Jump to content

spindrift

Members
 • Content Count

  1,067
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

spindrift last won the day on February 15

spindrift had the most liked content!

Community Reputation

501 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Huff, så guffent! Det ser ut til at du har hatt en hylseseparasjon. Det er ikke nødvendigvis tegn på overtrykk, men «overpressing». Dvs, at hylseskulder er satt for langt tilbake. Det er ikke uvanlig at standard helpressedier setter skulderen for langt tilbake, hvis man skrur dien til fullkontakt med hylseholder. Hvis du har ladeboken, sjekk kapittelet om innstilling av dier, der er et godt tips til hvordan man gjør tilpasset pressing.
 2. Nå har jeg aldri hatt en .270win. Men i såpass høye hastigheter ville jeg vurdert Swift A-frame. Ekspansjonsstopp som ved Nosler partition, men bondet fremre blykjerne. Tipper det gir en god balanse mellom skuddeffekt og kjøttødeleggelse.
 3. Du har rett. Hull for termometer trenger du ikke. «Sprue plate lube» er ikke nødvendig, hvis du har totaktsolje fungerer det like bra. «Wrench» er to umbrakoskruer til henholdsvis kutteplata og setteskruer. De er etter tommestandard, og hvis du ikke har denslags kan det være greit å kjøpe- men du trenger ikke til hver eneste tang. Det kan være lurt å spandere en «Lyman/RCBS top punch» til hver støpeblokk, selv om du ikke skal bruke fettpresse- særlig hvis du skal kjøpe sizeren til NOE. Da finnes et smart triks for å få på gas checks perfekt, uten såre fingertupper- som jeg kan fork
 4. Det går antagelig greit, men... gå heller for den .326. Disse kuledesignene kalles «Ranch dog» =RD, etter nicket til konstruktøren. Han er sterk tilhenger av store flatneser. Disse kulene fungerer utmerket med pulverlakk. Du kan presse pulverlakkert «plain base» ganske høyt opp i trykk og hastighet, men hvor mye... det vet jeg ikke ennå. Men du får mer marginer med gas check. Godt valg! Apropos gas check; «gator check» betyr bare at det er en kant i gripeflaten som biter inn i kuleskaftet når du krymp/sizer den på. Standard Hornady fungerer slik. NOE selger forøvrig fine gas checks
 5. Ps @jjrckd; @Ruger #1 Et poeng mtp kulevalg og pulverlakk. En ganske vanlig kuletype er «bore rider» (også kalt «Barlow» etter John Barlow, som lagde den første). Dette er en kule som består av to parallelle hovedsegmenter. En bæreflate, og en kulenese som skal ha en diameter tilsvarende bokdiameter. Tanken er at nesa skal støttes av bommene på den farefulle ferden over kammerhalsen. Når man legger til pulverlakk kan nesa bli for feit, slik at maksimal COL blir altfor kort. Det er derfor lurt å satse på en kule med mer konisk neseparti til pulverlakkering. Hvis d
 6. Det høres ut som du beskriver to ulike problemer. Hvis hylsa/patronen ikke blir med ut av kammeret, har du et problem med utdrageren. Det hadde jeg og på min (kjøpt brukt), den ble byttet- og alt er fint nå. Når det gjelder mateproblem fra magasinet, sjekk først at du har satt magasinet helt til bunns i magasinbunnen. Prøv så å mate en patron langsomt, mens du følger med hvor det eventuelt skjærer seg.
 7. Jeg har brukt fiskevekter i rent bly. Oljet løpet. Banket blyet inn i munningen med gummihammer, og deretter med "blomsterpinner" på rundt 5mm som jeg har delt i biter på ca 10cm. Men først og fremst; du trenger ikke slugge løpet på relativt moderne våpen. En støpetang som er et par tusendeler over nominell riflingsdiameter vil være stor nok. Hvis du bruker pulverlakk, legger det til 2-3 tusendeler i seg selv. Slugging kan være nyttig på antikke våpen etc. Men, som sagt, unødvendig på nyere våpen.
