Jump to content

Mårfangst 09/10


olla94

Recommended Posts

  • Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Gratulerer til dere som har tatt mår. Spesielt morro med de første mårene enn fanger. Først da enn blir virkelig bitt av fangstbasillen :D

 

Husker godt da jeg fanget min første. Da jeg nermet meg fella som stod under ei tett, stor gran så jeg til min forferdelse at fella ikke var å se på skråstokken. Etter mange bomturer og med litt dårlig mot tenkte jeg med en gang at noen hadde tatt den. Det slo meg ikke at fella hadde løst ut og hang etter kjettingen :lol: I neste øyeblikk så jeg måren som hang i fella. Det var stort :D Det var en flott hannmår på 1,7kg som i dag pryder veggen, utstoppa på ei trerot.

Link to comment
Share on other sites

Ingen aning. Men maksvekt og lengde som blir oppgitt i leksikon er i alle fall for beskjedne. Dei fleste opererer med 85 cm som makslengde. Den siste eg tok var over dette, og på hylla står ein som er 93,5 - vel å merke målt frå snute til hårspiss. Men sjølv om ein berre måler til enden av halebeinet vil den vere betydeleg lengre enn 85.

 

Andre som har erfaringar :?:

Link to comment
Share on other sites

Fikk en i båsen som veide rett under 2,3 og den var svær.La den ved siden av en jeg fikk året før på 1,950 den ble tatt i cb 120 og den var mye mindre, vet nå det ikke er lov i bås ,men var ikke klar over det da. kan aldri tro de kan bli 2,9kg sjekket litt rundt da jeg fikk den store,ingen her har hørt om større enn 2,370.

Link to comment
Share on other sites

Har som andre her også målt mår til drøye 90cm. Tyngste mår jeg med sikkerhet har sett på vekta, veide 2,1kg.

 

Var akkurat ute og spente opp to nye feller i et område jeg ikke tidligere har fanget i. En Cb160 i kasse på bakken, og ei kania. Sylferske mårspor i skogen, så dette blir spennende :)

 

På vei hjem dro jeg for å skjekke samme fella jeg tok den siste måren i. Spenninga steig da jeg så nye spor på vei mot fella. Måren hadde trampa rundt hele fella og til og med hoppet opp på kassa, men nei da, ingen fangst :lol:

Link to comment
Share on other sites

en kompis av meg har foret inn 5-6 forskjellige mårer :P

der kunna jeg tenkt meg å vært.

 

Har fundert litt på dette med innforing av mår. Vist ein begynner tidleg på sommeren, å fore ein plass, uavhengi av om det er ein god trekkrute osv. Heller kosentrere seg om at det er ein lett tilgjengeleg plass, og litt bortgjemt og kanskje gode muligheter til å sette opp to til tre fellesett på samme plassen.

Blir måren vant med mat der, så blir det ei god trekk rute til slutt.

gjerne ha fellene ute før sesongen begynner og ( men ikkje oppspente) så måren blir vant til fella.

Vist det er muligheter for å fore inn opp til 5-6 mårer på ein plass, så er det nok lurt å ha fleire feller på samme plasse. Da det fort kan komme fleire mårer etter kvarandre.

Klare ein å få til nokre sånne grom plasser, så er sesongen sikra.

Så over til ka ein skal fore de inn med.

 

Her har eg lese ein del på forumet at det meste kan bruke, men veldigt avhengi av vær osv. Ka med ein saltstein, laga av honning osv. Heng den musesikkret og la måren kose seg med den, så kan ein flytte biter av den over til fella, når sesongen begynner.

Eller heng den sånn at måren må gå gjennom fella for å nå den, tenker spesielt på cb feller. Dei kan du la stå uspent, men oppreist, på ein skråstokk. Eller ei fuske ramme, så den må gå gjennom. Da har nok ikkje måren nokre betenkligheter med å gå gjennom den oppspente fella heller.

 

Henger du opp eit viltkamera på plassen og, så kan det bli ein kjekk sesong....

Det med å bruke kamera, kan og vere ein nyttig ting før sesongen begynner og, for å sjå atferden til måren, om den hopper over fella, eller gjer andre ting for å ungå fella.

 

Dette var berre nokre tanker eg hadde, for å kanskje øke fangsten min til neste sesong...

Link to comment
Share on other sites

Hei der foxfood!

 

Innforing av fangstplasser er som regel meget effektivt. Gjorde et forsøk på dette for et par år siden. fora i en av kassene mine, men hadde ingen uspent Cb i kassa. Begynte å legge ut litt honning i juli og forte med gjevne mellomrom helt til fangsten starta. Honningen forsvant som regel rimelig fort så jeg la inn et egg for å se om det faktisk var måren som var innom. Egget var borte i løpet av kort tid og da jeg i tillegg så at måren faktisk hadde markert med ekskrementer på toppen av selve kassa, var det ingen tvil om at settet fikk gjevnlig besøk :lol: Da jeg først spente denne fella tok jeg 3 mår på ei uke i denne fella.

