Jump to content

kjegl

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by kjegl

 1. Har gjennomført min første kikkertmontasje, en ny Hawke kikkert på ny CZ 455 med CZ sine egne ringer. Skuddene gikk altfor langt til høyre, og når jeg nå har skrudd horisontalstillingen på kikkerten så mye som mulig er den fortsatt for langt til høyre med god margin, type 5-10cm. Mulig jeg gjør grove feil under montasjen, men ser ikke helt hva som kan være problemet. Dette skal jo være relativt enkelt og rett frem. Instruksjonene er fulgt. Tips til hvordan jeg feilsøker og får fikset dette?
 2. Mulig første feilen jeg gjør er å ha for store forventningen til siktet. Kan bli noe avstand til hjort på bøden, så god forstørrelse er fint å ha, men det skal selvsagt også være forsvarlig hold. Har i tillegg lyst til å skyte på blink på lengre hold enn hakthold, men kanskje ikke realistisk å bruke noe drivjaktsikte til slikt? Er det håpløst med drivjakt med minsteforstørrelse 2x? Fokus klarer jeg å justere for de jeg har prøvd, men får fortsatt ikke testet de andre steder enn innendørs i godt opplyst butikk.
 3. Jeg er fersk jeger og skal kjøpe meg både rifle og kikkert. Jeg har sånn ca. null erfaring med kikkerter og kan ikke stort mer enn å lese spesifikasjoner og tester. Problemet mitt er at jeg aner ikke hvordan dette passer i forhold til mitt eget syn. Jeg er ikke definert som svaksynt, men har klart redusert syn. I tillegg sliter jeg en del når kontrasatene blir dårlig (eksempelvis er projektorer i opplyste rom noe herk for meg og mitt syn). Jeg har også litt farge i brilleglassene. Fargen varierer i forhold til lyset og skal ikke være veldig merkbar når det er mørkt ute, men noe er det nok. Jeg skal stort sett jakte på hjort, muligens noe rev, og gjerne sitte på post morgen/kveld i skymring. Derfor er det vanligvis en stor fordel med "store" kikkertsikter. Spørsmålet er om jeg vil merke noen nevneverdig effekt av de dyrere kikkertene (eks Zeiss HT/V6/V8, Zwaro Z6i) som ofte anbefales, eller om det er fullstendig overkill for meg og mitt syn. Eller blir det enda viktigere når jeg allerede har dårlig syn? Aner ikke, så håper dere kan komme med litt input. Er nok vanskelig å komme med noe fasitsvar siden det er få som er i samme situasjon, men glad for innspill fra alle med mer erfaring enn meg. Går jeg i butikk og ser er det uansett ikke så lett å spore den store forskjellen, opplyste butikklokaler er ikke veldig krevende. Egentlig skulle jeg hatt et godt utvalg kikkerter å teste, men da må jeg handle mye og sende tilbake på angrerett For meg pr nå er det viktig å ha mulighet for stor forstørrelse for skyting på avstand og ikke altfor stor minsteforstørrelse for drivjakt i dagslys, altså relativt kraftig zoom. Er foreløpig Zeiss V6 2-12x50 og 2,5-15x56 jeg har sett mest på.
 4. Har mottatt brev fra Odda (Våpenkontoret for Hordaland) og for å behandle min (førstegangs)søknad krever de: - Kopi av ID-kort - Bekreftelse på erverv av FG-godkjent sikkerhetsskap En smule irriterende å vente 4 uker på et slikt brev, men det må vel løses. Fått med meg at folk blir avkrevd dokumentasjon på våpenskap (idiotisk krav), men har folk her inne blitt avkrevd kopi av ID? Jeg sendte søknaden i posten, så har ikke møtt opp på våpenkontoret.
 5. "Kaprer" tråden siden jeg også er fersk og er ute etter våpen: Jeg er ny jeger og skal kjøpe min første rifle. Egentlig mine to første, da jeg er låst inn på en CZ 455 til mengdetrening (salong blir minst like gøy!) Til storviltjakt=hjortejakt er jeg litt mer usikker. På grunn av gode tilbakemeldinger på forum og diverse youtube-videoer har jeg egentlig peilet meg inn på T3x Lite Stainless ferdig gjenget i .308, men er usikker på om jeg heller burde gått for adjustable-modellen. Sistnevnte finnes dessverre ikke i SS, så jeg er litt motvillig til å gå for den, men om man ender opp med ei rifle som passer vs en som ikke passer så er jo valget enkelt. Er det egentlig noe problem for folk at de vanlige modellene ikke passer? Jeg er 185cm høy og har lange armer og er relativt langhalset, og er usikker på hva som bør velges da jeg har null erfaring med dette. Synspunkter?
 6. Har lest gjennom tråden og blitt litt gira på revejakt! Takk for mange gode innlegg! Flere gode historier og bra kunnskap som deles. Vi har sett et par rev rundt gården her på dagtid og hørt en del skriking på nattestid i paringa nå nylig så er vel en liten bestand like ovenfor her, men er nok ikke det helt store. Like greit sånn egentlig, men kanskje jeg bør begynne å fore opp for å få mer å jakte på? Neida, må prøve meg på det som er her og se om jeg får tatt knekken på de.
 7. Da krysset jeg nei og holder deg ansvarlig.. Neida Takk for svar til alle
 8. Vet du hvorfor jeg må krysse nei for at det skal gå i orden? Som nevnt forstår jeg egentlig ikke spørsmålet når det også inkluderer "herunder også våpen i halvautomatisk utførelse," hadde vært greit å få på plass forståelsen.
 9. Hørte noe om at det er et ønske om å få bort denne typen "maskingevær" (antar det har en del med Utøya og terror å gjøre), og at ved ny våpenlov og nytt rundskriv kan blant annet denne modellen bli fjernet fra godkjentlista. Kilden min er en person som i utgangspunktet skal ha grei peiling på dette, men jeg kjenner han ikke spesielt godt så kan ikke gå god for det (burde spesifisert dette i mitt forrige innlegg). Uansett, jeg har ledig plass i garderoben så slenger med et ekstra søknadsskjema. På søknaden krysser jeg nei for helautomatisk våpen og ja for halvautomatisk våpen. I tillegg er det et spørsmål "Søkes det om våpen av type maskingevær, karabin eller maskinpistol (herunder også våpen i halvautomatisk utførelse)?" Overlapper ikke dette de to foregående? I min bok er helautomatisk våpen enten maskingevær eller maskinpistol, og når det også inkluderer halvautomatiske våpen blir det samme greia igjen? Altså, jeg må krysse ja på denne? Ser ikke poenget med spørsmålet, men mulig jeg er på jordet..
 10. kjegl

