Jump to content

spindrift

Members
 • Content Count

  414
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

spindrift last won the day on October 11

spindrift had the most liked content!

Community Reputation

126 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  Jeg opplevde i sommer at en ladning utviklet om vinteren ga dårlig presisjon i sommervarmen. Denne lå opp mot grensen for legeringens tåleevne under vintertemperaturer, og med noen ekstra varmegrader ble det for mye... I forhold til presisjon, altså. I forhold til «farlige» trykk var det fortsatt langt igjen (ca 50% av kaliberstandard, kanskje). Rustbeskyttelsesmassen fra Biltema har jeg også kjøpt, og grubler på hvordan jeg skal bruke! Den tørker litt sent som ren «tumble lube», må kanskje blandes med noe voks eller lignende. Jeg mistenker at egenskapene forøvrig er temmelig like.Jeg har lurt på 60%bivoks/20%universalfett/20%rustbeskyttelsesmasse, til pan lubing. Men jeg har også lurt på å teste den som den er- jeg tipper det fungerer bra. Eller har jeg bare gode erfaringer med X-lox fra white label lube (e-bay), da får du en kanne på ca 1l alox til en rimelig penge. Jeg tynner den med Biltema «boat wax», som koster en slikk og ingenting. Løsningen blir tynn og fin å jobbe med, tørker fort, lite kliss, mindre røyk, like god presisjon (minst)- og aloxen varer lenger.
 2. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  4-6grs kan være et bra sted å starte. Men det kan faktisk tenkes at det vil fungere best med et enda raskere krutt (type haglekrutt) til 90grs plainbase. Du får bare prøve og se, det er jo halve moroa (iallefall de gangene det fungerer😀). Med 312-155-2r høres det lurt ut å utforske ladeområdet du har fått bra presisjon med før. Det kan være verdt å forsøke kun tumble lube også, forresten- det er slett ikke dumt (altså prøve uten annet kulefett). Ammoprisen har helt klart betydning. Som jeg pleier å si: børser er billig, det er skyting som er dyrt!
 3. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  Høres ut som du er på sporet! Jeg har litt varierende erfaring med krymp; noen ganger hjelper det, andre ganger skader det- det blir rett og slett en av variablene man kan justere for å tune seg inn. Har aldri hatt noe problem med å skyte med demper, gas check eller ikke. Men stort sett skyter jeg uten, det smeller så lite uansett (med propper og hørselvern🙂) 7,62x39 med 90grs semi-wadcutter, 4-6 grs krutt, 400m/s omtrent..... Høres ut som en veldig kul salongrifle for store gutter (omtrent samme ammopris også)!
 4. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  Det var jo kjipt, men for å si det sånn; det blir noen skuffelser på veien... En mulighet ved manglende stabilitet/ presisjon er at trykk/fart er for høy, slik at kulene skrenser over bommene. Hvis du i tillegg får blyspon /fragmenter på pusselappene, er det en ganske sannsynlig forklaring. Hvis lavere ladevekt ikke gir presisjon, kan det være du må gå til et raskere krutt for å treffe balansen (jevn forbrenning /obturasjonstrykk/ikke for høyt trykk/fart for inngrep i rifling). Når det er sagt, er det ikke usannsynlig at du lettere kan få presisjon med utgangspunkt i f.eks. 314-tang, og kalibreringsdie. 313.
 5. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  Det var ei flott rifle! Jeg kjenner meg igjen i «problemet» med piper i ulike kalibre. Alltid noe du vil prøve- i den pipa som er ute av børsa. Jeg har ei rifle rundt hjørnet, som blir «dedikert blykaster». Det er noe så spennende som en litt aldrende Rem 700 i 30-06 (de er jo nesten gratis om dagen, og kan bli til nesten hva som helst. Bortsett fra supersnerten karabin med minikasse, da). Men jeg har jo vært inne på nettopp en 7,62x39 i minikasse til blyskyting. Det er et kaliber som burde kunne fungere glimrende. Får se hva jeg gjør etterhvert. Salonggeværet har nesten utspilt sin rolle når jeg kan lage like rimelig og nesten rekylfri ammo til sentertent 30-kaliber
 6. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  De ser jo utrolig fine ut, de der patronene..... passelig hylsevolum ift kaliber. Dessuten skal man ikke undervurdere flaks!