 

Jeg har gjennom noen år funnet en del gode måroverganger like ved skogsveier som brøytes om vinteren. Forer du inn på en slik overgang får du garantert mår på besøk. Kusten er å finne disse stedene som gjør eventuell foring og fangstturer mer lettvint og tidsbesparende.

Link to comment
Share on other sites

fora med mus, som sylte gjer, er nok lurt og ja.

Har jo lese at måren har ganske så store ommråder den ferdes på. så vist ein kun tenker på at det skal vere ein plass som er lett å komme til, for å kunne følge opp foringa heile sommeren, så vil eg tru at iløpet av sommeren, vil måren legge om ruten sin innom foringsplassen.. og da er det gjort :lol:

Er det noken som har erfaring med å fore heile sommeren, uten å få inn mår???

Link to comment
Share on other sites

Grattis med fangst til alle som har fått :P

 

Satte opp to nye feller i dag. Ny plass og nye muligheter :) Det var helt ferske spor etter to mår der,den ene såg ut til å være svær etter sporene å dømme.Så spørs det bare om de går i...

Feller blei Belisle 160,åte er honningmarinert mus og anisolje som god-duft,hehe..

 

Den andre plassen jeg har feller har jeg ikke fått satt de opp igjen etter nyttår grunnet sykdom i familien,julefredning,jobb osv,men det ser ut til at det ordner seg til helgen. Fellene har hengt ute i skogen siden de ble spent ned før jul,så det er bare å spenne de opp,alle 9, fylle på åte og henge opp viltcam ;)

Link to comment
Share on other sites

Endelig har lykken begynt å snu seg :D

Har/hadde 2 mårfeller som jeg ikke har brukt på mange år. I midten av desember hang jeg dem opp på 2 forskjellige områder jeg har sett en del spor tidligere. 3 dager etterpå hadde måren vært bort til den ene fella uten å gå i. Dagen etter gikk jeg dit igjen, da var fella borte! En eller annen jævel hadde stjålet den :cry: Snøret som fella var festet med, var skåret av med kniv.

Ved den andre fella var det ingen aktivitet. Men under gaupesporing for 2 uker siden, kom jeg over et område med så mye mårspor jeg aldri har sett før, det var stier i alle retninger. Så noen dager etterpå flyttet jeg fella dit. Første uka gikk uten fangst, men igår hang det en der. Dvs det var bare hodet :shock: Sjekket rundt fella å omr der om det var noe rev-/gaupespor, men ingenting. Elgspor var det, men han ble raskt frikjent :mrgreen: Dagen før snødde det, og i nysnøen fikk jeg se spor etter en mår som tydelig hadde slept med seg noe. Fulgte sporene et stykke, men måtte gi opp pga uframkommelig terreng for folk. Trodde ikke måren var kannibal, men mat er vel mat :wink: Noen andre som har vært utsatt for noe lignende?

Ble irritert og spente opp fella på nytt, og bestemte meg for at den dævelen skal tas :D

Idag når jeg kom dit, hang det jaggu meg en mår der, en hannmår på 1,3kg :D Men den manglet halen :lol: Men det går rett vei :D

 

Picture089.jpg

 

Picture092.jpg

 

Picture093.jpg

 

Picture097.jpg

Link to comment
Share on other sites

Gratulerer med et flott mår-byggesett, Vømmøldalen :lol:

Merkelig det der, egentlig! Men i nøden spiser fanden fluer, sies det.

Tipper mår smaker bedre enn fluer.

 

Var å sjekket fella jeg også idag, men den er fortsatt like tom.

Bruker pasta av anisolje og fiken som åte og Mår nr. 1 som lokkemiddel.

Mulig jeg må flytte fella, har ikke sett spor her i snøen i år men ifjor var der masse spor. :?

Link to comment
Share on other sites

Har ute 3 feller nå men ingen fangst,har bare hørt en er fanget her i farsund .Er litt rart her er jo gode forhold nå men det minker på skogene her,alle plasser jeg har fanga før er nå hogget ned, så jeg måtte finne nye plasser her er også problemer med feller. I forrige sesong knuste noen 2 kasser og knuste 1 felle for meg, skulle hatt viltkamera stående da hadde hvert gøy å banka på hos de som gjorde det med bilede i hånda,så det finnes idioter her også.

Link to comment
Share on other sites

Et spørsmål. Er det noe nsom har brukt/bruker Ei lengre kassem ed ei cb i hver side? OG åte i midten mellom fellene? Tenkte bare tanken i dag som jeg skulel til å lage noe nkasser?

 

Jeg å en kompis har laga et sånt sett. Meisbolle med honning i midten, luktestoff i filmboksen under fella... Her har jeg trua! Satt opp for kun noen dager siden, så tar vel ei stønn enda...

 

Det er 20 cm inn til fella og 15 cm i "återommet" mellom CBene...

 

Jeg ahr lurt på en ting når jeg lager slike kasser, hvor stort/lite hull må/kan det være for at måren kommer seg inn? Tenker da spesielt på bakkesett...

 

Jul%202009%20185.JPG

 

Her er et bilda av ei kasse med singel CB i. Hva tror dere om den?

