_GroundControl Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Det nylig opprettede "Lillehammer ølsmakarlag" (medlemmer er 5 stakkarslige studenter) skal ha elgestek til middag på lørdagen som kommer, problemet er jo selvfølgelig at vi ikke har noen ideer på sauser vi kan lage og føler at rein toro blir litt feil. Tilbehør blir nok kun poteter og ovnstekte oppkutta gullerøtter (alt fra egen gård). Tilbredinga av elgen blir salt og peppra på utsiden før den skjæres opp og legges i smørbruna steikepanne og tas RETT fra panna til tallerken. Det har blitt foreslått toro kantarell og bytte ut melk med fløte og ha i litt (billig) rødvin. Selv har jeg hatt god erfaring med rein toro [bærne] (aner ikke hvordan jeg staver det) men tror det finnes mange bedre sauser der ute. Husk på at vi steikemetoden lukker for muligheten for å ta krafta (?) fra elgen når den er ferdig stekt og bruke den i sausen og at vi ikke har så god råd. På forhånd takk! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Du tar grådig feil ang skyen... Bruk ei jerngryte, ha i en passe mengde grovkvernet eller hel pepper. Varm til du ikke klarer å lukte over gryta uten av det river vondt i nesa. Ha da på en god klatt smør, la det smelte ned. (Ha gjerne oppi et glass cognac eller to på dette stadiet, såfall må den få dampe av seg før du tilsetter mer væske). Hell så oppi et par glass vann og ha i en buljongterning. La dette koke godt, jo lengre, dets mer smak trekker du ut av pepperen. (Er den for sterk sper du på med litt helmelk melk). Når du har stekt kjøttet har du litt vann i panna og koker ut smaken som sitter igjen. Evt kan du kjøre dette mellom hver runde siden du trolig må steike kjøttet i flere omganger. Ha denne skyen i sausen! Smak til med salt mot slutten, vil variere etter hvor salt buljong og sky du har. Jevn sausen med Maizena brunjenver, evt ha i litt sukkerkulør om du vil ha en dypere farge. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmoe Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Toro Viltsaus, istedefor 1 dl melk, har du ein dl/passelig "dæsj" med creme fraiche. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjendis Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Aldri, aldri, aldri uansett hva du gjør, så ikke ha rødvin i sausen med mindre den skal småputre/koke/kose seg i minst 4-6 timer etterpå at rødvinen er helt oppi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geitebukken Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Er nok mange som har endt opp med lilla, sur saus i håp om rødvinssaus ja! Lag uten! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olepolet Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 4-6 timer var da så,det som er mer viktig er å redusere vinen først.slik at det ikke blir noe råsmak. la vinen redusere til det er 50% igjen. så ha i resten. men enkel saus. 1-2 SS hvetemel 1-2 SS margarin,brun dette godt,hell på sky til tykkelsen er passe,smak til med salt og pepper. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Eg vil påstå at skal du først kutte opp steika før den steikes og ikkje er veldig påpasselig med steiketida, så er det i grunn like greitt å kutte den opp i terninger og lage ei gryte i plassen for.. Litt avhengig av kva muskel som er brukt til steika, men, men.. Ellers så er trikset for ein lettvint og god saus, det som Fat_dog86 her skriv, få fram sky, bruk krydder og maizena jevner.. Rødvin i sausen går heilt fint, uten å koke den i 4-5 timer, MEN det spørst kor mykje du har oppi av den, skal du kun ha ein liten "touch" med rødvinssmak, så er det nok med 0.5 dl på ein saus på 1 liter, du treng kun koke den 10-15 minutter etterpå, for å få vekk alkoholen i den.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skytterenka Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Smelt meierismør i en kjele (helst jerngryte) tilsett hvetemel og la det surre til det blir brunt i fargen IKKE BRENN DET. Spe med viltkraft fra Jacobs eller Rema sin. Tilsett 4-5 skiver brunost, rømme (seterrømme gir en kraftigere smak enn lettrømme) bruk gjerne hele boksen. En dæsj med sukkerkulør for syns skyld og gjerne 1 ss rognebærgele. Ved en annen anledning så legg elgsteken i en ildfastform sammen med sjalottløk, gulrøtter og en skvett vann. Langstek den og bruk kraften til å lage saus. For guds skyld ikke ødlegg elgkjøttet med Toro, det er som å banne i kjerka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Sausen skal jeg ikke legge meg borti, men et tips til gulerøttene; kok de i sukkervann; helt til vannet er borte. Snadder! