Jump to content

Håndvåpenjakt


chopper

Recommended Posts

Har i alle år visst at pistoler og revolvere var forbudt på jakt i Norge. dels på grunn av faren for skadeskyting, og dels pga for liten anslagskraft på 100m. når så våpenindustrien har laga kalibere og våpen som står anslagskravene, er det da duket for debatt på det området. Om det var samme oppskytingskrav for revolver som det var for rifle( reinen på 100 m) ser æ ingen grunn hvorfor ikke det skulle være tillatt. det må da være perfekt i ulendt terreng for en hundefører å ha en revolver innafor jakken i stedet for å krype gjennom einekratt, etter bandet på en vill sporhund som har fått teften av elg, med ei rifle på skuldra. ka dokker meine?

 

 

chopper

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 199
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jeg er usikker på om at fare for skadeskyting eller manglende anslagsenergi er årsaken til at vi ikke har håndvåpenjakt i Norge. Selv er jeg i voksen alder blitt en ihuga pistolskytter som bytter ut rifle med bue og revolver når jeg reiser til SA neste år. Diskusjonen om håndvåpenjakt her i landet anser jeg som bortkastet tid, og jeg vil heller bruke disse resurssene på våpenloven som til tider er helt forkastelig.

Når det felles bøffel med revolver viser dette at det finnes kraft nok. Presisjonen er også fremragende med optiske siktemidler. Storviltprøven på reinskive er ikke vanskeligere for en habil revolverskytter en den er for gjennomsnittsjegeren med rifle her i landet. De fleste som har denne interessen for håndvåpen kjenner sitt utstyr og trener mye med det i motsetning til de fleste jegere. Jeg tror nok dette er et spørsmål som vil bli aktuellt i fremtiden, men personlig tror jeg buejakt blir tilatt her i landet før håndvåpenjakt.

 

Lykke til i diskusjonen om temaet, det hender det blir hett når dette temaet dukker opp.

Link to comment
Share on other sites

Så dårlg som jegerhvermasnsen skyter med rifle, ser jeg ingen grunn til at håndvåpen jakt skulle bli tilatt.

Kan du forklare meg hva skyteferdighetene til jegerhvermansen skulle ha med håndvåpenjakt å gjøre.

Til smygjakt, og til visse typer posteringsjakt måtte det vel være utmerket med et håndvåpen. Våpensikkerhetsmessig skulle det være tryggere, da håndvåpen oftest bæres i hylster, og ikke veives omkring slik som rifler.

Det samme gjelder pil og bue, og skyteferdighetene til "hvermansen" har ikke noe å gjøre med det heller.

 

Førøvrig tror jeg det er noen "få" som ødelegger inntrykket på oppskytingene. Gjennomsnittet av de beste si 80% er ikke så dårlig - det er bare det at noen er så fantastisk dårlige.

 

 

 

K

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener at håndvåpenjakt burde være absolutt topp i vestlandske hjortelier, med busker og kratt og lite fri sikt. Enkelte steder står hjorten omtrent oppå deg når du ser den.

Med 357 Magnum (eller grovere) er det ikke være noen problemer å felle en hjort. :D Dette er jo ett kaliber som er vært svært populært til jakt rundt omkring i verden.

Men jeg tror ikke at forbudet har noe med om håndvåpen er egnet til jakt eller ikke men om nordmenn skal ha lov til å bære håndvåpen utenom skytebanen.

Her er det storebror som vil ha kontroll. :cry:

Link to comment
Share on other sites

Kan du forklare meg hva skyteferdighetene til jegerhvermansen skulle ha med håndvåpenjakt å gjøre.

 

Vi har fartsgrense i Norge, de er ikke nødvendigvis tullete, selv om mange av oss bryter den. At dedikerte håndvåpen skyttere som F.esk Shadob bruker håndvåpen på jakt har jeg INGEN problemer med. Men jeg tror vi må ha et svært trangt nåløye for å få silt ut alle som ikke er blant de mest dedikerte, seriøse og proffe håndvåpen jegerene. Er redd det vil bli for lett for enkelte å bruke det som unnskyldning for å skaffe seg et grovkalibret håndvåpen for å briefe med det og gå på jakt.

Men det er altså min egen mening.

