Jump to content

Klekking 2015


Petter

Recommended Posts

For den yngre jegerstanden håper jeg virkelig at Ptarmigan tar helt feil. Dessverre så tror jeg beskrivelsen er faretruende nær virkeligheten. Når forskere går ut i media og beklager at det var uheldig med det katastrofale takseringsresultat i år, vil det det få følger etter diverse kriterier i den norske rødlista. Det samme gjelder også om tanker for sentral forvaltning av rypa. Snakk om å feie landet under en kam, da det er mange områder over hele fjøla som er mer enn OK.

Langt sikrere taksering ut i september, erfarne hunder(ikke trening av unghunder) og ikke minst korrekte takseringsrapporter må være en forutsetning i avgjørelser som påvirker hele jegerstanden, som det kan antydes fra forvaltning eller forskning. Denne forutsetning finnes ikke i dag. Det er heller tilfeldighetenes spill og konstant synsinger på årsakssammenhenger på et grunnlag som kanskje ikke eksisterer i mange områder, og nye definisjoner på hva som skal være bærekraftig høsting. Se på svenskene som har et litt annet virkelighetssyn på rypa og jakt. Det er høyrisiko for at vår rypejakts skjebne kan falle på tilfeldigheter, hundesportens interesser, eller andre egeninteresser. Håper virkelig at NJFF kjenner sin besøkelsestid i denne saken.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 114
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

To søndager på Samsjøen med hund. Ikke en rype å se. På treningsturene i fjor så jeg i snitt 15-30 ryper på en 7 timers tur.

Hørte fra noen i Midt-Norge at i samme terrenget blei det sett to middelmådige kull og flere stegger samt ei singel rypehøne på en formiddag.

 

Ok. Godt det da. Så at det var solg 7 andre kort for hundetrening samme dag. sikkert noe oppjaget i terrenget.

Link to comment
Share on other sites

De fleste av oss har vel innsett at det er en nedgang i både skogsfugl- og rypebestanden siden i fjor og at bestanden med dette er langt unna toppårene vi hadde i 2008/2009, særlig i Trøndelag.

 

Når det er sagt så er min erfaring at antall observerte fugler kan variere mye fra tur til tur, noen vi selvsagt også alle har opplevd under jakten. Jeg var ute med min fuglehund i bånd i juni i år og gikk til Kråkfjellet fra Samsjøen. På turen så vi 15-20 ryper enda vi gikk i strak linje uten å forsøke å lete opp fugler. Nå i august gikk vi av samme ruten og opp på Rensfjellet og så en enslig rype.

 

Dette viser at observasjoner fra tilfeldige turer og takseringer neppe kan sies å gi et godt statistisk bilde, men være en indikator på tilstanden.

 

Etter å ha jaktet på områdene til Singsås og Budal fjellstyre i mange er mitt inntrykk at både fjellstyret og jegerne i disse områdene over tid har bidratt til en fornuftig forvaltning, som ser ut til å ha bidratt til mindre svingninger i bestanden enn en kunne fryktet sammenlignet med tilstøtende områder med høyere jakttrykk og uten bag limit.

Link to comment
Share on other sites

Må si meg enig i at det er litt irriterende at rypejakta blir stengt på grunn av dårlige takseringer når det er en godt kjent hemmelighet at disse takseringene er mer eller mindre tilfeldige med hensyn til alle andre faktorer enn linja som ble gått. Lirypebestanden i områdene jeg har gått i de siste årene har variert mye fra år til år, men straks man gidder å gå litt lengre og høyere så har det uten unntak vært greit med fjellrype! Går nok sport i å stenge mange terreng i år også. Jeg føler meg priviligert over å ha tidligjakt i et privat terreng hvor vi får beskjed om å tenke selv, er det lite rype skyter vi mindre og gleder oss over turen og naturen likevel.

