Jump to content

spindrift

Members
 • Posts

  1,380
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

spindrift last won the day on September 11

spindrift had the most liked content!

About spindrift

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

spindrift's Achievements

Mentor

Mentor (12/17)

 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • Very Popular Rare
 • First Post
 • Collaborator

Recent Badges

839

Reputation

 1. H&N 6,5mm 140grs testet idag, i Rössler Titan Alpha 6,5x55. Norma plukkhylser, velbrukte. Oppgitt patronlengde er 75mm, som ga litt treg lukning av hevarm hos meg (bomkontakt), valgte derfor å bruke 74,5 som kamret glatt. Forsøkte med N110 innenfor oppgitte data fra H&N, samt et par ladninger med N120 som jeg har brukt med hell med støpte kuler i samme vekt. Måtte improvisere litt på skytebanen idag pga anleggsvirksomhet, skutt på ca 80m (skrittet opp). 15grs N110 ga en helt anstendig samling, med ei flue hvor kulehullet var antydet ovalt (ustabil kule) 16grs N110 ga kun runde hull, og en fin samling på 20mm Ved 17grs N110 strammet presisjonen seg veldig opp. 1 5-skuddsgruppe på 10mm. Den andre gruppen ble litt skjemt av en «flue». Treffpunktet er heller ikke verst. Her har jeg nok en godladning! Samlet komponentpris ca 2,40 er ikke ille. Varmgang er meget sparsom, rekyl minimal og så også trolig løpsslitasje. 19 grs n120 ga helt OK samling, men ikke like bra som N110. På 20 grs N120 åpnet gruppene seg opp, tror det ble for mye. Nordby Gunshop tar 0,74/stk for disse kulene. Det er så billig at jeg mistenker de har regnet feil.
 2. Strålende! Er det ikke hyggelig å se på slike patroner med kuler du har laget selv? PS når du en gang får prøveskutt, husk at du må påregne endel «pusseskudd» for å impregnere løpet med kulefett, før presisjonen stabiliserer seg. Hvor mange pusseskudd man trenger, er omdiskutert. Noen vil si 50, jeg pleier å tenke at du kommer langt med et par skudd i nypusset løp.
 3. spindrift

  Skifte kaliber

  Hvorvidt det er behov for ytterligere modifikasjoner enn pipeskift, er litt vanskelig å spå. Rent generelt hender det man må justere litt på magasinlepper, eller materampe. En mausermekanisme med kontrollert mating er kanskje litt mere kresen ift at disse tingene er riktig tilpasset? (Vet ikke). Når det gjelder pris, er det også litt variabelt. Hvis du vil ha et nytt løp, laget fra kvalitetsemne, med avretting av låseklakker/støtbunn/låskassegjenger kan det fort bli 7- 8000 eller noe sånt. Men hvis du er godt fornøyd med vanlig jaktrifle-presisjon, kan det hende børsis har et gammelt, fint HV-mauserløp du kan få for en slikk og ingenting. Det trenger altså ikke bli så dyrt, avhengig av hva børsemaker har på bakrommet (ofte mye rart), og hvilke låskassegjenger du har. Hvis du har ei rifle du liker godt på andre måter, synes jeg personlig det er fornuftig å spandere f.eks pipeskift, hvis det trengs. Ei rifle med et løp som er kamret og tilpasset av en kyndig person kan ha mye mindre produksjonstoleranser enn mer masseproduserte våpen. Lykke til!
 4. Jeg hadde en slik børse noen år. For å ta det positive først; Veldig solid, funksjonssikkert våpen med godt presisjonspotensiale. Negativt: enormt tungt avtrekk gjorde det vanskelig å utnytte presisjonspotensialet. Merkelig kort montasjeskinne (beregnet på "salongmontasjer") gjorde kikkertmontasje fiklete. Den ble aldri en favoritt hos meg.
 5. Her beveger vi oss litt ut i fantasiens og spekulasjonens verden, men jeg skal prøve å forklare hvordan jeg tenker. Jeg har jo ikke profesjonelt måleutstyr, og kan bare spekulere hva som skjer inni våpenet når noe fungerer mer eller mindre godt. Det handler om to konsepter. Det ene konseptet, er «kruttets optimale forbrenningsbetingelser». Det andre, er «netto riflingsgrep». For å ta det siste først; En nødvendig forutsetning for presisjon vi forbinder med et riflet våpen, er at kula følger riflingen i våpenet, og oppnår stabilisering. Dette forutsetter at kulas bæreflate har et tilstrekkelig inngrep i bommene, slik at kula ikke bare skrenser over bommene. Graden av «riflingsgrep» avhenger av hvor mye bæreflate kula har, og hvor motstandsdyktig denne flaten er. En GC bidrar jo med bæreflate av et mye hardere materiale enn enhver blylegering, og bidrar mer til «netto riflingsgrep» enn lengden på GC alene skulle tilsi. Se på .30- kaliberkulene under. Den til høyre er en «bore-rider» kule, prinsipielt lik din .338-kule. Den har en nese tilsvarende bomdiameter (dvs ingen riflingsgrep), noen ganske smale drivbånd og et skaft for GC. En slik kule uten GC har lite inngrep i bommene, vil være tilbøyelig til å skrense og vil bare tåle lav belastning. Den til venstre har en lang, svakt konisk nese med mye lenger bæreflate. Så til «kruttets optimale forbrenningsbetingelser». Alle kruttsortene er optimalisert for å brenne konsistent under ulike trykkområder. F.eks er typiske haglekrutt optimalisert for konsistent og komplett forbrenning mellom 7-12000 psi , som er meget lavt i et rifleperspektiv. Du må ikke nødvendigvis ha komplett forbrenning for god presisjon, men forbrenningen må være rimelig lik fra gang til gang. For å få presisjon, må du ha et krutt som brenner på en konsistent måte, og som da tilbyr en trykkurve som er innenfor kulas toleranse mtp «netto riflingsgrep». En kule med liten, myk bæreflate trenger derfor en liten dose krutt som er lettantennelig nok til å brenne konsistent ved lave trykk. Dette ble langt og litt diffust kanskje, men jeg håper det var nogenlunde forståelig. PS endelig oppdaget jeg hvordan jeg kan legge inn bilder midt i teksten. Det var på tide!
 6. Det høres ut som en fin plan! Norma 200 er et fint krutt med GC- kuler. 23,5grs kan funke i 30/30- hvis ikke, ville jeg gått ned et par grs. Nå begynner moroa!
 7. De ser veldig fine ut! Lykke til med lading og skyting! PS hvis jeg har forstått det riktig, tenkte du å skyte dem uten GC. Merk da at disse kulene får veldig liten bæreflate, og antagelig tåler bare de svakeste ladningene før de skrenser over bommene. Jeg ville tenke ca 7,5grs N32c i 30/30, eller 8,5grs N32c i .308. Med GC ville jeg prøve 14-15grs N110 i 30/30, eller 18-19grs N110 i .308.
 8. Så flott! Det er befriende å ha muligheten til å lage sine egne gas checks. Det er jo litt merarbeid, men du har iallefall alltid tilgang. Det er jo litt slitsomt med disse sykliske tørkeperiodene når det gjelder amerikanske ladekomponenter. Jeg har veldig gode erfaringer med hjemmelagde aluminium GC, jeg bruker nesten bare det. Noe av tiden du bruker til å lage dem, sparer du inn da de gjerne er veldig enkle å installere. En ting å være forberedt på, når du skal ta den i bruk. Dette er verktøy som jobber på veldig små toleranser. Det kan være du må eksperimentere litt med posisjonen på dien for å få kuttestemplelet til å bevege seg rimelig friksjonsfritt. Dette er forklart i bruksanvisningen tror jeg.
 9. spindrift

