macchiato Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Det er mange som har spurt om oppskrifter etter å ha blitt lurt til å spise maten min på desembertreffene, så jeg tenkte jeg skulle legge ut noen favoritter i denne tråden. Vi kan begynne med den portvinsstuede sjampinjongen, ettersom den er ufattelig enkel og veldig god (IMHO). Soppstuing til 10 personer: Ingredienser: 1 kilo fersk sjampinjong (bruk den (ferske) soppen du liker. Vi lager ofte og mye av denne, derfor brukes den soppen som er lett tilgjengelig) 1 liter fløte Brun maizena jevner (regn 1 boks pr. liter fløte, og ha 1 ekstra boks i bakhånd) 2 dl portvin Buljongpulver Tine smør Skjær soppen i skiver og brun den i ca. 50 gram smør. Strø over en spiseskje eller to med lys buljongpulver. Ha den brunede soppen i en kjele som rommer ca 1-2 liter mer enn ferdig mengde soppstuing. Hell over fløten og la dette småkoke i 2-3 timer. Ha kjelen stående på rist på svak varme (på kokepunktet) fram til servering, og jevn den passe tykk med brun maizenajevner like før servering. Spe med portvinen etter jevning. Ikke ha for sterk varme på etter jevning, ellers får du fettutskillelse i stuingen. Skulle det skje, er redningen å spe med iskaldt vann (eller mer portvin), og røre kraftig. Passer bra til alt stekt kjøtt. Hehe... dere likte denne, ja Kan slenge inn oppskrifta på potetene også, da. Macchiato's sennepsmarinerte poteter: Til 10 personer regner jeg 3-4 kilo poteter. Poteter koster ikke stort, så jeg lager av prinsipp for mye hver gang. Ingredienser: 4 kilo kokefaste poteter (Asterix eller Folva er favorittene mine). 4-5 løk 2 dl vanlig 7% klar eddik 200 gram grov sennep (Iduns bodsennep, f. eks) 300 gram sukker 1 dl matolje En liten neve einebær Kaldt vann Kok potetene passe møre, hell av vannet og la dem avkjøle seg i kjelen med lokket på snei. Varme poteter og sukker blir ikke mat, det blir sats. Del løkene i to, og skjær dem i 2-3 mm tykke halvmåner. Skrell og del potetene i skiver med en eggedeler av den gode gamle typen, som tåler en trøkk. 3-4 mm tykkelse, for den som vil bruke kniv. Legg potetskiver og løkmåner lagvis i en stor bolle med lokk (ikke den du skal servere i). Start og slutt med poteter. Lag en lake av sukker, sennep, eddik, olje og einebær, samt vann til totalt 2 liter lake. Mikses med stavmikser til sukkeret er løst opp. Slå laken over potetene til den er akkurat i kontakt med det øverste laget med poteter. Lagres i kjøleskap under lokk i minimum ett døgn før servering. Den holder seg i ca. ei uke i kjøleskapet, før den ikke bør serveres. Jeg koker potetene på onsdag, legger dem i lake på torsdag og serverer fredag og/eller lørdag. Før servering, øses potetene og løken opp med siløse, og legger over i boller egnet anledningen. Passer til alt du kan ha soppstuing til . Vel bekomme ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukke Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Hmm....den må prøves engang....har som oftest brukt skogsopp i min stuing. Tar gjerne imot flere slike oppskrifter macca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Nice dude, den må testes... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Olav Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Kan skrive under på at macchiato's soppstuing smaker fortreffelig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KBJ Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Nå var jeg sikker på at du skulle ut av skapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hårråjegern Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 den stuingen dær smakt himmelsk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Skal definitivt prøves ! Må finne en anledning til å underslå en av fruens portvinsflasker - det fortjener jeg etter at jeg tok henne på fersken i å dynke en kakebunn med maltwhisky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macchiato Posted January 12, 2010 Author Share Posted January 12, 2010 Etter "påtrykk" fra ivrige lesere har jeg oppdatert første innlegg med oppskrifta på de potetene dere spiser så jævlig mye av hver gang jeg serverer dem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeffery Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HyprJinta Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Mere mere! Jeg gleder meg alt til 26.06 - med maten som den enkle grunn Edit: Kunne det vært mulig å be om veiledning til den akevittgravinga di? