Jump to content

Jakt på hav og fjord-is?


Bullmastiffen

Recommended Posts

Det kommer litt an på hva du har tenkt å jakte på. Spesielt med henblikk på dette med havis. Her kan man i løpet av sesongen måtte forholde seg seg til ulike nasjoners lover og regelverk alt etter hvor isen til enhver tid befinner seg.

Sjø blir aldri til land - men land kan stige opp av sjø. I Oceania er det noen øyer som oppfører seg på en særdeles snodig måte; de dukker opp av havet i den ene enden av en øyrekke og forsvinner ned i havet igjen i den andre enden. Forøvrig er idéen med iglo veldig fornuftig. Spesielt med tanke på at den har god isolasjon - og det kan trenges.

Det lureste er nok å forsøke å beregne en sannsynlig driftrute på isen og så kontakte myndighetene på de potensielle jurisdiksjonene og si hva du har tenkt å jakte på.

Link to comment
Share on other sites

Nå skriver du ikke hvor i Oslofjorden du tenker å jakte....

Derfor er det greit å huske på at det er forbud mot jakt i Indre Oslofjord!

 

Skillet mellom Indre og Ytre Oslo går omtrent der fjorden snevrer seg inn ved Hurumlandet/Drøbak og der Drammensfjorden begynner.

 

I Ytre Oslofjord er det noen få vernesoner du bør passe på, men utover det er det bare å jakte i vei på isen :)

Link to comment
Share on other sites

Kutta sitatet av forrige innlegg. Jegermeistern.

 

Angående jakt i Oslofjorden hører man mye rart, men hvilke bestemmelser er det egentlig som gjelder?

Det har blitt jaktet mye innenfor Drøbak, i mange år..

Har hørt fra en som har jaktet mye i fjorden at det har eksistert et kart med konkrete grenser tidligere, vet noen noe mer om dette?

 

En "omtrent-grense" lik den du beskriver ikke en akseptabel situasjon.

 

Har noen vært i kontakt med myndigheter og fått et skikkelig svar?

Og hvilke myndigheter er det egentlig som bestemmer? Fylkene? Kommunene? Fylkesmannen?

Link to comment
Share on other sites

Får ta en pause fra julegrøten for å svare på denne da...

 

For å ta det første først... hva folk sier at de gjør, faktisk gjør eller sier at de gjør/har gjort mye behøver ikke nødvendigvis å medføre riktighet eller bety at det er lov....

Jeg har funnet noen referanser til forbud tilbake til tidlig 90-tallet og det ser ut til å ha vært forbudt før det også, det betyr samtidig ikke at forbudene ble håndhevet! så hva folk har gjort før har begrenset relevans for hva som er lov nå....

 

Det er et forbud mot jakt innenfor Drøbaksundet, enten i form av et kommunale vedtak, fylkeskommunalt vedtak og/eller ved forskrift/lov. Dog gjøres det vist nok noe skadefelling i regi av kommunal viltforvaltning, men det er som kjent ikke jakt i lovens forstand.

Utformingen av forbudene er forankret i ulike deler av lovverket og i forhold til kommunens/fylkeskommunens styringsrett (det vil si kommunale og fylkeskommunale vedtak.

I de delene av indre Oslofjord som ligger i Asker kommune og Oslo kommune er det et spesifikt forbud mot utøvelse av jakt. I Bærum kommune, Røyken kommune og Frogn kommune er det et spesifikt forbud mot jakt som begrenser seg til deler av Drøbaksundet. (http://www.fylkesmannen.no/Oslo-og-Aker ... -faktaark/" target="_blank Heftet som heter Vern av sjøfugl i indre Oslofjord"

 

I resten av Oslofjorden er jakten til en viss grad begrenset av alle vernesonene og nærheten til bebyggelse (jamfør Forskrift om politivedtekt, Nesodden kommune. §5 1. punkt).

I tillegg til det er utøvelsen av jakt begrenset av lovverket som regulerer skipsfart og skipsfart langs kysten. Her er ikke jakt nevnt direkte så vidt jeg kjapt så nå, men utøvelsen av jakt i indre Oslofjord kommer i konflikt med dette da utøvelsen vil være sjenanse, hinder og oppfattes som en sikkerhetsrisiko med mer for skipsfarten.

Her to linker som henviser til forbudet og de ulike begrunnelsene for forbudet.

 

http://www.bymiljoetaten.oslo.kommune.n ... kt_fangst/" target="_blank

siste avsnitt, de to siste setningene "...Denne retten gjelder ikke i indre deler av Oslofjorden. Her er det forbud mot jakt av hensyn til friluftsliv og rekreasjon."

