Jump to content
Adventspatronquizen 2018 er i gang Read more... ×

spindrift

Members
 • Content Count

  459
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

spindrift last won the day on October 11

spindrift had the most liked content!

Community Reputation

138 Excellent

About spindrift

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. spindrift

  17. HMR tråden

  Jeg tipper du har identifisert problemet med kronografen. Hmr- ammo ble produsert etter veldig stramme toleranser de første årene. Jeg tipper man nå har... fokusert mer på kvantitet, for å mette en svær etterspørsel. Mine spekulasjoner, bare.
 2. spindrift

  Nybegynner vil lade 308 Winchester

  Når jeg lader 168grs ncc med 40-41 grs tu-5000, får jeg et helt greit treffpunkt ift jaktammo, og forsåvidt ncc ladet med andre krutt (n150, mr-2000, h322, benchmark). Jeg ville sammenlignet med jaktammunisjonen du bruker. Sannsynligvis skal du bare skru på kikkerten.
 3. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  .308win. NOE 310-165-fn (XCB) og imr4064. Dette kruttet er et «old school» ekstrudert singel base krutt med nokså grove korn, og en brennhastighet ca som n-140. Med andre ord, et «normalkrutt» for .308 med 165 grs kule. Dette kruttet har vært på markedet lenge, og er ganske mye brukt i reduksjonsladninger. Jeg har ladet endel mantelkuler med det, men lite blykuler. Ladet en orienterende stige med 32, 34 og 36 grs. 32 og 34 fungerte bra, 36 ga «samling» på 100mm, og er nok for heit for legeringen.
 4. Beklager, litt «of topic» siden det er en 6,5-kule. I bakgrunnen ligger noe .30- kaliber kuler. Dette er støpte kuler, den aktuelle kommer herfra http://noebulletmolds.com/NV/product_info.php?cPath=27_523&products_id=4698&osCsid=b5pj3uc985f6gldg6f55n7hlv4 Hjemmelaget bunnkopp laget av ølboks (Aas bayer)med en slik https://www.patmarlins.com/product-category/checkmaker/ Kula blir tilnærmet gratis, men den kan ikke skytes i 800m/s 😀 Hvor fort? Work in progress.... Den billigste treningsladningen jeg lader til .308 er en 130 grs «plainbase» blykule, i norma plukkhylser, liten dæsj haglekrutt og CCI lrp i bulk = ca 0,90 pr patron. Bonus med disse kulene er at man ikke sliter på løpet. Hvis man sparer 1 kr i løpsavskrivning pr skudd, og patronen koster 90 øre, tjener jeg 10 øre pr skudd 😁 enkel matematikk😂
 5. spindrift

  Nybegynner vil lade 308 Winchester

  Jeg tror du blir fornøyd med de ladekomponentene! TU- 5000 er et veldig hyggelig krutt å jobbe med. Jeg ladet 168NCC/Norma hylser/ COL71mm/ CCI LRP med henholdsvis 40 og 41grs TU- 5000, og fikk meget god presisjon. Har ikke kronografert de ladningene. Frekvens av helpressing avhenger av ladning/kammer/hylsekvalitet etc. For praktiske formål: halspress til det begynner å kamre tregt. Helpress jaktpatroner. Med mine treningsladninger, som ofte er i nedre halvdel av tabellen, kan jeg gjerne halspresse 5-8 sykluser. Heitere ladninger er noe annet. Når det gjelder hylsevask: du trenger ikke vaske halsen innvendig. Jeg tror ikke det har noen betydning (selv om BR- folket sikkert er uenig i det). Hvor mange omladninger- ikke lett å svare på. Selv bruker jeg mest plukkhylser, de skroter jeg når de begynner å bli vel stive i halsen (7- 10 omladninger kanskje). Ellers skal man skrote hylsepartiet ved minste tegn til hylseseparasjon (les om binderstrikset i ladeboken), slakke hettelommer eller sprekkdannelser i halsen (som ikke er farlige for skytteren, forsåvidt). Hyggerlig at du er i gang, lykke til videre!
 6. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  Nytt forsøk med NOE 266-140-fn til Røssler titan alpha 6,5x55. Sizet .266, collet neck-sizing (norma plukkhylser), halsekspansjon/flaring med NOE .268x.264 ekspansjonsplugg. Dyppesmøring med hjemmelagt guffe (x-lox, bivoks, paraffinvoks, white spirit) samt rullesmurt toppstrøk med 60/40. COL til friflukt 0. N110/14 grs er lovende, men med noen irriterende fluer- skal teste litt ulike bunnkopper igjen, kanskje trenger jeg annet kulefett. N120 ser gså bra ut, det er vel foreløpig beste gruppe med 6,5. Disse kulene er luftkjølt, BHN 18. Jeg driver nå litt «grunnarbeid» før jeg går videre til vannherdede kuler, som jeg tror har noe for seg i dette kaliberet. Det ser iallefall ikke ut som 6,5x55 er så håpløs å få til som feltryktene sier, dette blir iallefall greie ladninger til trening og moro i feltmessige skytestillinger.
 7. spindrift

