Jump to content

Ulike måter å trene ettersøkshunden


jaktlykke

Recommended Posts

Enda ligger vel snøen rundt omkring i landet og det er ikke mulig å få komme i gang med blodsportreningen. Her vestpå er det jo bare regn og atter regn, så vi kan jo trene når vi måtte ønske heldigvis.

 

Hittil har jeg trent tradisjonelt; det vil si legge spor med blod og deretter vente x antall timer før det gåes. Selvsagt med alle mulige momenter innbakt (vinkler, avhopp, hindringer, ulikt underlag osv.).

 

Nå har jeg lyst til å utvide repetoaret om man kan si det slik; jeg er nysgjerrig på hvordan dere med schweishunder trener (altså bayere, hannoveranere og dachsbracker). For deres bruksprøve er jo noe helt annet enn den prøven jeg er kjent med.

 

I går sendte jeg inn bestilling på klauvsko og har funnet fram noen føtter som lå og slang i fryseboksen etter høstens jakt, så om en stund er jeg klar til "dyst".

 

Jeg vet det er flere her inne med nevnte raser; det hadde vært svært interessant å høre om hvordan dere legger opp treningen - hyppighet, vanskelighetsgrad, bruk av utstyr mm.

 

Tråden er selvsagt ikke ment bare for de som driver denne formen for trening - jeg ser for meg at alle som har noe å formidle av tips eller spørsmål slenger det ut her så får vi en god diskusjon! Jeg og sikkert mange med meg går gjerne litt "fast" i treningsmønster og derfor er det godt å få litt påfyll.

 

Fyr løs!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 204
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hei

Jeg har brukt sporleggersko til trening etter at hundene har blitt godkjent på som ettersøkshunder.Prøver å variere en del med lengde og moment. Når jeg føler at hunden går bra på utlagde klauvspor finner jeg meg et sted med stor bestand av hjort (veksel mellom innmark/utmark er fint)Starter sporet 50-100m fra hjorteråsa og krysser denne , går i en 180* bue og krysser råsa igjen . Gir da hunden en stor utfordring med å holde seg til det utlagde klauvsporet . Unghunder og uerfarne hunder vil ofte få stor tempoøkning og begynne å utrede.

Jeg gir hunden full line men stopper opp og tar ikkje kontakt med hunden eller gir den positivt stimuli før den går i sporet igjen .Etter noen sånne krysninger med ferskspor vil hunden tilslutt overse kryssende hjortevilt.

Om den skulle utrede et ferskspor noen meter gjør ikkje det noe bare den går tilbake til det utlagde sporet.

Denne metoden bruker jeg også av og til når jeg trener blodspor.Dette med å takle annet vilt enten det nå er på et kunstig utlagd spor eller et ettersøk er en stor utfordring for en jakthund ......føler da at det er viktig å trene på sånne vanskeligheter for å få hunden så SPORTRO som mulig.

Nshk sitt bruksspor finner du her http://www.nshk.org/regler_brukshundpro ... 5b1%5d.pdf

Skisse av brukssporet med dei forskjellige moment på side 8.

Link to comment
Share on other sites

OK, supert! Hvordan vil du si at jeg bør starte med min hund - han er jo godkjent og erfaren ettersøkshund men dette er jo helt ny mark for ham (og meg). Hvor lett eller vanskelig bør det være? Starte med klauvsko en strekning rett fram et par hundre meter og så vente x antall timer/til neste dag? Jeg er helt grønn som du skjønner :oops:

Link to comment
Share on other sites

Tror jeg ville begynt med et kort spor i rett strekning . Ta på sporleggerskoa . Lag en skikkelig "skuddplass" med blod hakke av klauven du bruker en del snitthår og start med blod , slutt med blod etter 20m og gå 20m til uten blod gjør dette vekselvis til du har et spor på ca. 200m .Du får da se hvordan hunden takler sporet der det kun vitrer klauv.Øke avstanden mellom blodet etter kvart.Når hunden går sikkert på vitringen av klauven kan du begynne å legge inn moment som tilbakegang og sirkel .Du går da med sporleggersko og blod i halve sirkelen , så slutter du med blod , går videre med klauvsko og krysser sporet der du har brukt blod .Artig da å se hvordan hunder reagerer når dei kommer til der sporet krysser .....noen hunder tar i starten en "runde" til .....viktig at hunden selv får finne ut av "problemet" selv.Ser ofte at hunder som begynner å få erfaring med "sirkelen" vinkler direkte ut der sporet krysser.......og det er berre topp.Sirkelen bør vere minimum 60m .