  Jakthansker

  Jeg har prøvd mange forskjellige hansker, bl.a sealskins. Jeg har tilgode å finne genuint vanntette hansker, og har mest satset på hansker som isolerer selv om de er våte. De aller våteste dagene bruker jeg neoprenhansker jeg kjøpte i en kano/ kajak-butikk. Ellers bruker jeg mye fingervanter i ull, de holder overraskende godt. Magasinet.no har noen bra til under hundrelappen. I sekken har jeg også noen digre «posteringsvotter» som er så store i åpningen at jeg kan «vippe» de av med en rask håndleddsbevegelse.
 10. Det ser jo ut som du får god utfylling, det er bra! Enkelte kuler bærer preg av litt høy temperatur, kanskje (frosting), men det har ikke allverden å si, så lenge alle kanter er godt utfyllt. Kan se ut som en legering med ganske mye antimon? Det jeg bruker, er et gammelt laken spent over åpningen til bøtta, festet med lastestropp. Jeg har skåret et kryss i lakenet. Det gir en myk, fin landing. Jeg synes du er på skikkelig god vei!
 11. Perfekt! Neste gang kan du sette kuler i høla etter de forrige, og sette i ovnen på lav temp. Hvis du har en hybelkomfyr på gutterommet, vel og merke 🙂 Kulehøster kan du lage av en upresset brukt hylse + spiker med passe hode
 12. Flott! Den vaselinen har jeg og. Bare pass på at bivoksen ikke blir varmere enn helt nødvendig, da blir den brent - og lukter forferdelig
 13. Jeg tror ikke det. Med økende løpslengde får du jo litt økende fart, som igjen øker rotasjonsfrekvensen og dermed stabiliteten. Men det utgjør så lite at det ikke har praktisk betydning. Med 1:9 vil jeg tro 69grs kuler blir «taket».
 14. Jeg vil slutte meg til rådet om å velge en standardpatron. Det er fort gjort å la seg blende av de tilsynelatende fordelene med en eller annen spesialpatron «som ikke alle har». Når det kommer til stykket, er det i praksis lite å hente med en 27 Nosler ift en helt vanlig 30-06 f.eks. Men du skaffer deg fort vanskeligheter med tanke på ammunisjonslogistikk. Det som er viktig er -at du får tak i ammunisjon til enhver tid (ingen selvfølge!) -at denne ammunisjonen er priset slik at du faktisk har råd til å trene - at du, til jakt, velger en kule som passer til viltet du skal jakte på - at du har trent nok til at du kan plassere kula på riktig sted Det koker ned til «de tre kjedelige». Hvilken du velger, er ikke så viktig. Noen nyanser er det dog En fordel med 6,5x55 er tilgang til relativt rimelig tremingsammunisjon av ypperste kvalitet. Dessuten er rekylen snill, patronen er lett å beherske. Hvilket er viktig for en kanskje litt fersk skytter. En fordel med 30-06 er at patronen er litt ute av motebildet, virker det som. Mange gode bruktkjøp på finn! Dessuten en fabelaktig jaktpatron på alle måter. Men den bjeffer og sparker mer enn 6,5; de fleste takler det, spes med lyddemper. En fordel med .308 er at den passer i korte låskasser, som gir mulighet for et litt kortere, hendigere våpen. Hvis elgjakt hadde vært hovedaktivitet, ville et .30-kaliber vært et naturlig valg. Men hvis elgjakt mer er en eventualitet/mulighet, og hjort er hovedviltet, er 6,5x55 et godt valg.
×
×
 • Create New...