Jump to content

Avgift på bly...?


Poacher

Recommended Posts

Fant denne etter ett kjapt søk :

 

https://www.fhi.no/ml/miljo/miljogifter/bly-i-mat-og-miljo---faktaark/

 

Selvfølgelig er bly, iallefall over visse mengder, svært helseskadelig. Men jeg synes ærlig talt konklusjonene og argumentene til hr Arnemo blir noget tynne ( kanskje han har fått i seg for mye bly, så hukommelse og vurderingsevne har blitt skadet :wink: )

 

I dette faktaarket fra FHI la jeg merke til hvor forskjellig verdiene er på hvor store mengder bly som tillates i forskjellige produkter :

 

Grenseverdier for bly i mat er nedfelt i regulativ 1881/2006 fra EU-kommisjonen og varierer fra 0,02 til 1,5 mg/kg i ulike matvarer.

 

Grensen for bly i drikkevann er 10 µg/l.

 

Så i drikkevann tillates det faktisk fra 6,66 - 500 ganger mer bly enn i ulike matvarer.

 

En voksen person, i vårt klima, trenger ca 30 milliliter vann pr kg kroppsvekt pr dag. La oss for enkelhets skyld si ca 2 liter pr dag i snitt ( kommer selvfølgelig an på den voksne befolkningens gjennomsnittsvekt.) La oss så gå ut ifra at drikkevannet vårt forhåpentligvis inneholder mindre bly enn grenseverdien, la oss si 4 mikrogram/liter. 2 liter pr dag X 4 mikrogram X 30 dager = 240 mikrogram/mnd = 2880 mikrogram/år.

Så kommer det blyet vi får i oss via helt dagligdagse matvarer som kornprodukter, melkeprodukter, drikkevarer og grønnsaker.

Hvor mye av dette som blir tatt opp i kroppen og hvor mye som går rett gjennom systemet aner jeg ikke, men for meg er det ganske åpenlyst at å fokusere så ensidig på ett enkelt produkt (viltkjøtt sett under ett, uansett art) blir totalt feil.

Link to comment
Share on other sites

Vi lever i fare hva enn vi spiser eller drikker ser det ut for. Det er fare for blyforgifting og/eller kobberforgifting i storvilt som er skutt med patronvåpen. Hva er svaret på det? Jo legg på en avgift. Noen her på Kammeret som har blitt friskere av at en avgift har økt? Svaret må jo være at en prosentandel av viltet skal felles med pil og bue. Da vil den delen av befolkningen som spiser det kjøttet få et redusert blyinntak og helsegevinsten er sikret.

Link to comment
Share on other sites

I dette faktaarket fra FHI la jeg merke til hvor forskjellig verdiene er på hvor store mengder bly som tillates i forskjellige produkter :

 

Grenseverdier for bly i mat er nedfelt i regulativ 1881/2006 fra EU-kommisjonen og varierer fra 0,02 til 1,5 mg/kg i ulike matvarer.

 

Grensen for bly i drikkevann er 10 µg/l.

 

Så i drikkevann tillates det faktisk fra 6,66 - 500 ganger mer bly enn i ulike matvarer.

 

her blandes det vel milli- og mikrogram...?

Link to comment
Share on other sites

De klarer sikkert å finne giftstoffer i pilespissen også, bare de leter grundig nok :wink:

 

garantert.

 

Når en kikker litt på hva slgs saker endel av "Viltprofesorene" pusher kontinuerlig slår det meg at de er ute etter er å få bort vanlige folk fra jakta; vi kan ikke skyte, kan ikke slakte, kan ikke noe om ettersøk. kan ikke forvalte. De vil ha proffesjonelle jegere og ettersøksekviapsjer (og anser seg selv å være kvalifiserte og sitte på de eneste riktige svarene).

 

Og de er farlige; de kan titulere seg som forskere, doktor, ekspert, professor; de har direkte påvirkningsmuligheter rett inn i byråkrti og hos politikere og media er mer enn villig til å slå opp"Norske jegere risikere barn med 3 hoder pga blyamunsijon" eller "30% av alle skudd mot storvilt ender med skadeskyting".

Link to comment
Share on other sites

Dyra vi leverer til slakteriet her, får i snitt skåret vekk 2 kg kjøtt.