Tror ikkje du får problemer med å gå på rene klauvspor med Amigo da du ettersom jeg har forstått har brukt han på ettersøk og der er det ikkje alltid blod .

Skal bli spennende å følge deg i treningsarbeidet........regner med at vi får referat her :wink:

Lykke til med treningen !

Link to comment
Share on other sites

Jeg maser i vei jeg.... hvor gammelt bør sporet være sånn i starten? Jeg gleder meg skikkelig til å få begynne å trene på dette; Amigo er som du nevnte vant til å gå ettersøk der det ikke er blod eller ekstremt lite blod så det skal bli spennende å se. Målet er jo selvsagt at han skal bli enda mer spornøye enn han er og ikke minst sportrofast.

Link to comment
Share on other sites

Hadde glemt å skrive det jeg vettu :oops:

Jeg ville lagt sporet en morgen og ventet 7-8 timer før jeg gikk sporet . Ville heller ikkje oppsøkt terreng med stor vilttetthet i begynnelsen (dette tar du etter hvert).

Jeg tror ikkje du trenger så mange treningsspor før du går over til nattgamle spor , øke tiden etter hvert ,for tilslutt å komme opp i døgngamle spor .(Brukssporet til shweisshundklubben skal minimum vere 20 t gamle).

Bruke samme fremgangsmetoden når du trener inn moment .......liggetid 7-8-timer for så å øke når hunden er sikker i arbeidet .

Link to comment
Share on other sites

Legg til et innlegg jeg skrev i et annet fora :

 

Et bruksspor er 1000 m langt .Bruker 2 dl blod . Dette er rikelig med blod . Minst 400 m av sporet er uten blod .....går kun med klauvsko.

Ved sporstart "hakker" jeg av noen snitthår av dei klauvene jeg bruker til sporet , bruker litt blod på sporstarten ellers kun klauvsko dei første 200 m.Etter 200 m er der et sårleie (begynner med blod her) ,går her en tilbakegang på minst 20 m for så å vinkle 90' Går videre 3-400 m hvor jeg går en stor sirkel (min . 60m) slutter med blod midt i runden og krysser sirkelen uten blod (kun klauvsko) går videre ca .200 m hvor jeg lager et nytt sårleie bruker blod herfra og til sporslutt . Avfyrer skudd (med startpistol) mellom siste sårleie og inn til sporslutt. Klauvene jeg bruker til å gå sporet legger jeg ved sporslutt.

PS: Vær oppmerksom når du går med klauvsko på berg/stein....det er lett å gli.

Du behøver ikkje å legge et fullt bruksspor hvergang . Jeg legger ofte kortere spor men passer på at jeg har momenta med (tilbakegang og sirkel) ,det er her hunden treng trening.

Dette er et meget interessant spor å gå og det er prøvt å legge inn endel moment du ofte vil få på et reelt ettersøk.

Link to comment
Share on other sites

Hei Jaktlykke!

Ser at du har fått gode svar allerede, men eg trur kanskje det kan vera lurt å "introdusera" klauvskoa for hunden ved å kombinera desse med eit vanleg treningsspor i starten. Då vil du sannsynlegvis lesa ei endring i hundearbeidet / endra intensitet, ( ganske tydeleg ) samtidig som hunden får ei gradvis tilvenning til dette nye. Husk å gjera eit snitt mellom klauvene, slik at lukta i kjertlane der, vert frigjort.

Når dette er gjort eit par gonger er det berre fantasien som set stoppar for variasjonane.

Lykke til! :D

Link to comment
Share on other sites

Hei Jaktlykke!

Ser at du har fått gode svar allerede, men eg trur kanskje det kan vera lurt å "introdusera" klauvskoa for hunden ved å kombinera desse med eit vanleg treningsspor i starten. Då vil du sannsynlegvis lesa ei endring i hundearbeidet / endra intensitet, ( ganske tydeleg ) samtidig som hunden får ei gradvis tilvenning til dette nye. Husk å gjera eit snitt mellom klauvene, slik at lukta i kjertlane der, vert frigjort.

Når dette er gjort eit par gonger er det berre fantasien som set stoppar for variasjonane.