 

(Det er forøvrig artig at så mange automatisk antar at det er avæpnings motivasjon bak begrensninger på jaktvåpen... og ikke hensynet til det viltet vi jakter. Det er jo ikke akkurat slik at vi MÅ jakte, fedme er jo på vei til å bli folkesykdom no1. så litt respekt for byttet bør vi ha.)

Link to comment
Share on other sites

Er redd det vil bli for lett for enkelte å bruke det som unnskyldning for å skaffe seg et grovkalibret håndvåpen

Jeg kan ikke se at det er noen forskjell, folk gjør allerede dette med rifler. Noe jeg ikke nødvendigvis ser noe galt i. Det allerede betydelig høyere list for å erhverve håndvåpen og det bør det fortsette med.

 

Det andre poenget ditt er forsåvidt godt observert. Folk er litt småparanoide. MEN, det er heller ikke mer humant hverken å skyte rådyr med hagle enn med .357mag, skarv med .22LR rifle enn .223 fra en Contender, eller elg med .260 enn .454Casull. Så igrunnen, så henger jeg meg på de paranoide - trolig er det et av argumentene som vil komme tungt fram om en prøver å få håndvåpenjakt tillatt.

 

At det ikke ER tillatt, akkurat som buejakt, skyldes stort sett mangel på tradisjon.

 

Hehe, ok M67, men det er jo per dags dato ulovlig å jakte all vilt med håndvåpen ! :mrgreen:

Og hvorfor da begynne med sToRvIlT ....

Klarte nesten å irritere meg der :wink: Det er lovlig, og vanlig å jakte med håndvåpen, også storvilt, mange steder i verden. Mange her på forumet har gjort det, gjør det og vil gjøre det igjen. Derfor. Samme med buejakt.

 

K

Link to comment
Share on other sites

også storvilt

Svarer meg selv her, så har jeg gjort det også... (ikke bare er jeg paranoid, nå også schizofren. Skaaauuubjønnnnn!)

 

Storvilt - kanskje både håndvåpenjegere og buejegere hadde vært tjent med å gå etter småvilt først.

Da sniker en seg elegant forbi argumentet om mindre drepeevne/mindre human avliving. Harejakt med revolver/pil og bue. Toppjakt med pil og bue, hva :roll: Neida. Andejakt burde funke fint, rypejakt, hvem vet?

 

K

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Det kunne jo i første omgang åpnes for jaktmuligheter for erfarne håndvåpenskytter med dokumentert aktivitet og medlemskap i pistolklubb som for håndvåpen ervervelse ellers. Ser ingen grunn til frislipp og så vil det antagelig øke interressen for håndvåpenskyting blant jegere som i dag skyter rifle. :)

Det er jo mange av oss jeger som også skyter med håndvåpen

Ellers er det vel etter min mening ingen tvil om at det er myndighetenes reguleringsiver og ikke hensyn til viltet som hindre jakt med håndvåpen. :evil:

Skutt er skutt og viltet er like dødt om det skytes med en riflepatron 6,5x55 eller en revolverpatron i 357 mag. Det skal jeg garantere. :?

Link to comment
Share on other sites

her trekkes ikke inn kvalifikasjonen til pistolskytteren ennet enn samme skyteprøve for pistol og rifle... om pistolskytteren er kvalifisert ved å skyte elgprøven på reinen på 100m er han ikke hobbyskytter. om alle som skulle drive jakt med revolver måtte skyte opp hvert år (småvilt og storvilt) sørget man jo for et visst nivå på skytterne. ellers måtte jo kravene være de samme til anslagskraft. om kravene er de samme uansett våpen e jo det knekkende likegyldig hvilket våpen som ble brukt.

 

trur det henger sammen med at onkel blå ikke vil ha folk som har lov til å bære håndvåpen på seg i marka....

Link to comment
Share on other sites

Håndvåpenjakt? Tja,hvorfor ikke? Kravet til aktivitet er jo mye større for å inneha håndvåpen enn for rifle og inntrykket mitt av håndvåpenskyttere er at de stort sett er mer disiplinerte enn mange rifleskyttere. Om kravet for håndvåpenjakt ang oppskyting hadde vært likt som for eks rifle og ett fornuftig krav til annslagskraft/kulekonstruksjon så ser jeg ikke noe problem med dette.

Link to comment
Share on other sites

Man kunne jo for eksempel starte med å tillate bruk av håndvåpen på hijakt. Rev, mink, mår, mårhund og grevling som skytes i hi er like godt kontrollert som om de sitter i ei burfelle. I fella er det jo allerede lov til å avlive med håndvåpen. Ser ingen som helst grunn til at det ikke kunne vært tillatt under disse jaktformene heller...

