Jump to content

ween

Members
  • Posts

    193
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ween's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

1

Reputation

  1. Alt det gamle rasket er klart, ullundertøyet vaska, og børsa er oppgradert ved å nedgradere. 500 gram lettere ble den, og funka likevel brillefint på skytebanen. Drar på Hardangervidda i morgen.
  2. Har jaktet rein i 3 år nå. Ingen suksess for 2 år siden, i all hovedsak fordi at jeg manglet erfaring, for jeg hadde minst en veldig god mulighet. I fjor var terrenget tomt for dyr pga nord-vest i to uker. I år hadde jeg og min jaktkompis full uttelling og noen fantastiske dager på vidda. En gammelbukk ble felt første dag, og jeg skjøt min første rein noensinne andre dag. 3 1/2-år gammel bukk, slaktevekt ca 55 kg. Hardangervidda syd-vest. Det tok ca 1 1/2-2 timer fra vi fikk øye på bukkeflokken på ca 20 dyr, til dyret var felt. Utrolig spennende å stille innpå, og jeg var på et tidspunkt kun 20-30 meter fra lederbukken, som faktisk fikk øye på meg da, men heldigvis ikke lukta. Det ble litt uro i flokken, men den roet seg nok til sikkert skudd på 70-80 meter. Resten sier seg selv. Bæring tilbake til hytta, og senere ned til transport ut er et kapittel for seg selv. Jeg er fortsatt støl. Med nok tålmodighet lykkes man til slutt.
  3. ween

    Fugl, ugle...

    Tja, bra forslag for lyden er ikke helt ulik. Men jeg synes denne var for stor. I hvert fall som en solid trost.
  4. ween

    Fugl, ugle...

    Er mye i skauen på jakt nå. I går sitter jeg ute når det mørkner og får et lydløst, flyvende vesen nesten i trynet. Flaggermus er mitt første innfall, men den var litt stor til det å være. Har opplevd likn før, men det var i Indonesia for mange år siden, og der var det såkalte "flygende hunder". Uansett, det viser seg og være en ugle, for den setter seg i et tre kun noen meter fra meg, så jeg ser siluetten mot en såvidt lysere himmel. Ca 25-30 cm fra isse til ende på halefjær, og med en for meg ukjent lyd. En slags lys, høy og veldig tydelig "tsjuing". Tsjuiuu-tsjuuuu, ikke noe ko-ko, "huuuuuu" eller "huuuu-huuuu". Og det ble besvart fra noen hundre meter unna. Jeg liker fugler, kikker gjerne i bøker for å artsbestemme. Men denne finner jeg ikke ut av. Noen som vet? Naturskog dette, gammelskog.
  5. Jeg fikla på en i går. Og sammelignet samtidig med min "gamle" 686. Ikke stress med det. Beretta produserer folkevogn-hagler nå. Ejektor/ekstraktor opplegget på min 692 har bare vært trøbbel. Og de tenker profitt og sparer på olja til stokken selv på hagler til 30 lapper. Det kommer vurdering av børsa i neste Jakt-og-fiske, eller nummeret deretter. Jeg gir terningskast 4. Kanskje 3.
  6. Midt i en litt hektisk jobbeperiode fikk jeg to etterlengtede dager i skogen lør-søn. Kanskje forventningene i år var skrudd vel høyt, for jeg fikk skjelven allerede før jeg var ute av soveposen lørdag morgen. Men det var bortkasta engstelse. Jeg skylder litt på været, men av en eller annen grunn satt mye av fuglen i veden lørdagen. Jeg hadde et par storfugl i lufta den første halvtimen, men med hund i søk skyter jeg ikke på støkk. Fuglen som satt på bakken virka også ganske lett, og flere gikk opp 50+ meter unna. Så det ble ingen fugl i sekken første dagen, men 15-20 stk totalt på vingene. Like greit for meg egentlig. Søndag var jeg oppe kl 06, kikka ut av vinduet og gikk og la meg igjen. Null sikt og pissregn. Men det klarna fint etter noen timer, og vi fortsatte der vi slutta dagen før. Fugl i sekken etter en time. Stor og fin røy av årets produksjon. Skyter vanligvis ikke brunfugl, men det gikk litt for fort denne gangen. Mye fugl i lufta resten av dagen også, bestanden virker solid, og vurdert etter antall skudd i terrenget var det flere som hadde en bra debut på årets sesong. Jeg fikk etterhvert litt problemer med bikkja, som nok er i overkant skuddkåt, og denne gang lot seg distrahere av mye skyting i terrenget. Det må være årsaken, for på all trening i høst synes jeg han har gått meget godt. Selvfølgelig veldig irriterende, men håper det "går over" for jeg aner ikke hva som kan gjøres dressur/treningsmessig. To nye dager til skogs fra imorgen. Bikkja skal få en ny sjans før jeg legger han ut på Finn.
  7. Joda, nå nærmer det seg. Må dessverre jobbe litt første uka av jakten, men har ordna meg 4 dager fri fra arbeid og familie. Og hele uke 38 er jaktferie. Det blir skogsfugljakt for alle penga for min del. Og det ser lysere ut enn på lenge. Hører rykter om at det er estimert 43 fugl pr km2 i Sølvverksskogen. Terrenget mitt ligger et annet sted på østlandet, men jeg tror ikke bestanden er noe dårligere der. Fikk gått litt rundt i terrenget i sist helg, og bikkja og jeg hadde mye fugl i lufta. Jeg mista rett og slett tellinga, og vi var i flere store, fine kull. Det ser ut til å stå særlig bra til med storfugl-bestanden. Det hele toppa seg med en kanon tiur-situasjon bare 15 meter fra koia. Skyteformen er ikke værst, og bikkja er blitt 5 år og funker bra. At jeg gleder meg er et understatment
  8. ween