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macchiato Posted January 12, 2010 Author Share Posted January 12, 2010 Mere mere! Jeg gleder meg alt til 26.06 - med maten som den enkle grunn Edit: Kunne det vært mulig å be om veiledning til den akevittgravinga di? Kanskje, kanskje... Driver og lurer på å legge ut den, men ikke i dag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Olav Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Da mangler vi bare oppskrifta på elgen Anders. Også desserten da.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macchiato Posted January 12, 2010 Author Share Posted January 12, 2010 Da mangler vi bare oppskrifta på elgen Anders. Også desserten da.... Elgen: Helstekt, langstekt kjøtt: La kjøttet tine i lav temperatur i to døgn. Det andre døgnet gnir du det inn med salt og pepper. Beregn 200-250 gram pr. person, 350-400 gram dersom det er kammertreff . Stekes på 80 grader til kjernetemperaturen er 60 grader. (dette tar "noen" timer, avhengig av størreslen på kjøttstykket) Etterstek kjøttet i stekepanne rett før servering, til kjernetemperaturen passerer 35 grader, la kjøttet hvile litt før du skjærer det opp . Desserten (rekker til minst 20 mann): To-tre liter vann og en kilo sukker røres til sukkeret er løst opp. Sett på varmen, og tilsett 2,5 kilo frosne skogsbær når vannet er på kokepunktet. Bærsausen skal IKKE koke, bare lunes opp til ca. 60 grader. Serveres til fritt valgt vaniljeis, eller iskake. Du trenger i størrelsesorden 1 hesteskokake pr. 10 personer, da blir det rikelig. Sånn? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Mega bra Macchiato. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Olav Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Du verden. Folkens, da har vi oppskriften på en middag for Konger. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macchiato Posted January 12, 2010 Author Share Posted January 12, 2010 Neste år skal jeg bare lage sausen, så kan dere gjøre resten. Sausen får dere ikke oppskrifta på, det er bare kraft, jevning, krydder,rødvin, rømme og fløte. Det klarer dere sjøl . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lille My Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Kjempebra. de potetene skal garantert prøves. Hadde jeg hatt ei uke fri rundt da så skulle jeg med glede stilt opp og lagd mat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buster Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Maten er konge, men jeg ble litt skuffet nå. Trodde jeg skulle få noen saftige nyheter jeg nå, som jeg kunne meske meg med. Virkelig fått frem sannheten!!?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pointeren Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Dæven, Macchiato! God mat har du tydeligvis greie på. Har du flere "hemmeligheter" er det bare å "smøre" de ut her! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjortefot Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Maten er konge, men jeg ble litt skuffet nå. Trodde jeg skulle få noen saftige nyheter jeg nå, som jeg kunne meske meg med. Virkelig fått frem sannheten!!?? Da er vi to, Buster. Hadde regna med noe sånt som at han egentlig ikke liker Sauere med Zeiss, men i smug bruker en ombygd HV-Mauser med en Bushnell Sportsman på toppen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aircooled Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Trodde det var viden kjent jeg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macchiato Posted January 13, 2010 Author Share Posted January 13, 2010 Jeg har en Sauer 202 med "bells&whistles" til ca. 40.000,- men jeg jakter elg med en Howa 1500. Jeg tar meg gjerne en liten skarp en mens jeg helpresser tomhylser. Jeg griner når jeg ser Emil kjøre Alfred til doktoren i snøstormen. Jeg har en kassett med Shattoo, og ei LP-plate med Franklin. Jeg kjører fransk bil. Jeg har kredittkortgjeld. Sånn, er dere fornøyd nå ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAH Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Fornøyde nei, men det hjelper på Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lipitor Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Jeg griner når jeg ser Emil kjøre Alfred til doktoren i snøstormen. Akkurat den er lei å takle. -L- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macchiato Posted January 14, 2010 Author Share Posted January 14, 2010 Hadde et lyst øyeblikk på kjøkkenet her om dagen, og kom fram til en gryterett som ble helt ok. Den er enkel å lage, men tror ikke den går under kategorien rimelig, derfor poster jeg den her, og ikke i tråden til My. Retten er utviklet etter farfars prinsipp om å "faen itte hellle ti att vatten". (det