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plukkfisk Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 lager skjelden saus selv. Jeg pleier å lage soppstuing selv. Jeg tar altså en passe stor mengde sopp, for det meste champingion ( eller hvordan det nå skrives) Skjærer dem i skiver, og steker dem i M A S S E smør. Salt og pepper på. Når de er stekt akkuratt litt for mye, så kommer det en deilig nøtteaktig smak frem. Heller på fløte, evt litt melk. Lar det koke inn til passe konsistens. Rett før servering tilsetter jeg en liten skvett balsamico. Bruker det som saus og garnityr på en gang. De aller fleste jeg har servert det til himler med øynene når de griper etter skålen for andre gang. Det er ganske fettrik kost, så et øl med voksen humlebitterhet vil sikkert gjøre seg. Håper det blir vellykket. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_GroundControl Posted October 14, 2011 Author Share Posted October 14, 2011 Dæven, detta kan dere. Er redd for at det er dårlig med jærngryter der borte ellers skulle jeg nok prøvd på fat_dog sin. Den til skytterenka ser temmelig god ut, er det noen som har ca mål? Er ganske ny på hjemmesauslaging og er redd for at jeg kan bomme fælt. Jo bedre detaljert oppskrift jo bedre. På forhånd takk! Skal rapportere tilbake på søndagen hvordan den ble! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rypejegern Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Nå blir det vel hylekor...men en enkel og super go saus er som følger- En pose tore fløtesaus,en pose toro viltsaus bland sammen, tilsett 5dl steike sjy som man siler av panna som steiken ligger i, 3 dl cremfraiche og 2 dl vann. kok opp, ha i litt tyttebær, 5-6 skiver brunost og en ts sirup/lønnesirup (smakes fram til "rett" balanse mellom kraftig og søtt. Denne bruker jeg mye å jeg har "lurt" mange saus kjenner med denne mixen som rundt mat bordet er HELT hjemmelaget Den største bakdelen med denne sausen for min egen del er at jeg ikke klarer å stoppe å spise før det svir i strekkmerkan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skytterenka Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Bruker alltid dæsj metoden Men ca 50-100 gram smør og 4-5 ss hvetemel. Hvor mye kraft du trenger er litt avhengig av hvor tjukk du vil ha sausen. Men hvis du får for tjukk saus og ikke har mer kraft og rømme/fløte igjen så bruk vann. Samme saus kan du bruke til kjøttkaker, men bruk da kraft og en skvett med fløte. Lykke til med sauslagingen, og det går like fint med en vanlig kjele, må ikke ha jerngryte. Men å lage viltsaus i jerngryte blir mye bedre enn ellers Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_GroundControl Posted October 14, 2011 Author Share Posted October 14, 2011 JO takk igjen, men blir det ikke litt lite til 5 personer (som spiser relaitvt mye)? skal jeg dubble? Skal se om jeg finner kraft i morra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skytterenka Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Bruk 100 gr smør og ca 1-1.5 dl hvetemel. Jo mer mel du bruker jo tykkere blir sausen og mere saus blir det når du sper den opp. Du trenger nok 1.5-2 liter kraft. Kjøper du kraft så bland den ut med litt vann. Eller du kan bruke buljongterninger. Men skaff deg noen elgbein svi dem i panna og kok dem i et par timer. Da har du skikkelig god kraft Husk å la sausen småkoke i 20 min for å ikke ha melsmak på den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_GroundControl Posted October 14, 2011 Author Share Posted October 14, 2011 Takk igjen! Føler meg som en skikkelig amatør her, men OM jeg ikke klarer å få tak i kraft, hvor mange buljonger skal jeg bruke per l vann? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skytterenka Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Kommer litt an på hvor kraftig smak du vil ha. 2 på litern kanskje, eller gjør det enkelt og kjøp deg flytende buljong (toro). Og bruk en dæsj i ny og ne og smak til. Bruker du buljong så ikke ha i noe salt før du har smakt til. Server gjerne rognebærgele til elgsteken i stedenfor tyttebær. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Dæven, detta kan dere.Er redd for at det er dårlig med jærngryter der borte ellers skulle jeg nok prøvd på fat_dog sin. En vanlig tykkbunnet kaserolle funker det også. Men litt av sjarmen er borte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sendero Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Siden dette er en ølfest. 1/2 liter bayer på 1kg steik 1dl kikkoman soyasaus 3-5 hvitløksfed. 5 enebær 1ts timian La steken trekke i 1 1/2 - 2 timer med vanntemp ikke over 75grader. Sil "kraften" og rør inn noe mel - tykkere. Sausen er da ferdig og er helt super. Det blir også steika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Berre som eit generelt sausetips: ein liten skvett eddik (og då meiner eg liten, ikkje eit mjølkeglass) og eit lite dryss sukker gjer ofte den lille ekstra "noko" som av og til manglar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.