    Skogsfugl jakt

    Og du får kjøpe deg nye lesebriller, Geco. Har aldri påstått noe annet. Kanskje TS har en duganes fuglehund. Eller onkelen. Jeg tror uansett en nybegynner med kort fra Inatur i ukjent terreng på støkkjakt kommer til å gå for fort. Men uavhengig om man bestemmer seg for å beinfly terrenget, gå på henda eller hva som helst, så er det et godt tips å gjøre seg kjent på forhånd.
  9. ween

    Skogsfugl jakt

    Der er jeg dypt uenig med deg. Dette er ikke smygjakt, da får en få skuddsjanser på skogsfugl uten hund. Å gå stille er en fordel, men fremdrift er viktigere her, enn ved smygjakt på bl.a. rådyr. Så jeg anbefaler god fremdrift, når en går. Men som andre har nevt, stopp ofte og stå (minst) noen sekunder helt stille. Og da er jeg litt uenig med deg. Men det finnes vel neppe noen fasit. Først må man skille mellom å gå med/uten hund. Uansett er det nok slik at de aller fleste går for fort. Jeg jakter alltid med stående fuglehund, og min erfaring er at bikkja skal springe, jeg skal rusle. Og stoppe ofte. Fokus på bikkja, lytte etter bjella, forsøke å lese adferden utifra hva jeg hører. Gå kanskje bare 50 meter, stoppe igjen, gjerne flere minutter. Når ting skjer, når jeg merker på bikkja at det er fugl i nærheten, kanskje stand-justering-ny stand etc, da er det tid for å få fart på beina. Ned og rundt er stikkordene. Indianerløping, mao stille men fort. Men under søk streber jeg etter å bevege meg langsomt og gi bikkja tid til å søke. En ønsket bivirkning av denne tilnærmingen er etter min erfaring at bikkja holder bedre kontakt. Med mindre bjella blir stille oppsøker ikke jeg den. Det er hunden som må holde styr på hvor jeg er. Og den veit godt hvor jeg er og hvordan jeg beveger meg. Dukker det opp noe interessant langt unna, kommer`n inn og henter meg. Jakter forøvrig aldri med hunde-GPS, som jeg anser som beste måte å drepe rapport og samarbeid. Mitt råd til TS er å bli kjent i terrenget. Studer kartet og bruk maaange timer på kryss og tvers i terrenget. Oppsøk små bekkefar, mørke juv/små dalfører, gjerne østvendt. Ofte gode storfuglområder. I blandingsskog, myrkanter og slikt finnes ofte orre. Bli kjent er kluet.
  10. Jeg innrømmer at jeg har driti meg ut med bom på storfugl fordi jeg ikke har testa spredning med nykjøpt ammo. Det var med noe tungsten greier som viste seg å ha ekstremt lite spredning i min børse. Men ellers så pleier jeg å skyte en 2-3-4 skudd i jaktterrenget, evt med forskjellige choker, på papp/papir, når jeg prøver ny ammo. Ser spredningen grei ut på 20-25 meter og svermen ligger der den skal, er jeg fornøyd. Rent jaktmessig tenker jeg det er viktigere å sørge for at skyteferdighetene er så gode som mulige, og å ikke slenge avgårde skudd i hytt og pine. Og i hvert fall ikke på for langt hold. Kan vel fort bli en nevrose å skyte flere titalls skudd med forskjellig ammo og fintelle treff i senter og i randsonen. Jeg skjønner det er interessant, men antall fugl i sekken er vel mer avhengig av andre faktorer.
  11. ween