 7. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  @tailgunner Er det ikke et herlig syn, forresten- en svær gjeng med kuler som stikker opp av vokskaka?
 8. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  .314-sizer høres veldig lurt ut! 32-20, sier du..... Det må jo være midt i blinken. Denne https://www.titanreloading.com/lee-precision-reloading-equipment/lee-molds/bullet-molds/32-20-32-sw-long-32-colt-np/lee-dc-mold-tl314-90-swc- .. kan kanskje bli en kul liten «plinker», med en liten dæsj raskt krutt.... N120 har jeg ikke brukt (og har ingen erfaring med den kule, stuttfeite russeren), men det høres ut som noe som burde fungere. Kulene dine synes jeg ser fine ut. Under et et bilde av min, litt kvestet nese pga brukt «feil» top punch når jeg skviset på GC (setter dem med pressa, som jeg har skrevet om over, et sted). Hvilket kulefett bruker du, forresten? Og- har du cast bullet handbook, eller skal jeg poste noen bilder med ladedata? Her er forresten et forum hvor jeg mener det står endel om 7,62x39. En aktiv bruker her er bl.a Ed Harris (som har konstruert kula du/jeg bruker, og dessuten Ed’s red) http://www.castbulletassoc.org/forum
 9. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  Dette ser bra ut! Ja, alle mine Lee-sizere gir litt mindre kalibreringsdiameter enn oppgitt.. 309,. 311 og. 225 ligger en halv tusendels tomme under oppgitt diameter. Size-bushingene fra NOE er helt som de skal. Det blir spennende å se hvordan det fungerer for deg med feitere kuler (trolig mye bedre). Fortsatt er det mulig at du vil ha nytte av å gå opp i diameter hvis du kan. Match mellom kulediameter, og kammerhals er kanskje viktigere enn riflingsdiameteren til pipa. Hvis du ikke får presisjon nå, kan du kanskje prøve usiza kuler? Lykke til, dette blir bra!
 10. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  Jeg har dessverre ikke kronografert de siste ladningene. Etter jeg byttet til 96/2/2- legering, vil ikke magnetospeeden lese farten (må ta meg sammen, og lese manualen...). Mine Lee 2-hullstenger har fungert fint, men de trenger litt kjærlighet (og soting). Totaktsolje på ei fille, til "sprue plate lube", fungerer fint. NOE-ekspanderene er supre. Kontroll på halstensjon er essensielt. Mihec skal være "top notch", jeg har ikke prøvd. NOE sine alu -tenger er jeg veldig fornøyd med. Fortsatt lykke til!
 11. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  Da er det bare å gripe tanga! Veldig morsom hobby. Jeg har også nylig skaffet c312-155-2R, i 6-hulls utgave. Snakk om kulefabrikk! Første test i helga, med Howa .308. Fikk litt snaut kulehold når jeg satte COL til 0 friflukt (starter gjerne der, med blykuler). «Pan lube» + toppstrøk med xlox/båtvoks. Stige med n110. 18 grs så bra ut. Alu gascheck fra Sages (de er billig og bra!). De store støpeblokkene profitterer veldig på forvarming. Setter de på varmeplata (middels varme) samtidig som jeg skrur på smeltegryta.
 12. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  Jeg har ikke sett 6,5- kuler til salgs noe sted. Det er litt høyere økonomisk terskel for å komme igang med støpte kuler til 6,5, siden Lee ikke har denslags i standardkatalogen (de har laget noen spesialbestillinger, bl.a «the cruise missile»; en 170grs 6,5-kule som er nesten umulig å få til). Jeg har to 6,5- tenger fra NOE, de har kjempegod kvalitet og brukbar pris. Passer til Lee- håndtak for 6-hulls tang. Jeg skal prøve meg på disse ila høsten, og kommer med et lite sammendrag når jeg har lært noe 🙂. NOE har også en genial, bushingbasert sizer som passer i vanlig ladepresse- og veldig smarte ekspansjonsplugger som passer i Lee universal flaring die (disse produktene er omtalt over).
 13. spindrift

  Støpte blykuler i flaskehalspatroner

  Lyman cast bullet handbook. Det er vel den sentrale boken når det gjelder kulestøping, og ladedata. Ikke alle ladedataene virker like fornuftige, noen startladninger ligger på trykknivå som umulig kan gi presisjon med blykuler. Men det er iallefall et samlet verk, med tips &tricks, og ladedata med trykkdata (stort sett). Ellers er dette et felt hvor det er litt tynt med publiserte data, man må kanskje samle informasjon fra nettfora, og selv sortere snørr fra bart.
×