Jump to content

Rifle til totalt nybegynner?


Marita

Recommended Posts

Jeg hadde skutt med orginalskjeftet før jeg eventuelt hadde skiftet.
Jeg har to stk. "oppbygde" M/98, med hvert sitt plastskjefte (Butler Creek "mykplast", og Bell & Carlson), og jeg har dessuten noen Boyds laminat-skjefter for M/98 stående, fra den tida dollaren var svakere, og Boyds solgte skjefter for 99 dollar, så treverket kunne importeres lovlig, de kostet meg da knapt 1.000 bols pr. stk..

 

Men jeg ser, med den hoderystingen en gammel nakke tillater, at folk kjøper rifler til 5-sifrede beløp, for så omgående, før de har prøveskutt våpnet, å skifte skjefte. De nye skjeftene koster fra 5 til over 10 tusen kroner.

 

Til de som gjør dette, eller som propaganderer for at man omgående må skifte til KKC/GRS el., har jeg et lite spørsmål: Når dere kjøper ny bil - setter dere den da straks inn på verksted, for å skifte ut motor og girkasse?

Link to comment
Share on other sites

Jeg tilhører ikke T3-menigheten på annen måte enn at jeg ser hva slags resultater som oppnås med denne std-rifla. Jeg eie ikke og har aldri eid en T3. Rikignok har jeg kjøpt inn T3'er som klubbvåpen og det har vært vellykket. I tillegg vant jeg en McQueen match på Bisley for noen år siden med lånt T3 varmint i 308 og fabrikkammo. Jeg hadde aldri tatt i rifla før prøveskuddene så det gjorde inntrykk.

 

Akkurat nå forsøker jeg for tredje gang å bli venn med en Sauer. De to første var mislykket så vi får se hvordan det går denne gangen.. Hvis ikke kaster jeg inn håndkledet og kjøper T3x supervarmint og skyter med orginalskjeftet som passer meg perfekt.

Link to comment
Share on other sites

Kjærringa kjøpte en T3 Hunter i 6.5x55 med Kahles Helia C 2.5-10x50 når hun begynte å jakte. Elgjakt, rådyrjakt og villsvinjakt (åtejakt om natta).

Hun er såpass fornøyd med den at nå står det også en T3 Lite i 223 med lik kikkert i skapet :)

Begge dempet, og begge ruster betraktelig mindre enn min Sauer 202...

 

Ellers går det noen gamle gode Sakoer og Tikkaer på Finn rett som det er til veldig hyggelige priser, og da har du penger igjen til masse ammo, god optikk og jaktkort :)

 

Sent fra min E6853 via Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Nå har jeg betalt for ei tikka t3x lite adj. gjenget, 9900,- for ei ny/ utstillingsmodell er vel ikke så gale?

Like greit å bare få det gjort med en gang, så slipper bli usikker og ombestemme meg hele tiden!

Så nå kan dere slutte komme med forslag til andre rifler:p

 

"Bare" montasje, demper og sikte igjen bestemme seg for,... så Der kan dere fint få lov til geleide meg gjennom utstyrsjungelen:)

 

@Erlend Meyer Jeg håper jo ikke det. synes 6,5 høres ut som et fint kaliber for meg. vil jo gjerne kunne bruke rifla fremover til det den var tiltenkt.

 

@Torf & Jegermeistern

Jeg syntes egentlig ikke t3stokken var så veldig god holde i, stokken kjentes for lang ut, eller armene for korte kanskje?:) x-bolten satt bedre i hendene i så måte.

Likte veldig godt decima stokken jeg kikket på her om dagen. Å bytte er vel ikke noe som Må gjøres, kan godt gi orginalstokken en sjanse først.

Håper vel komme over en rimelig brukt stokk en eller annen gang:)

Link to comment
Share on other sites

grattis med rifle, prisen er ikke noe å si på, så får vi håpe du finner deg godt til rette med den.

 

Kan høres ut som at stokken er litt i lengste laget for deg og din armlengde. Vet ikke hvordan det er å kappe disse stokkene...?

 

Montasjer: Tikkas egne montasjer er kanskje det enkleste (mener det normalt følger et sett med børsa om du kjøper ny? Sjekk med forhandler)

 

Sikte: til jakta du beskriver trenger du ikke av de aller største "stjernekikkertene" til bortimot det dobbelte av rifla. Så spørs hvor mye du ser for deg å bruke..?

Generelt er europeiske merker ansett som bedre optisk enn amerikansk.

Kanskje noe ala dette er aktuelt: Meopta 3-9x42 til rett under 5 lapper...?

http://m.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=26581001

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

får vel poste en liten oppdatering her nu da:)

Stokken var litt lang ja, men den veier bare 970 gr- og jeg har ikke lyst å dra på mye unødvendig vekt så tanken om å bytte over til en GRS slo jeg vekk ganske fort, ville blitt nesten et halvkilo ekstra å drasse på der.

Var to shimser mellom stokk og kolbekappe som tok 10 sek å ta av, så nå passer stokken noe bedre:)

 

Rifla kom velberga frem, og har fått satt sammen en bra rigg nu (synes i alle fall eg).

Har tidligere aldri skutt med rifle før, så har vel ikke så mye å sammenligne med- men har fått visitert den lokale skytebanen og prøvd ho ut.

Eg er fornøyd!

 

Altså, ikke så veldig fornøyd med treffsikkerheten min, men det kommer seg etterhvert (forhåpentligvis),.. men er fryktelig fornøyd med riggen.

Hadde egentlig tenkt å kjøpe alt brukt for å få ende på en overkommelig, men eg har funnet ut at eg har noen mad prute-skills, så det ble ikke så voldsomt dyrt likevel.