 8. Lee sine dier fungerer helt utmerket, spesielt til pulverlakkerte kuler. Med pulverlakk fungerer det veldig ofte med kalibrering 1 (eller 2) tusendels tomme over riflingsdiameter. Med konvensjonell smøring 2-3 tusendeler over riflingsdiameter. Dette er «tommelfingerregler». Det er ingen bekymring, trykkmessig, å skyte overkalibrerte blykuler. NOE har en bushing- basert die som er veldig praktisk. Selve dien koster vel 40$. Bushingene koster ca 10$. Poenget er at utvalget av forskjellige dimensjoner er veldig bra. I tillegg må man huske å kjøpe en «push rod» til det kali
 9. @jjrckd, så bra! Jeg tror du vil har stor glede av denne hobbyen, særlig med tanke på hvilke patroner du bruker. Det høres veldig lurt ut å bare smelte alt ihop. Det er ikke så blånøye akkurat hvilken legering du bruker, det er viktigere å ha mye av det samme. Når det gjelder støpetenger i litt uvanlige eller europeiske kaliber, kan det være vært å se på utvalget til CBE bullet molds (Australia). Et annet tips er Arsenal molds (US). Der kan man spesifisere ønsket diameter på kulene, uten tillegg i pris. Veldig fine støpeblokker, det og.
 10. God skyting og fin presisjon, @gordon setter! .22 Hornet er en tiltalende liten patron som jeg gjerne skulle hatt selv, om det var plass i garderoben. Når det gjelder vektsortering av kuler, har jeg ikke forsøkt dette med mantlede kuler. Men jeg har testet det med støpekuler, uten å finne noen målbar gevinst av det. Du kan jo prøve og se, men min spådom er at den lille vektvarisjonen ikke har noen betydning.
 11. Enig med siste taler, hardheten har veldig liten betydning med pulverlakk. Blyanttesten fungerer fint til hardhetsvurdering. Jeg brukte den i noen år før jeg kjøpte en Lee hardhetstester. De to metodene har vist seg å gi veldig sammenfallende målinger hos meg. Lykke til md kulestøpingen, @Ruger #1! Jeg tror du vil finne ut at det er en oppslukende og spennende utvidelse av skytehobbyen.
 12. Støpte noen kuler ikveld, av kulefangerbly (22lr) med 1%tinn. Til venstre Lee ctl312-160, som er en riktig god kule til 308/30-06. I midten MP360-200, som går veldig godt i min 35 Helen. Til høyre MP-BLK i gas check/hullspissutgave, den er ca 215grs. I 1:10 riflestigning gir den fine grupper (5 skudd/30mm/100m) i underlydsfart, men hullene blir litt ovale. I høyere hastighet stabiliserer den fullt. Alle disse skal pulverlakkeres, tenker jeg.
 13. Av de nevnte ville jeg valgt .308/Fusion, fordi det er en bedre/mer pålitelig kule. I .308 ville jeg foretrukket Fusion 180grs til elg. Eller en annen god kule (Mega, Oryx, Fusion for å nevne noen). I 6,5x55 ville jeg valgt Oryx, Mega eller Fusion 156grs (bondede kuler).
 14. De, der har du litt å skyte med! Jeg har laget drøyt 20kg barrer av kulefangerbly (BHN12), og ca 30 kg av en legering rundt BHN15. Jeg skyter mest .30- kaliber riflekuler, så jeg har bly for en stund 🙂 Jeg har snart to nye (for meg) rifler i hende. En aldrende banekrag, og en CZ527 i .222 rem. Gleder meg til å pusle med de utover høsten og vinteren!
 15. Så flott, Nagant! Det er jo alltid lurt å prøve seg litt fram. Betingelsene er jo ikke helt like for noen av oss. Men mitt inntrykk er at man trenger utrolig lite smøring. Fortsatt lykke til!
×
×
 • Create New...