Link to comment
Share on other sites

BjarteB

Her er du nettop ved sakens kjerne.Er det mye fugl ,skyter

vi mye.

Er det lite fugl blir det nødvendigvis mindre skyting og

fjellet ligger veldig øde etter første helgen.

Det regulerer seg selv og har gjort det bestandig.

Problemer oppstår der terrenger leies ut på uke og døgnbasis,

sælig i nærheten av populære hytteområder.

Her blir faktisk jakttrykket så høyt at det er uheldig,fordi

ingen tar ansvar for terrenget og alle "vet" at noen andre skyter

den fuglen i morgen som jeg lar fly i dag.

Men generellt blir mange lei etter noen dager med lite fugl

og dermed minsker presset.

Fredelig og deilig for oss som gidder å gå litt.

Bag limit i pressområde? Tja,kanskje det.

Freding? Resultatløst og ødeleggende for jakten på sikt.

NJFF har ikke et eneste argument når vi en dag står der med

skegget i postkassa.

Lurt igjen.

Mvh

Ptarmigan

Link to comment
Share on other sites

Jeg kunne jo nevt, at rypetaksering har pågått ennå lengere, enn fra 80-tallet. Men da KUN av de, som har (og driver) drevet med rypeforskning. Har ikke sjektet når dette startet, så jeg vet ikke om de begynte før, eller få år etter krigen. Men jeg er ganske sikker på at de drev med dette på 50-tallet.

 

Du undrer på hvor de gamle takserings resultatene er. Tja... hva tror du? Var vel lite internett på 80-tallet. Og selv etter at internet kom, tok det mange år før en begynte å bruke det, for å vise resultatene fra slik taksering. Det er først de siste årene, at slik er blitt presentert på nettet. Hva som ble brukt i begynnelsen har jeg forklart. Dernest ble det innsendt resultater til (trolig) Rypeforskning. Så kom resultatene kun i en kortfattet rapport, gjerne gjengitt i jakt literatur og enkelte ganger i aviser. De første gangene jeg lester rapporter, var ved direkte kontakt med spesifikke grunneierlag. I ettertid, kunne en via internett søke opp div. grunneierlag og lese deres rapport. Dette har vært en gradvis overgang. Men selv i dag, er det få grunneierlag som takserer og det er ikke alle av dem heller som utgir sine resultater, til offentligheten. Andre private er vel fraværende, med sine resultater. Så det er mye som ikke blir taksert og en del av det som er taksert, får vi ikke se resultatene fra. Vi får normalt kun se en generell rapport. For meg er det mer interessant å se resultater, med statestikk fra hver enkelt takseringslinje, for et område. Da også med oversikt fra tidligere år. Først da kan en vurdere noe. Og ikke bare for det aktuelle terreng, men det viser at sansynligheten for hvordan det er i nabo terrengene, som ikke blir taksert.

 

At jaktprøvefolk er interessert i å delta på slik taksering, er ikke ukjent, da dette også er trening. Men at utvalg av hunder og førere er tilfeldig, er vas. Utelukker ikke at det kan forekomme, men det er tvilsomt. Kjenner flere som deltar på dette. Kan også opplyse, at metode som brukes er utviklet av "rypeforskerene". Så den er heller ikke tilfeldig.

 

Lirypejakt er mer usikkert i oktober, enn i september, inntill snøen ligger permanet. Og det er nok grunn til, at de freder seinere. Dette burde du visst. :)

 

Du har mye rett i dette med innføring av "bag limit" har påviket fellingstallene. Og dette har pågått, siden de første grunneierlag innførte bag limit (trolig) på slutten av 80-tallet. Og som var et resultat av linjetaksering.