Lykke til! :D

Også fine treningstips.......når det er snakk om å snitte i den såkalte mellomklauvkjertelen mener jeg det er sterkt overdrevet.......har aldri hatt problemer med bare klauven uten snitt.......det er jo ikkje snittet i en hjort du går ettersøk på ??????? derfor snitter jeg ikkje.......vet at det står noen plasser at en kan snitte i klauven når den er litt "gammel" men det vigtigste er at det blir brukt en fersk eller nytinet klauv.

Har en bra tilgang på klauver , bruk nye hver gang.

Link to comment
Share on other sites

Har trent med klauvsko med mine hunder de siste 12-13 årene, det er som det blir skrevet en helt annen reaksjon hos hunden.

 

Både med elgklauver og rådyrklauver, det er MEGET viktig at klauvene er ferske og fra samme dyr, en fram- og en bakklauv, vær også svært gjerrig på blodet. varier dette.

 

Det er viktig som blir sagt her at klauvene som blir brukt er av samme dyret .......parer sammen en forklauv og en bakklauv før jeg fryser ned klauvene.....har alltid kontroll at det da er fra samme dyret.

Om jeg kommer på ei utrykning på trafikkskadd vilt og dyret ligg dødt i veggrøften(føler oss snytt for et ettersøk da) og dyret er "kadaver" og det er av hendig format (rådyr eller hjortekalv) tar jeg med dyret , tapper litt blod fra bukhulen , skjærer av en forklauv og en bakklauv og legger et spor med dyret som sporslutt......stor stas for hunden når den da får et dyr å ragge :wink:

Link to comment
Share on other sites

Hvis en skjærer av klauvene på et nyskutt dyr, kan det lønne seg å fryse disse ned i en pose sammen med litt vann og blod fra dyret (par spiseskjeer med blod). Når du tiner klauvene vil denne "gugga" trekke inn i klauvene og en trenger ikke blod, ved leggingen av klauvsporet. Da kan en ha full konsentrasjon på merking av sporet eller GPS'en. Ellers tror jeg det er liten misforståelse å ikke legge spor i snø. Lar en sporet ligge et døgn eller to, vil en merke at hunden bruker nesen i stedefor øynene (slik mange later til å tro). Er det flekkvis med snø vil du merke hvordan hunden må jobbe med sporet i overgangen mellom snø og barmark. Disse terrengskiftene er god trening for hunden.

Link to comment
Share on other sites

Kjempeflott og nyttig informasjon her karer! Jeg suger det til meg som bare det :D

 

Dere nevner flere ganger viktigheten av at det er klauver fra samma dyret - jeg sliter i forhold til det kan man si... det ligger 14 føtter i samma posen i fryseboksen hos meg :shock: (hvem hadde vel tenkt i høst at det var nødvendig med sortering?) Er det helt krise altså om jeg blander?

 

Det tar også sin tid før jeg får kommet meg ut og testa dette; det var tomt på lageret for sporsko og de jobber med ny produksjon.

Link to comment
Share on other sites

Kjempeflott og nyttig informasjon her karer! Jeg suger det til meg som bare det :D

 

Dere nevner flere ganger viktigheten av at det er klauver fra samma dyret - jeg sliter i forhold til det kan man si... det ligger 14 føtter i samma posen i fryseboksen hos meg :shock: (hvem hadde vel tenkt i høst at det var nødvendig med sortering?) Er det helt krise altså om jeg blander?

 

Det tar også sin tid før jeg får kommet meg ut og testa dette; det var tomt på lageret for sporsko og de jobber med ny produksjon.

 

Ikke bland dem Helga-Mari, bruk dem som sporslutter under ordinær trening, pass på neste gang det går en hjort i trafikken, fram med saga og to plastposer.

 

Det er viktig at klauvene er fra samme dyret, da det er individuelle forskjeller i lukt hos dyra, hundenesen er så fint innrettet at den registrerer disse forskjellene. Hunden kjenner forskjell på friskt skadd/dyr også på lukten alene.

Link to comment
Share on other sites

Kjempeflott og nyttig informasjon her karer! Jeg suger det til meg som bare det :D

 

Dere nevner flere ganger viktigheten av at det er klauver fra samma dyret - jeg sliter i forhold til det kan man si... det ligger 14 føtter i samma posen i fryseboksen hos meg :shock: (hvem hadde vel tenkt i høst at det var nødvendig med sortering?) Er det helt krise altså om jeg blander?