Link to comment
Share on other sites

Targetmaster: Det var sammenligningene av .357 (Som i fabrikk ikke en gang holder kravet til rådyr fra rifleløp) og 6,5 x 55 som jaktkaliber, som på en måte bekreftet at en del proponenter for håndvåpen jakt ikke har snøring på hva de snakker om.

 

Jeg er fortsatt fascinert over de konspiratoriske insisterende stemmene som finner omtrent en hver form for regulering som et ledd i en "plan" om å avvæpne folket...

 

Onkel blå bestemmer faktisk ingen ting om hva folk skal kunne gjøre leer Ikke. Han og Tante bare forvalter lovverket de. POD har en styrende funksjon på forskriften, og med tilhørende rundskriv (Tolkninger).

Jeg tror grunnen til at det ikke har vært åpnet for jaktmuligheter (Husk at all jakt i utgangspunktet er forbudt ved lov i Norge) med håndvåpen ligger i at det ikke finnes noen tradisjon for det.

Jeg er ikke imot at kompetente og seriøse håndvåpen skyttere slik som f.eks C. Patron skulle kunne jakte men det er alle de som skal slenge seg på fordi det er kult....

 

Vi er heldige som har såpass gode jaktmuligheter i Norge, trenger virkelig å jakte med revolveren også? Gjør en en 7'5" blackhawk i .44 magnum noe som marlinen min med 20" løp i samme kaliber ikke gjør? (bedre)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Targetmaster: Det var sammenligningene av .357 (Som i fabrikk ikke en gang holder kravet til rådyr fra rifleløp) og 6,5 x 55 som jaktkaliber, som på en måte bekreftet at en del proponenter for håndvåpen jakt ikke har snøring på hva de snakker om.

Jeg er fortsatt fascinert over de konspiratoriske insisterende stemmene som finner omtrent en hver form for regulering som et ledd i en "plan" om å avvæpne folket...

 

Hassel

Forstår ikke helt agresjonen som skinner gjennom? Hva er problemet? Bortset fra at du tydeligvis ikke liker håndvåpenjakt?

Det burde være mulig å diskutere de fordeler, ulemper samt det prinsipielle ved håndvåpenjakt først, så kan vi ta en tråd med kaliber til håndvåpenjakt dersom det blir aktuelt.

For som du også er inne på så finnes det mange bra patroner til håndvåpenjakt. At jeg nevnte 357 mag. er ett eksempel på en patron som helt siden 1950 tallet har vært svært populær til håndvåpenjakt rundt om i verden.

Når det er sagt hevdet jeg ikke 6,5x55 og .357 mag er samme patron. Jeg hevdet at viltet ville være like dødt en det ble felt med 6,5x55 eller .357 mag.

 

Når det gjelder lover og regler for skyting og jakt må vi vel bare innse at det er myndighetene som fastlegger premissene? Hvor du har det fra at jeg mener at myndighetene planlegger å avvæpne folket vet jeg ikke men jeg kan si at tror ikke på noen "konspirasjonsteori".

 

En annen ting Hassel, å trekke ut enkelte feilformuleringer i et innlegg for så å hevde at de som ikke har samme mening som en selv ikke har "snøring" er ingen grei debatt teknikk. Vi må klare å respektere at det er forskjellige syn på saken uten å havne i den grøfta.

Link to comment
Share on other sites

Gjør en en 7'5" blackhawk i .44 magnum noe som marlinen min med 20" løp i samme kaliber ikke gjør? (bedre)

Vi kan jo begynne med at Marlinen er din. Og ikke min. Det skinner igjennom en "mine ideer er bedre enn dine" - holdning. Ubevisst helt sikkert, men likevel.

Vi må forsøke å stå sammen om jegere og våpeneiere (innen visse grenser self.) og unngå å være sneversynte ala : "forby rypejakt om vinteren (for det gjør ikke jeg)", "forby jakt med stående fuglehund for de støvsuger fjellet (og dessuten har ikke jeg hund)", "ikke tillat buejakt eller håndvåpenjakt (for jeg treffer ingenting med pistol og har aldri sett en jaktspiss)"...