 

Undrer litt på ditt engasjment og motstand mot linjetaksering, av liryper. Du jakter jo fjellrype og den blir ikke taksert. Ser også at du er usikker på, om du har jaktet i "mer enn 30 år, eller 26 år. :)

 

Jeg er slett ikke usikker på i hvor mange år jeg har jaktet, men jeg sier at jeg har hatt rypejakt som lidenskap i mer enn 30 år, og at jeg nå må bryte en 26år lang tradisjon pga at et terreng som jeg har jaktet i, i 26år på rad nå blir stengt. Mulig det ble litt for vanskelig og forstå?

 

Har heller ingenting i mot at man driver med linjetaksering, men er svært kritisk til hvem som utfører dette! Og ja, jeg jakter i all hovedsak fjellrype, og den blir som du påpeker IKKE taksert.. Men like forbanna så blir den også fredet når man da har taksert lite lirype, DET er problemet.

 

Samtidig får jeg et problem med forvaltningen da, når man skal tillate å jakte i fra 10sept, for og så frede i begynnelsen av oktober. Da har ingenting med god forvaltning eller bekymring for rypa å gjøre lenger, da handler det kun om økonomisk vinning å lure seg selv til en slags god samvittighet!

Link to comment
Share on other sites

Har ikke jakta rype på mange år nå så skal ikke ha så sterke meninger om dette, men jeg også reagerer på fredning fra 1. Oktober. Hvor stor andel av den totale felling i sesongen i et område skjer i september? 70,80,90%? Måtte være mer naturlig å frede frem til 1. Oktober om redusert uttak var målet.

 

Såkalt forvaltning av viltstammer er en prosess som påvirkes kraftig av at de forskjellige aktører har sine egne interesser og motiver. Forvaltning av elgstammen har foregått aktivt i en 40-50 år nå, men ennå er man langt fra enige om hvordan dette skal foregå, og fremdeles ser man at det ikke alltid er like vellykket, til tross for relativt godt og omfattende underlagsmateriale.

Link to comment
Share on other sites

Fornuftig tilnærming: http://ryfylke.net/2015/09/01/rypejakta-er-utsett/ (stort sett fjellryper)

Lytt til folk som ferdes mye i fjellet, de har ofte en mye bedre oversikt enn hva taksering under ulike forhold og med ymse hunder gir. Skal jakten begrenses bør det skje i september. En kan ha veldig fine jakturer etter september, men har heldigvis normalt ikke muligheten til å gå etter samme kullet x-antall ganger.

Link to comment
Share on other sites

Folkens - vi kan gjerne være enige om at utsetting av jaktstart til 1 oktober er bra forvaltning. (Personlig hadde jeg gjerne sett jaktstart 10 oktober i pressede år - etter skolens høstferie. I helgene rundt denne ferien går man i kø i mine områder). Men i oktober er det bare vi som er over middels interessert som jakter.

Det er i september grunneiere/fjellstyrer/whatever får fylt sine pengeskrin.

 

Det er penga som rår - her som i alt annet i dagens verden!

Man trenger ikke like det, men man må akseptere faktum.

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

Satser på å gjennoppdage andejakta i år:-)

 

Støtter denne. Er det lite fugl i skog/fjell jakter jeg enkelt å greit bare mer på duer/gjess/ender osv. Får betydelig mer kjøtt i fryseren og har masse fine opplevelser. F.eks smygjakt etter ender med en 22 kaliber eller jakt fra kajakk på vann/sjø anbefales.

Link to comment
Share on other sites

Jeg begynte å aktivt søke etter skogsfugl i nærområdet den 15. august. Slik jeg pleier. Sentrale østland, 2-400 høydemeter.Bikkja er nå 4,5 år, den første høsten var vi med rubbel bit i fugl 100+ ganger. Jeg har gått hver dag nå i 20 dager. Vi har hatt 3 situasjoner, alle på rugde. Ikke sett en eneste skogsfugl! Forholdene har vært alt fra forferdelige til perfekte. Antall timer i all slags forhold er nå så mange at jeg er overbevist om at det er snakk om en reell nedgang og ikke tilfeldig uflaks. Triste greier.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...