...Noe som slår beina under en nærværende politikers påstand om at blyammo=sløsing med mat. Dette handler hverken om dyrevelferd eller matsikkerhet, men om noen få personers korstog ikke bare mot blyholdig ammunisjon men mot jakt og jegere generelt.

Link to comment
Share on other sites

...........De vil ha proffesjonelle jegere og ettersøksekviapsjer (og anser seg selv å være kvalifiserte og sitte på de eneste riktige svarene).

Og de er farlige; de kan titulere seg som forskere, doktor, ekspert, professor; de har direkte påvirkningsmuligheter rett inn i byråkrti og hos politikere og media ................".

Og når de i tillegg er helt avhengig av å komme opp med ett skremmende resultat for å få bevilgninger og stipendiat for å få «forske» videre, er jo svaret for så vidt gitt. Blir konklusjonen av forskningen at dette er ufarlig, er jo saken ferdig- og pengestrømmen stoppes. Greier en derimot å konstruere en konklusjon som krever videre forskning- ja da kommer millionene inn på løpende bånd. Værre er det nok ikke, se også litt på klimahysteriet.. :?
Link to comment
Share on other sites

Denne studien føyer seg inn i rekken av studier der den vitenskapelig metodikken er tvilsom, eller direkte feil.

 

Man falt følgende "sammenheng" mellom viltkjøttspising og blyinnhold hos voksne:

1 - 3 ganger pr mnd: 20,0 (14,7 - 27,2)

1 - 3 ganger pr uke: 15,9 (14,2 - 17,9)

4 eller fl. g pr uke: 17,3 (13,7 - 21,9)

 

De som spiste forholdsvis minst viltkjøtt, hadde altså størst innhold av bly? Den personen som hadde lavest blyinnhold (13,7), var i den gruppen som spiste mest viltkjøtt.

 

I artikkelen heter det at barn har større evne til å oppta bly enn voksne. Resultatene ble følgende:

1 - 3 ganger pr mnd: 12,7

1 - 3 ganger pr uke: 11,7

4 eller fl. g pr uke: 11,3

 

Hos barn var trenden enda mer signifikant - blyinnholdet var lavt, og synkende med økende viltkjøttspising!

 

Hvordan virket skyting inn på blyinnhold? Der ble resultatene som man kunne vente:

Ingen skudd 13,2

1 - 50 skudd 17,9

over 50 skudd 21,4

 

Skyting, i motsetning til viltkjøttspising, gir altså en signifikant økning av blyopptaket. Det er noe vi har visst om lenge, og som vi har diskutert i tråder her inne.

 

Forfatterne av rapporten skriver jo det samme som jeg skriver:

Att vuxna i jägarfamiljer hade högre B-Pb-halter än de i Riksmaten som inte konsume-rade vilt skulle kunna tolkas som att konsumtion av vilt innebär ett ökat intag av bly.

Slutsatsen kompliceras dock av att studien inte visar någon statistiskt signifikant trend mellan B-Pb-halter och ökad konsumtion av vilt hos jägarfamiljerna. Enligt figur 1 visar sig istället B-Pb-halterna minska vid högsta älgkonsumtion. Samtidigt ser vi ett tydligt samband mellan B-Pb-halter och antalet skjutna skott och vi vet att det är vanligare med många avfyrade skott och viltkonsumtion bland jägare. Effekten av antalet avfyrade skott på halter av bly i blod fann man också i en nyligen genomförd studie av jägare i Norge (Meltzer et al, 2013). Man vet även sedan tidigare att skjutning med blyhaltig ammunition kan leda till ett upptag av bly.

Etter mine egne, subjektive observasjoner, er det på landsbygda, der denne undersøkelsen ble gjort, stort sammenfall mellom det å være aktiv skytter, og det å være jeger, eller hvertfall spise viltkjøtt. Så langt er jo denne rapporten tilsynelatende nøytral og pålitelig.

