Jump to content

spindrift

Members
 • Content Count

  903
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

spindrift last won the day on February 15

spindrift had the most liked content!

Community Reputation

379 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. S&B og PPU- hylser fungerer fint til omlading, etter min erfaring. Men det er litt jobb å klargjøre S&B- hylser i 30-06. Etter min erfaring er de litt lange, og bør kanskje trimmes. Jeg har iallefall gjort det. Videre har de «niting» i hettelommene (en slags krymp). For problemfri hetteisetting (igjen, etter min erfaring) bør man brotsje vekk nitingen. Et par runder med Lees avgrader (som er ca gratis) løser problemet. CCI-hetter går kanskje litt trått, men det går greit. S&B eller winchester-hetter fungerer fint. Dette er grunnen til at jeg stort sett bruker Norma-hylser. Det flyter av engangsskutte Normahylser i 30-06 på min lokale skytebane. En viktig grunn til at jeg har 3 løp i 30-06, faktisk. CCI-hetter har fungert fint i alle hylsene jeg har prøvd de i (Norma, Lapua, PPU, S&B, win, GGG, Federal, RWS). Noen hylsefabrikat har litt romslige hettelommer (Federal f.eks), og her fungerer CCI bedre enn win og s&b-hetter, iallefall.
 2. Patronlengde er stort sett oppgitt i alle ladebøker, eller andre offisielle kilder til ladedata. Og stort sett kan man, sorgløst, benytte oppgitte patronlengde. Men jeg har opplevd at oppgitt patronlengde var så lang at det var motstand da jeg lukket bolten, på grunn av null friflukt. Jeg vil foreslå at du måler «patronlengde ved friflukt =0» med kulene du bruker. Om ikke annet, får du trening metoden- som kan være nyttig en dag. Jeg gjør stort sett alltid det selv. Friflukt bør være minimum en mm for «vanlig lading», men kan gjerne være mer. Godt kulehold er nyttig for forbrenning og gasstetting. En fin tommelfingerregel (synes jeg), er at en «kaliberlengde» av kulas bæreflate bør være i hylsehalsen.
 3. Når det gjelder kruttsort vs pipelengde, er det slik at det tregeste kruttet som kan oppnå patronens makstrykk med aktuell kule, gir den høyeste hastigheten i alle (praktisk forekommende) pipelengder. Det er altså ikke slik at man kan unngå hastighetstapet ved kort pipe ved å bruke raskere krutt. Det er en ganske utbredt misforståelse. Derimot kan du få andre fordeler med litt raskere krutt i korte piper, og det er redusert munningstrykk/blåst og demperslitasje. Norma og Vihtavuori har utmerkede ladedata fritt tilgjengelig på sine nettsider. Videre har Nosler endel data med Vihta- og Normakrutt. Du trenger egentlig ingen bok for å finne ladedata i våre dager. Men ladeboken er utmerket til å formidle forståelse for lading.
 4. CCI large rifle hetter er fine, de. N150 vil sikkert fungere fint med den kula du har valgt. Hvis du vil ha et krutt som gir mulighet for høyere hastigheter med tyngre kuler, ville jeg valgt et litt tregere krutt, som N160. Men hvis du skal lade treningspatroner til vanlig jegertrening (100- 300m) er det meningsløst å tyne maksimale ytelser ut av 30-06. Det gir bare unødvendig kruttforbruk, pipe- demper- og skulderslitasje. Jeg ville ladet en liten stige fra startladning, og et par-tre grs oppover. Ikke heng deg opp i små presisjonsforskjeller mellom noen få grupper, oftest er dette bare et mål på skytterens variabilitet. Den laveste ladningen som ikke gir skjenerende sot på hylsehalsen er antagelig en fin treningsladning.
 5. Jeg har ingen erfaring med interlock selv, men har lest om andre som også har strevd litt med presisjon med disse kulene. Det trenger jo ikke bety noe som helst. Når du skriver at presisjonen er utilfredsstillende, hva legger du i det? Hvis presisjonen med N-150 i .308 ikke er tilfredsstillende, tror jeg det er mindre sannsynlig at du vinner så mye presisjonsmessig med et annet krutt. Jeg ville forsøkt en annen kule. Lykke til med ladingen!
 6. Fine resultater! Så gøy! Ikke minst for junior, tenker jeg 😀 Med N110- ladninger i det nabolaget kan det faktisk tenkes at presisjonen blir like god selv om du dropper GC'en, så lenge du pulverlakkerer. Det er iallefall mitt inntrykk.