Jeg kan godta argumenter imot, og er klar til å møte de med andre argumenter, men forsøk på å avvæpne debattanter med angrep som "konspirasjonsteori", "cowboyer" og slikt, tjener ingenting og er ikke argumenter i en diskusjon, hverken den ene eller andre vei. Det er en kjensgjerning at det er en uttalt politikk å redusere antallet våpen. At noen tillegger partier, personer og etater "kommunistiske holdninger" etc. vedkommer egentlig ikke diskusjonen.

Er det forresten noe Marlinen gjør som ikke revolveren kan? Er det noe en .22LR pistol ikke gjør med ei and som ei rifle gjør? Sånn siden vi egentlig er enige.

 

Tror mitt drømmejaktvåpen på mye fuglejakt er en Contender i .223. (Hvem må en smøre for å få ervervstillatelse på en sånn?)

 

K

Link to comment
Share on other sites

En ting som alltid forundrer meg når dette temaet kommer opp er paranoiaen, og hvordan noen tror jakt med håndvåpen ville arte seg i Norge!

Om alle som har jegerprøven i Norge skulle kunne gå å kjøpe seg håndvåpen over natten tror jeg at POD ville fått panikk.

Er ikke paranoid, men det er vel en uttalt policy at de vil begrense mengden håndvåpen i private hender.

Jeg tror seriøst at dette, idag, er en tungtveiende grunn til forbudet.

Har kanskje ikke alltid vært det, men jeg tror det veier tyngst idag!

Hvorfor? Jo, da kommer jeg til mitt andre poeng.

 

Det virker nemlig som om motstanderne av håndvåpenjakt tror at man får jakte elg med en 1,5'' snubnose revolver i kaliber .32,

og det selv om man aldri før har løsnet et skudd med håndvåpen. :roll:

 

Om man hadde brukt følgende regler mener jeg man ikke kan argumentere særlig saklig imot:

1. Håndvåpenjakt er ikke ervervsgrunnlag. Kun skyttere som allerede har håndvåpen kan jakte med dem.

2. Man må avlegge f.eks 2x 30 treningsskudd før storviltprøven kan tas.

3. Man må bestå storviltprøve før man kan jakte med håndvåpen, like som for rifle.

(Prøven må gjerne gjøres anderledes, etter modell fra andre land eller etter hva som kan gjøre motstanderne mindre krigersk innstillt.)

4. Krav til anslagsenergi, dagens eller kanskje en mer moderne inndeling, skal selvfølgelig gjelde.

Dette for å sikre at man, slik som for rifle, har marginene på rett side med tanke på "human" jakt.

 

Man kan sikkert føye til flere punkter også, slik at de to sidene kan enes.

Må bare poengtere at disse punktene ikke nødvendigvis er noe jeg ønsker personlig,

men som jeg tror kan være med på å, en gang i fremtiden, få håndvåpenjakt tillatt og i velorganiserte former her til lands.

Link to comment
Share on other sites

M67... nå er jeg tilfeldigvis europamester 2009 i westernskyting for klassen svartkrutt patron (Frontier cartridge) og ovarall Norgesmester 2009 innen Cowboy Action Shooting. Jeg skyter antageligvis mellom 5 og 10 tusen skudd i året med single action revolvere, og jeg kommer neppe til å bruke begrepet "Cowboy" i negativ sammenheng. Grunnen til at jeg tok en 7'5" blackhawk i .44 mag som et eksempel er at det er den revolveren jeg skyter best med når jeg skyter metallsilhett på 200 meters hold. Marlinen valgte jeg fordi mange nevner ulendt terreng og tett buskas som en grunn til å bruke revolver. Jeg tror ikke det er så skrekkelig mye mer tungvint å ta med en hendig lett LA rifle (eller tilsvarende) på de stedene som er nevnt en en revolver.

For meg så er det naturlig å ta utgangspunkt i våpen typer jeg kjenner og vet hva jeg kan prestere med.

 

At jeg syns det er en facinerede ting at det har dukket opp mer elle mindre hardnakkede påstander om at "politiet (?)" har bestemt at det ikke skal være lov med "fyll inn de vi er uenige med i dag" fordi man prøver å avvæpne befolkningen, som om det var en litt kjip konspirasjon med dette som ål syns jeg er fasinerende. Tror ikke jeg har brukt det dømmende eller som et forsøk på å undergrave mine meningsmotstandere i denne tråden i iallefall.

