Da har man endelig hatt tid til ei helg med røyking. Fisken er ihvertfall berga til jul. Men så var det dette biprosjektet da.
Jeg gikk til innkjøp av en vellagret edamer i sommer en gang. Den har ligget pent på ei hylle i kjelleren der det er stabilt 5-6 grader siden den gang. Strengt talt så gikk den vel ut på dato i forrige uke, men jeg anser datostemplling av ost som meget veiledende, eller villedende for den saks skyld.
Fyrte opp røykeriet på lørdag formiddag. Osten ble delt i fire. To av delene la jeg i viltnettet til den gamle sekken min. Det har forholdsvis store hull. De to andre lå i en myggnettingpose. På lørdag var det rundt 5 blå grader i lufta og tørt. Hvor mange timer de lå i røyken til sammen er jeg litt usikker på. Dagen og kvelden ble benyttet til andre ting enn å bare passe røykeriet. Litt tur og slikt innimellom gjorde at jeg fyrte det opp tre ganger på lørdag og en gang på søndagsmorgenen. Da hadde det slått om i været, og blitt et par varmegrader. Vil tro det til sammen ble en 12-14 timer i røyken.
Etter røyking ble hver ostebit pakket godt inn i folie og lagt i kjøleskap. Leste et eller annet sted at det var lurt å la den hvile slik en dag eller to, men husker ikke hvor jeg leste det.
I dag har jeg prøvesmakt. Resultatet er oppløftende. Ihvertfall når det gjelder halvparten av testpartiet. Helt klart de to bitene i viltnettet som har fått mest og best smak. Smaken avtar imidlertid innover i osten. Edamerosten er ikke så veldig porøs så dette må tenkes litt på. Har også diskutert litt i forhold til fettinnhold i osten og hvor lett den tar til seg røyk..... Nå er jeg ihuga motstander av lettprodukter, men kommer nok til å kjøpe en magerost for å prøve neste gang. Da selvfølgelig i tillegg til en skikkelig ost. Selv om dette smakte bra er det helt klart mulig å forbedre seg.
Neste gang blir det derfor:
- en magerosttype som referansetestparti sammen med en av samme sort som denne gang - vellagret edamer.
- bruke hyssing, som en binder opp ei steik, slik at mest mulig av osten er i direktekontakt med røyken.
- siden røyksmaken helt klart legger seg på utsiden av osten er det selvfølgelig en mulighet å endelig bruke strikkepinnene til noe fornuftig..... stikke hull i osten slik at røyksmaken blir bedre fordelt (hvis det hjelper da)
- minst like lang tid i røykeriet som nå.
Det er ihvertfall morro å prøve noe nytt.