Lokale variasjonar frå år til år er heller ikkje noko nytt. Bestanden må ned over heile fjøla!

 

Eg håper at vi i år kan for første gang på lang tid bli vitne til ein stamme som er i ferd med å snu slik at vi kan få den på eit nivå som gir oss ein friskare og sterkare stamme enn vi har i dag. Om det resulterer i fleire jakttimer per felte dyr, ja so skal eg sikkert kunne leve med det også. Eg er IKKJE bekymra for utviklinga som vi har sett i år. Tvert i mot er eg veldig optimistisk!

Link to comment
Share on other sites

Hjortestammen har ikke hvert for stor alle plasser, selv om det er noen som prøver å fokynne dette budskapet.

Det virker som om det er blitt en prinsipiell fanesak for mangen, også for de som ikke har et forhold hverken til gardsdrift elle hjortejakt.

Hjortestammen har hvert for stor i en del kommuner, og er det nok i flere kommuner enda.

Det som er problemet mangen plasser nå er at bestanden har gått kraftig ned, men anntall løyver blir opprettholdt på et kunstikt høgt nivå (papirdyr). Og til dere som tror at resultatet av dette blir store sunne dyr, GLEM DET.

i disse ommrådene er det lett for at det som det byr seg en mulighet på, blir skutt grunnet få felte dyr i forhold til kvota.

Dette er dårlig forvaltning.

De som har den beste forvaltningen i dag er oppegående grunneigare, med en god hjortebestand der en kan skyte ut kvoten med tanke på kvalitet.

Det dark walley skriver støtter jeg fult ut.

Vi hadde en innleid sunhordalending som var med og utarbeidet den første bestandsplanen, når det ble opprettet storvald i kommunen for 5 år siden.

Den største utførdringen vi nå står ovenfor er å få redusert økningen i hjortestammen var budskapet.

Anntall løyver i bestandsplanen ble fastsatt på bakgrunn av slike innspill.

Det har ikke hvert så vanskelig å redusere bestanden her i kommunen i alle fall.

To år til med slike kvoter og vi et tilbake til 70 tallsnivå.

Hva vitsen med det er skjønner ikke jeg, selv om noen synes det er en større utfordring med jakten ved å gå hele høsten, for kun observere noen få dyr.

Link to comment
Share on other sites

Har skummet litt i noen av innleggene over her. Først må jeg si at der ikke finnes noen "hjorteforsker" eller lignende i Sunnhordland, han dere refererer til bor i Suldal som ligger i Ryfylket, NØ i Rogaland.

 

Hva slike som han sier i en stor forsamling er ofte "politisk korrekt" men snakker man med dem på tomannshånd så er de ofte ganske fornuftige og oppegående.

Det politisk korrekte har lenge vært at hjortestammen er på vei mot skyene, slik sildefisket, hvalfangsten i sørisen og mye anne har vært før. Vi som jegere som er ute i marka år etter år har lenge visst at hjortestammen har vært på nedadgående i flere år de fleste plassene på Vestlandet. Verst er det trolig i Sveio i Sunnhordland.

Det som har skjedd er at tidligere så var der tildels store områder der ikke var lovlig jakt, men idag er nesten hver hyttetomt med i et vald. Svære åpne lyngheier tildeles på lik linje med gode produktive områder. Og som om ikke det var nok så setter man ned minstearealet ,flatt over hele kommunen. Jakttiden har blitt stadig lengre, jegerne er blitt betydelig mer erfarne og ikke minst så har utstyret, spesielt optikken, blitt betydelig bedre. Når vi legger til at stadig flere løyver blir solgt til det dobble av reell verdi så forstår selv folk som bare har spiseskolen og søndagsskolen at dette bærer galt avgårde. Man vil opprettholde fellingstallet i noen år ved å jobbe mer og ikke minst begynne å ta ut "stamdyrene", de voksne kollene. Siden Sveio er nevnt så kan jeg nevne en fortvilet telefon fra en nær venn for et par dager siden, han var ute på månen og der gikk to koller og FEM kalver. Vi har i en årrekke hatt en kar i det området som nok ikke klarer å skyte annet enn koller, mulig kalvene er for små til at han klarer å treffe dem??

 

Vi som opprettet det første storvaldet i kommunen sent på 80tallet, har lenge prøvd å forklare viltmyndighetene hvor dette bærer men uten å nå fram. Et år til med samme forvaltning så er jeg redd hjortestammen i Sveio får et banesår som det kan ta tiår for å lege.