 

Det tar også sin tid før jeg får kommet meg ut og testa dette; det var tomt på lageret for sporsko og de jobber med ny produksjon.

 

Jeg ville ikkje blandet av forskjellige dyr . I nøden ville jeg brukt en klauv .

Du får bruke dine kontakter rundt deg og få deg noen par av trafikkdrept dyr , det er vel noen påkjørsler denne årstiden også.

Legg inn en forespørsel her på forumet.....kanskje det er noen i nærmiljøet ditt som også trener med sporleggersko og kan avse et par :wink:

Kanskje har du klauver før du har sporleggersko i hus

Link to comment
Share on other sites

det er jo ikkje snittet i en hjort du går ettersøk på ??????? derfor snitter jeg ikkje......

 

Denne kjertelen skil ut eit bestemt stoff når dyra er skadde / alvorleg skremde. Det er vel derfor det kan ha noko for seg å opna kjertelen "mekanisk" ?

At hunden klarar å fylgja sporet etter heile klauver er fint det, men eg antar at hunden har god hjelp av denne luktstrålen når det gjeld å isolera eit enkelt spor frå andre.

Link to comment
Share on other sites

det er jo ikkje snittet i en hjort du går ettersøk på ??????? derfor snitter jeg ikkje......

 

Denne kjertelen skil ut eit bestemt stoff når dyra er skadde / alvorleg skremde. Det er vel derfor det kan ha noko for seg å opna kjertelen "mekanisk" ?

At hunden klarar å fylgja sporet etter heile klauver er fint det, men eg antar at hunden har god hjelp av denne luktstrålen når det gjeld å isolera eit enkelt spor frå andre.

 

Jo du har nok sikkert rett i det at det vil lukte mer av klauven når du åpner den såkalte mellomklauvkjertelen

men jeg bruker ikkje å gjøre det........trur det lukter nok alikevel.

Det viktigste er at hunden følger det SPORET du har satt den på og ikkje går over på annet vilt uansett om det lukter av kjertel eller ikkje.

Jeg har gjort forsøk med å legge et spor med et sett klauver for så å legge et kryssende spor med andre klauver . Helt tydelig at hunden kjente forskjell på spora og følgte det den ble satt på .Som villreinjegeren skrev vil hunden kjenne forskjell på lukten av klauvene på dyra og med nok trening følger den sporet den blir satt på .Det alle trener for er jo for å få en SPORTRO hund under vanskelige forhold på kalde spor.

Men....der finnes mange veier til Rom :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

*Sukk* Jeg venter i lengsel og smerte på at klauvskoene skal komme - det er fremdeles tomt på lageret og ikke aner jeg når jeg kan få dem i hende. MEN - jeg har i alle fall fått tak i ferske rådyrføtter etter en påkjørsel her om dagen så nå har jeg kontroll på parene i alle fall :P

 

I mellomtiden blir det vanlig trening - gikk et spor i går som var lagt i et enormt traffikert hjorteområde og Amigo takla det fint - han sveipa såvidt innom "E 6" og snudde deretter rumpa til og fortsatte på blodsporet. Det er jeg veldig fornøyd med!

 

Det er heller lite som skjer på ettersøksfronten så vi fortsetter bare med trening (og noen sporkonkurranser framover da).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dette kurset hadde vært mitt i blinken for deg jaktlykke. http://www.hundcampus.se/index.php?sida ... norge-2008. Dessverre har det startet allerede :( . Her lærer man grunnleggende teknikk for innlæring av luktemner og duftdiskriminering (dvs. hvordan få hunden til å holde seg til sporet den er satt på, og ignorere andre lukter, feks ferskspor). På tross av NM-deltagelse ville du blitt sjokkert over hvor mye ekvipasjen har å gå på :wink:

Link to comment
Share on other sites

Jeg venter fremdeles på sporleggerskoene mine :( Har dessverre ikke noe bilde av hvordan de ser ut, men det er sikkert noen her inne som kan legge ut bilde av sine?

 

rabiat:

Sikkert et bra kurs det der for de som har interesser innen spesialsøk - men å betale 8000 NOK i kursavgift og opphold og reis i tillegg blir i drøyeste laget for min lommebok. Da drar jeg heller på en jakttur eller handler meg rifle 8)

 

Men du - jeg ville jo helst at du skulle fortelle om hvordan DU har trent fram din(e) ettersøkshunder...