 

Men så diskuterer man resultatene fra måling av bly hos barn:

Hos barn sågs inget samband mellan bly i blod och konsumtion av grytbitar/färs från vilt/älg.
Og hva gjør man med en slik observasjon? Jo, resultater som ikke var ventet, eller ikke "bestilt" av de som finansierer forskningen, gjør man slik med:
När man tolkar sådana resultat bör man ta hänsyn till hur troligt det är att klassificeringen är rätt. När man inte ser samband, eller ser svaga samband, mellan sådana olika mått och B-Pb-halter måste man överväga om mät-ningen av dessa mått varit tillräckligt noggrann eller om det är troligt att det finns ”mät-fel”. Därför måste uteblivna samband tolkas med försiktighet.
Forfatterne har tidligere i rapporten gitt grundig beskrivelse av blant annet målemetoder. Likevel vil de se bort fra resultater som "ikke passer". Dette kalles "publishing bias". "Uteblivna samband" skal "tolkas med førsiktighet", mens svake "ventede samband" skal brukes for alt de er verd, og, som oftest mye, mye mer!
Link to comment
Share on other sites

Man falt følgende "sammenheng" mellom viltkjøttspising og blyinnhold hos voksne:

1 - 3 ganger pr mnd: 20,0 (14,7 - 27,2)

1 - 3 ganger pr uke: 15,9 (14,2 - 17,9)

4 eller fl. g pr uke: 17,3 (13,7 - 21,9)

 

De som spiste forholdsvis minst viltkjøtt, hadde altså størst innhold av bly? Den personen som hadde lavest blyinnhold (13,7), var i den gruppen som spiste mest viltkjøtt.

 

I artikkelen heter det at barn har større evne til å oppta bly enn voksne. Resultatene ble følgende:

1 - 3 ganger pr mnd: 12,7

1 - 3 ganger pr uke: 11,7

4 eller fl. g pr uke: 11,3

 

Hos barn var trenden enda mer signifikant - blyinnholdet var lavt, og synkende med økende viltkjøttspising!

Nå har jeg ikke lest artikkelen og kommer ikke til å gjøre det, den er på Svensk :? Man kan få hodepine av mindre :lol:

 

Når de sier i artikkelen at barn har større evne til å ta opp bly, så kan det jo hende at de blodverdien er lavere nettopp fordi barn kanskje har større evne til å ta opp bly i andre organer i kroppen? Man må huske på at en blodprøve er et tilstandsbilde akkurat nå og ikke nødvendigvis representativ for helheten. Men igjen jeg vet ikke hva artikkelen har basert seg på eller hva som er tanken bak utasagnet :wink:

Link to comment
Share on other sites

Det er svært mange usikkerheter knyttet til bly, blyopptak, blyinnhold i blod/muskler/støttevev/bein, og hvordan bly, eller rettere sagt ulike blysalter, omsettes i organismen.

 

Trådstarteren i den ene bly-tråden hadde jo svært høye blyverdier i blodet, etter 4 måneder som pistolskytter, mens andre, som hadde drevet tilsvarende skyting i årevis, hadde neglisjerbare verdier. Som det nevnes i den svenske artikkelen, er halveringstida i blod ca. 30 dager, mens halveringstida i bein er ca. 30 år! Bly er komplementært til andre stoffer, f.eks. kalsium. Mengden av, eller mangelen på kalsium kan gjøre at bly lagres i beinvev, eller trekkes ut fra beinvev. Det er sikkert masse andre forhold som virker inn på ulike måter også. Det kan gi "den overflatiske" forklaringa på at noen notoriske viltkjøttspisere kan ha lavere blyverdier enn vegetarianere. De virkelige mekanismene er sannsynligvis sammensatte og innfløkte.

 

Når det gjelder barna i den svenske undersøkelsen, satte altså forskerne som premiss at barn har større evne til å oppta bly enn voksne. Så viste det seg at de hadde mindre bly, omtrent som median i den voksne befolkningen. Hvorfor, og hvordan skjer det? Det diskuteres jo ikke i artikkelen. En mulig årsak kan jo være at barn trenger mer byggesteiner til beinstruktur, og at bly eventuelt erstatter kalsium. Dette kunne man jo fått en pekepinn på, hvis man hadde korrelatert mot melkedrikking, hvilket man ikke gjorde.

 

Så konklusjonen må bli at her trengs mer forskning. NB: Uavhengig og uhildret forskning, utført av folk som IKKE er forutinntatt. Og at å fokusere ensidig på bly fra hagl eller riflekuler i vilt, kan tilsløre andre, og kanskje viktigere årsaker til at noen har mer bly i kroppen enn andre.

 

 

PS: Jeg skal få målt blyverdiene mine, før innendørssesongen, og så målt i slutten av innendørssesongen, for en mulig pekepinn på hvordan innendørsskyting (DFS 15-m) kan virke.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...