  Zeiss lanserer V6

  Siden alle forhandlerne jeg har funnet V6 hos har eksakt samme pris (12500 / 13500 / 14500, veiledende antar jeg) tok jeg kontakt med xxl: "De er forventet inn på lageret vårt 31/3. Det kan likevel ta noen dager før siktene er tilgjengelig i nettbutikken eller være forsinkelser fra leverandør, men du bør finne siktene i nettbutikken om ikke lenge" De hadde dessverre ikke fått bekreftet pris enda, blir spennende å se. Vurderte V8 eller Swarovski, men V6 2,5x15x56 kan være et bra og mye billigere alternativ.
 11. Rapportene jeg har hørt er at det ikke er uvanlig å søke i eks. .308 Win og egentlig ikke ha peiling på om det blir 6,5x55, .30-06 eller nevnte .308 Win. Ender man opp tar man en telefon til politiet og de justerer det enkelt i søknaden, null problem. Om man slenger inn 3 søknader på "samme" kaliber uten videre redegjørelse begynner kanskje politiet å lure på hva poenget er? Mitt eget spørsmål er: Jeg har nylig tatt jaktprøven. Jeg vil ha rifle kjapt slik at jeg kan begynne øvelsesskyting, og jeg skal ha en rifle i .308 Win og en i .22LR. I tillegg vil jeg søke på ekstra løp slik at jeg eventuelt kan bytte fra .22LR til 17HMR ved behov. Er usikker på om jeg kommer til å kjøpe ekstra løp, og bare 99% sikker på at det blir en CZ 455 der dette er mulig. Om jeg skal få godkjent ekstra løp, må jeg spesifisere at jeg vil kjøpe en CZ 455 .22LR og at det løse løpet er til denne, eller er det nok å bare skrive Rifle .22LR på ene søknaden og løp 17HMR på andre søknaden? Altså, sjekker de at løpet skal kunne benyttes på et våpen man har registrert/søker på? Spørsmål 2: Ruger mini 14 kan vel ende opp som forbudt ved ny våpenlov og rundskriv, så vurderer å søke på den i samme slengen. Reagerer politiet om jeg søker på denne i tillegg til .308 Win, .22LR og 17HMR? De andre riflene og det løse løpet dekker jo alle bruksformål til en Ruger mini 14 slik jeg ser det, og jeg har ingen gode argumenter bortsett fra at det kan være moro å av og til pepre blinker og modellen snart kanskje ikke blir godkjent. Tviler sterkt på at jeg kommer til å kjøpe denne, men siden det er gratis å søke slenger jeg med en søknad. Om det da ikke blir problem av det.. Noen med synspunkter?
 12. Jeg har et tilsvarende spørsmål. Har nylig bestått jegerprøven jeg også og mener at den ene instruktøren under kurset nevnte at om man kan dokumentere at man driver med levende fangst av rødrev (utplassering av slike feller skal vel godkjennes av kommunen(?), så en godkjenning der skulle være godt nok), så kan man få innvilget søknad på pistol .22LR. Dette ble nevnt da jeg ikke var 100% oppmerksom og glemte dessverre å spørre i etterkant. Har jeg missforstått/feiloppfattet budskapet, eller stemmer dette? Vi har en del rødrev i området her som jeg gjerne vil gjøre noe med, og om det gjør at jeg får lov til å kjøpe en .22LR pistol til avliving gjør jeg gjerne det.
 13. Bruksområde kan jo være bra å vite ja! Det er hjortejakt det er snakk om. Han sitter enten på post mens andre driver med råk, eller så sitter han på post for å skyte hjort som kommer på bøden i lysning/skumring. Så det er snakk om sikte på en ren posteringsbørse kan man nok si. Blir evt til at vi prøver å bytte siktet dersom det er 56'en som anbefales.
 14. Hei! Familien skal spandere nytt kikkertsikte på far, og mor endte opp med å kjøpe sikte da hun var på XXL Sport. Type Zeiss Victory HT 2.5-10x50. Ser at Victory HT 3-12x56 har nesten identisk pris, og lurer på om man ikke skulle gått for dette siktet i stedet for. Begge to er jo kvalitetssikter, men er det litt "tullete" å gå for førstnevnte når prisen er lik? Sistnevnte har vel både bedre lysstyrke og skumringsverdi? Om forskjellen spiller noen rolle i praksis aner jeg ikke, så håper på innspill fra dere!
×
×
 • Create New...