Link to comment
Share on other sites

Dette kurset hadde vært mitt i blinken for deg jaktlykke. http://www.hundcampus.se/index.php?sida ... norge-2008. Dessverre har det startet allerede :( . Her lærer man grunnleggende teknikk for innlæring av luktemner og duftdiskriminering (dvs. hvordan få hunden til å holde seg til sporet den er satt på, og ignorere andre lukter, feks ferskspor). På tross av NM-deltagelse ville du blitt sjokkert over hvor mye ekvipasjen har å gå på :wink:

 

Du er ikke selger for disse kursene eller? Du kan jo kanskje fortelle litt mere hva det kurset går ut på. Som feks få fram de siste 90% hos fører og de siste 50% hos en hund

Link to comment
Share on other sites

Har veldig lyst å se de sporleggerskoa, noen som har bilder?

Her er to eksempler:

http://kragborg.u65.surftown.dk/oscomme ... php?pID=63

http://www.aduro.de/components/com_virt ... 656425.jpg

Selv har jeg metallvarianten.

(Aner ikke om linkene virker, ser ut som de blir kutta på et vis)

Javel ja. jo linkene fungerte helt fint de, disse er jo egentlig lette å lage selv, men de ser ikke ut som de er laget for vanskelig land akkurat.

Egentlig så kan man bare sage av klauvene å skru de direkte på ei trefjøl, som man fester med reimer til et par brukbare fjellsko, det burde funke like godt.

Det siste var ment som ide til Jaktlykke, da slipper du å vente på sko.

Link to comment
Share on other sites

...Egentlig så kan man bare sage av klauvene å skru de direkte på ei trefjøl, som man fester med reimer til et par brukbare fjellsko, det burde funke like godt.

Det siste var ment som ide til jaktlykke, da slipper du å vente på sko.

Ja god idè! Så slipper jeg vente enda et halvt år kanskje før de dukker opp.

Link to comment
Share on other sites

For å ta det heilt grunnleggande: Det er mange vegar som fører til rom! Og det er mange måter å trene ein ettersøks/sporhund.

 

Sjølv så er eg tillhengar av å starte med korte blodspor for så og øke lengde og alder. Er av den oppfatning at ein ikkje skal bruke for mykje blod eller for kort mellom dråpane på eit nybyrjarspor, ca 50cm på fyrste spor og deretter med 1 meter. Ein trena hund skal ein variere både alder og lengde på sporet det er og ein fordel å variere blodmengda.

 

Kjenner fleire som trenar hundane sine berre på spor etter folk til å byrja med gjerne med godbitar i. Da kan dei få trene fleire spor på kort tid og det er ikkje nødvendig med planlegging av treninga i så stor grad.

Dei legg att pinnar og andre ting som hnden skal finne på sporet. Er vel det same som på sporet til brukshund.

Dette gjer dei og etter at dei har starta med blod.

 

Dømde ein hund som var trena som søkshund, Hadde aldri gått blodspor men førar ville prøve for moro. Var spornøye og gjekk nesten heile sporet før den rauk ut på ferskspor. Men den var trena til å gå fort ( skal finne folk fortast mogleg) så tempo vart alt for høgt. Men ho var sprek ho som eigde hunden så det var ikkje ho bremsa.

 

Tren med andre, gå prøver. Spør dei som går bak kva dei legg merke til og kva dei meiner du må trene meir på. Har du moglegheit så vær sporlegger på prøver, du lærer utruleg mykje av det.

 

Til sist så hugs på at du ikkje kan lere hunden din til å gå spor! Det kan den, du skal lære å lese hunden. Korleis den oppfører seg når den går av sporet, om det er på ferskspor eller berre at den mister det. Hunden gjer forskjellige signal alt ettersom kva den jobber med.

Link to comment
Share on other sites

Jeg venter fremdeles på sporleggerskoene mine :( Har dessverre ikke noe bilde av hvordan de ser ut, men det er sikkert noen her inne som kan legge ut bilde av sine?

 

rabiat:

Sikkert et bra kurs det der for de som har interesser innen spesialsøk - men å betale 8000 NOK i kursavgift og opphold og reis i tillegg blir i drøyeste laget for min lommebok. Da drar jeg heller på en jakttur eller handler meg rifle 8)

 

Men du - jeg ville jo helst at du skulle fortelle om hvordan DU har trent fram din(e) ettersøkshunder...

