Jump to content

Ladning Norma Tipstrike Silencer 30-06 11,0/170?


G4RM

Recommended Posts

Oppdaget nettopp at Norma har begynt med egne patroner for våpen med korte løp/lyddemper. Det bør være midt i blinken for de som kjøper ferdigrulla, bortsett fra at prisen er "forholdsvis stiv".

 

Vet noen ladedata til fabrikk-ladingen av Tipstrike Silencer eller Oryx Silencer i 30-06?

Det hadde vært nyttig utganspunkt for min egen lading av samme kule. 

 

Fra Normas egen produktinformasjon/reklame:

Kortere løp og lyddemper blir mer og mer populært. Det finns mange fordeler men først og fremst mindre rekyl og mindre smell. Oryx Silencer er utviklet for korte løp, både med og uten lyddemper. Høyere utgangshastighet, mindre munningstrykk og munningsflamme uten og miste noen av Oryxfamiliens  gode grunnegenskaper: dyp og rett penetrasjon uansett vilt.

Link to comment
Share on other sites

Ja, hvordan de gjør det er for meg og flere andre her inne en gåte. Norma har altså funnet en oppskrift som gir høyere utgangshastighet, men samtidig mindre munningstrykk og flamme. Det må bety raskere krutt, men om man skal holde seg innenfor trykkstandarden må da kruttmengden reduseres og følgelig vil hastigheten gå ned. Vi diskuterte dette i tråden om Oryx Silencer i 6,5x55, uten at noen så lyset.

Link to comment
Share on other sites

Mindre munningsflamme er det mulig å få til, resten viser vel at det finnes en markedsføringsavdeling som ikke er kjent med fysikkens virkelighet.

Om noen mener at det finnes kruttyper som har unntak fra fysikken så må de gjerne tro det, men det er feil.

Hastighet på kulen er en funksjon av trykket på kulen når den akselrerer i løpet, med lik hastighet er trykket også nær det samme.

Link to comment
Share on other sites

vavlo skrev (5 timer siden):

Joda, men man kan jo manipulere trykkurven og derved slutthastighet ved å gi kruttet forskjellige egenskaper (innen visse rammer).

Kun i svært begrenset grad. Tar en utgangspunkt i munningstrykk så kan en regne tilbake til punktet der alt krutt er forbrent. Det er vanlig ekspansjon og kompresjon av gasser. I dette området har kruttets egenskaper ingen betydning. Alt krutt er normalt forbrent før kulen har beveget seg 15-25 cm, og raskere krutt tidligere. I første del av løpet skal kruttet antennes og gi gasser som øker trykket raskt til makstrykk i patronen. Her vil arealet av kruttoverflaten som brenner være begrensingen som hindrer at trykket overskrider makstrykket i våpenet. Derfor ser trykkurven veldig lik ut fra kruttype til kruttype og det er ikke store forskjeller i effekten. Makstrykket kommer omtrent på samme punkt uansett. Etter makstrykk synker trykket frem til der alt krutt er forbrent. Hvor er det da man kan manipulere trykkurven? Hvordan kan man manipulere trykkurven?

Link to comment
Share on other sites

Om en traditionel patron, er laddet med langsommere krudt, og et tryk rimeligt under max.
Da kan man vel opnå en trykbeholder, som har et lavere tryk, men en større volumen. Herved bør man vel kunne opretholde et relativt højere tryk, lengere ud i en pibe. 
Herved vil man vel i korte piber risikerer at man ikke i så lang tid, har gavn af den højere tryklinje i så lang tid Herved vil man vel få lidt lavere hastighed og lidt mere mundingsflamme.
Hvis man bruker mindre, men hurtigere, krudt og man lader til et højere tryk (stadig indenfor max) da vil man vel kunne opnå en lidt højere  hastighed og lidt mindre flamme.
-
Dette burde være teoretisk og praktisk muligt.
hvis man ser på en trykkurve som en "Tryk lengde" kurve, vil man vel kunne opnå en kurve med hurtigt tryk, og høj maxtryk, som har en stejlere trykstigning, en kortere maxlængde, hurtigere færdigforbrending, og et lavere mundingstryk. (det er vel grundleggende "trykluftsberegning"
Det langsommere brendende krudt, vil vel levere en lidt mindre brat trykstigning, men vel en længere del af kurven ved maxtryk. Herved bør man vel iflg "trykluftsberegning kunne bevarer et højere tryk lengere ut i piben. Og dermed en %vis mindre udbytte i korte piber, men en højere i lange piber.
-
Men igen, der er næppe nogen speciel magt. 
Om man økede trykket til samme max ved den langsomme krudt, som ved den hurtige. Ja så ville man ved alle pibelengder opnå højere hastighed ved den langsomste som evner at leverer maxtryk.
-
Man burde vel også i teorien kunne ladde en ladning med 2 krudttyper, hvor et drys meget hurtigt krudt kunne få op trykket meget hurtigt, hvorefter en anden del af ladningen, bestående af langsomt krudt, kunne forlænge den pperiode hvor man har maxttryk. Herved burde man vel have en større gasvolumen med maxtryk. Herved burde man jfr "trykluftsberegningen" kunne  have en fladere trykkurve resten af vejen, Herved vil trykket lengere ute i piben altid være højere, og give mere acceleration/hastighedsbevarelse på kuglen