 7. Finfin skyting! Elektroniske vekter bør kalibreres en gang i blant. Du har kanskje et kalibreringslodd som fulgte med vekta? Jeg har en balansevekt og et par digitale vekter fra Lyman, og de samsvarer greit. Men de elektroniske kan «drifte» litt. Jeg starter vekta uten kruttskåla på, og starter med å veie kruttskåla. Hvis vekta viser 126,1grs (i mitt tilfelle), vet jeg den er kalibrert OK. Hvis jeg får avvik, kalibrerer jeg. Med den digitale kruttdispenseren kalibrerer jeg alltid før lading.
 8. Jeg kan iallefall bidra med et bilde fra Lyman cast bullet handbook. Her er det ikke mange fremskaffelige krutt, dessverre. Jeg kan derfor ikke gi noen konkrete data. Selv bruker jeg «2400»- data som utgangspunkt for N110 (som er et knepp saktere, mer mot SR4759, egentlig). IMR4198- data er et greit utgangspunkt for N120- ladninger. Imr4064- data er et greit utgangspunkt for N140. Eller er Lovex D060 ett av mange krutt som, opp gjennom tiden, har blitt solgt som «5744». Min erfaring med Lovexkruttet, er at det ikke brenner så godt ved lave trykk.
 9. Schultz & Larsen Legacy i .223rem kommer med enten 1:10 eller 1:8 Hvis du ikke lader selv, er vel litt av poenget med en .223 å kunne skyte rimelig fabrikkammunisjon med rimelige muligheter for å oppnå presisjon. Rikelig med trening trumfer mindre trening med høyere BC for de fleste av oss. For meg er 1:12 et logisk valg for «hvermannsen». Inkludert meg selv . Vil du ha mindre vindavdrift, er svaret 357,5. (og spørsmålet 6,5x55=?)
 10. Det er litt tvilsomt å gi råd om patroner jeg ikke lader sjøl..... Men jeg tror du kan komme langt med å ta utgangspunkt i 7x57 Mauser- data (https://load-data.nosler.com/load-data/7x57mm-mauser/), og slå av et par grs.
 11. Muffesystem + rem 700 fungerer godt for meg. Men det passer best om du holder deg innenfor samme støtbunn (samme sluttstykke passer alle patroner). Siden jeg er jakt/våpen/lade-idiot, har jeg tre systemrifler. Men hjertet i jaktgarderoben er en boltrifle i .308, alltid innskutt med patron som kan brukes til alt. Det er faktisk veldig fint!
 12. Jeg tipper du hadde hatt stor glede og moro av å støpe kulene dine selv. Lee har en c358-200. Altså en 200grs gas check-kule . Det virker som alle som har prøvd den, blir fornøyd. Den er en kopi av en klassisk RCBS-kule (MP-molds har også en versjon). I 358 win kan man antagelig lade denne opp mot startladninger med mantlede kuler (eller til patronens fulle potensiale, med pulverlakk). Dette er en billig «innstegsmodell», som forsåvidt varer livet ut med litt godt stell. Generelt er utvalget i .35-kaliber enormt. I .44- kaliber er også utvalget enormt. Den Lee- kula jeg har best testresultater med så langt, er c430-310. Jeg skyter .44- kaliber i en boltrifle med muffe, og løp i .44 Auto Mag. Har ikke rukket å skyte allverden med den ennå, men det kommer 🙂 35 rem...... enig, veldig artig kaliber. Denne hobbyen tar fort litt tid. Iallefall hvis man blir skikkelig bitt av basillen, som meg. Man kan klare seg med ganske rimelig utstyr, men det er også mulig å bruke mye penger på denne hobbyen. En fin ting med pulverlakk, er at utstyrsbehovet egentlig blir mye mindre. En kommer langt med basisutstyr fra Lee. Nytten av fancy kulekonstruksjoner blir mindre (gjør mindre forskjell). De tilgjengelige sizer diene fra Lee fungerer ofte fint med pulverlakk (men kan være litt små, med konvensjonelt smurte kuler). I tillegg kommer fordelene at legering blir mindre viktig, du kan lade over et bredere spektrum, intet kliss- og du kan skyte med lyddemper uten at den fylles med blystøv og fett.
 13. 😃 @Olesøn Har ikke du en .358win? Det regnes for en tilnærmet perfekt patron for støpekuler. Det kommer litt .35-kaliberstoff etterhvert, fikk beskjed om innvilget Whelen-pipe igår 😃
 14. Jeg bruker en pinsett, og jeg dypper spissene pulver først. Grønne kuler, er ikke det liksom litt tidsriktig? Litt økologisk preg, på en måte? Det blir mer 6,5-skyting utover våren! Denne tråden er så lang og gammel nå, at jeg knapt husker hva jeg har skrevet allerede 😂. Kameraten din kan jo bare spørre, så skal jeg svare etter beste evne!
 15. Nosler oppgir vel 84,3mm som «tested COL» i sine data. Det oppfatter jeg som veldig langt. Jeg har opplevd våpen (Ruger american) som strevde med å kamre denne patronlengden. Nei, jeg tror ikke kammeret ditt er langt.
×
×
 • Create New...