 

Jeg har leita frem dei første sporleggerskoa jeg hadde av tre (eik) .Dei er enkle og lage .

Starter fotograferingen nå og skal prøve å se om jeg kan legge ut noen bilder....

Link to comment
Share on other sites

Hva slags bakgrunn har du Rabiat?

Kan ikke helt si at jeg liker tonen din!

 

Jeg er ikke leder av landsforeningen for hårsåre, og komplett tonedøv :D

 

rabiat:

Sikkert et bra kurs det der for de som har interesser innen spesialsøk - men å betale 8000 NOK i kursavgift og opphold og reis i tillegg blir i drøyeste laget for min lommebok. Da drar jeg heller på en jakttur eller handler meg rifle

 

Men du - jeg ville jo helst at du skulle fortelle om hvordan DU har trent fram din(e) ettersøkshunder...

 

Jeg har gått disse kursene selv :D . Ser ingen grunn til å gå inn på metodene, slik at det kan leses som fanden leser bibelen. Har trent hundene mine på tradisjonell måte, men har optimalisert treningen med det jeg har lært på disse kursene. Anbefales! End of story.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har gått disse kursene selv :D . Ser ingen grunn til å gå inn på metodene, slik at det kan leses som fanden leser bibelen. Har trent hundene mine på tradisjonell måte, men har optimalisert treningen med det jeg har lært på disse kursene. Anbefales! End of story.

Så vanskelig du var da :roll: Så man må gå kurset selv for å få vite hva det går ut på? Da mister jeg interessen i alle fall - for jeg liker helst å vite hva jeg kjøper. End of story 8)

Link to comment
Share on other sites

Skoa til storvilt så jo kjempebra ut, de var litt høy men dog.

En treplank, ei motorsag, en borrmaskin og noen reimer fra biltema, og ei kveldsstund burde det være i boks.

Eeh, jeg bruker motorsag når jeg huller ut rikuler, det er rene instrumentet :lol:

Link to comment
Share on other sites

Ingen skal beskylde sporleggersko for å være gode å gå i :D Metallutgaven kan være en "killer" for dyre jaktsko, mens patentet til "Storvilt" så langt mer skånsomme ut, dog ikke mot anklene. Må man bruke slengbukse i tillegg, for å få full effekt :wink:

 

Når man bruker sporleggersko får hunden bare ett spor å forholde seg til, noe som er langt mer realistisk ift ettersøk. For å trene tapsarbeid, kan det være lurt å lage sirkler, stjerner eller å gå tilbake i sporet en tjue-tredve meter for så å hoppe ut til en av sidene (avhopp). Dette kan være vel så vanskelig å takle som blodopphold i et blodspor. Dette står godt beskrevet i "At arbejde med schweisshunde (Innbundet) av Søndergaard, Niels 2002 (ISBN 8711162554)", eller Magne Klokseth sin bok.

Link to comment
Share on other sites

Når man bruker sporleggersko får hunden bare ett spor å forholde seg til, noe som er langt mer realistisk ift ettersøk. For å trene tapsarbeid, kan det være lurt å lage sirkler, stjerner eller å gå tilbake i sporet en tjue-tredve meter for så å hoppe ut til en av sidene (avhopp). Dette kan være vel så vanskelig å takle som blodopphold i et blodspor. Dette står godt beskrevet i "At arbejde med schweisshunde (Innbundet) av Søndergaard, Niels 2002 (ISBN 8711162554)", eller Magne Klokseth sin bok.

 

 

For oss uinnvidde i bruk av sporleggersko: Går du kunn ut med skoa eller bruker du blod i tillegg?

 

Sidan du seier at det kun er eit spor hunden må forholde seg til så går eg utfra at det er uten blod. For brukar du blod så har du meir enn eit spor.

 

Det som du seier du kan gjere med sko på er det nokon grunn til at du ikkje kan gjere det på eit blodspor?

Link to comment
Share on other sites

Når man bruker sporleggersko får hunden bare ett spor å forholde seg til, noe som er langt mer realistisk ift ettersøk. For å trene tapsarbeid, kan det være lurt å lage sirkler, stjerner eller å gå tilbake i sporet en tjue-tredve meter for så å hoppe ut til en av sidene (avhopp). Dette kan være vel så vanskelig å takle som blodopphold i et blodspor. Dette står godt beskrevet i "At arbejde med schweisshunde (Innbundet) av Søndergaard, Niels 2002 (ISBN 8711162554)", eller Magne Klokseth sin bok.