 

Jul%202009%20183.JPG

 

Har disse settene og 3 syningsfeller ute, så nå gjenstår det å se! Har bestil 20 feller fra USA, så til neste år blire nok årnings;)

Link to comment
Share on other sites

Ikke sett på maken!!!

Kom nettop hjem fra fellesjekk å noe ganske så spesielt skjedde. Fellene var som vanlig tomme :oops:

men måren hadde vært innom 2 av fellene uten å gå i. Ikke noe nytt det men det som skjedde på vei hjem

har jeg aldri vært borti før. Jeg kjører langs en lang skogsbilvei på tur ned mot bebyggelsen da det plutselig hopper

noe brunt og bustete opp fra grøfta og rett foran bilen! Jeg bremser for og ikke kjøre på det og dyret løper etter veien mellom

lysene på bilen i ca 50m før det krysser veien og fortsetter ned en nesten loddrett skråning. Skråningen består av steinur og det er en elv nedenfor. Dyret løp helt sykt fort og tar jeg ikke helt feil var det en mår!!! Arti hvis det var det :D

Flere som har opplevd lignende?

Link to comment
Share on other sites

Er nok måren du har sett,hadde en sånn opplevelse i fjor skulle på jobb kom kjørende da jeg plutselig så noe løpe over veien bremset ned å tenkte fan så rart her skulle være mink her,da jeg sto stille så jeg den klatret opp i treet,da jeg kikket tilbake på veien kom 2 til over veien og opp i samme tre, de enset ikke bilen løp 10 meter fra meg dette var i grålysningen trodde de skulle blitt redde sto tross alt med fulle lys.Det er de eneste jeg har sett i hele mitt liv.De andre har hengt døde i fellene mine.det var en fin opplevelse å se de løpe også.

Link to comment
Share on other sites

Sjekka fella i stad. Den var utløst. Vet ikke hvor lenge den har stått sånn. Har jo sjekket fella flere ganger, men mener at den da har vært oppspent, men sikker er jeg ikke. Vel, klina på rikelig med skraphonning, spente opp fella og satser på at måren som har laget spor rundt fella dukker opp snart.

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde en diskusjon med en jaktkompis i går angående mulighetene for å kombinere mårfangst med revejakt. Vi prata om å lage ett musebol i noen ganske solide trekasser med lokk og borre noen hull nede ved bakken og feste på ett rør der og sette felle i røret. Musene vil fortsatt kunne komme seg inn i kassa uten og utløse fella, men vis mår eller mink skulle prøve seg ville det utløst fella. Tenkte å bruke CB feller e.l. Og med ett lite tårn eller bu ett hagleskudd unna har du også revepost. Er det noen som har prøvd dette eller noe som ligner? Evt noen som har noen råd og tips.

Link to comment
Share on other sites

Fellesjekk i dag. Ingen fangst, og heller ingen feller som har hatt besøk av måren. Fant et par spor, begge noen hundre meter unna nærmeste felle. Har ikke hatt mår inntil fellene i det hele tatt etter jul, selv om det tydeligvis er mår i terrenget. Prøvde i dag termostrikset som er omtalt å åtetråden. Varm honning tilsatt litt ekstra godlukt på termos. Tømte en god skvett av dette på stammen under fellene.

 

Skulle tro den ideen der kan funke snekkern. To ting å tenke på. Måren liker seg ikke der det er åpent. På en revepost bør det i alle fall være litt åpent for å kunne skyte. En plassering akkurat i en skogkant kan kanskje funke.

Mye mus kan skade pelsen på den måren som går i.

Link to comment
Share on other sites

I går var jeg til fjells og spente opp igjen fellene som har vært nedspent siden før jul :) vannvittig moro tur,men akk så slitsom, hehe.. Hadde med hunden og ho gikk i trugesporene mine nesten hele veien. 40 cm løs snø, så det var ikke så mye hjelp i trugene, men god trim iallefall :) Ca 20 minus gjørde det til en frisk tur,jeg var dekket av rim og istapper når turen var ferdig.

Det morsomste var at måren hadde vært på besøk til 7 av 9 feller, spist opp rubbel og bit, så jeg håper den tar turen innom igjen nå som alt er klappet og klart til den store smellen :mrgreen:

Prøver forskjellige åter og luktestoff, så får jeg se hva som virker. Honningmarinert mus, orrhanevinger og hoder, meiseboller badet i honning, luktestoff nr 3, magnum marten, anisolje og rødløk dandert på kvist...

Ready to catch 8)

Såg vel mellom 30 og 40 spor etter mår som var fra noen dager gamle til helt ferske, og en flokk ryper, fikk ikke telt dem,men rundt 25-30 tenker jeg.

Moro å se liv..

Link to comment
Share on other sites

Her er bilder av to av oppsetta mine.

Har brukt en kniv og laget hakk i stokken som fella står på, for at honningen skal sette litt bedre og ikke renne av når det er mildvær.

Dette funker fint og honningen trekker bedre inn i stokken.

Tar i mot tips vist dere ser noe som jeg kan endre/forbedre.

 

normal_SAM_0300.JPG

normal_SAM_0301.JPG

normal_SAM_0302.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...