Jump to content

HJORTEJAKTA 2010


Hjortetrekk

Recommended Posts

fikk skutt ei kolle med kalv i går med kongsbergen i 7x64 laddet med 140gr ttsx. det har vert mye dyr her etter at det kom snø. før snøen så fantest det ikkje omtrent dyr på det terrenget men no har det blit skutt 6 dyr på under en uke og alle er skutt i skogen.

 

Det er bra no Svein, du har skutt nokk no for i år, jag heller dyra over fjellet til meg. :D

 

skutt nok??? har jo så vitt begynt å skyte har jo aldri skutt så lite som i år....

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 905
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

var på jakt igår!jaktlaget fekk 3 dyr til saman, men blei observert eindel meir :)eg såg berre ett dyr..ein bukk som sprang rett på med, liten i kropp men med gedigne horn!!

 

eine krona hadde 4 i toppen med lengde på cirka 25 cm!!kom alt for fort så fekk ikkje skutt desverre, men han får leve videre til neste år :)

 

han hadde vært opp på ein post, men fekk auge på to døde dyr som var blitt skutt der og sneik seg vekk igjen akkurat i kanten av skogen..

 

flott opplevelse! :)

Link to comment
Share on other sites

ja i morgen formiddag så reiser en gjeng av oss til åkrafjorden og skal prøve oss på hjorten, noen som har noe tips ang terreng osv som er fordelaktig og jakte på. er vel spådd regn hele uka og været får en ikke gjort noe med. snøen er vel borte der nå vil jeg tro.

Link to comment
Share on other sites

Fikk bruke søndagen til litt hjortejakt. Gikk opp lia og mot vinden. Smygjakt. Mens jeg satt og spiste rosiner, kom det ei lita kolle rett mot meg. Vinden var litt ekkel da, og etter noen sekunder valgt dyret å dra nedover og vekk fra meg. Jeg hadde ikke rifla klar uansett, så det ble med synet. Artig!

 

Gikk forbi flere markeringer etter bukker. Kom meg til et utkikkssted. Veldig sterk vind, og jeg begynte å se på klokka for å komme meg ned igjen. Nedi lia var vinden bedre. Gikk forbi et brunstgrop. Satte meg ned og laga noen hjortelyder. Ikke noe å se. Valget stod mellom å gå mer rett ned og deretter vinkle framover, eller holde samme skråretninga. Valgte det første. Hadde knapt gått i mer enn 5 min. da jeg fikk se ryggen på et dyr ovenfor meg. Ca. 80 m unna. Tar opp kikkerten og ser først ei kolle, så kommer en kalv, og deretter en bukk. Og etter det ser jeg enda et par-tre dyr. Altså har jeg nå 5-6 dyr ovenfor meg. Og en skytbar bukk. Klokka er over 16.00, og det begynner å skymes. Jeg har ikke godt tak på dyrene der jeg er, og må snike meg oppover mot de. Dyra beiter blåbærlyng. Har kanskje kommet meg 20 m oppover da ene kolla plutselig står og ser ned mot meg. Jeg fryser fast. Står lenge. Så løsner kolla på stillinga og tar noen skritt. Jeg tenker at jeg må litt mer opp for å få se dyra bedre. Da stivner blikket på kolla på meg igjen! Nå er det rett før ho får vinden av meg også. Den står skrått opp, og slår nesten rett mot dyra somme tider. Kolla blir usikker og brøler før den drar nårover sammen med kalven. Jeg tar noen få skritt opp til ei bjørk. Den andre kolla med kalven drar andre veien. Jeg står klar med rifla. Der! Bukken skjønner ikke helt hva som foregår og kommer gående inn i ei åpning. Jeg brøler og bukken stopper og snur seg mot meg. Jeg finner siktepunktet mellom frambeina og slipper kula. Bukken drar ut 10-20 m og jeg får se bein i lufta bak noen einer.

 

Venter litt før jeg går opp. Kjenner lukta av bukken og får se den ligge bak einene. Det var et godt syn. Det begynner fort å mørkne nå. Vommer uti og venter på drahjelp. Vi får bukken ned til skogsveien og Suzukien gjør resten av jobben. Bukken var mager. Ikke fett på den. 9-takker på ca. 88 kg. Nå har vi igjen kolle og fjorkolle. Jeg skal roe ned litt jakta nå.

 

IMGn_0188.jpg

IMGn_0193.jpg

 

Type dyr: Bukk

Vekt: 88 kg

Terreng: Utmark.

Type Jakt: Smyg.