 

Du skriver at det er Kjennsgjerning at at det er en utalt politikk å redusere antall våpen. Fra hvilket politisk hold er det, og hva er det du tenkler på. Jeg vet at det har vært to våpen amnestier (Som man kanskje kan si har vært misslykket på mange måter) men det er nå blitt noe færre uregistrerte våpen i kongeriket. Men at det er et uspesifisert ønske om at antallet våpen skal gå ned, betyr ikke at alle regulasjoner og begrensingner har bakgrunn i dette målet? Forutså man Storbegets intensjoner på 1950 tallet når man begrenset antall skudd i hagla opp til 2? Er det en del av AP's skumle plan at det på et eller annet tidspunkt ble spesifisert at man ikke skulle jakte med håndvåpen? (eller pil og bue) osv...

 

At man kan ta temaet opp til diskusjon er helt naturlig, og det er kanskje riktig også.

Alt jeg har sagt er at jeg er i mot (Selv om jeg garantert kommer til å ta med en liten ruger eller to om det blir tillatt) Ikke fordi jeg ikke tror at noen kan gjøre dette aldeles utmerket. Men jeg tror ikke at det er en bra ting, da alt for mange som ikke har "riktige" holdninger og egenskaper vil vase rundt i skogen med kraftige håndvåpen. Og en ting er sikkert, uten lang og kyndig erfaring er det mye enklere å veive rundt med et etthåndsvåpen en et langvåpen.

 

Så det marlien gjør, i forhold til blackhawken er å levere samme kule, i høyere hastighet fra en mer stabil skyteplattform.

 

Targetmaster:

Elgen er like død om den er felt med rifle, spyd, tog, revolver eller teskje. Det er det som gjør at den blir felt som er det interessante. Du valgte å sammenligne .357 magnum med 6,5 x 55 noe som fremstår som ganske ukyndig. .357 regnes vel som en marginal revolver patron blant håndvåpen jegere i den stor verden uansett. Personlig så tror jeg at det er skytterens ferdigheter i langt større grad en kaliberet på våpenet som avjgør (Det har blitt skutt og felt Elefant med .22 lr). Ferdighetsnivået for å drive med human og ansvarlig jakt er mye lavere for rifle en for håndvåpen. Det er hensynet til viltet jeg er opptatt av, og sekundert hvordan allmuen vil betrakte jegerstanden når reportasjene om skadeskyting og vådeskudd med revolver begynner å nå pressen.

 

 

 

Tordenfugl:

Du er inne på en god del viktige poenger, men jeg ville nok heller sagt 1000 øvelses skudd en 60... (Ikke misnt for å jagge meg selv oftere ut på langhold med revolveren) Et trangt nåløye og ikke ervervgrunnlag for jakt er kanskje en farbar middelvei.

 

 

PS

M67, veien til conteder er vel enklest med å starte med skyting i Metalsilhuett forbundet?

Link to comment
Share on other sites

Tordenfugl:

Du er inne på en god del viktige poenger, men jeg ville nok heller sagt 1000 øvelses skudd en 60...

(Ikke misnt for å jagge meg selv oftere ut på langhold med revolveren)

Et trangt nåløye og ikke ervervgrunnlag for jakt er kanskje en farbar middelvei.

 

Ja, for all del! Jeg er med på 1000 også jeg :D

Og passerer det med svært god klaring personlig.

Tenkte mer på den stakkaren som skulle "bo på banen" for å kunne dokumentere dette.

Men en ordning hvor f.eks stevner ble lagt til som treningsskudd er jo en måte å administrere det på.

Link to comment
Share on other sites

Det kan være på sin plass å påpeke at mens man "alltid" (siden 1927) har vært restriktive ift å tillate erverv av pistoler, er jaktforbudet et forholdsvis nymotens påfunn. Det var fritt frem inntil en endring i forskriften (om utøvelse av jakt osv.) gjorde det eksplisitt forbudt på midten av 80-tallet(?). At det forbudet ikke har noe med anslagsenergi å gjøre burde være åpenbart, at det kan ha noe å gjøre med synsing om hvilke våpen som bør brukes til jakt burde også være åpenbart. Eller iallfall blir det åpenbart når man leser denne tråden :D

Link to comment
Share on other sites

Targetmaster:

Elgen er like død om den er felt med rifle, spyd, tog, revolver eller teskje. Det er det som gjør at den blir felt som er det interessante. Du valgte å sammenligne .357 magnum med 6,5 x 55 noe som fremstår som ganske ukyndig. .357 regnes vel som en marginal revolver patron blant håndvåpen jegere i den stor verden uansett.

