Jump to content

På tide å sette høgare krav til oppskyting?


Hjortetrekk

Recommended Posts

Trådstarter skrev:

På skytebana låg eg og skaut mens ein kar i 60- åra prøvde seg på hjortefiguren. I løpet av dei 20 minutta eg låg og trente, forsøkte denne mannen å bestå oppskytinga 4 ganger!!! :roll: Må innrømme at eg låg og irriterte meg og spurte meg sjølv om jakt på storvilt er ein allemannsrett uavhengig av skyteferdigheter??

Vil for egen regning og med kunstneriske friheter lage en profil på denne karen i 60 åra:

 

Tidligere tillitsvalgt i både skytterlag og NJFF. Lagt ned 5000 dugnadstimer på skytebanen fordelt på 30 år. Premiehylla lasten til randen av pokaler og utmerkelser fra skyting og jakthundprøver. Sliter for første gang i sitt liv med oppskytinga, og får et første varsel om at noe er galt. Merker seg at en jypling reagerer på hans store nederlag. Oppsøker lege, tar noen blodprøver, følger legens ordre. Kommer sterkt tilbake etter noen måneder.....

 

......telefonen ringer. Ettersøk etter hjort. 60 åringen stiller med sin erfarne hund. Møter den uheldige skytteren på avtalt sted, hilser høflig på jyplingen.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 160
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dagl: Jeg ser poenget ditt, og jeg er også enig i at skyteferdigheter ikke er det viktigste. Prøven vil om ikke annet fortelle skytteren litt om egne ferdigheter, og de fleste vil nok justere max hold etter hva man presterer på banen. Og det er vel det viktigste, ikke hvor mange millimeter en samler på på et eller annet gitt hold.

 

Problemet er at skyttere som det KnuteriK viser til også slipper gjennom "nåløyet" med dagens prøve, og jeg skulle vel ønske at vi kunne sile ut de uten å plage folk flest mer enn nødvendig. Men problemet med slike folk er ikke manglende ferdigheter men manglende jaktmoral, og det er det mye verre å teste på. Så alt i alt tror jeg vi er omtrent der vi må være. Om feks 3@200mm ville vært bedre aner jeg ikke, det blir uansett detaljer.

 

Det er som du sier mer avhengig av jegerens moral og evne til å la være å skyte når han/hun ikke føler seg sikker, som oftest er problemet.

Jeg har gått noen ettersøk etter MEGET gode skyttere, som enten har skutt når de ikke burde ha gjort det(kanskje litt for selvsikre på egne ferdigheter), eller at de evt har fått dyresjelven uten like og likevel skutt når de burde latt vær.

 

Er bl.a til tider når jeg har gått ettersøk at jeg ønsker at skyting på løpende elg på banen ikke var mulig.

Er enkelte jegere som blir verdensmestere etter noen gode serier på banen....

 

Man siler ikke ut disse jegerne ved hjelp av noen form for skyteprøve.

 

Når det gjelder oppskytingsprotokollen til ivara, så tror jeg den godt reflekterer slik det er på de fleste skytebaner idag.

Jeg er ikke overrasket over at 42 stk trengte et andre forsøk.

Mange av dem er sikkert mer enn gode nok skyttere til å klare prøva på første forsøk, men får litt nerveproblemer på første forsøk.

Stor sannsynlighet for at mange av dem strøyk på første forsøk med det siste skuddet som satt litt ned og til høyre rett utenfor ringen.

Det er i alle fall min erfaring med de fleste som stryker på første forsøk og klarer det på andre.

Link to comment
Share on other sites

Har ligget sammen med en kar godt opp i åra, som sleit noe helt for...... Med prøva. Egentlig rart at en tidligere god skytter skulle slite med bom etter bom. Det viste seg at gubben hadde fått ny medisin som gjorde synet hans grått og grøtete, og han måtte leve med det en knapp måned. Litt kjipt siste uka før stopp på oppskyting.

 

Er tider det er gode grunner for at enkelte sliter, men om jeg skulle anbefale noe, er at folk møter opp til oppskyting på våren. Slik at det er så god tid som råd er til å få rettet på ting, ihvertfall ikke siste 2 ukene før jaktstart.

 

P. S. Hvorfor mer regulering? Må en bruke flere skudd på oppskyting, betyr det jo automatisk flere treningsskudd. ;-)

Link to comment
Share on other sites

P. S. Hvorfor mer regulering? ;-)

 

 

Hvorfor? Mest fordi det er så gyselig morsomt å få lov til å "bestemme" over andre!

 

Slutter meg for øvrig til det andre du skriver om å begynne tidlig, samt et lite tips om at folk litt oppe i årene, Dvs. 50+ kanskje burde ta en tur innom en optiker. Helst en som kan litt om skyting. De fleste briller lages for å se godt på lang avstand eller for å se godt på kort avstand. Siktene er sånn midt i mellom i forhold til "normale" briller. Fikk hjelp av en pistolskytende optiker og brått ble alt så meget bedre! :D

Link to comment
Share on other sites

En annen ting som forundrer meg er at det er krav om at det skal skytes med blyspiss !!

 

Slik jeg tolker lovdata, kan skyteprøven skytes med hvilken som helst ammunisjon. (kan det stemme?)

 

"Ingen har adgang til å drive jakt og felling av storvilt med rifle uten at vedkommende har avlagt skyteprøve samme jaktår. Skyteprøven består av to deler.

 

Det skal først gjennomføres 30 obligatoriske skudd på valgfri blink. Deretter skal det for hver rifle som skal benyttes under jakt og felling av storvilt skytes 5 skudd mot dyrefigur godkjent av Miljødirektoratet. For hver rifle med flere løp må det for hvert løp som skal benyttes til jakt eller felling av storvilt skytes 5 skudd mot dyrefigur.

 

For kombivåpen (rifle–hagle), drillinger og dobbeltløpet rifle skal det skytes 3 skudd mot dyrefigur godkjent av Miljødirektoratet.

 

Alle skuddene mot dyrefigur må være innenfor angitt treffområde."

 

Men ved jakt, skal det brukes ekspanderende ammunisjon, det nevnes aldri noe om blyspiss.

Link to comment
Share on other sites

Nei. Jaktammunisjon, dvs blyspiss eller annen ekspanderende kule.

 

"Du må bruke lovlig jaktammunisjon for storvilt under prøven, det vil si ekspanderende prosjektil, som fyller et gitt minimumskrav til anslagsenergi. Alle skuddene må være innenfor det angitte treffområdet."

 

http://www.miljodirektoratet.no/no/Tema ... iltjegere/" target="_blank

 

Akkurat kravet om bruk av jaktammunisjon er noe av selve essensen til prøven. Kan ta deg faen på at noen luringer ikke hadde giddet å kontrollere treffpunkt etter oppskyting med treningsammunisjon, hvis det hadde vært lovlig å skyte opp med den.

Link to comment
Share on other sites

Litt kjipt at det er slik at man må skyte opp med ekspanderende AMO (unntatt ved jakt/jegerfelt stevner?).

 

Selv skyter jeg sjeldent opp med AMO jeg skal jakte med, løpa er som regel av og på mange ganger før storviltjakta starter, og da må jeg uansett skyte inn riflene med korrekt AMO og sikte før jakta starter.

 

Men jeg vet jo hvordan noen er...... .. Så... Slik er, og blir det nok med den Saken.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...