Tid på døgnet: 16.00

Skytestilling: Stående inntil ei bjørk.

Avstand: 50 m

Patron: Woodleigh 165 grs

Kaliber: .308 w

Våpen: Winchester xtr Featherweight.

Lyddemper: Not.

Siktemiddel: Swarovski AV 3-10x42

Fluktstrekning: 10-20 meter

Annet: Naboen såg 9 hjorter på innmarka etter at vi hadde slakta ferdig. Derav to bukker, den ene stor! :D

Link to comment
Share on other sites

Vi hadde ei god helg forrige helg, totalt 4 dyr felt på 2 dager med jakt:)

 

Lørdagen startet med å bruke kikkert flittig, kjørte rundt og opp i andre sida av dalen for å få oversikt. Snødekke i hele dalen gjorde at forholdene var optimale for dette. Fant relativt kjapt ei hind som såg ut til å være alene, denne låg blant noe furutrær da vi såg den. Vi var 5 stk denne helga, jeg tok på meg oppgaven å sitte følge med i kikkert, tre av de andre skulle postere rundt dyret, sistemann skulle stille innpå og prøve støkke mot postene.

 

Dyret låg 80m til høyre for skogsveien på bildet(bildet er fra i fjor)

101120090719869867ab84a5444c8c.jpg

 

Postene kom rimelig kjapt på plass og roy begynte stille innpå dyret, hinda hadde nå begynt å beite seg ned mot der Roy kom gående, ho fortsatte å beite ei lita stund, før ho igjen la seg til å kvile. Jeg dirigerte roy mot dyret, ho låg med snuta i motsatt retning av der roy kom, han var innpå radioen og sa at han kunne se hinda, men såg bare hode omtrent. Han gjorde gjenntatte forsøk på å plystre på ho, dette for å få ho til å reise seg, dette lykkest etter noen forsøk. Jeg såg alt i kikkerten og før lyden av skuddet kom over dalen var roy innpå å sa han hadde skutt, deretter kom smellen over til meg:) Artig situasjon og full klaff! Var ei bra hind, vekt 69kg.

 

Skytteren

011120101023ad332a3b5c374c5fb5.jpg

 

Bra med drahjelp, fattern var med for helga. Skytteren til høyre, han "drar" også :lol:

3110201007547de7682e18b04188ad.jpg

 

Dagen var fremdeles ung, etter slakting og litt mat så ble det lagt ny plan.

 

Et lite område vi har passer perfekt til drev, oppunder en lang og bratt hammer, med kun en oppgang, ellers må dyra forbi et jorde i ene enden, ellers kommer de på bakposten.

 

Jeg trakk posten i oppgangen, pappa posten på jordet, marius skulle sitte som bakpost, vidar og roy skulle gå.

Her tok vidar ut dyr tidlig, en spissbukk ble løpende mellom driverene og bakposten, denne fikk gå da vi ikke hadde igjen spissbukk på kvota. Denne kom tilslutt på posten til pappa ve jordet.

Nye dyr tok ut, hind og kalv ble støkket ut, disse dro bakover til bakposten, der gjorde marius kort prosess, kalven ble liggende etter et godt skudd :)

Marius med kalven

0111201010163ce4c8345b6041cfbf.jpg

 

Posten min funka ikke i dag, såpass sent på dagen begynte vinden å slippe seg ned skaret desverre:( men man har godt tak om det skulle komme dyr:

3110201007115893dd0be19e400b9e.jpg

 

Dagen begynte og ebbe ut, slakting sto for tur. Etter middag tok vidar en kjap tur ut, det resulterte i ei unghind:

0111201010014ccb4fa20d1d4278a7.jpg

 

Dagen etter, søndagen, startet med kikring i lia ovenfor gården vi bor på. Klarte ikke finne noe fra nede, men av erfaring vet vi at det kan stå mye dyr der uten å klare se de fra nede, sinnsykt tett der. Jeg skulle gå, vidar og pappa på post, marius og roy som "hengende" drivere, dvs de skulle gå og sitte, gå og sitte bortover lia.

 

På tur oppover lia såg jeg plutselig ei hind på ca 170m, men for mye kvist hindrer meg å skyte den, isteden dreier jeg opp nord for den, for å presse den mot postene lenger sør. Dette lykkes, viser seg at det er med en liten bukk her også. Jeg følger på sporene, tar ut de to igjen litt lenger bort, sammen med hvertfall ett, kanskje to dyr til. Disse stryker rett mot postene, men de to som jeg sporer, har tydeligvis kommet over øverste posten, vind og snødrev begrenser sikten til vidar på denne posten, det reddet nok de to.

