magnum_mauser Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 Av og til oppdager ein ting som er vanvittig godt og første tanken blir "kvifor viste eg ikkje om dette før". Eg hadde ein slik episode for ei tid tilbake då eg satt og såg på ymse matprogrammer. Ansjossmør, det høyres hverken spennande eller fristande ut, men for ein smaksopplevelse! I ein morter har ein ca 15 italienske ansjos, det er svært viktig at ein bruker den salte italienske ansjosen som ligger i olje, IKKJE den krydra varianten som ligger i lake, som vi er vant til å legge på egg. Deretter moser ein den til ein "paste" - har vi forøvrig eit godt norsk ord på det, utover mos? Deretter rører ein inn omtrent tilsvarende mengde meieri/setersmør og kverner over godt med svart pepper. I videoen eg såg, vart godt brød steikt i litt av den oljen ansjosen ligger i, og so smurte ein brødet med ansjossmør og hadde det til blautkokt egg. Dette forsøkte eg og hadde ein av dei bedre søndagsfrokostane eg har hatt. I tillegg har eg smurt det på steikt/grilla makrell og ørret, og det har løfta middagen mangen hakk. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sakoen75 Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 2 hours ago, magnum_mauser said: Deretter moser ein den til ein "paste" - har vi forøvrig eit godt norsk ord på det, utover mos? Pasta, deig og grøt kanskje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartemannen Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 Vi skjønner mos. Forøvrig en oppskrift som høres spennende ut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olesøn Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 Puré. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 1 hour ago, Olesøn said: Puré. - med accent aigu over e-en, eller blir det bare pure dævelskapen: https://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/Publikasjoner/Statssprak/statssprak-32016/aksenttegn-i-norsk/ 4 hours ago, magnum_mauser said: meieri/setersmør Tines "setersmør" har aldri vært utenom robotfjøset og meierianlegget. Vil du ha noe som smaker tilnærmelsesvis slik smør skal smake, kjøp "Kviteseidsmør". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magnum_mauser Posted October 15, 2021 Author Share Posted October 15, 2021 @Jegermeistern Eg støtter den, eg bruker kvitseid eller rørossmør som "godsmør". Men til matlaging og spesielt til ansjossmør, som har ein særs markant og salt sjøsmak - ville eit so godt smør vert litt vekkasta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatør Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 Kanskje usalta smør er mest egnet? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sakoen75 Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 20 minutes ago, Jegermeistern said: Tines "setersmør" har aldri vært utenom robotfjøset og meierianlegget. Vil du ha noe som smaker tilnærmelsesvis slik smør skal smake, kjøp "Kviteseidsmør". Det har vel også gått gjennom det samme meieriet? Men kan jo alltids lage smøret selv, gøy for barna i familien også skulle de finnes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartemannen Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 Forøvrig lages Kvitseidssmøret også av maskiner og roboter på Tines Meieri Sør på Bygland i Setesdalen ca 160km og 2 1/2 kjøring unna Kvitseid. Så i Kvitseidsmøret er det ikke annet enn navnet som har noe med opprinnelsen og tradisjonen fra Kvitseid å gjøre. Og for de som anbefaler det ene smøret foran det andre, så ta en titt på denne artikkelen først: https://e24.no/naeringsliv/i/Qo8MQJ/maaemo-kokk-mener-tine-farer-med-smoer-lureri 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magnum_mauser Posted October 15, 2021 Author Share Posted October 15, 2021 @Bartemannen det var interessant lesing! Eg har bestandig likt setersmør betre enn meierismør. Delvis fordi det er saltare, men også fordi eg opplever det som meir syrlig. Men om det er eksakt samme produkt, men med ørlite meir salt og med den prisdifferansen - kan det hende eg blir gjerring og dropper setersmør, sjølv om eg liker det best. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 Jeg skrev altså: 1 hour ago, Jegermeistern said: Vil du ha noe som smaker tilnærmelsesvis slik smør skal smake, kjøp "Kviteseidsmør". Grunnen til at dette (selvfølgelig industriproduserte) smøret smaker "tilnærmelsesvis" som normalt smør, er at det er laget av det smør skal lages av, rømme, dvs. syrnet føte, og ikke fersk fløte: Quote Smøret er riktignok kjernet av syrnet fløte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefflus Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 Hvis du vil ha et eldst mulig norsk ord er "mjøl" og "mølje" det beste. Å male, mjol har møle? "Mos" går tilbake til protogermansk og har kanskje kommet tidlig, men uvisst. Det kan også være hansatiden. De andre er fornorskinger. Jeg har tørkede ansjoser. Lurer på hva jeg må gjøre med dem for å oppnå det samme? Bløtes? Er de i olje litt varmebehandlet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.