Jo der finnes noen få lommer som har god bestand i Sveio også ofte der hvor jegerne sparer de voksne kollene og skyter bukker, som jo er i strid med hva spesialistene på Kammeret mener er bra men det funker i praksis. Og ikke minst kollene får fine kalver, sikkert unnfanget av den Hellige Ånd siden man ikke har 1,36 bukk pr kolle slik mange mener er det eneste rette.

Link to comment
Share on other sites

Det må sjølvsagt lagast ein ny tråd dersom det er ynskje for det. Men årets situasjon høyrer naturleg inn under årets jakt slik eg ser det.. Samma for meg. Eg har fått sagt det eg hadde på hjarta.

 

Når det gjeld "hjorteforskaren" eg omtalte i forrige innlegg, så er det heilt rett at gubben er tilhøyrande sør for sundhordaland. Eg beklagar manglande geografikunnskap.. :winke1:

 

At mannen gjerne har andre syspunkt, og er fornuftig på "privaten" hjelper lite, når dei lokale løyveforvaltarane (les kommunen), svelger alt som vert sagt offentleg med hud og hår.. :shock:

Link to comment
Share on other sites

Vinklinga om forvaltning og bestandsutvikling i denne tråden har fanga også mi interesse...

Fyrst må eg seia at eg deler mange si oppfatning om at bestanden no er på retur, min påstand er at me såg toppen for 2-3 år sidan i mitt heimeområde. ( Midthordland )

Grunnen til dette treng ein ikkje dvela lenge ved; minstearealet er redusert kraftig to gonger i løpet av få år, og målsetninga bak dette er ein bestandsreduksjon på 30%.

Bakgrunnen for tiltaka var ei undersøkjing der skadepress, og generelle problem med ein stor hjortebestand vart belyst, og konklusjonen vart som nevnt ein drastisk reduksjon.

-Men eg er temmeleg usikker på om utfallet vil verta som forventa...

Dyra har lagt seg til med gode vanar, samstundes har me ferre og ferre antal dekar med eng i god hevd, dette går tilbake år for år, med andre ord; presset på veldriven innmark vil auka sjølv om bestanden av hjort vert redusert. Truleg vil dei mest utsette bøndene verta påført betydeleg beiteskade så lenge det fins dyr att i området. Då spørs det om 30% vil utgjera ein målbar faktor i det heile....

Det eg er verkeleg uroa for er om lokal forvaltning klarar å monitorera utviklinga, og setja bremsane på tidsnok, til det er eg redd me veit for lite om lokale bestandar, utvikling og kva for andre faktorar som påverkar denne. ( kalde vintrar / endring i trekkmønster osv.)

- Korleis veit ein at målet på 30% reduksjon er nådd når ein ikkje kjenner antalet i utgangspunktet...?

- Kva med tilstøytande kommunar / områder, som har heilt andre målsetningar,men deler dei same dyra?

Link to comment
Share on other sites

Velkommen i klubben. Hos oss gjelder det elgen. Vannvittig stamme på 90 tallet. for så å skyte ned for fote. Hva har vi igjen nå mye skrap dyr som avler skrap kalver. Heldigvis er det noen plasser som en ser en bedring, men javnt over relativt dårlig. Nå har vi hatt samme avskytinga i 10 år og det funker dårlig, så nå må det tenkes annerledes.

Link to comment
Share on other sites

Hjortestammen har ikke hvert for stor alle plasser, selv om det er noen som prøver å fokynne dette budskapet

 

Det har heller ikkje eg meint i innlegget mitt. Kan heller ikkje finne mange her inne som har påstått det heller. Trur ingen er ueinige i at det er store variasjoner i heile landet, noke som vi høyrer om år etter år. Det er jo tydeligvis ulik forvaltningspolitikk fra plass til plass til plass.

 

Hjortestammen har hvert for stor i en del kommuner, og er det nok i flere kommuner enda.

Det som er problemet mangen plasser nå er at bestanden har gått kraftig ned, men anntall løyver blir opprettholdt på et kunstikt høgt nivå (papirdyr). Og til dere som tror at resultatet av dette blir store sunne dyr, GLEM DET.

i disse ommrådene er det lett for at det som det byr seg en mulighet på, blir skutt grunnet få felte dyr i forhold til kvota.

Dette er dårlig forvaltning.