 

har klart å få satt på intet mindre enn et

swaro z6i 2-12x50 gen II, vet ikke hva jeg er mest fornøyd med: siktet eller den trivelige prisen jeg måtte ut med for det.

neopod tofot

a-tec carbon 01 demper

 

demp-856689-8-1484583384869.jpg

 

Er nok mange delte meninger om bruk av tofot.

Jeg har som sagt aldri fyrt av ei rifle før, og ikke var siktet skutt inn heller.

skutt på 100m

 

019-856689-12-1485708102899.jpg

 

For meg som nybegynner vil jeg si at tofoten er et uvurderlig hjelpemiddel altså. Finnes nok en drøss med folk som skyter langt bedre uten både tofot og sikte, enn hva jeg gjør med- men jeg er strålende fornøyd med i det hele tatt ha truffet blinken. Neopoden er jo så lett også, at man merker jo ikke at den er på når man ikke bruker den- bare 82gr jo:)

 

028-856689-12-1485708191964.jpg

sånn høvelig skutt inn her

 

042-856689-12-1485708213935.jpg

Har jo også prøvd å skyte uten tofot- her må øves øves øves, både med tikkan og salong.

Det er 8 skudd som er gått her,..det skulle man ikke trodd, hehe. De siste har gjemt seg nede i høyre hjørne.

 

044-856689-12-1485708237622.jpg

inntil videre nøyer jeg med å øve liggende, men en dag skal jeg klare å treffe stående også!

Link to comment
Share on other sites

Tofoten er kjekk ja, men det krever litt trening for å skyte godt med den også synes jeg. Vil også anbefale å prøve å skyte liggende (eller sittende i benk) med støtte , feks en sekk med feks ris :)

 

prøv også å trene sittende og knestående skyting (straks lettere og mer motiverende enn å gå rett på stående :mrgreen: )

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

"Kaprer" tråden siden jeg også er fersk og er ute etter våpen:

Jeg er ny jeger og skal kjøpe min første rifle. Egentlig mine to første, da jeg er låst inn på en CZ 455 til mengdetrening (salong blir minst like gøy!) Til storviltjakt=hjortejakt er jeg litt mer usikker. På grunn av gode tilbakemeldinger på forum og diverse youtube-videoer har jeg egentlig peilet meg inn på T3x Lite Stainless ferdig gjenget i .308, men er usikker på om jeg heller burde gått for adjustable-modellen. Sistnevnte finnes dessverre ikke i SS, så jeg er litt motvillig til å gå for den, men om man ender opp med ei rifle som passer vs en som ikke passer så er jo valget enkelt. Er det egentlig noe problem for folk at de vanlige modellene ikke passer? Jeg er 185cm høy og har lange armer og er relativt langhalset, og er usikker på hva som bør velges da jeg har null erfaring med dette.

Synspunkter?

Link to comment
Share on other sites

Jeg kjøpte selv en CZ455, men etter å ha lest her inne kan det hende at en pent brukt Anschutz vil være både billigere og bedre som 22lr-våpen. Synd garderoben er på 6 våpen...

Ellers er det eneste rådet jeg kan gi deg å få klådd på og helst prøvd så mye forskjellig som mulig, kanskje også låne noen våpen på jakttur eller lignende så du får et større erfaringsgrunnlag og lærer hva du liker og ikke liker.

Ser du ikke nevner det, men det kan jo sies at en fabrikkny børse i dag stort sett har større egenpresisjon enn de fleste jegere/jaktskyttere klarer å utnytte. Du trenger med andre ord ikke bekymre deg veldig for det i første omgang.

Link to comment
Share on other sites

Cz455 er et trygt valg, med mulighet for pipeskift. Lett omsettelig hvis du skulle ønske noe annet senere.

Tikka er også et uangripelig trygt valg. Hvis du ønsker kombinasjonen rustfri/kolbeforhøyer, kan du ettermontert en kalix, f.eks. Behov for kolbeforhøyer melder seg med store kikkertobjektiv. Og lyssterke kikkerter er jo en stor fordel ved hjortejakt 

Link to comment
Share on other sites

"Enkelt løpsbytte" selger som hakka møkk. Ingen av de jeg kjenner som har kjøpt CZ og Sako med 2-3 løp og magasiner og fin koffert bruker noe annet enn 22lr-settet...

Kjøp en Anschutz i stedet, de 9 lappene jeg ga synes jeg den virkelig er verdt!  Som bonus Får du en rifle med litt voksne mål.

 Evt cz 452, forholdsvis rimelig og oftest bra.

Link to comment
Share on other sites

På 11.10.2016 den 14.06, Marita skrev:

Føler meg egentlig ikke helt fortrolig med hagla. Dårlig dybdesyn:-/

Det blir kanskje ei hagle etterhvert, og en uhorvelig mengde lerduer som må til pers, men det er ikke noe som prioriteres nå.

Ikke noe problem å bruke ett øye ved hagleskyting. Har ikke problemer med øynene selv, men har alltid brukt kun ett øye når jeg bruker hagla. Sikter mer enn jeg peker, men hare, fugl og leirduer ramler like fullt......

Link to comment
Share on other sites

I følge XXL. Sport er det bare ett valg: Weatherby

Den raskeste, flatest skytende riflen på markedet. Vanguard gir uslåelig kraft og trygg SUB-MOA-nøyaktighet. Derfor er Vanguard den mest populære riflen, fordi den skyter flatest, hardere og mest nøyaktig. Det garanteres av Weatherby.

o.O

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...