  Fra .308 til .358 - hylseomforming

  @Olesøn Ang "bagatellgrensen" er det riktig at frakt skal medregnes, men min erfaring er at nesten alle pakkene med faktureringsbeløp <350kr sklir gjennom på et bananskall. Mulig jeg har vært heldig? Har sikkert fått 10 pakker fra Titan reloading med innhold rett oppunder 350,-, en gang har jeg betalt toll etc. Så for å sitere en kjent karakterer: "Do you feel lucky?" 😀
 8. spindrift

  Fra .308 til .358 - hylseomforming

  Jeg har ingen garantier siden jeg ikke har prøvd akkurat dette, men det er faktisk mulig at Lee- dier egner seg godt for slik omforming. De har en slak, glatt konus på ekspansjonsbolten (og ikke en «knapp» hvis du skjønner hva jeg mener). Her er f.eks et sett med pris under «bagatellgrensen» https://www.titanreloading.com/lee-precision-reloading-equipment/lee-rifle-reloading-dies/lee-pacesetter-die-sets/358-win-3-die-set-
 9. spindrift

  220 grains jaktkule.

  Når det gjelder kruttøkonomi kan det kanskje være verdt å vurdere Vectan tubal 8000. 279,- for en halv kilo for tiden, dvs standard-krutt til prisen av skytterlagskrutt. Jeg har prøvd alle tubalkruttene (dog ikke i magnumkalibre), og det er kvalitetskrutt som flyter fint i trakt og mål. Litt sparsomme data ligger på produsentens hjemmeside.
 10. spindrift

  Rødpunktsikte til Svalbard-tur

  Hvis jeg skulle kjøpt rødpunkt til slikt bruk, ville jeg hatt aimpoint. Ville ikke hatt noen betenkeligheter med en eldre modell. Hvis du har andre bruksområder for aimpointen, er det jo et fint påskudd for handel. Ellers er det jo mindre styr å bare leie ei børse på Svaldbard. Sist jeg var der, leide jeg en Ruger m77 compact med jernsikter. Var ikke så dyrt. Så slipper du spesialbagasje, kjøpe sikte, etc. Men trenger du et påskudd for å kjøpe aimpoint, er det jo viktig å benytte anledningen!
 11. spindrift

  Cz-Klubben

  @ÆlgJeGer1 Veldig fin stokk!
 12. spindrift

  Berry 110 grain kal 30

  Bra du tar en for laget! Skriv gjerne hvordan det gikk, etterhvert. Lykke til!
 13. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  Ny test av hjemmelagde GC til .30- kaliber, av 0,3mm aluminium. Testkula var 311-179-FN fra NOE. Den har et bra presisjonspotensiale. Etter å ha testet disse hjemmelagde bunnkoppene på litt andre kuler også, er min konklusjon at de fungerer mindt like bra som vanlige komersielle bunnkopper.
 14. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  NOE 310-165- FN, også kjent som XCB (eXtreme Cast Bullet), er en ganske ny kulekonstruksjon med konisk kulenese. Den passet tilsynelatende veldig godt i kammeret til min Howa .308, og jeg hadde store forhåpniger til denne. Dette er en kule som er utformet for å passe til høyere hastigheter, og tanken er etterhvert å se hvor langt opp i fart jeg kan komme med god presisjon. Disse kulene har jeg derfor sluppet i vann fra kuletanga. Etter et par uker ligger ardheten på ca 24-26, kanskje. Hornady kobber GC. Dyppesmøring i hjemmelaget kulesaus (X-lox, bivoks, og boat wax). Alle rillene ble fylt. Toppstrøk med rullesmøring (som vanlig 60/40 x-lox/boat wax). Jeg begynte idag med en liten stige N110, 17- 19grs. Dette er jo ikke kruttet for de store hastigheter, selvsagt. Men min erfaring er at det er lett å få presisjon med, og i første omgang ønsket jeg å danne meg et inntrykk av presisjonspotensialet. Og, vel, bildene taler kanskje for seg selv.... Liggende skyting, 100m, med anlegg på en sekk. Den gruppen med 19grs representerer i grunnen potensialet til børse/skytter i denne skytestillingen, og presisjonen klarer jeg nok ikke forbedre så mye. Men det blir gøy å se hva som skjer med mer fart, så etterhvert blir det å klatre nedover kruttstigen til senere krutt/høyere fylningsgrad. Ellers illustrerer bildene hvordan gruppene typisk oppfører seg når man nærmer seg noden, gruppene blir gradvis bedre (inntil man «går over streken», og presisjonen går fullstendig i vasken).
×