 

 

For oss uinnvidde i bruk av sporleggersko: Går du kunn ut med skoa eller bruker du blod i tillegg?

 

Sidan du seier at det kun er eit spor hunden må forholde seg til så går eg utfra at det er uten blod. For brukar du blod så har du meir enn eit spor.

 

Det som du seier du kan gjere med sko på er det nokon grunn til at du ikkje kan gjere det på eit blodspor?

 

Intensjonen med å bruke sporleggersko er å trene hunden til å gå et spor der hunden går etter et bestemt klauvilt selv om der ikkje er blod .Ved trening med sporleggersko er det brukt blod sammen med klauven i ca 400-600 m ( ca. 2-3 dl ) på et spor på 1 km ,resten er kun med sporleggersko . Legger også inn tilbakeganger på minst 20m .Legger også inn sirkler på minimum 60 m der en bruker blod i starten av sirkelen men slutter med blod etter halve sirkelen og krysser blodsporet kun med klauv.Dette takler hundene etter noe trening . Det hender at erfarne hunder ikke går sirkelen i det hele tatt men vinkler direkte ut der blod/klauv krysser , dette er bare positivt.Legges sporet der en vet at det krysser hjortevilt i løpet av natten , får en også kontrollere at hunden ikke går over på ferskspor men følger det utlagde sporet lagt med sporleggersko.

Dette er god trening for hunden .

Målet er at en på et reelt ettersøk får en hund som er SPORTRO uansett vanskligheter i sporet.

Har sett mange hunder som går over på andre dyr når blodet opphører......og det gjør det veldig ofte.

Så derfor er dette en mulighet til å trene hunden til å gå på sporet etter et bestemt dyr(skadet)......og finne dette .

Link to comment
Share on other sites

Målet er at en på et reelt ettersøk får en hund som er SPORTRO uansett vanskligheter i sporet.

Har sett mange hunder som går over på andre dyr når blodet opphører......og det gjør det veldig ofte.

Så derfor er dette en mulighet til å trene hunden til å gå på sporet etter et bestemt dyr(skadet)......og finne dette .

 

Hva slags hunder og vilt er dette?

 

Min erfaring (primært elg og utelukkende gråhund) er at har bikkja først hatt erfaring med ettersøk, evnt noen dødsøk, er det uvesentlig om det er blod med i bildet (mulig det kan være uten at jeg er i stand til å observere det).

Blodet er vel, satt på spissen, mer til nytte for den som går i andre enden av lina enn for hunden under praktisk ettersøk. Ved trening derimot...

Link to comment
Share on other sites

Hundkær skrev:

 

Hva slags hunder og vilt er dette?

 

Her snakker vi om ettersøkshunder....og det er maaange raser som kan benyttes/trenes opp til :wink:

Viltet vi snakker om er klauvvilt.....

 

Hundkær skrev :

Blodet er vel, satt på spissen, mer til nytte for den som går i andre enden av lina enn for hunden under praktisk ettersøk. Ved trening derimot...

 

Ja men hvorfor trener vi ?....er det ikkje for å få en bedre hund ????

Link to comment
Share on other sites

Ikke glem det viktigste her nå da gutter & jenter.

 

Det kalles - "ekvipasje". Det vil si at hund, og hundefører skal løse en oppgave sammen, hvilket innebærer at sportegn, skal tolkes av begge parter under et ettersøk.

 

:wink:

Link to comment
Share on other sites

Ikke glem det viktigste her nå da gutter & jenter.

 

Det kalles - "ekvipasje". Det vil si at hund, og hundefører skal løse en oppgave sammen, hvilket innebærer at sportegn, skal tolkes av begge parter under et ettersøk.

 

:wink:

 

Det er helt klart ....jo mer erfaring hundefører har jo bedre kan han/hun klare å tolke sportegn enten det nå er på skuddplass eller i sporet for så å vurdere om det er nødvendig med poster (ofte lurt ved skade i bein ) eller evt. sette på en hund som "stiller" dyret......men har bevisst snakket om hunden siden tråden handler om trening av ettersøkshund

Link to comment
Share on other sites

Ja men hvorfor trener vi ?....er det ikkje for å få en bedre hund ????

 

Joda, vi er nok alle enige om det.

Eller som det blir poengtert, vel så viktig er å trene opp samarbeidet med hunden!