 

Det får bli opp til kvar enkelt jaktleiar og jaktvald å sørge for å avslutte jakta i tide hvis dei meiner det er altfor lite dyr i forhold til størrelsen på kvota. Det er UMULIG å tilpasse ei perfekt kvote fra år til år når bestanden varigjerer så mykje. Ein anna faktor eg meiner er viktig i denne samanheng er at forkning viser at over halvparten av dyra trekker over større områder til nye beite/brunstplasser i løpet av livet. Det er vel også ein viktig årsak til dei store variasjonane fra år til år.

 

Den største utførdringen vi nå står ovenfor er å få redusert økningen i hjortestammen var budskapet.

Anntall løyver i bestandsplanen ble fastsatt på bakgrunn av slike innspill.

Det har ikke hvert så vanskelig å redusere bestanden her i kommunen i alle fall.

To år til med slike kvoter og vi et tilbake til 70 tallsnivå.

Hva vitsen med det er skjønner ikke jeg, selv om noen synes det er en større utfordring med jakten ved å gå hele høsten, for kun observere noen få dyr.

 

For knappe 2-3 år sida snakka nesten alle om at det var for mykje dyr. Synst det er litt vel optimistisk å tru at man om to år er tilbake på eit 70- tallsnivå når vi seinast i fjor hadde ny rekord i antall skutte dyr. Man må vel sjå noko meir langsiktig. Hadde du jakta i eit område med stabilt mykje dyr år etter år, trur eg du hadde hatt ei anna oppfatning enn du har i dag. Eg håper og trur at vi IKKJE får nok eit rekordår i år, da har vi for fyrste gong i historien lykkast med med ei ønska forvaltning og klart å snu ein stamme som er på veg i feil retning.

Link to comment
Share on other sites

. For knappe 2-3 år sida snakka nesten alle om at det var for mykje dyr. Synst det er litt vel optimistisk å tru at man om to år er tilbake på eit 70- tallsnivå når vi seinast i fjor hadde ny rekord i antall skutte dyr. Man må vel sjå noko meir langsiktig. Hadde du jakta i eit område med stabilt mykje dyr år etter år, trur eg du hadde hatt ei anna oppfatning enn du har i dag. Eg håper og trur at vi IKKJE får nok eit rekordår i år, da har vi for fyrste gong i historien lykkast med med ei ønska forvaltning og klart å snu ein stamme som er på veg i feil retning.

 

Jeg mente ikke at bestanden i hele landet var tilbake til 70 talls nivå om to år, men i våres kommune.

Men Jeg ser tendensen i andre kommuner rundt oss også, dette er den samme hjortestammen.

Jeg tror heller ikke det bare tar to år å redusere bestanden til 70 tals nivå, nedturen begynte i 2007.

Når det først snur kan det gå fortere en du tror.

Når det gjelder forkynningen av den store hjortestammen, var ikke dette ment spesefikt om deg.

Det er nok av de som har profilert seg i media med dette budskapet.(i større media kanaler en kammeret)

Nå er jeg så heldig at jeg også har jaktet i et ommråde med stabilt mykje dyr i over 20 år.

Dette er ikke kommunen jeg refferer til når det gjelder nedskyting av bestanden til 70 talls nivå.

I dette ommrådet blir hjorten forvaltet som rotter av bøndene i nabovaldet.

17 dyr pluss 6 skadedyr har blitt tatt ut årlig de siste tre årene på et ommråde på 3000 mål av nabovaldet.

Vi har klart oss med 19 løyver på to år på et større terreng.

Jeg tør påstå at bestanden her er halvert her på 3 år, men det er fortsatt et bra ommråde enda.

Link to comment
Share on other sites

Og det neste nå er kvotefri jakt på kalv......

Det er nok slik at vi er på etterskudd i forvaltningen både på opptur og nedtur. Nå er det trolig et par år siden bestanden var på topp her. Men senest i sommer var det flere vald som økte antall fellingsløyver betraktelig. I mellomtiden har to strenge vintre og høge fellingsprosenter pga. tidlig snøfall og laaangt jakttid gjort sitt til at vi har kvoter som ikke rimer lenger. Det er utfordringen framover.

(Fikk kastet 21 løyver ekstra etter oss i høst. Disse ligger godt gjemt i skuffen her hjemme. Etter enstemmig styrevedtak i valdet. Det er jeg glad for nå)

Link to comment
Share on other sites

Da er hjortejakta over for mitt vedkommende. Det ble en tolvtaggeren under, som ble høstens høydare , en spissbukk og ei kolle på oss.