 

http://www.fylkesmannen.no/Oslo-og-Aker ... Oslofjord/" target="_blank

Femte avsnitt, tredje setning "... Jakt er stort sett forbudt i Indre Oslofjord av sikkerhetshensyn....."

 

De som er veldig uenige i forbudene som er fattet i form av kommunale og fylkeskommunale vedtak kan jo selvfølgelig påklage disse eller ta kontakt med de relevante lokale politikerne i de ulike kommunene.

 

For et helt konkret svar på hvilke forbud som gjelder hvor og hva de er hjemlet i må dere henvende dere til (listen er på ingen måte utfyllende):

Oslo kommune

Asker kommune

Bærum kommune

Frogn Kommune

Røyken kommune

Hurum kommune

Oslo Politidistrikt evt også Politidirektoratet

Sjøfartsdirektoratet

Miljødirektoratet

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

og sikkert noen departementer også.....

 

Når det gjelder "omtrent-grensen" jeg brukte er det den geografiske definisjonen på indre Oslofjord jamfør Metrologisk institutt. Jeg valgt å bruke den definisjonen fordi den omfavnet også vernebestemmelsene som gjelder mellom Hurum-Svelvik-Sande-Holmestrand, samt Drammensfjorden innenfor Svelvikstrømmen.

 

God jul :)

Link to comment
Share on other sites

Hei

 

Nettopp gått å grublet på dette selv.

 

Hva om man setter ut åte på isen er det også greit ?

 

Hva om reven kommer på åte, eller andre dyr for den saks skyld, her kan det jo oppstå interessante juridiske situasjoner, eller er det noe i lovverket som dekker dette ? Det er jo ingen som eier viltet....

 

 

Morten

Link to comment
Share on other sites

Du kan jakte alt småvilt som befinner seg på isen så lenge det er is på sjø/saltvann (Hav og fjord). Reveåte på sjøen er det vel heller ingen som kan nekte deg.

Men hva med hjort som krysser isen på sjø? Fritt vilt? Tjuvjakt kan det uansett ikke regnes for.

Link to comment
Share on other sites

Interessant problemstilling det med hjort som krysser frossen fjord. En må huske på at hjorten er fredet mellom 23. desember og 1. september. Vil anta - ut fra egen erfaring her i Nordfjord - at fjorden helst fryser i den tiden hjorten ikke er jaktbar. Lenger nord er det en mulig større sannsynlighet for at frossen fjord og jakttid treffer i samme periode.

 

Hvis man derimot er innefrosset og eneste tilgang til mat er en hjort som har forvillet seg ut på fjordisen så vil man nok kunne argumentere at den ble drept i ens egen overlevelses øyemed. Rapport sendes kommunens viltforvalter.

 

Fritt vilt er det neppe, men en henvendelse til havnesjefen i det aktuelle område kan kanskje kaste lys over akkurat den delen av problematikken. Der ville de nok bli ganske så oppglødd over henvendelsen ettersom det utvilsomt ligger på siden av de daglige byråkratiske gjøremål.

Link to comment
Share on other sites

Interessant problemstilling.

 

Reglene om fri "jakt" på hav finnes i Viltloven:

§ 32.(grensen for grunneiers jaktrett mot vann)

På elv og innsjø går grunneiers rett til jakt og fangst så langt som hans eiendomsrett. Mot hav og fjord går grunneiers rett til jakt og fangst så langt som landet ligger tørt. Utenfor denne grense og på grunner og skjær som er overskylt ved alminnelig høyvann og ikke tilligger noen eiendom som kobbeveide, er jakt og fangst tillatt for norske statsborgere og alle som det siste året har vært og fortsatt er bosatt i Norge. Direktoratet kan i enkelttilfelle gi utlendinger som ikke er bosatt i Norge adgang til slik jakt.

- dermed gjelder disse reglene for alt som er definert som vilt i loven. Men man kan jo ikke felle hjortevilt uten å ha fått tillatelse:
26a.Vilkår for å jakte hjortevilt og bever

Ingen kan drive jakt på hjortevilt og bever uten fellingstillatelse fra kommunen eller villreinnemnda

Jeg kan jo illustrere problemstillingen med et eksempel fra mitt eget nær- og jaktområde - Jøssundfjorden i Flatanger kommune, nord på Fosen-halvøya (se på "Norge i bilder", google-map e.l.).