-

Men som andre har skrevet, Så er resultatet nok primært synligt i markedsføringsafdelingen

 

Link to comment
Share on other sites

De tidligste forsøk med duplex kruttladning var vel basert på en feilaktig oppfatning om hvor raskt varmen sprer seg og kruttet antennes, disse forsøkene ble vel også gjort uten pålitelig trykkmåling annet enn "revolveren eksploderte ikke, så trykket er ikke alt for høyt".

 

Elmer Keith hadde en slags motsatt ide i forhold til den mer realistiske som @ignorantbeskriver. Keith forsøkte å fundamentalt endre formen på trykkurven, ved å først antenne langsomt krutt og deretter raskt krutt som skulle holde trykket oppe i det kurven fra det langsomme kruttet begynte å synke. Han forsøkte å kontrollere tenningsrekkefølgen ved å bruke "front ignition" med et langt rør som forlenget tennkanalen, slik at tennhetta antente kruttet rett bak kula i stedet for helt bakerst i hylsa. Han ladet så patronen med litt raskt krutt i bunn og en heftig dose langsomt krutt over, hardt komprimert så kruttet skulle holde seg på plass og ikke blandes.  Når det antennes foran skulle det i teorien brenne bakover gjennom det langsomme kruttet før flammen antenner det raskeste helt bakerst. Dette fungerer for så vidt, men i en så kort patron som .45 Colt eller .44 Magnum blir forsinkelsen i antenning alt for liten til å ha praktisk betydning. Varme gasser beveger seg mellom kruttkornene før disse har brent helt opp, så det blir ikke like mye "lunte-effekt" på antenningen som det Keith så for seg. Dessuten stjeler tenningsrøret av hylsevolum som man heller kunne brukt til å øke mengden passelig langsomt krutt.

 

I dag er duplex ladning mest for ballistiske eksperimenter i grove kalibre med rettveggede hylser, som "12 gauge from hell" haglepatroner ladet opp mot tilsvarende kammertrykk som moderne rifler. Utfordringen der er at det ikke finnes egnede krutt for slike ladninger på det sivile markedet, eventuelt at det ikke finnes kraftige nok tennhetter. Volumet øker så raskt, i det prosjektilet begynner å bevege seg i et så grovkalibret løp, at langsomme krutt aldri kommer opp på et trykk som gir god forbrenning. Man bruker derfor noen få grains med raskt og lettantennelig krutt i bunn av hylsa, nærmest som en "booster" for tennhetta. Dette gir rask nok trykkoppbygging i starten av kurven til at man får ordentlig antent det langsomme kruttet, som så gir en lang nok og høy nok kurve til at man får utnyttet hele løpslengden til akselerasjon.

 

Duplex ladning av denne typen kan brukes for å "tvinge" et alt for langsomt krutt til å fungere i en patron det ikke ellers er egnet for, uten at makstrykk blir for høyt, men da må utgangspunktet være et krutt som selv ved stappfull hylse gir langt under makstrykk. Og man må ha en troverdig måte å vurdere trykket underveis, små endringer i mengden raskt "booster-krutt" kan gi store endringer i trykket.

 

Og som @vavlo nevner, enkelte bruker en liten dæsj røyksvakt krutt i bunn av svartkruttpatroner. Dette gir visstnok renere forbrenning og mindre sot i løpet. Slike ladninger er fusk og fanteri i svartkrutt konkurranseskyting, jeg tror man blir diskvalifisert om det oppdages...

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...