 

Kjære Hassel, at jeg er ukyndig når det gjelder anslagsenergi i forskjellige patroner er ikke noe problem :? Jeg lærer hele tiden :)

Men hva har min uvitenhet om anslagsenerg med saken å gjøre :?:

Dersom det blir aktuelt å lade patroner til revolverjakt kan jeg helt sikkert få informasjon både om kaliber og anslagsenergi av deg :wink:

 

Så hva har da min uvitenhet om patroner og anslagsenergi å gjøre med diskusjonen om håndvåpen til jakt :lol:

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener at håndvåpenjakt burde være absolutt topp i vestlandske hjortelier, med busker og kratt og lite fri sikt. Enkelte steder står hjorten omtrent oppå deg når du ser den.

Med 357 Magnum (eller grovere) er det ikke være noen problemer å felle en hjort. :D Dette er jo ett kaliber som er vært svært populært til jakt rundt omkring i verden.

Men jeg tror ikke at forbudet har noe med om håndvåpen er egnet til jakt eller ikke men om nordmenn skal ha lov til å bære håndvåpen utenom skytebanen.

Her er det storebror som vil ha kontroll. :cry:

 

Dette er påstanden du kom med først. Hele påstanden er preget av lite gjennomtenkte argumenter, feil antagelser og en liten dasj med å skylde på noe helt annet en det jaktetiske som årsak til forbudet. Du likestiller et kaliber som knapt holder anslags kravet til rådyr med ting som er tillatt til hjort og elg. I det store og hele fremstår du for meg, som en som argumenterer for håndvåpen uten å ha reel innsikt i problemstillingen og utfordringene som er knyttet til det. DU blir en del i mengden sommener jakt med revolver er kult og det er myndighetenes som er kjipe fordi de ikke vil at vi skal ha våpen som har forbudt det gruppen. (du er langt fra den første...)

Link to comment
Share on other sites

Hassel

Jeg har bare lyst til å jakte med revolver.ok. :lol:

 

Når det er sagt har jeg håndvåpen både revolver og pistol fra de groveste kaliber til 22LR som jeg bruker til baneskyting og felt.

Jeg er såpass aktiv som skytter at jeg får godkjent det jeg søker om. Jeg har også diverse riflekaliber til jakt. Så mine behov for flere våpen har ikke noe med saken å gjøre.

 

Jeg ser ingen grunn til at vi lenger skal diskutere min store uvitenhet og dumme innlegg :lol:

Det er alltid noen som synes at de andre er bare dumme :?

Jeg ser ingen grunn til å engasjere meg i dine synspunkter på meningsmotstandre lenger da det fort kan gli over i ren kverulering og jeg vet best.

 

Saken er skal vi ha håndvåpenjakt i Norge eller ikke eller ikke. La oss diskutere det. :)

Ha en fin dag. :D

Link to comment
Share on other sites

"Hassel"]Fint

Gi meg et argument FOR håndvåpen jakt.

:D[

 

NO 1 - JEG HAR LYST. :lol:

 

Jeg liker godt å gå på jakt. Nå blir det av naturlige grunner rifle jakt. Siden jeg er en ivrig pistolskytter (mosjonist med en 3-4 tusen skudd i året) med en del håndvåpen har jeg lyst til å bruke noen av disse på jakt.

Argumentasjonen for å drive jakt har vi på mange andre tråder men min motivasjon er i rekkefølge.

 

Fylle fryseboksen.

Jakt er en spennende og flott hobby med godte jakltkammerater.

Holde bestanden på ett forsvarlig nivå.

Naturopplevelser.

 

Når det gjelder jakt med håndvåpen er det på samme måte som ved jakt med rifle jeg har lyst.

Jeg har våpen / våpenopplæring, skyter jegerprøven med revolver men får ikke anledning til jakt med revolver grunnet eksisternde regelverk.

Derfor ønsker jeg at eksisterene regelverk endres.

 

For meg er det så enkelt :D

Link to comment
Share on other sites

Hassel,

 

For: "Jeg har lyst" :wink:

Faktum er at jeg neppe kom til å finnes i skogen med revolver uansett, men kanskje på skjærene med Contender, eller på toppjakt med samme.