Jeg går så litt tilbake og setter meg, totalt søkkvåt etter å ha bakset og gått i snø til oppunder kneet i lenger tid. Marius og roy begynner så å sige framover lia, marius begynner å spore en hjort som har svinget seg ned fra der jeg støkket ut de 4 hjortene. Han melder etterhvert at han ser bakenden på en hjort framfor seg, men ingenting å skyte på. Han presser på videre, så kommer det plutselig en bukk på meg, ser den er liten nok, roper så den stopper opp, slipper første skuddet på ca 130m, går rett ned. Ser så at det kommer et dyr til å samme sporet, trodde først det kanskje var ei kolle, men viser seg at det er en ny bukk, noe større. Ikke flere bukk på kvota, så den får gå. Denne har nå passert der min "ligger", min har nemlig begynt å dra seg opp på frambeina, jeg mater etter flere skudd, mye skog og kald jeger bidrar til dårlig skyting desverre, tilslutt er magasinet tomt, bukken har endelig lagt seg. Må bare holde på når første skuddet er levert..

 

Får så melding om at ny bukk er på vei, denne kommer overfor meg, oppe i snaua, dreier litt mot meg og stopper på kanskje 160m, bredsida til, det blir med synet :)

 

Bukken, en 7 tagger, ble som vi hadde planlagt, en 6-8 tagger på siste bukkekortet.

 

Perfekt avslutning på ei knallbra helg!

31102010070564a9086bc39e442ab8.jpg

 

En glad gjeng :D

31102010073868c33b8026b74ae9a9.jpg

 

Pappa fikk den største bukken på posten sin etter meg, men det ble bare med draiinga i dag også :oops:

31102010070439fb1d09cdd346758a.jpg

 

Da ha vi igjen to hinder på kvota, det må nok de andre ta seg av, nyanskaffet dachsvalp opptar tida mi framover, håper å få brukt den neste år, ny sesong, ny suksess kanskje? :D

 

Yngve

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Takk for en spennande historie og fine bilder :) Det gjorde godt for kropp og sjel :lol:

 

Benytter ofte samme jaktform i jaktlaget vårt også, og kunne kjenne meg igjen i måten dere jaktet på. Det er RÅTT å spotte dyra først for deretter å stille innpå. Da varer spenningen mykje lenger :D

 

Gratulerer med en vellykka jakthelg :)

 

Hjortetrekk

Link to comment
Share on other sites

Sjekket et viltkamera under smygeturen min i går. Fikk en del fine bilder, derav trolig av bukken jeg skjøt. Kameraet står et helt annet sted i terrenget enn der jeg traff på bukken. Tydelig at den hadde flyttet på seg i løpet av brunsten. To i toppen på høyre stang og en takk i venstre. Se og vurder selv:

IMGn_0188.jpg

v_okt1013.JPG

v_okt1010.JPG

v_okt103.JPG

v_okt104.JPG

v_okt108.JPG

Link to comment
Share on other sites

Legger ut bilde av denne bukken selv om den ikke er skutt under jakt i år.

 

Jeg var en tur på Vestlandet i forbindelse med jobb den første uka på august i år.

Et trist syn møtte meg oppe i ei bratt li. Bukken hadde knekt nakken i det den hadde truffet en bardun til en lysstolpe.

 

Mang en hjortejeger drømmer om å skyte en så praktfull hjort.

Bukken ble funnet i Sunnhordaland.

Siden jeg ikke meldte fra til lokale viltmyndigheter eller grunneier så vil jeg ikke gi ytterligere info om hvor den ble funnet.

 

normal_RL2009Bukk.jpg

Link to comment
Share on other sites

hei hunter 71 du må veie de gevire sikert 6-7 kilo sinsykt stort

 

Glemte å skrive vekta på 14 taggeren, men den er 6,8 kg.

Målet rundt rosenkransene er 28 cm.

 

Har ikke erfaring med måling av hjortegevir sjøl, men jeg skal måle det hos gevirdommer Sven Stenbrenden om noen uker.

Jeg har gjort en prøvemåling ved å fylle ut skjemaet, men det kan være litt feilmargin i min måling. Men jeg tror rundt 180-185 poeng.

Link to comment
Share on other sites

fort gjort bli litt lurt av bildet her tror jeg, småbarn og lekehus som bakgrunn gjør det lett å missoppfatte størrelsen tror jeg nok.

 

Godt mulig at du har mer erfaring med hjortegevir enn meg.