gjaldt visst unge håpefulle som lurdrakk av brennevinet hans, men dog... et godt prinsipp). Macchiato's rødvinsgryte: (fornøyd med det navnet ) Oppskriften passer akkurat i ei treliters jerngryte, så en sånn en er god å ha. 4 personer bør bli rimelig mette av denne. Ingredienser: 6-700 gram rent kjøtt i terninger (som elgjeger så er valget enkelt for meg, men denne tror jeg hadde blitt ekstra god med villrein) 250 gram fersk sopp, skjæres i ønsket størrelse 1 stor løk, grovhakkes 3-4 gulrøtter, i terninger ca 1/2 flaske rødvin 1/3 liter fløte (jeg bruker alltid kremfløte) 1/3 liter seterrømme Smør til bruning Hvetemel til jevning Tyttebærsyltetøy Salt, pepper, einebær Brun kjøttet i tre omganger i jerngryta, slik at du ikke får for lav temperatur. Krydre med salt og pepper før bruning. Brun soppen og løken til slutt, tilsett kjøttet og gulrotterningene og hell på rødvin til passe mengde ift. resten. La dette småkoke en times tid til kjøttet er mørt. Løken og gulrota blir veldig kokt, men de er for det meste der for å lage smak på sausen. Når kjøttet er mørt tar du av ca, 1,5 dl kraft som du lar avkjøles. Denne skal brukes til jevning. Tilsett fløte og rømme og la det småkoke i noen minutter før du smaker til med salt, pepper og einebær (5-6 stk. knuses). Du trenger noe søtt til å balansere rødvinen. Jeg bruker safta fra tyttebærsyltetøy, et par spiseskjeer. Husk å smake. Om du ikke syns du har fått nok smak på krafta, smakes dette til med buljong. (selv bruker jeg Knorr's oksefond. Den er IMO bedre enn buljong). Når krafta du tok til side er avkjølt, blander du inn 2 spiseskjeer hvetemel til jevning, og rører dette inn i gryta. La gryta småkoke til melsmaken er borte. Det tar ca. 10 minutter. Jeg tilsetter alltid jevning til slutt, da dette fører til at sausene mine ikke svir seg . Serveres med dampede grønnsaker, mandelpotetpuré, flatbrød, tyttebær og drikke etter egen gane. Rødvin er bankers, men øl er ikke å forakte. Mandelpotetpuré: 1,5 kilo skrelte mandelpoteter 100 gram smør salt og pepper Kremfløte etter behov Kok potetene, hell av vannet, tilsett smør og mos dette sammen til smøret er jevnt blandet i potetene. Tilsett litt og litt fløte mens du rører skikkelig. Pureén er ferdig når den har fått en kremaktig konsistens. Smak til med salt og pepper. Serveres umiddelbart, da den taper seg i kvalitet dersom den blir stående på ovnen. "Høgg å et, det finns itte ben" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buster Posted January 14, 2010 Share Posted January 14, 2010 Jeg har en Sauer 202 med "bells&whistles" til ca. 40.000,- men jeg jakter elg med en Howa 1500. Jeg tar meg gjerne en liten skarp en mens jeg helpresser tomhylser. Jeg griner når jeg ser Emil kjøre Alfred til doktoren i snøstormen. Jeg har en kassett med Shattoo, og ei LP-plate med Franklin. Jeg kjører fransk bil. Jeg har kredittkortgjeld. Sånn, er dere fornøyd nå ? tenkte jeg det ikke....? Heretter vil jeg at vår kontakt blir av det litt diskré slaget. Du er en sabla god kompis, men.......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lille My Posted January 14, 2010 Share Posted January 14, 2010 Jeg har en kassett med Shattoo, og ei LP-plate med Franklin. Rett og slett rystende. Tar nok litt tid å komme over dette rett og slett Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buster Posted January 14, 2010 Share Posted January 14, 2010 Har du tattoert "Milli Vanilli" på rumpa også? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macchiato Posted January 14, 2010 Author Share Posted January 14, 2010 Rett og slett rystende. Tar nok litt tid å komme over dette rett og slett Har du tattoert "Milli Vanilli" på rumpa også? "Den som selv aldri har syndet, han skal kaste den første stein". Dere er bare misunnelige fordi jeg tør å innrømme mine svake sider på et åpent forum. Jeg sa forresten ikke at jeg hører på Shattoo og Franklin. Men jeg kjøpte kassetten og plata på 80-tallet, da jeg var ung og skulle prøve alt. Ikke alt som var like lurt å prøve . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macchiato Posted January 14, 2010 Author Share Posted January 14, 2010 tenkte jeg det ikke....? Heretter vil jeg at vår kontakt blir av det litt diskré slaget. Du er en sabla god kompis, men.......... Det er mottatt og forstått, min venn. Jeg skal slutte å ringe midt på natta når jeg våkner med mareritt. Du får si fra hvor du befinner deg, så vi ikke risikerer å støte borti hverandre utilsiktet. Jeg forstår at dette kunne bli en belastning for deg . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.