 

Min oppfattning om årsaken til forbudet mot jakt med håndvåpen er at lovgiver ikke ser noe poeng eller behov for jakt med håndvåpen og derfor ikke har tillatt det. Der i ligger en holdning om at det som ikke MÅ være lov, skal være forbudt. Min mening er at det som ikke MÅ være forbudt, skal være lov - så jeg er på prinsippnivå her.Når det kommer til buejakt er jo denne (speilvendingsprinsippet) holdningen mere tydelig. Sverige har tillatt buejakt, Danmark skulle til å forby det på samme måte som Norge, ved å ikke spesifikt tillate det. Men ble stoppet av en enkelt mann (grev Gregers-Ahlefeldt) som tok til motmæle. Finnene "glemte" å forby det. Det er dette som gjør det så irriterende, det var lov, men ble forbudt uten god grunn.

 

Jeg er faktisk hjertens enig med deg i at det er utbredt paranoia blant mange på kammeret omkring dette med våpeneie, spes. håndvåpen og halvautoer. Frykten for myndighetenes regulering og eventuelle begrensninger er tildels sterkt overdrevet. JEg synes imidlertid ikke det er fornøyelig.

Om de har rett er det ikke fornøyelig

Om de tar feil er det ikke fornøyelig, for da ER de paranoide - og de er våpeneiere...

 

Det som er mitt poeng er at det er denne saken likegyldig hvorvidt enkelte debattanter er paranoide.

 

Jeg forstår ikke hvorfor det er verre at folk vaser rundt i skogen med kraftige revolvere enn med kraftige rifler? Ei heller ser jeg at det er farligere å ha en revolver i et skulderhylster enn å reise ei rifle på nærmeste tre, bruke den som stokk etc..

Men jeg er enig med deg i betenkelighetene, særlig rundt "uønskede personer" - derfor må det stilles krav.

Mitt utgangspunkt innen pistolskyting er NFPS/IPSC skyting og har notert at andre pistolskytende organisasjoner er "slakkere" på det meste sikkerhetsmessige. Da tenker jeg på "nazi" gjennomføring av

- ikke tukle på våpen utenom safe zone

- ikke finger på avtrekkeren

- peke i sikker retning HELE tiden

- hele holdningen til våpenet son et våpen og et farlig et

 

Den håndvåpenhåndtering jeg ble vant til i Trondheim Feltskyttere for mange år siden er uten tvil langt tryggere enn det som demonstreres av norske jegere i skogen idag (meg inkludert)

 

Et problem som ikke er nevnt er jo at folk ikke er vant til å se jegere med pistol - og en kan bare tenke seg hva overskriften blir første gang en godt kamuflert håndvåpenjeger må på et lite ettersøk og støter på et par dyrevernere og våpenmotstandere med digitalkamera og nr. til VG lett tilgjengelig...

 

K

Link to comment
Share on other sites

Man kunne jo for eksempel starte med å tillate bruk av håndvåpen på hijakt. Rev, mink, mår, mårhund og grevling som skytes i hi er like godt kontrollert som om de sitter i ei burfelle. I fella er det jo allerede lov til å avlive med håndvåpen. Ser ingen som helst grunn til at det ikke kunne vært tillatt under disse jaktformene heller...

 

Tiltredes, overrasket over at ingen har kommentert innlegget til Bharsvik. Hvis det i det hele tatt burde lempes litt på lovverket så er det hijegerne som burde få lov til å bruke håndvåpen aller først, slik de gjør både i Sverige og Finland. .22 er populært, og i Finland så er det enkelte som bruker 357, hjemmeladet med lite krutt og med wadcutter, mye mindre smell enn med 22, pluss at rikosjettfaren er redusert.

Link to comment
Share on other sites

Synsing avgjør, og som vanlig finner vi de største motstanderne mot aktuelle jaktform blant jegere. Egentlig litt tragisk at ikke alle som (liksom) er myndige kan få bestemme slike bagateller selv.

 

Håndvåpenjakt på storvilt vil være langt mere human enn jaktformer hvor det fluktskytes med hagle. Så dårlig treffprosent er det ingen som har med revolver. Å forby haglgeværet og tillate håndvåpen ville vært et stort humant og jaktetisk fremskritt.