    Stokkmaur

    Hei igjen. Blitt liv i tråden igjen ser jeg. Det endte opp med at jeg gjorde som Lien har foreslått: Jeg tror i hvert fall den inneholdt permitin, men det var av den dyre sorten fra Jernia. En diger sprayboks som jeg tømte i alle mulige sprekker og hull i stokkene som var rammet. Dette var ca i juli i fjor, og jeg har ikke sett en maur siden, så kan vel anta jeg har truffet bolet. Ellers så har jeg kappa to stokker, barka dem og lagt til tørk. Så selve grunnrehabiliteringen kan skje når som helst. Har vært i kontakt med et firma som kan hjelpe med slikt. Ønsker å få gjort det skikkelig, og jeg har lite erfaring med lafting. Men de skulle ha 4-5000,- pr meter ++, og jeg synes 40-50-60 tusen (2 x 4-5 meter) for jobben er litt i overkant. Hvis noen har tips om folk som kunne tenke seg en liten lafte-jobb i nærheten av Hønefoss, setter jeg pris på det.
  12. ween

    Klekking 2016

    Jeg synes det høres ganske smart ut. Jmf hvordan situasjonen ble i fjor. Det har vært en vår som gir all grunn til optimisme her sør. Varmt, passe med nedbør, bra med insekter. Og vi er snart over kneika. Det er for tidlig for meg å mene noe om skogsfugl-klekkinga her sør-øst, jeg holder både bikkja og meg selv unna potensielle reieplasser. Men det var livlig på leiken i våres, og med såpass fine temperaturer etc. er jeg optimistisk. Blir det ikke skikkelig oppgang i år, kommer til og med jeg til å legge all skyld på rev og mår
  13. Hei! Etter år med småviltjakt (hagle) har jeg bestemt meg for å ta opp jakt med rifle i år. Ganske nybegynner når det gjelder rifle mao, men har faktisk ordna reinsdyrjakt, og i mitt "vanlige" jaktterreng har jeg vha viltkamera funnet ut hvor rådyrbukken(e) hevder sitt revir. Forberedelsene er godt i gang, er blitt ganske fortrolig med rifla og skyter OK. På rifla henger det en reim med "tommelhull" (trodde jeg). Dritpraktisk når man vandrer av gårde med rifla på skulderen trodde jeg også. Så jeg ble litt lang i maska da en voksen herre fortalte meg på skytebanen forleden, at hølet er der for å brukes under skyting. Inn med tommelen før man plasserer hånda på forskjeftet. Kødda`n med meg, eller? Og skal reima i så fall surres rundt hånda? I så fall er den litt kort etter min smak. Reima er en enkel Seeland elns. i neopren/nylon.
  14. Urbant? Tja, jeg har nettopp tilbrakt et døgn i urørt gammalskau en time fra Oslo. Bortsett fra orre-spill var fly det eneste jeg hørte. Urbant nok for meg I går tok vi opp 8 fugl i løpet av tre timer. De var lette, så fikk ingen i sekken. Godt å vite at det er fugl i terrenget uansett.
  15. Ofte greiest å ha øynene med seg om du skal rette. Hehe, takk og +1. Men razummy har et poeng. U.t. kan bli flinkere til å lese dato på innlegg.
×
×
  • Create New...