 

Sett at det ble sprengfrost under elgjakta, og hele Fossvikvågen (østsida av Jøssundfjorden, nord for Langneset) fraus til. Omtrent all elgen i Flatanger hadde denne høsten funnet det for godt å befinne seg i Fossvika (motsatt av i år!), og går og vandrer mellom Langneset og Steinvika på sjøisen. Alle jaktlaga i kommunen (gjelder nok ikke for andre, se sitatet fra jaktforskriften) drar da inn til oss, og når en elg går ut på isen, går en jeger også ut på isen, og feller elgen (kanskje litt farlig mht. gjennomskyting, hvis det var 100 jegere rundt vågen). Jeg kan faktisk ikke se noe i reglene som skulle forby dette - kan andre det? NB: Ikke synsing - siter fra gjeldende lov/forskrift!

 

NB: Jeg mener å ha hørt at "vilt som er tildelt valdet (eller bestandsplanområde/grunneierlag etc.) skal felles på valdet" - men finner ikke denne bestemmelsen etter en skumlesing av viltloven m/forskrifter.

 

I tilfelle dette gjelder - så er jo ikke sjøområdet en del av grunneiernes eiendommer. Men heller ikke snaufjellet er med i "tellende elgareal" - og vi har skutt masse elg, når de passerte over fjell. Hvorfor skulle vi, i tilfelle, ikke kunne felle elg som går på sjøisen, inne i Fossvikvågen? En eventuell analogi er jo lakseloven - som gir grunneier enerett til laksefiske med faststående redskap ut til midtlinjen mellom eiendommene. Og, i tilfelle vi har lov - må vel også alle andre jaktlag i kommunen ha lov?

(Var det noen som sa "en dåre kan spørre - "? :mrgreen: )

Link to comment
Share on other sites

Den med elgjakten på fjordisen var litt småkinkig. Kommunen deler ut fellingsløyvene på hjorteviltet til grunneierne som så kan felle tildelt hjortevilt på sin grunn (Viltlovens §16). Så langt er det kurant.

Hvem er det sin grunn de feller det på når det er på fjordis? Hvis hjortevilt felles på andre områder enn der tillatelsen er gitt så er man ute på ulovligheter. Der har man rettspraksis.

 

(Edit:)

Selv om høyfjellet ikke er med i tellende areal for tildeling av fellingsløyver på elg så er det fremdeles grunneiers rettigheter som gjelder.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er ikke så sikker på at Viltlovens § 16 gjør oss så mye klokere på dette:

§ 16.(fellingstillatelse på hjortevilt og bever - minsteareal)

Direktoratet bestemmer i hvilke områder jakt på elg, hjort, villrein, rådyr, dåhjort og bever kan drives.

Direktoratet fastsetter minsteareal eller kvoter for felling av dyr av arter nevnt i første ledd. Kommunen utsteder fellingstillatelse i samsvar med areal- eller kvotefastsettelsen.

Når særlige omstendigheter foreligger, kan direktoratet gjøre unntak fra reglene i annet ledd.

Som det vil framgå av kartet, eier grunneierne til Fossvika og Steinvika alt land som "innrammer" Fossvikvågen - hvorfor kan man, i tilfelle, ikke felle elgen på fjordisen?
Link to comment
Share on other sites

I Rettstidende 2005-1577 avsnitt 31 står det at "Hovedregelen er at eiere av grunn ned til strandlinjen har eiendomsrett ned til marbakken eller - hvis ikke marbakke kan påvises - til to meters dybde ved middels lav vannstand."

En vil da - strengt tatt - kunne hevde jaktrett ned til to meter dybde ved middels lav vannstand. Dersom viken det er snakk om har dybde under to meter ved middels lav vannstand vil grunneierne i de tilstøtende områdene kunne hevde jaktrett på islagt vik. Er derimot dybden mer enn to meter ved middels lav vannstand vil jeg anta man er på dypt vann hvis man feller elg der. Området vil da ikke omfattes av det arealet det er gitt fellingstillatelser for.

Enkleste måten å finne ut om fortolkningen er riktig er å spørre viltforvalteren i kommunen.

Link to comment
Share on other sites

Det heter seg i fra gammelt at man eier så langt ut i fra land som en hest kan vasse. Jeg vil tippe og tro at alt utenfor dette kan sies å være statens eiendom. Er vel en grunn til at man må være norsk statsborger for å nytte den frie jakten på hav og fjord. Med de unntak som er nevnt da....

Konklusjonen er vel at hjort som befinner seg på isen tilhører staten og ikke noe vald som grenser til sjø. Blir å regne som tjuvjakt på statlig eiendom tipper jeg.