Men vekta på 6,8 kg lyver ikke...

 

normal_03112010197.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Det er nok en grunneier på Vestlandet som bør føle seg snytt her.......

 

Skjønner veldig godt hva du mener Mork, det nok ikke sikker alle ville gjort som meg.

Men jeg har likevel ikke noe dårlig samvittighet. Hjort er hjort... eller gjort er gjort :D

 

Gevirene fra selvdøde dyr tilfaller vel strengt tatt ikke grunneier, eller tar jeg feil her?

 

mvh

Sauerhansen

Link to comment
Share on other sites

Ved funn av døde dyr i naturen er dette viltfondets/DN sin eiendom.

Dette gjelder kun dyr som er regestrering/meldepliktig, eksempler på dette er rovfugler. fjellrev, rovdyr.

Det døde viltet skal brukes til offentlige formål, eks preparering til bruk i museum eller forskning.

Hjort er ikke regestrerings/meldepliktig og er derfor ikke viltfondets eiendom, men tilhører den som har eiendomsretten.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

fort gjort bli litt lurt av bildet her tror jeg, småbarn og lekehus som bakgrunn gjør det lett å missoppfatte størrelsen tror jeg nok.

 

Godt mulig at du har mer erfaring med hjortegevir enn meg.

Men vekta på 6,8 kg lyver ikke...

 

normal_03112010197.jpg

sinnsjukt gevir!!

 

har du fleire bilder av det frå andre vinklar og?

Link to comment
Share on other sites

Inni hæ.................!!!

Dette er nesten for godt til å være sant. Makan har vel neppe blitt skutt i Norge i nyere tid. Tipper ny rek.

tipper eg og!

det er jo litt kult sidan den gamle rekorden har stått sidan 1997..

 

nokon som veit vekta på hjorten og kor nøyaktig den blei skutt?vekt på geviret?engelsk mannen som skaut er det han som eiger området?

 

ein ting som er tøft med dette geviret er kor jamnt det er på dei tre nederste taggane og faktisk i krona og..store gevir med mange taggar frå norge pleier veldig ofte være uryddige syns eg

Link to comment
Share on other sites

...med et visst forbehold. Geviret som er på topp er jo voldsomt grovt. Tror det er en del grovere/lengre enn denne bukken. Antall takker mener jeg å huske var mer "normalt". Hva som gir høye poengsummer vet jeg ikke.

er vel 16 taggar på det, men som du seier er det heilt utrulig grovt, så blir spenannde og sjå!:)

Link to comment
Share on other sites

Mark Brooks er lærdøl med britiske anar. Fantastisk hjort som det er synd å ta ut. Men det er no berre mi meining.

denna bukken er vel mest sannsyneleg heilt på topp uansett?

 

og sto at han hadde spart på bukkane i ti år no, så då må det være lov og ta ut ein, etter så lang tolmodig venting!:)alle kan sei det er synd,dumt,osv, men når alt kommer til alt og giga hjorten står framfor oss er det nok ingen som greier la være

Link to comment
Share on other sites

...med et visst forbehold. Geviret som er på topp er jo voldsomt grovt. Tror det er en del grovere/lengre enn denne bukken. Antall takker mener jeg å huske var mer "normalt". Hva som gir høye poengsummer vet jeg ikke.

er vel 16 taggar på det, men som du seier er det heilt utrulig grovt, så blir spenannde og sjå!:)

Link to comment
Share on other sites

Mark Brooks er lærdøl med britiske anar. Fantastisk hjort som det er synd å ta ut. Men det er no berre mi meining.

 

Tenk på hvor mangen potensielle storbukker som blir skutt som piggbukker, eller ungbukker generelt i Norge.

Faktisk er det de færeste bukker som oppnår en alder av 6-7 år før de blir skutt i Norge.

Når noen lykkes med å spare frem en slik prakthjort, er det fult fortjent at de får felle den.

Denne hjorten har sikkert spredd sine gener i mangen år, og slik jeg tolker historien er dette jegere som kontrollerer områder av en slik størrelse at de kan forvalte hjorten slik som i polen.ungarn, tyskland med flere land gjør.

Link to comment
Share on other sites

Hvis du klikker på bildet på brunst.no så kommer det andre bildet fram.

 

Veldig stort gevir dette! Ser ut som hjorten er felt på en plass med en veldig spesiell type vegetasjon..

Kan ikke huske å ha sett lignende i Norge, men nå har ikke jeg vært på tur i marka i Sogn og fjordane.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...