Link to comment
Share on other sites

Forby hagle !!?? :evil: Om din dømmekraft og dyktighet med haglevåpen på rådyr er tragisk, så fungerer hvertfall haglesvingen min.. Har til dags dato ALDRI feilvurdert eller skadeskutt rådyr med haglevåpnet. Forhold deg til tråden og ikke dra inn ting du overhodet ikke har peiling på !!!

Link to comment
Share on other sites

Det er artig å lese at det her fremkommer forslag om å opprettholde bestemmelsen om å forby håndvåpen på jakt, samtidig som det også kommer forslag om å forby hagle. Om noen nå i tillegg fremmer forslag om å forby rifle, så kan vi be NOJS om å ta med seg forslagene herfra til en liten møterunde på Stortinget.

 

I en annen tråd her inne går det en diskusjon om hvorvidt det er lov å ta med seg kniv ut fra sitt eget hus, eller om disse bør oppbevares godt nedlåst hjemme...

 

Snart står vi igjen med sprettert som eneste lovlige redskap.

 

Også lurer vi på hvorfor politikerne lager de lovene de lager? :shock:

Link to comment
Share on other sites

"Har hatt den gleden av å få prøvd Contenderen på vilt i Afrika sammen med Shadob"

Og på culljakten - skadeskjøt ikke vi :wink:

 

Det gjorde derimot andre - med rifler :lol:

 

Kan årsaken være at vi som jakter med håndvåpen - holder igjen skudd som riflejegere tar sjansen på?

 

"og jeg må si det frister til gjenntagelse."

 

6.4.10 :wink:

Link to comment
Share on other sites

Det bør ikke være nødvendig å slakte noens lovlige jaktutøvelse for egen vinning. Vi trenger saklige argumenter hvorfor håndvåpen (og bue) jakt bør tillates, samt hva, som fornuftig bør settes som minstekrav for å kunne utøve slik jakt. Personlig er jeg sikker på at gjennomsnittet av de, som måtte tilferdstille kravet til håndvåpen og bue jakt, vil ha et vesentlig strengere krav til seg selv i forhold til sikker jakt, enn gjennomsnittet av de som utøver lovlig jakt i dag.

Link to comment
Share on other sites

"vil ha et vesentlig strengere krav til seg selv i forhold til sikker jakt, enn gjennomsnittet av de som utøver lovlig jakt i dag."

 

Tiltredes :D

 

Med bakgrunn i div. former for skyteaktiviteter i endel år - er mitt inntrykk at mange som møter på skytebanen for oppskyting - "mangler noe" i forhold til håndvåpenskyttere.

 

Når man tropper opp med grønnirrede patroner i en Rema-pose, for å skyte de pålagte skudd, samt bruke resten av de irrbefengte patronene til oppskytingen - blir jeg litt skeptisk.

 

På håndvåpenstevner - kan jeg ikke huske å ha sett noe sånt.

Hylsene er så polerte at det nesten ikke er mulig å holde de med to fingre :lol:

 

Men det er også endel jegere - som legger sin sjel i forberedelsene!!!

 

Hva gjør en håndvåpenjeger i forkant av en bøffeltur?

 

Selvsagt vil det optimale siktet/ammo tilstrebes - før turen iverksettes.

 

Express-sikter?

Fiberoptikk?

Eller "vanlige" stålsikter?

Kanskje Aimpoint?

Hva med Docter? Kan det være bedre?

 

Hvilke kuler har penetrasjonsevne god nok?

 

Etc., etc.

 

Det vil med andre ord gå med på tusenvis av skudd i forkant - bare for å finne ut av dette.

Også må man selvsagt trene i tillegg.

 

Erfaringen videre med håndvåpenjegere - er at de ikke "sjanser" - da de vet at slingringsmonnet ikke er tilstede.

 

Et dårlig avtrekk med håndvåpen - vil ikke ende godt.

Også er man selvsagt mer "skjelven" med et håndvåpen (man må jo være blind for å ikke se det :)) - og derfor vil mange skudd holdes tilbake.

I tillegg så vet man at ballistikken er dårligere - og kan ikke ta sjansen på om det er 70 eller 110 m (og hvor lett er det ikke å bli lurt på avstander?)

 

Da tenker jeg på revolvere.

Med en TC - er saken annerledes.

 

Et dårlig avtrekk med rifle - kan ende godt allikevel - da man vil ha skulderstøtte som ikke gjør avtrekksfeilen så utslagsgivende.

 

Bare for å ha sagt det: Jeg er også riflejeger :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...