Link to comment
Share on other sites

Støtter den konklusjonen.

Det med hesten er også riktig. Nå gjelder to meters dybde ved middels lav vannstand. Det kom som følge av en Høyesteretssdom i en sak fra ytre Nordfjord der en fiskeoppdretter vant over naboer som ville ha leie fordi oppdretteren hadde lagt ut fortøyningsblokker på det de mente var deres grunn. Fortøyningsblokkene lå atskillig dypere enn to meter.

Link to comment
Share on other sites

Nå gjelder to meters dybde ved middels lav vannstand. Det kom som følge av en Høyesteretssdom i en sak fra ytre Nordfjord der en fiskeoppdretter vant over naboer som ville ha leie fordi oppdretteren hadde lagt ut fortøyningsblokker på det de mente var deres grunn.
Høyesterett støttet seg, i tilfelle, på "prejudikat" fra en sak i Øygarden rundt 1930. To ungdommer tok skjell i marbakken, med en "skjelltang" (staur med en gripemekanisme, operert med tau), og solgte skjella til lokale fiskere, til bruk som lineagn. På den måten tjente de seg litt penger, i en trang tid. En grunneier unte ikke ungdommene disse kronene, og anmeldte dem for tyveri. Dommeren fant ingenting i landets gjeldende lover. Men i Gulatingslova sto det at eiendomsretten gikk så langt ut "som en hest kunne vade". Dette tolket retten som to meter under laveste lavvann (hesten svømmer nok før det blir så dypt), og de to ungdommene ble dømt som tjuver. Jeg har denne opplysningen fra den ene "kjeltringen" - han var fiskenemndformann i en av kommunene jeg var fiskerirettleder i sist på 70-tallet.

 

PS: Underlig at man kan bli dømt etter en lov, 650 år etter at loven ble opphevet?

Frostatingslova er like gammel, sannsynligvis eldre (*). Der står det:

"Om støld: (Støld - "stjeling" - tjuveri)

Den som drepast under støld, skal bli liggande ubøtt"

Hva skjer, hvis noen (fortrinnsvis i Trøndelag), som skyter en innbruddstyv, påberoper seg straffefrihet, og henviser til Frostatingslova?

 

(*) Fylkesinndelinga i Trønder-logen går kanskje tilbake til tida da jernvinnene ble organisert, dette var anlegg som krevde mye folk, og samordnet innsats. Jernvinnene går tilbake til overgangen bronsealder/eldre jernalder. Hvis ikke tinget og loven var etablert allerede, er det mulig at jernproduksjonen satte det i system.

Link to comment
Share on other sites

En vil da - strengt tatt - kunne hevde jaktrett ned til to meter dybde ved middels lav vannstand.
Nei - se sitatet fra § 32 i Viltloven - grunneiers ene-jaktrett går så langt som "landet ligger tørt", dvs. flomålet. I fjæra er jakta "fritt vilt".
Er derimot dybden mer enn to meter ved middels lav vannstand vil jeg anta man er på dypt vann -
Det må kunne sies å være en meget presis observasjon! :mrgreen:
Link to comment
Share on other sites

Tar hele §32 om igjen (min understreking):

§ 32.(grensen for grunneiers jaktrett mot vann)

På elv og innsjø går grunneiers rett til jakt og fangst så langt som hans eiendomsrett. Mot hav og fjord går grunneiers rett til jakt og fangst så langt som landet ligger tørt. Utenfor denne grense og på grunner og skjær som er overskylt ved alminnelig høyvann og ikke tilligger noen eiendom som kobbeveide, er jakt og fangst tillatt for norske statsborgere og alle som det siste året har vært og fortsatt er bosatt i Norge. Direktoratet kan i enkelttilfelle gi utlendinger som ikke er bosatt i Norge adgang til slik jakt.

 

Man har visse rettigheter som grunneier ut til marbakken, og til så og så dypt, og til midtlinjen, noen steder, om ingen marbakke er, etter lokale regler ofte - jeg var i en liten feide med ei kjerring over ei fortøyning jeg hadde engang, det var hverken to meter eller marbakke, men langt fra land, og havnevesenet gav meg full støtte.

Men jaktrettens utstrekning, den er 100% definert i viltloven: "Så langt landet ligger tørt". Grunneier har heller ingen rettigheter til fiske utenfor sin eiendom. Vann er vann, og er det salt, så er konseptet "grunneier" uinteressant. Man kan tilogmed fiske fra land uten grunneiers tillatelse (dog ikke med fast redskap).

 

K

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...