 

63295_433118003164_755923164_5243871_3607725_n.jpg

 

 

 

 

 

 

Og ingen av dem ble felt av meg i år. Men jaktgleden har jeg hatt likevel. Å sitte på posten med radioen på øret og høre fra dem som observerer dyr, og vente på smellet, er spennende også. Og festen i bua med indrefileten og hjertet er like trivelig hver gang. Vi har ett dyr igjen på kvoten , men ingen av oss kan jakte i morra, så det er over. Og helt greit er det også. Resten av høsten blir det å rusle litt i nærområdene etter rådyr og ender. Liker i grunn den delen godt også...

Link to comment
Share on other sites

Mye mulig. Men har sett en annen bukk som ble skutt på ombo i høst.. Når sant skal sies har jeg ingenting med den bukken å gjøre.. Så den somsagt bare hos en utstopper på Hommersåk. Den var ikke liten den heller. Sølvbukken min fra i fjor var liten i både høyde og vidde i forhold!!

Så det finns tydeligvis flere store gutter der ute :winke1:

Link to comment
Share on other sites

33893_433113043164_755923164_5243716_948651_n.jpg

 

Her er en annen vinkel. Bukken var stor og hadde en slaktevekt på rundt 120kg. Og selv om jeg ikker er kreditert fellingen akkurat måtte ei av mine kuler til også for å få den i bakken. Så litt aksjer har jeg i den...I tillegg til kjøttet i fryseren.

er nederste taggen vekk eller er den heilt deformert?såg litt rart ut på bilde..

 

utruleg flott gevir på bukken:)såg ut som det var veldig jamnt og!berre og slenge ut fleire bilder av det:)

Link to comment
Share on other sites

Då er jakten over for i år. Ble med 4 dyr på meg: pinnebukk, 2 fjor koller og en kalv. Hadde et bukke løyve igjen, men han lurte meg gjentatte gonger! Satse på at han vokse seg større til neste år! No ligger Tikkaen delt utover hele bodgulvet. Har olja alle delene slik at den holde seg i mange mange år! Ser fram til Hjortejakt 2012!

Link to comment
Share on other sites

Lite dyr nedpå innmarka i det siste. Skremmende lite.

Kjørte opp skogsveien og rusla en liten runde med kikkert i dag. Sjekka et par viltkamera. Litt trafikk nattestid/tidlig morgen. Speida etter elg/hjort oppi fjellsidene. Ikke lett å se med sola mot lia. Blir for mye skygger. Helt vindstille. Frossen myr. Vanskelig å gjøre noe alene. Tror nok vi sier oss ferdig om vi får tak i to av de siste fire dyra. Noe må leve til neste år også. Da jeg kom ned, satte jeg meg ned med storkikkerten. Spotta to dyr høyt. Kolle og spissbukk. Om været holder seg, har jeg en plan.

Link to comment
Share on other sites

Bestanden må være på vei ned,,,jakter på flere steder og tendensen er den samme ( tusna averøy frei og fursetfjell) lite dyr å se , kvotene har jo vært dobla di siste åra,, men et moment i det hele er jo kvotefordelinga, feks vi leier et tereng på averøya og komunen tildelte storvaldet 140 løyver som skulle fordeles på di respektive teigene, styret i storvaldet delte ut kun 100 noe som er helt ok, da styret bemerket at bestanden er på vei ned.. Så kommer da kvota på valdet vi leier 5 dyr ::: 1 vokseen kolle 2 fjorskolller 1 kalv og en spissbukk,, kvoten er skutt og det resulterte i 4 hodyr da kalven var hunkalv......hmmmm ikke helt opptimalt for tilvekst etter min mening...

Link to comment
Share on other sites

Hei ctm

Tror det du sierer er et problem veldig mange steder. Alt for lav bukkeprosent. Det er faktisk kollene som holder bestanden i omerådet..... Kanskjke derfor det er såpass med dyr enkelte steder hvor man har premiert skyting av mellomstore bukker....

Link to comment
Share on other sites

Betsanden hos oss er som den pleier å være... blei en hind i helga. Turet rundt som en rådyrlos for en drever i 1.5 timer før den kom på en av postene.

 

hsq068.jpg

 

Trude Granhus sin Tyskterrier valp fikk lov å undersøke hva dette var for noe, Trude var også den som fellte hinden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...