 

Grunnen til at jeg siterte innlegget ditt var at du nevnte at du opplevde at hunden slo over på andre dyr "når blodet opphørte".

Ble litt nysgjerrig på om hvorfor, min erfaring er at blodet i seg selv er underordnet ved et ettersøk for hunden. Om hunden forlater sporet av et skadd dyr er det ikke mangelen på blod som er årsaken!

Trur eg! 8)

Link to comment
Share on other sites

Det er helt rett at det er hund og fører sammen som skal løse en oppgave; dersom føreren ikke har snøring på å kunne lese hunden sin så risikerer han å mislykkes med søket. For det er en kjensgjerning at i de fleste tilfellene der man mislykkes så har det med OSS å gjøre og ikke hunden. Man drar hunden av sporet - man tvinger hunden til å gå en annen retning - man gir opp for fort - man har det for travelt osv. osv.

 

Hunder er stort sett ærlige (og enkle :roll: ) sjeler som gjør så godt de kan for å løse oppgaven de settes på.

 

Like så viktig som å legge inn ulike treningsmomenter for hunden (vinkler, avhopp, ulike underlag osv) så er det for føreren å lære å tolke både hunden sin og sportegn. I treningssammenheng er det med sportegn vanskelig da det er en kunstig øvelse - men i reelle situsjoner betyr det enormt dersom føreren har en viss peiling på hvordan et skadet dyr oppfører seg og kan tolke de funnene han gjør både på skuddplass/skadested og underveis i søket.

Jeg har sett dyktige ekvipasjer som er i ETT med hverandre i søk; de kommuniserer taust og de er helt på bølgelengde. Det er en fryd å se på et slikt samarbeid, og det er noe av det jeg streber mot når jeg trener.

 

Nå har jeg og Amigo trent såpass lenge sammen at jeg kjenner ham og kan tolke ham godt - men det er alltid rom for å bli bedre. Det er vel det vi alle vil? Bli bedre :P ?

 

Jeg skal få spikka meg slike sporleggersko som vist tidligere i tråden og så skal jeg begynne å leke med de mange tipsene som er kommet :D .

(hvis jeg ikke ramler og brekker beina av meg da :roll: )

Link to comment
Share on other sites

Blod er jo bare en bitteliten del av det hele - et skadet dyr utsondrer helt spesielle lukter fra kjertlene under klauvene samt at det er mye adrenalin med i bildet. I tillegg er det lukt fra vegetasjon, underlag, selve dyret osv.

Et dyr som er såret oser av lukter som vi mennesker ikke kan oppfatte. Men en hund derimot... har han først fått det skadde dyret i nesa så følger han det - uavhengig om blod er med i bildet eller ei.

Link to comment
Share on other sites

Til sporlegger sko ser jeg for meg at et par tresko kunne gjort jobben ved og lage et spor på mitten med 2 hull ved siden av så du kan sette klauven fast med strips og labbe i vei , og er det vått tereng så bruk sealskin strømper så er du tør på beina også .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Et lite tips, når ein går med sporleggersko, er og gå med skistaver. Då dei heimelaga av tre, kan vere ganske glatte.Eg såg et par,der den eine hadde et hull som han la inn ein leverbit.Og på den andre hadde ein klauv.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Hva slags blod bruker dere til blodsportrening og hvor får jeg tak i dette?

 

Jeg bruker storfeblod kjøpt på slakteriet eller blod fra hjortevilt. Du kan ta vare på blod når dere skyter elg hjort eller rådyr (blir mest realistisk). Ta med en tomflaske i sekken og fyll opp . Kan gjerne blande dette blodet ut med litt vann .

Hunden bruker nok blodet bare som "støtte" da minst halvparten av sporet er uten blod (kun klauvsko).

Jeg drypper blodet ved siden av klauvsporet .....dette for at jeg ikkje trakker i blodet med klauvskorne for så å få blodvitring i den delen av sporet som kun skal vitre klauv.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har pleid å kjøpe storfeblod direkte fra slakteri. Det koster 12 kr/l og det er rimelig (vet om noen på østlandet som måtte ut med 200 kroner for 5 liter :shock: ). Jeg har kjøpt 5-6 liter i slengen og det holder til 25-30 spor for meg.

 

Du kan også kjøpe matblod fra dagligvarebutikk. Det er i ferdige porsjoner à 5 dl tror jeg.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...